პოლიტიკა
მსოფლიო
სამხედრო

25

აპრილი

დღის ზოგადი ასტროლოგიური პროგნოზი

პარასკევი, მთვარის ოცდამეშვიდე დღე დაიწყება 05:13-ზე, მთვარე 11:20-ზე ესტუმრება ვერძს კარგი დღეა ახალი საქმეების დასაწყებად. შანსი მოგეცემათ მოაგვაროთ ძველი პრობლემები. კარგი დღეა ბიზნესისა და სავაჭრო საქმეებისთვის; უფროს თაობასთან ურთიერთობისთვის. მათგან რჩევის მიღება. ურთიერთობის, საქმეების გარჩევას არ გირჩევთ. კარგი დღეა საქმიანობის, სამუშაო ადგილის შესაცვლელად. კარგია მოგზაურობის დაწყება. მცირე ფიზიკური დატვირთვა არ გაწყენთ, კარგი დღეა საოჯახო საქმეების შესასრულებლად, ყვავილების დასარგავად; ქორწინებისა და ნიშნობისათვის. თავის ტკივილი რომ აირიდოთ, არ გადაიღალოთ გონებრივი სამუშაოთი. მოერიდეთ დიდხანს კითხვასა და ტელევიზორის ყურებას.
საზოგადოება
Faceამბები
სამართალი
კულტურა/შოუბიზნესი
მოზაიკა
კონფლიქტები
სპორტი
მეცნიერება
კვირის კითხვადი სტატიები
თვის კითხვადი სტატიები
მითები და რეალობა სპრედის შესახებ - როგორ ავარჩიოთ ჯანმრთელობისთვის უსაფრთხო სპრედი
მითები და რეალობა სპრედის შესახებ - როგორ ავარჩიოთ ჯანმრთელობისთვის უსაფრთხო სპრედი

სპრე­დი იმ პრო­დუქ­ტებს შო­რი­საა, რომ­ლებ­საც ადა­მი­ა­ნე­ბის დიდი ნა­წი­ლი ყო­ველ­დღი­უ­რად მო­იხ­მარს, თუმ­ცა მის შე­სა­ხებ ცნო­ბა­დო­ბა ხში­რად არც ისე მა­ღა­ლია. სპრე­დი ხში­რად ერე­ვათ მარ­გა­რინ­ში, რაც შეც­დო­მაა. ის გა­მო­ი­ყე­ნე­ბა რო­გორც სა­უზ­მის დროს სენდვი­ჩებ­ში თუ უბ­რა­ლოდ პურ­ზე გა­და­სას­მე­ლად, ისე კუ­ლი­ნა­რი­ა­ში ცო­მის მომ­ზა­დე­ბი­სა და შეწ­ვის დროს.

სპრე­დი კა­რაქთან შე­და­რე­ბით რბი­ლი სტრუქ­ტუ­რი­საა. ამას გა­ნა­პი­რო­ბებს მის შე­მად­გენ­ლო­ბა­ში შე­მა­ვა­ლი მცე­ნა­რე­უ­ლი ცხი­მი. სწო­რედ ეს ფაქ­ტო­რი ხდის მას რო­გორც უფრო ნაზ­სა და მსუ­ბუქს, ისე გემ­რი­ელს.

რო­გორც უკვე აღ­ვნიშ­ნეთ, სპრე­დის შე­სა­ხებ ცნო­ბა­დო­ბა არც ისე მა­ღა­ლია. სწო­რედ ამი­ტომ შე­მოგ­თა­ვა­ზებთ მი­თებ­სა და რე­ა­ლო­ბას ამ პრო­დუქ­ტის შე­სა­ხებ.

