სამართალი
პოლიტიკა
მსოფლიო

24

აპრილი

დღის ზოგადი ასტროლოგიური პროგნოზი

ხუთშაბათი, მთვარის ოცდამეექვსე დღე დაიწყება 05:06-ზე, მთვარე თევზებშია საკმაოდ რთული დღეა. თავი შეიკავეთ ყოველგვარი კონფლიქტისგან. არ დაიწყოთ ახალი საქმეები. მოერიდეთ ფულის ხარჯვას; ვაჭრობაში არ მოტყუვდეთ. კარგი დღეა სწავლისა და გამოცდის ჩასაბარებლად. მოერიდეთ სამსახურის, საქმიანობის შეცვლას. უფროსთან კამათს. მგზავრობა და მივლინება სხვა დღისთვის გადადეთ. კარგია მსუბუქი ვარჯიში; საოჯახო საქმეების შესრულება. თავი შეიკავეთ მოწევისა და ალკოჰოლისგან. გაუფრთხილდით ფეხებს. არ გადაღალოთ, ჩაიცვით მოსახერხებელი ფეხსაცმელი. კარგია ტერფების მასაჟი.
სპორტი
საზოგადოება
Faceამბები
მოზაიკა
სამხედრო
მეცნიერება
კულტურა/შოუბიზნესი
კონფლიქტები
კვირის კითხვადი სტატიები
თვის კითხვადი სტატიები
"მისი მინიმალური, ქრონიკული მოხმარება ზრდის ონკოლოგიური დაავადებების რისკს" - რა არის აფლატოქსინი: ცნობილი ონკოლოგი რძის გარშემო ატეხილ სკანდალზე
"მისი მინიმალური, ქრონიკული მოხმარება ზრდის ონკოლოგიური დაავადებების რისკს" - რა არის აფლატოქსინი: ცნობილი ონკოლოგი რძის გარშემო ატეხილ სკანდალზე

ცნო­ბი­ლი ექი­მი ონ­კო­ლო­გი და გე­ნე­ტი­კო­სი ალექ­სან­დრე თა­ვარ­თქი­ლა­ძე, ძრო­ხის რძის ვარ­გი­სი­ა­ნო­ბას­თან ატე­ხილ სკან­დალს ეხ­მა­უ­რე­ბა. შე­გახ­სე­ნებთ, რომ გუ­შინ, სურ­სა­თის ეროვ­ნულ­მა სა­ა­გენ­ტომ ინ­ფორ­მა­ცია გა­ავ­რცე­ლა, რომ­ლის თა­ნახ­მა­დაც იმ­პორ­ტი­რე­ბუ­ლი რძის 5 ნი­მუშ­ში აფ­ლა­ტოქ­სინ M1-ის გა­და­ჭარ­ბე­ბუ­ლი ოდე­ნო­ბა და­ფიქ­სირ­და.

სურ­სა­თის ეროვ­ნუ­ლი სა­ა­გენ­ტოს ცნო­ბით, აღ­ნიშ­ნუ­ლი პრო­დუქ­ტის ბაზ­რი­დან ამო­ღე­ბა და და­ლუქ­ვა მიმ­დი­ნა­რე­ობს. აფ­ლა­ტოქ­სი­ნე­ბის გა­და­ჭარ­ბე­ბუ­ლი რა­ო­დე­ნო­ბა "სოფ­ლის ნო­ბა­თის" რძის ნი­მუ­შებ­ში გა­მოვ­ლინ­და.

ალექ­სან­დრე თა­ვარ­თქი­ლა­ძე:

- ძა­ლი­ან რთუ­ლია როცა ვის­მენთ, რომ ყო­ველ­დღი­უ­რი მოხ­მა­რე­ბის საკ­ვებ პრო­დუქ­ტებ­ში არის ნა­პოვ­ნი ისე­თი კან­ცე­რო­გე­ნი, რო­გო­რი­ცაა აფ­ლა­ტოქ­სი­ნი… თუმ­ცა მე, რო­გორც ონ­კო­ლო­გი და გე­ნე­ტი­კო­სი ვფიქ­რობ, რომ მო­ცე­მუ­ლი სა­კი­თხი კარ­გად/სწო­რად უნდა იქ­ნას შეს­წავ­ლი­ლი და არ უნდა მი­ვე­ცეთ უკი­დე­გა­ნო სტრესს, თუმ­ცა ვფიქ­რობ, სა­კი­თხი ნამ­დვი­ლად იმ­სა­ხუ­რებს გან­სა­კუთ­რე­ბულ ყუ­რა­დღე­ბას…

