ავტორი:

რა შეზღუდვები ეხსნება და რჩება სარესტორნე ინდუსტრიას? - ნათია თურნავას განმარტება

რა შეზღუდვები ეხსნება და რჩება სარესტორნე ინდუსტრიას? - ნათია თურნავას განმარტება

ეკონომიკისა და მდგრადი განვითარების მინისტრის, ნათია თურნავას განცხადებით, "მწვანე პასპორტებთან“ მიმართებით მთავარი მიზანია, რომ სარესტორნო ინდუსტრიაში მათი გადამოწმება მარტივად მოხდეს. როგორც თურნავამ საკოორდინაციო საბჭოს დასრულების შემდეგ განაცხადა, ამაზე მუშაობა მიმდინარეობს სამინისტროების მხრიდან სარესტორნო ინდუსტრიის წარმომადგენლებთან ერთად.

"ჩვენ პრემიერ-მინისტრის დავალებით გვქონდა შეხვედრა სარესტორნე ინდუსტრიასთან და არა მარტო ჩვენ, არამედ ჯანდაცვის სამინისტროსაც. ძალიან ბევრი ტექნიკური ნიუანსია, რაზეც ვმუშაობთ, მათ შორის, ჩვენი ტურიზმის ადმინისტრაცია. ჩვენი ამოცანაა, რომ რაც შეიძლება მეტად მარტივი იყოს გადამოწმება, ხდება ეს ჩვეულებრივად სმარტფონებით ან დავუშვათ კომპიუტერის მეშვეობით, ჩვენ ვმუშაობთ რესტორნებთან, რომ უფრო მეტად ტექნიკურად გამართული იყოს. მე არ გამოვრიცხავ, რომ როგორც კი ამოქმედდება ეს სისტემა, გარკვეული ხარვეზები საოპერაციო დონეზე გამოვლინდეს, მაგრამ ამიტომაც გვექნება ჩვენ ყოველდღიური კომუნიკაცია, ჩვენც და ჯანდაცვის სამინისტროსაც, ვინც ამ აპლიკაციაზე მუშაობდა იმ ჯგუფს, რომ გავამარტივოთ და აღმოვფხვრათ სხვადასხვა სირთულე თუ გაჩნდა.

დამატებითი სანქციები ამაზე არ წესდება, მაგრამ იმოქმედებს ის, რაც ზოგადად არის ქვეყანაში დაწესებული კოვიდრეგულაციების დარღვევისთვის როგორც იურიდიულ პირებზე, ასევე ფიზიკურ პირებზე“,- განაცხადა ნათია თურნავამ.

ამასთანავე, როგორც მინისტრმა აღნიშნა, სარესტორნე ინდუსტრიის წარმომადგენლებთან შეხვედრისას კიდევ ერთი რეგულაციის მოხსნა დადგა დღის წესრიგში, რომელიც ეხება ერთ მაგიდასთან ერთდროულად 6 ადამიანზე მეტის განთავსების შესაძლებლობას, თუმცა, თურნავას თქმით, მთავრობა ჯერ დააკვირდება იმას, თუ როგორ შესრულდება "მწვანე პასპორტთან“ დაკავშირებული რეგულაცია.