სპრე­დი მავ­ნე ცხი­მებს შე­ი­ცავს

ხა­რის­ხი­ა­ნი სპრე­დი სა­ერ­თოდ არ შე­ი­ცავს მავ­ნე ცხი­მებს. ქარ­თულ ბა­ზარ­ზე სპრე­დებს შო­რის ერთ-ერთი გა­მორ­ჩე­უ­ლია „ოდა“, რო­მე­ლიც ქარ­თუ­ლი ნა­წარ­მია და უკა­ნას­კნელ წლებ­ში იმ­პორ­ტი­რე­ბუ­ლი ნა­წარ­მი დიდ­წი­ლად ჩა­ა­ნაც­ვლა. პრო­დუქ­ტი სა­ერ­თოდ არ შე­ი­ცავს ტრან­სცხი­მებს, მი­უ­ხე­და­ვად იმი­სა, რომ სა­ქარ­თვე­ლოს კა­ნონ­მდებ­ლო­ბით და სა­ერ­თა­შო­რი­სო სტან­დარ­ტე­ბით პრო­დუქ­ტში და­საშ­ვე­ბი ტრან­სცხი­მე­ბის რა­ო­დე­ნო­ბა არ უნდა აღე­მა­ტე­ბო­დეს 2%-ს. „ოდას“ შე­მად­გენ­ლო­ბა­ში არ არის გა­მო­ყე­ნე­ბუ­ლი ჰიდ­რო­გე­ნი­ზე­ბუ­ლი ცხი­მე­ბი. რაც შე­ე­ხე­ბა პალ­მის ცხიმს, ის მხო­ლოდ იმ შემ­თხვე­ვა­შია ჯან­მრთე­ლო­ბის­თვის სა­ხი­ფა­თო, თუ ჰიდ­რო­გე­ნი­ზე­ბუ­ლია.

სპრე­დი ძა­ლი­ან კა­ლო­რი­უ­ლია

კა­რაქ­სა თუ მარ­გა­რინ­თან შე­და­რე­ბით, სპრე­დი უფრო კა­ლო­რი­უ­ლი არ არის. მას­ში ცხო­ვე­ლუ­რი ცხი­მე­ბი უფრო ნაკ­ლე­ბია, ვიდ­რე კა­რაქ­ში. მა­გა­ლი­თად, „ოდა“ აწარ­მო­ებს სპრედს 72% და 82%-იანი ცხი­მი­ა­ნო­ბით. მე­ო­რე მხრივ, სპრე­დი უფრო ად­ვი­ლად და თა­ნაბ­რად ნა­წილ­დე­ბა პურ­ზე, ვიდ­რე კა­რა­ქი. შე­დე­გად უფრო ნაკ­ლებ სპრედს ვი­ყე­ნებთ 1 ნა­ჭერ პურ­ზე წა­სას­მე­ლად, ვიდ­რე კა­რაქს.

სპრედს არ აქვს კარ­გი გემო

ეს ერთ-ერთი მი­თია, რო­მელ­საც სა­ზო­გა­დო­ე­ბა­ში ხში­რად გა­ი­გებთ. რე­ა­ლუ­რად კი სრუ­ლაც არ შე­ე­სა­ბა­მე­ბა სი­მარ­თლეს. სპრედს ძა­ლი­ან ნაზი, მსუ­ბუ­ქი და გა­ჯე­რე­ბუ­ლი გემო აქვს. ის იდე­ა­ლუ­რია სხვა­დას­ხვა ტი­პის სენდვი­ჩებ­ში, კარ­გად ეხა­მე­ბა ბოსტნე­ულს, თევ­ზე­ულს, კვერ­ცხს. თა­ნა­მედ­რო­ვე ტექ­ნო­ლო­გი­ე­ბით დამ­ზა­დე­ბუ­ლი ქარ­თუ­ლი წარ­მო­ე­ბის სპრე­დი “ოდა” აუ­ცი­ლებ­ლად იქ­ცე­ვა თქვე­ნი დი­ლის რუ­ტი­ნად.