…ცუდი ის არის, რომ აქ მწვა­ვე მო­წამ­ვლა­ზე არ გვაქვს აქ­ცენ­ტი (რა­ზეც კონ­ცენ­ტრირ­დე­ბა ექ­სპერტთა უმ­რავ­ლე­სო­ბა)… რა შე­დე­გიც და­ი­დო არის ის, რომ ალფ­ლა­ტოქ­სი­ნის ეს დოზა ვერ გა­მო­იწ­ვევს მწვა­ვე მო­წამ­ვლას… მაგ­რამ... აფ­ლა­ტოქ­სი­ნი B1 და მისი მე­ტა­ბო­ლი­ტი აფ­ლა­ტოქ­სი­ნი M1 (რო­მე­ლიც რძე­ში გა­და­დის და სწო­რედ რძის პრო­დუქ­ტებ­ში გვხვდე­ბა), ხა­სი­ათ­დე­ბა კუ­მუ­ლა­ცი­უ­რი ანუ ორ­გა­ნიზ­მში დაგ­რო­ვე­ბი­თი და პა­რა­ლე­ლუ­რად აქ­ტი­უ­რი ბი­ო­ქი­მი­უ­რი მოქ­მე­დე­ბით.

რო­გორ ხდე­ბა დაგ­რო­ვე­ბა (კუ­მუ­ლა­ცია)?

- აფ­ლა­ტოქ­სი­ნი B1 ღვიძ­ლში მე­ტა­ბო­ლიზ­დე­ბა და გარ­და­იქ­მნე­ბა აქ­ტი­ურ მე­ტა­ბო­ლი­ტე­ბად, მათ შო­რის აფ­ლა­ტოქ­სი­ნი M1-დ, რო­მე­ლიც შემ­დეგ ხვდე­ბა რძე­სა და რძის პრო­დუქ­ტებ­ში. - ქრო­ნი­კუ­ლი მოხ­მა­რე­ბი­სას მცი­რე დო­ზე­ბიც კი თან­და­თა­ნო­ბით სხე­ულ­ში დაგ­რო­ვე­ბას იწ­ვევს, რაც და­ზი­ა­ნე­ბის რისკს ზრდის.

რა­ტომ და რო­გორ იზ­რდე­ბა კი­ბოს რის­კი ხან­გრძლი­ვი მოხ­მა­რე­ბი­სას?

აფ­ლა­ტოქ­სი­ნე­ბი, გან­სა­კუთ­რე­ბით B1 ფორ­მა, მიჩ­ნე­უ­ლია ერთ-ერთ ყვე­ლა­ზე ძლი­ერ ბუ­ნებ­რივ კან­ცე­რო­გე­ნად. ის ძი­რი­თა­დად ზრდის:

1. ღვიძ­ლის კი­ბოს (ჰე­პა­ტო­ცე­ლუ­ლუ­რი კარ­ცი­ნო­მა) გან­ვი­თა­რე­ბის რისკს.

2. DНA-ის და­ზი­ა­ნე­ბი­სა და გე­ნუ­რი მუ­ტა­ცი­ე­ბის ალ­ბა­თო­ბას, რა­მაც შე­საძ­ლოა სხვა სიმ­სივ­ნუ­რი პრო­ცე­სე­ბიც გა­მო­იწ­ვი­ოს.

რაც შე­ე­ხე­ბა აფ­ლა­ტოქ­სი­ნის M1 ფორ­მას

- აფ­ლა­ტოქ­სი­ნი M1, რო­მე­ლიც რძე­ში გა­და­დის, B1-თან შე­და­რე­ბით ნაკ­ლე­ბად, თუმ­ცა მა­ინც კან­ცე­რო­გე­ნუ­ლია და შე­უძ­ლია გა­მო­იწ­ვი­ოს ჯან­მრთე­ლო­ბის პრობ­ლე­მე­ბი, გან­სა­კუთ­რე­ბით ბავ­შვებ­ში და ქრო­ნი­კუ­ლად მომ­ხმა­რე­ბელ პი­რებ­ში.

