32 წლის რატი როსტომაშვილი ახმეტის რაიონის სოფელ ოდლისიდანაა. ახალგაზრდა მეწარმე სწორედ მშობლიურ სოფელში აწარმოებს შვეიცარიულ ყველს, რომელიც ქართულ ბაზარზე დიდად მოთხოვნადია. როგორ გაუჩნდა რატის ყველის დამზადების იდეა და საიდან იღებს ნედლეულს, ამ და სხვა თემებზე თავად რატი გვესაუბრა:
- მე და ჩემი მეგობარი, რომელიც ჩვენს კომპანიაში ტექნიკოსია, გერმანიაში ვცხოვრობდით, სადაც ყველის წარმოების იდეა გაგვიჩნდა. ამისთვის შევისწავლეთ ყველის წარმოების ტექნოლოგია (დაახლოებით 5 წლის მანძილზე ვსწავლობდით ამ ყველაფრის კეთებას) და შემდეგ უკვე ერთად, საქართველოში დავიწყეთ ყველის დამზადება.
- რატომ შვეიცარიული ყველი?
- სხვათა შორის, როცა წარმოებას ვიწყებდით, არც ვიცოდით გაგვიმართლებდა თუ არა, რადგან იმ დროს მსგავსი ტიპის - ჩარდახში დაძველებული ყველი საქართველოში არ იწარმოებოდა. შვეიცარიული ყველი ძალიან კარგად ერგება ჩვენს კლიმატს და პირობებს. მოგეხსენებათ, შვეიცარიაში არის ალპური კლიმატი, ანუ ქართულ სიცივეებს ამ ტექნოლოგიით დამზადებული ყველი ადვილად შეეგუებოდა. იმისთვის, რომ ყველი სრულყოფილი ყოფილიყო, ჩვენ შვეიცარიაშიც ვიყავით და ადგილზეც ვისწავლეთ დამზადების სხვადასხვა ნიუანსი.
- დაძველებას რა პერიოდი სჭირდება?
- ჩვენ ვამზადებთ სხვადასხვა სახის ყველს და თითქმის ყველას განსხვავებული პერიოდი სჭირდება დაძველებისთვის. ზოგი მათგანი 4-5 თვეც შეიძლება დააძველო და ამის მერე გაყიდო. უმეტესობას ვაძველებთ 1-2 თვე, თუმცა გვაქვს სახეობები, რომლებსაც წელიწადიც კი ვაძველებთ. არის სახეობები, რომელიც თუ 2 წელი დაძველდა, უკეთესია, თუმცა ამდენი ხნით დაძველებას ჯერჯერობით, ჩვენ ვერ ვახერხებთ, რადგან მოთხოვნა გაცილებით მაღალია, ვიდრე დამზადებული პროდუქციის რაოდენობა განაგრძეთ კითხვა