სპრე­დი არ გა­მო­ი­ყე­ნე­ბა ცო­მე­ულ­ში

ერთხელ მა­ინც სცა­დეთ „ოდას“ სპრე­დი ცო­მე­ულ­ში და თა­ვად მიხ­ვდე­ბით, რომ ეს მი­თია. ცომ­ში ერთ-ერთი ყვე­ლა­ზე მნიშ­ვნე­ლო­ვა­ნი ინ­გრე­დი­ენ­ტი სწო­რედ სპრე­დია. მას­ზეა და­მო­კი­დე­ბუ­ლი სა­ბო­ლოო პრო­დუქ­ტის სტრუქ­ტუ­რა და გემო. მთა­ვა­რია, არ გა­მო­ი­ყე­ნოთ ჰიდ­რო­გე­ნი­ზე­ბუ­ლი ცხი­მე­ბი­სა და ტრან­სცხი­მე­ბის შემ­ცვე­ლი სპრე­დი და შე­დე­გი გა­რან­ტი­რე­ბუ­ლია. მათ­თვის, ვინც ხში­რად აცხობს, სტან­დარ­ტუ­ლი 200 გრ.-იანი შე­ფუთ­ვე­ბის პა­რა­ლე­ლუ­რად, ხელ­მი­საწ­ვდო­მია 1 კგ. და 5 კგ-იანი, ეკო­ნო­მი­უ­რი შე­ფუთ­ვე­ბი.

სპრე­დის­გან მაქ­სი­მა­ლუ­რი სარ­გე­ბე­ლი რომ მი­ი­ღოთ, მნიშ­ვნე­ლო­ვა­ნია, სწო­რად შე­არ­ჩი­ოთ კონ­კრე­ტუ­ლი პრო­დუქ­ტი. ამ დროს ყუ­რა­დღე­ბა უნდა მი­აქ­ცი­ოთ მის შე­მად­გენ­ლო­ბას, მწარ­მო­ე­ბელ ბრენ­დს, წარ­მო­ე­ბის სტან­დარტს, ლა­ბო­რა­ტო­რი­უ­ლად და­დას­ტუ­რე­ბულ ხა­რისხსა და შე­ნახ­ვის ვა­დას.

მკითხველის კომენტარები / 8 /
თარიღის მიხედვით
მოწონების მიხედვით
eka
6

მე მარტო "საამოს" კარაქს ვენდობი ერთადერთი ფირმაა ვინც ხარისხიან პროდუქტს უშვებს და კლიენტს არ ატყუებს და არ აბოლებს .....

მარიამი
7

ჩვენი გაზარმაცებული სოფელი თბილისში ზის, ძროხების მოვლა არ უნდათ, კარაქი საიდან იქნება?

მითები და რეალობა სპრედის შესახებ - როგორ ავარჩიოთ ჯანმრთელობისთვის უსაფრთხო სპრედი

მითები და რეალობა სპრედის შესახებ - როგორ ავარჩიოთ ჯანმრთელობისთვის უსაფრთხო სპრედი

სპრედი იმ პროდუქტებს შორისაა, რომლებსაც ადამიანების დიდი ნაწილი ყოველდღიურად მოიხმარს, თუმცა მის შესახებ ცნობადობა ხშირად არც ისე მაღალია. სპრედი ხშირად ერევათ მარგარინში, რაც შეცდომაა. ის გამოიყენება როგორც საუზმის დროს სენდვიჩებში თუ უბრალოდ პურზე გადასასმელად, ისე კულინარიაში ცომის მომზადებისა და შეწვის დროს.

სპრედი კარაქთან შედარებით რბილი სტრუქტურისაა. ამას განაპირობებს მის შემადგენლობაში შემავალი მცენარეული ცხიმი. სწორედ ეს ფაქტორი ხდის მას როგორც უფრო ნაზსა და მსუბუქს, ისე გემრიელს.

