პოლიტიკა
მსოფლიო
სამართალი

1

აპრილი

დღის ზოგადი ასტროლოგიური პროგნოზი

სამშაბათი, მთვარის მეოთხე დღე დაიწყება 07:33-ზე, მთვარე კუროშია კარგი დღეა ახალი საქმეების დასაწყებად. აგრეთვე დაკარგული ნივთების, ადამიანების მოსაძებნად. გააფართოეთ ბიზნესი, დაარეგულირეთ ურთიერთობა ბიზნესპარტნიორებთან. მოაგვარეთ ფინანსური საკითხები. არასასურველია უძრავი ქონებით ვაჭრობა. მოერიდეთ კამათს, საქმეების გარჩევას. კარგი დღეა სწავლისთვის, სამეცნიერო სამუშაოსთვის, გამოცდის ჩაბარება სხვა დღისთვის გადადეთ. ცუდი დღეა მოგზაურობის დასაწყებად, შორ მანძილზე მგზავრობისთვის. შეძლებისდაგვარად მოუარეთ ყვავილებს, დარგეთ ხეები, გაისეირნეთ ბუნებაში. მოერიდეთ ალკოჰოლს, სიგარეტს, კუჭის გადატვირთვას; ოპერაციების ჩატარებას კისერსა და ყელზე. რაციონიდან გამორიცხეთ პროდუქტები, რომლებიც სახამებელსა და ნახშირწყლებს შეიცავს.
სამხედრო
Faceამბები
მოზაიკა
კონფლიქტები
მეცნიერება
კულტურა/შოუბიზნესი
კვირის კითხვადი სტატიები
თვის კითხვადი სტატიები
ცოტა რამ ქოქოსის კაკალზე
ცოტა რამ ქოქოსის კაკალზე

პირ­ვე­ლი ცნო­ბებს ქო­ქო­სის კაკ­ლის შე­სა­ხებ შე­ი­ცავს ჩვ.წ. აღ IV სა­უ­კუ­ნით და­თა­რი­ღე­ბუ­ლი ბუ­დის­ტუ­რი ჩა­ნა­წე­რე­ბი. ერთ-ერთი პირ­ვე­ლი ევ­რო­პე­ლი, ვინც ეს მცე­ნა­რე თა­ვის წიგნ­ში აღ­წე­რა, იყო მოგ­ზა­უ­რი მარ­კო პოლო. ქო­ქო­სის სამ­შობ­ლოა სამ­ხრეთ-აღ­მო­სავ­ლეთ აზია: ფი­ლი­პი­ნე­ბი, ინ­დო­ნე­ზია და მა­ლა­ი­ზი­აა. ქო­ქო­სის პალ­მა სი­მაღ­ლე­ში 20-25 მეტ­რამ­დე იზ­რდე­ბა და ყო­ველ წელს 100-მდე კა­კალს ის­ხამს. ქო­ქო­სის და­სა­ხე­ლე­ბა მო­დის პორ­ტუ­გა­ლი­უ­რი სი­ტყვის­გან coco, რაც ნიშ­ნავს მა­ი­მუნს და ეწო­და მისი ნა­ყო­ფის მა­ი­მუნ­თან მსგავ­სე­ბის გამო.

ქო­ქო­სის კაკ­ლებს შე­უძ­ლი­ათ იმოგ­ზა­უ­როთ ზღვის ტალ­ღე­ბის სა­შუ­ა­ლე­ბით ადა­მი­ა­ნის დახ­მა­რე­ბის გა­რე­შე. სწო­რედ ეს იყო მი­ზე­ზი, რომ იგი გამ­რავ­ლდა წყნა­რი ოკე­ა­ნის კუნ­ძუ­ლებ­ზე, სამ­ხრეთ აზი­ა­სა და აფ­რი­კა­ში.

მე­ურ­ნე­ო­ბა­ში ქო­ქო­სის პალ­მის ყვე­ლა ნა­წი­ლი გა­მო­ი­ყე­ნე­ბა. ინ­დო­ნე­ზი­ე­ლე­ბი ამ­ბო­ბენ, რომ იგი იმ­დენ სა­სარ­გებ­ლო ნივ­თი­ე­რე­ბას შე­ი­ცავს, რამ­დე­ნი დღეც არის წე­ლი­წად­ში. ქო­ქოსს იყე­ნე­ბენ რო­გორც სამ­შე­ნებ­ლო მო­სა­პირ­კე­თე­ბელ მა­სა­ლას, მო­იხ­მა­რენ სა­ო­ჯა­ხო ნივ­თე­ბი­სა და ხელ­სა­წყო­ე­ბის და­სამ­ზა­დებ­ლად, ხმა­რო­ბენ საწ­ვა­ვად, პარ­ფი­უ­მე­რი­ა­სა და კუ­ლი­ნა­რი­ა­ში. უმ­წი­ფარ ნა­ყოფ­ში არ­სე­ბუ­ლი სი­თხის­გან აკე­თე­ბენ ძმარს. რბი­ლო­ბის­გან ხდი­ან უძ­ვირ­ფა­სეს ცხიმს, რო­მელ­საც პარ­ფი­უ­მე­რი­ა­ში ფარ­თო გა­მო­ყე­ნე­ბა აქვს. ქო­ქო­სის ცხი­მი პო­პუ­ლა­რუ­ლია კუ­ლი­ნა­რი­ა­ში. შუა სა­უ­კუ­ნე­ებ­ში ცნო­ბი­ლი იყო ქო­ქო­სის გა­ხე­ხი­ლი რბი­ლო­ბის­გან მო­ხარ­შუ­ლი თაფ­ლის რე­ცეპ­ტი. პალ­მის ღე­როს წვე­ნის­გან ყენ­დე­ბა ღვი­ნო. ყვა­ვი­ლე­ბი გა­მო­ი­ყე­ნე­ბა სა­ლა­თებ­ში, ხოლო მათი წვე­ნის­გან კი ამ­ზა­დე­ბენ შა­ქარ­სა და ვა­ჟინს. ნა­ყო­ფის თმი­ა­ნი გარ­სის­გან ინ­დო­ნე­ზი­ის მო­სახ­ლე­ო­ბა ამ­ზა­დებს თო­კებს. ქო­ქო­სის სე­ზო­ნი მთე­ლი წლის გან­მავ­ლო­ბა­ში გრძელ­დე­ბა, მისი რბი­ლო­ბი და მის­გან დამ­ზა­დე­ბუ­ლი რძე შე­უც­ვლე­ლი პრო­დუქ­ტია ტა­ი­ლან­დურ სამ­ზა­რე­უ­ლო­ში. ქო­ქო­სის რძის ბა­ზა­ზე მზად­დე­ბა წვნი­ა­ნე­ბი, სხვა­დას­ხვა სა­ხის ტკბი­ლე­უ­ლი, იხარ­შე­ბა ბრინ­ჯი და მი­ირ­თმე­ვენ უმა­დაც. ნორ­ჩი ქო­ქო­სის სი­თხე ეფექ­ტუ­რად კლავს წყურ­ვილს.