- მუდ­მი­ვად მცი­რე რა­ო­დე­ნო­ბით აფ­ლა­ტოქ­სი­ნის შემ­ცვე­ლი რძის პრო­დუქ­ტე­ბის მი­ღე­ბა მნიშ­ვნე­ლოვ­ნად ზრდის ჯა­მურ რისკს.

ასე­ვე გა­ვით­ვა­ლის­წი­ნოთ, რომ...

აფ­ლა­ტოქ­სი­ნე­ბის არ­სე­ბო­ბის რის­კი მა­ღა­ლია კუს­ტა­რუ­ლად (სახ­ლის პი­რო­ბებ­ში, ტრა­დი­ცი­უ­ლი წე­სით) დამ­ზა­დე­ბულ ჩირ­სა და ჩა­ი­ში, გან­სა­კუთ­რე­ბით მა­შინ, რო­დე­საც პრო­დუქ­ტი ინა­ხე­ბა არას­წო­რად ან მო­უ­ხერ­ხე­ბელ პი­რო­ბებ­ში, სა­დაც ტე­ნი­ა­ნო­ბა და ტემ­პე­რა­ტუ­რა მა­ღა­ლია.

რა­ტომ წარ­მო­იქ­მნე­ბა აფ­ლა­ტოქ­სი­ნი კუს­ტა­რულ პრო­დუქ­ტებ­ში?

აფ­ლა­ტოქ­სი­ნი წარ­მო­იქ­მნე­ბა Aspergillus-ის ტი­პის სო­კო­ე­ბის (ძი­რი­თა­დად Aspergillus flavus და Aspergillus parasiticus) მოქ­მე­დე­ბის შე­დე­გად. მათი ზრდის­თვის ხელ­საყ­რე­ლი პი­რო­ბე­ბია:

• მა­ღა­ლი ტე­ნი­ა­ნო­ბა (70%-ზე მეტი)

• სით­ბო (20-40°C)

• ჰა­ე­რის ცირ­კუ­ლა­ცი­ის ნაკ­ლე­ბო­ბა და ზო­გა­დად მზა პრო­დუქ­ცი­ის შე­ნახ­ვის არა­ვენ­ტი­ლი­რე­ბუ­ლი სა­წყო­ბე­ბის არარ­სე­ბო­ბა

• არას­წო­რი ან არა­საკ­მა­რი­სი გა­მოშ­რო­ბა.აფ­ლა­ტოქ­სი­ნის რის­კის შემ­ცვე­ლი პრო­დუქ­ტე­ბია:

• ჩირი (გან­სა­კუთ­რე­ბით ლეღ­ვი, ქიშ­მი­ში, ქლი­ა­ვი, ატა­მი, ვაშ­ლი, გარ­გა­რი)

• ჩაი და მცე­ნა­რე­უ­ლი ნა­ყე­ნე­ბი, თუ ჩაის მცე­ნა­რე (ბა­ლა­ხე­უ­ლი, ყვა­ვი­ლე­ბი) ცუ­დად გაშ­რა ან ტე­ნი­ან, და­ხუ­რულ სივ­რცე­ში შე­ი­ნა­ხეს.

რო­გორ შე­ვამ­ცი­როთ რის­კი?

• შე­არ­ჩი­ეთ პრო­დუქ­ტი, რო­მე­ლიც კარ­გა­დაა გამ­შრა­ლი, არ არის ტე­ნი­ა­ნი, წე­ბო­ვა­ნი და არ გა­აჩ­ნია ობის ან უც­ნა­უ­რი სუ­ნის ნიშ­ნე­ბი.

• პრო­დუქ­ტი ინა­ხეთ მშრალ, გრილ და კარ­გად ვენ­ტი­ლი­რე­ბულ სივ­რცე­ში.

• რე­გუ­ლა­რუ­ლად შე­ა­მოწ­მეთ პრო­დუქ­ტე­ბი და მო­ი­შო­რეთ ნე­ბის­მი­ე­რი ობის ნიშ­ნის მქო­ნე ჩირი ან ჩაი.