"შეხვედრის დროს დაისვა არა მარტო ის საკითხი, რომ მოვხსნათ საათობრივი შეზღუდვები, არამედ მოვხსნათ სხვა შეზღუდვებიც, მაგალითად, ერთ მაგიდასთან 6 ადამიანის ერთდროულად განთავსების თაობაზე. ამ ეტაპზე ჯერჯერობით ეს ნაწილი დავტოვეთ უცვლელად, შევხედოთ ჩვენ ყველამ ერთად, როგორ იმუშავებს და რამდენად ზედმიწევნით შესრულდება ეს "მწვანე პასპორტის" რეგულაცია, ხომ არ იქნება მასშტაბური დარღვევები. ჩვენ დარწმუნებულები ვართ, რომ ძალიან გაგებით მოეკიდება ამას სარესტორნე ინდუსტრია, გახდება ჩვენი მოკავშირე ამ ახალი რეფორმის დანერგვის და შესრულების პროცესში, იმიტომ, რომ ეს არის როგორც საზოგადოების ინტერესში, ასევე ამ ინდუსტრიის ინტერესშიც, რომ უფრო მეტად მწვანე და უსაფრთხო იყოს. ამის შემდეგ, შეიძლება უკვე, სხვა შეზღუდვებზეც ვიფიქროთ, ახალი წელი მოდის, რა თქმა უნდა, ბევრი რაღაც იქნება გასათვალისწინებელი, მაგრამ მანამდე, მე ვფიქრობ, საკმარისია ის ლიბერალიზაცია, რაც ჩვენ გვინდა, რომ პირველი დეკემბრიდან დავუშვათ საათებთან დაკავშირებით, მაგრამ უნდა დავაკვირდეთ როგორ შესრულდება "მწვანე პასპორტთან" დაკავშირებული რეგულაცია,“- განაცხადა თურნავამ.

ამასთან, როგორც თურნავამ უწყებათაშორისი საკოორდინაციო საბჭოს სხდომის დასრულების შემდეგ ბრიფინგზე განაცხადა, რესტორნებისთვის სამუშაო საათებზე დაწესებული შეზღუდვის მოხსნით სარესტორნო ინდუსტრიას და იქ დასაქმებულ ადამიანებს სერიოზული პრობლემები აღარ შეექმნებათ.

"მნიშვნელოვანი გადაწყვეტილება მიიღო საკოორდინაციო საბჭომ, რომელიც ტურისტულ, კერძოდ, სარესტორნო ინდუსტრიას შეეხება. ახალი რეგულაცია არის დაკავშირებული 1-ელი დეკემბრიდან „მწვანე პასპორტების“ სავალდებულო მოთხოვნის შემოღებასთან. ანუ „მწვანე პასპორტების“ ვალდებულების პარალელურად რესტორნებს მოეხსნებათ ღამის საათების შეზღუდვა, რაც აბსოლუტურად დაბალანსებული და სწორი გადაწყვეტილებაა. ეს გადაწყვეტილება 2 ძირითადი მიზეზით არის განპირობებული. ერთი - ეს არის ის უპირატესობა, რაც „მწვანე სტატუსის“ მატარებელ ადამიანს უნდა გააჩნდეს. რასაკვირველია, როდესაც სხვადასხვა შეზღუდვა დაწესდება ვაქცინირებული ან კოვიდგადატანილი ადამინების სოციუმში აქტიურობასთან დაკავშირებით, მათ უნდა ჰქონდეთ უპირატესობა „მწვანე სტატუსის“ არმქონე ადამიანებთან შედარებით. მათ შორის, ერთ-ერთი არის ნებისმიერ დროს, რესტორნებსა და კაფეებში თავისუფლად შესვლა, რაც უფრო მეტი უპირატესობა და მოტივაციაა, რომ ადამიანები აიცრან და შეიძინონ „მწვანე სტატუსი“. მეორე სიკეთე, რაც აღნიშნულ გადაწყვეტილებას მოჰყვება არის ტურისტული და სარესტორნო ინდუსტრიის მდგრადობასთან დაკავშირებული.

ძალიან ბევრი ადამიანი არის სარესტორნო სექტორში დასაქმებული, როდესაც შემოდის რეგულაცია, რომ მხოლოდ „მწვანე სტატუსის“ მქონე ადამიანი უნდა შევიდეს რესტორანში, ეს გარკვეულწილად ზღუდავს მათ წრეს ვინც რესტორანში შესვლას შეძლებს, მაგრამ ეს კომპენსირდება შესაძლებლობით, რომ უფრო დიდხანს იმუშაოს ამა თუ იმ რესტორანმა“, - განაცხადა თურნავამ.