როგორც უკვე აღვნიშნეთ, სპრედის შესახებ ცნობადობა არც ისე მაღალია. სწორედ ამიტომ შემოგთავაზებთ მითებსა და რეალობას ამ პროდუქტის შესახებ.

სპრედი მავნე ცხიმებს შეიცავს

ხარისხიანი სპრედი საერთოდ არ შეიცავს მავნე ცხიმებს. ქართულ ბაზარზე სპრედებს შორის ერთ-ერთი გამორჩეულია „ოდა“, რომელიც ქართული ნაწარმია და უკანასკნელ წლებში იმპორტირებული ნაწარმი დიდწილად ჩაანაცვლა. პროდუქტი საერთოდ არ შეიცავს ტრანსცხიმებს, მიუხედავად იმისა, რომ საქართველოს კანონმდებლობით და საერთაშორისო სტანდარტებით პროდუქტში დასაშვები ტრანსცხიმების რაოდენობა არ უნდა აღემატებოდეს 2%-ს. „ოდას“ შემადგენლობაში არ არის გამოყენებული ჰიდროგენიზებული ცხიმები. რაც შეეხება პალმის ცხიმს, ის მხოლოდ იმ შემთხვევაშია ჯანმრთელობისთვის სახიფათო, თუ ჰიდროგენიზებულია.

სპრედი ძალიან კალორიულია

კარაქსა თუ მარგარინთან შედარებით, სპრედი უფრო კალორიული არ არის. მასში ცხოველური ცხიმები უფრო ნაკლებია, ვიდრე კარაქში. მაგალითად, „ოდა“ აწარმოებს სპრედს 72% და 82%-იანი ცხიმიანობით. მეორე მხრივ, სპრედი უფრო ადვილად და თანაბრად ნაწილდება პურზე, ვიდრე კარაქი. შედეგად უფრო ნაკლებ სპრედს ვიყენებთ 1 ნაჭერ პურზე წასასმელად, ვიდრე კარაქს.

სპრედს არ აქვს კარგი გემო

ეს ერთ-ერთი მითია, რომელსაც საზოგადოებაში ხშირად გაიგებთ. რეალურად კი სრულაც არ შეესაბამება სიმართლეს. სპრედს ძალიან ნაზი, მსუბუქი და გაჯერებული გემო აქვს. ის იდეალურია სხვადასხვა ტიპის სენდვიჩებში, კარგად ეხამება ბოსტნეულს, თევზეულს, კვერცხს. თანამედროვე ტექნოლოგიებით დამზადებული ქართული წარმოების სპრედი “ოდა” აუცილებლად იქცევა თქვენი დილის რუტინად.

სპრედი არ გამოიყენება ცომეულში

ერთხელ მაინც სცადეთ „ოდას“ სპრედი ცომეულში და თავად მიხვდებით, რომ ეს მითია. ცომში ერთ-ერთი ყველაზე მნიშვნელოვანი ინგრედიენტი სწორედ სპრედია. მასზეა დამოკიდებული საბოლოო პროდუქტის სტრუქტურა და გემო. მთავარია, არ გამოიყენოთ ჰიდროგენიზებული ცხიმებისა და ტრანსცხიმების შემცველი სპრედი და შედეგი გარანტირებულია. მათთვის, ვინც ხშირად აცხობს, სტანდარტული 200 გრ.-იანი შეფუთვების პარალელურად, ხელმისაწვდომია 1 კგ. და 5 კგ-იანი, ეკონომიური შეფუთვები.

სპრედისგან მაქსიმალური სარგებელი რომ მიიღოთ, მნიშვნელოვანია, სწორად შეარჩიოთ კონკრეტული პროდუქტი. ამ დროს ყურადღება უნდა მიაქციოთ მის შემადგენლობას, მწარმოებელ ბრენდს, წარმოების სტანდარტს, ლაბორატორიულად დადასტურებულ ხარისხსა და შენახვის ვადას.