• ას­პერ­გი­ლუს ფლა­ვუ­სი შე­იძ­ლე­ბა ზოგ­ჯერ ობის სა­ხით ვერ და­ვი­ნა­ხოთ და მა­გა­ლი­თად ვიგ­რძნოთ გემო… გან­სა­კუ­თე­ბით ცხე­ლი სას­მე­ლე­ბის მოხ­მა­რე­ბის დროს ის ორ­გა­ნიზ­მში ძა­ლი­ან კარ­გად შე­ი­წო­ვე­ბა და ნელ-ნელა გროვ­დე­ბა ორ­გა­ნიზ­მში ანუ კუ­მუ­ლირ­დე­ბა და აზი­ა­ნებს ჩვენს გე­ნებს და შემ­დეგ პო­ტენ­ცი­უ­რად ზრდის ქრო­ნი­კუ­ლი ან­თე­ბე­ბის და ავ­თვი­სე­ბი­ა­ნი სიმ­სივ­ნე­ე­ბის გან­ვი­თა­რე­ბის რის­კებს.

ამ­გვა­რად, კუს­ტა­რუ­ლად დამ­ზა­დე­ბულ ჩირ­სა და ჩა­ი­შიც აფ­ლა­ტოქ­სი­ნე­ბის რის­კი ნამ­დვი­ლად არ­სე­ბობს, გან­სა­კუთ­რე­ბით არას­წო­რი და­მუ­შა­ვე­ბი­სა და შე­ნახ­ვის პი­რო­ბებ­ში. ამი­ტომ, გან­სა­კუთ­რე­ბუ­ლი ყუ­რა­დღე­ბა მი­აქ­ცი­ეთ პრო­დუქ­ტის ხა­რისხსა და შე­ნახ­ვის წე­სებს.

ამი­ტომ უნდა გა­კონ­ტროლ­დეს ყვე­ლა ხსე­ნე­ბუ­ლი პრო­დუქ­ტი და არა მხო­ლოდ აფ­ლა­ტოქ­სი­ბენ­ზე არა­მედ სხვა გავ­რცე­ლე­ბულ კან­ცე­რო­გე­ნებ­ზეც:

1. აფ­ლა­ტოქ­სი­ნი B1• პრო­დუქ­ტე­ბი: მარ­ცვლე­უ­ლი, თხი­ლე­უ­ლი, ჩირი, ჩაი, სა­ნე­ლებ­ლე­ბი

• ასო­ცი­რე­ბუ­ლი სიმ­სივ­ნე: ღვიძ­ლის კიბო

2. ნიტ­რო­ზა­მი­ნე­ბი (Nitrosamines)

• პრო­დუქ­ტე­ბი: და­მუ­შა­ვე­ბუ­ლი ხორ­ცი (ძეხ­ვი, სო­სი­სი, ლორი, ბე­კო­ნი)•

ასო­ცი­რე­ბუ­ლი სიმ­სივ­ნე: კუ­ჭის, მსხვი­ლი ნაწ­ლა­ვის, საყ­ლა­პა­ვის კიბო

3. პო­ლი­ციკ­ლუ­რი არო­მა­ტუ­ლი ნახ­შირ­წყალ­ბა­დე­ბი (PAH)

• პრო­დუქ­ტე­ბი: გრილ­ზე ან ნახ­შირ­ზე შემ­წვა­რი ხორ­ცი, შე­ბო­ლი­ლი პრო­დუქ­ტე­ბი

• ასო­ცი­რე­ბუ­ლი სიმ­სივ­ნე: კუ­ჭის, მსხვი­ლი ნაწ­ლა­ვის, ფილ­ტვის კიბო

4. ჰე­ტე­რო­ციკ­ლუ­რი ამი­ნე­ბი (HCAs)

• პრო­დუქ­ტე­ბი: მა­ღალ ტემ­პე­რა­ტუ­რა­ზე მომ­ზა­დე­ბუ­ლი ხორ­ცი (მწვა­დი, შემ­წვა­რი)

• ასო­ცი­რე­ბუ­ლი სიმ­სივ­ნე: მსხვი­ლი ნაწ­ლა­ვის, პანკრე­ა­სის, პროს­ტა­ტის კიბო

5. აკ­რი­ლა­მი­დი

• პრო­დუქ­ტე­ბი: შემ­წვა­რი კარ­ტო­ფი­ლი, ჩიფ­სე­ბი, გა­მომ­ცხვა­რი პური, ტოს­ტე­ბი, ორ­ცხო­ბი­ლე­ბი

• ასო­ცი­რე­ბუ­ლი სიმ­სივ­ნე: თირკმლის, საშ­ვი­ლოს­ნოს, საკ­ვერ­ცხის, პანკრე­ა­სის კიბო6. ალ­კოჰო­ლი (ეთა­ნო­ლი)