იხი­ლეთ ვრცლად

დღის ვიდეო
00:00 / 00:00
ვლადიმირ პუტინმა სამხედრო სამსახურში საგაზაფხულო გაწვევის შესახებ ბრძანებას ხელი მოაწერა

ცოტა რამ ქოქოსის კაკალზე

ცოტა რამ ქოქოსის კაკალზე

პირველი ცნობებს ქოქოსის კაკლის შესახებ შეიცავს ჩვ.წ. აღ IV საუკუნით დათარიღებული ბუდისტური ჩანაწერები. ერთ-ერთი პირველი ევროპელი, ვინც ეს მცენარე თავის წიგნში აღწერა, იყო მოგზაური მარკო პოლო. ქოქოსის სამშობლოა სამხრეთ-აღმოსავლეთ აზია: ფილიპინები, ინდონეზია და მალაიზიაა. ქოქოსის პალმა სიმაღლეში 20-25 მეტრამდე იზრდება და ყოველ წელს 100-მდე კაკალს ისხამს. ქოქოსის დასახელება მოდის პორტუგალიური სიტყვისგან coco, რაც ნიშნავს მაიმუნს და ეწოდა მისი ნაყოფის მაიმუნთან მსგავსების გამო.

ქოქოსის კაკლებს შეუძლიათ იმოგზაუროთ ზღვის ტალღების საშუალებით ადამიანის დახმარების გარეშე. სწორედ ეს იყო მიზეზი, რომ იგი გამრავლდა წყნარი ოკეანის კუნძულებზე, სამხრეთ აზიასა და აფრიკაში.

მეურნეობაში ქოქოსის პალმის ყველა ნაწილი გამოიყენება. ინდონეზიელები ამბობენ, რომ იგი იმდენ სასარგებლო ნივთიერებას შეიცავს, რამდენი დღეც არის წელიწადში. ქოქოსს იყენებენ როგორც სამშენებლო მოსაპირკეთებელ მასალას, მოიხმარენ საოჯახო ნივთებისა და ხელსაწყოების დასამზადებლად, ხმარობენ საწვავად, პარფიუმერიასა და კულინარიაში. უმწიფარ ნაყოფში არსებული სითხისგან აკეთებენ ძმარს. რბილობისგან ხდიან უძვირფასეს ცხიმს, რომელსაც პარფიუმერიაში ფართო გამოყენება აქვს. ქოქოსის ცხიმი პოპულარულია კულინარიაში. შუა საუკუნეებში ცნობილი იყო ქოქოსის გახეხილი რბილობისგან მოხარშული თაფლის რეცეპტი. პალმის ღეროს წვენისგან ყენდება ღვინო. ყვავილები გამოიყენება სალათებში, ხოლო მათი წვენისგან კი ამზადებენ შაქარსა და ვაჟინს. ნაყოფის თმიანი გარსისგან ინდონეზიის მოსახლეობა ამზადებს თოკებს. ქოქოსის სეზონი მთელი წლის განმავლობაში გრძელდება, მისი რბილობი და მისგან დამზადებული რძე შეუცვლელი პროდუქტია ტაილანდურ სამზარეულოში. ქოქოსის რძის ბაზაზე მზადდება წვნიანები, სხვადასხვა სახის ტკბილეული, იხარშება ბრინჯი და მიირთმევენ უმადაც. ნორჩი ქოქოსის სითხე ეფექტურად კლავს წყურვილს.

იხილეთ ვრცლად

8 ოქტომბრიდან ახალი მთვარე სასიყვარულო ურთიერთობებს მაგიით აავსებს - ასტროლოგიური  პროგნოზი

კაცმა ყოფილი ცოლის საყვარელს ოჯახის დანგრევის გამო უჩივლა და 750 000 დოლარი მიიღო

მიუსაფარი ქალი ინტერნეტვარსკვლავად იქცა - მეტროში გადაღებულ ვიდეოს მილიონზე მეტი ნახვა აქვს