• პრო­დუქ­ტე­ბი: ალ­კოჰო­ლუ­რი სას­მე­ლე­ბი

• ასო­ცი­რე­ბუ­ლი სიმ­სივ­ნე: ღვიძ­ლის, პი­რის ღრუს, საყ­ლა­პა­ვის, მკერ­დის, მსხვი­ლი ნაწ­ლა­ვის კიბო

7. ბენ­ზო­პი­რე­ნი

• პრო­დუქ­ტე­ბი: შე­ბო­ლი­ლი ხორ­ცი და თევ­ზი, ნახ­ში­რის ცე­ცხლზე მომ­ზა­დე­ბუ­ლი საკ­ვე­ბი

• ასო­ცი­რე­ბუ­ლი სიმ­სივ­ნე: კუ­ჭის, საყ­ლა­პა­ვის, ფილ­ტვის კიბო

8. ფორ­მალ­დე­ჰი­დი

• პრო­დუქ­ტე­ბი: ცუ­დად შე­ნა­ხუ­ლი ზღვის პრო­დუქ­ტე­ბი, ზო­გი­ერ­თი კონ­სერ­ვი, და­ბალ­ხა­რის­ხი­ა­ნი ხორ­ცპ­რო­დუქ­ტი

• ასო­ცი­რე­ბუ­ლი სიმ­სივ­ნე: ნა­ზო­ფა­რინ­გე­ა­ლუ­რი, კუ­ჭის კიბო, ლე­ი­კე­მია

9. დი­ოქ­სი­ნე­ბი

• პრო­დუქ­ტე­ბი: ცხი­მი­ა­ნი ხორ­ცი, თევ­ზი, რძის პრო­დუქ­ტე­ბი, კვერ­ცხი (და­ბინ­ძუ­რე­ბუ­ლი გა­რე­მოს შემ­თხვე­ვა­ში)

• ასო­ცი­რე­ბუ­ლი სიმ­სივ­ნე: ღვიძ­ლის კიბო, ლიმ­ფო­მა, ფილ­ტვის, კა­ნის კიბო

10. ტრანს-ცხი­მე­ბი

• პრო­დუქ­ტე­ბი: მარ­გა­რი­ნი, გა­მომ­ცხვა­რი ტკბი­ლე­უ­ლი, ჩიფ­სე­ბი, სწრა­ფი კვე­ბის პრო­დუქ­ტე­ბი

• ასო­ცი­რე­ბუ­ლი სიმ­სივ­ნე: მსხვი­ლი ნაწ­ლა­ვის, მკერ­დის, პროს­ტა­ტის კიბო

11. ხე­ლოვ­ნუ­რი და­მატ­კბობ­ლე­ბი (სა­ქა­რი­ნი, ას­პარ­ტა­მი)

• პრო­დუქ­ტე­ბი: გა­ზი­ა­ნი სას­მე­ლე­ბი, დი­ე­ტუ­რი პრო­დუქ­ტე­ბი, სა­ღე­ჭი რე­ზი­ნი

• ასო­ცი­რე­ბუ­ლი სიმ­სივ­ნე: სა­შარ­დე ბუშ­ტის კიბო, ლიმ­ფო­მე­ბი, ლე­ი­კე­მია

12. ბის­ფე­ნოლ A (BPA)

• პრო­დუქ­ტე­ბი: კონ­სერ­ვის ქი­ლე­ბი (ბის­ფე­ნო­ლით და­ფა­რუ­ლი), პლასტმა­სის ჭურ­ჭე­ლი, სასმლის ბოთ­ლე­ბი

• ასო­ცი­რე­ბუ­ლი სიმ­სივ­ნე: მკერ­დის, პროს­ტა­ტის, საკ­ვერ­ცხის, საშ­ვი­ლოს­ნოს სიმ­სივ­ნე­ე­ბი

ამი­ტომ სიმ­შვი­დი­სა და ჯან­მრთე­ლო­ბი­სათ­ვის სა­სურ­ვე­ლია პრო­დუქ­ტე­ბი კონ­ტროლ­დე­ბო­დეს სხვა გავ­რცე­ლე­ბულ კან­ცე­რო­გე­ნებ­ზეც…

რაც შე­ე­ხე­ბა აფ­ლა­ტოქ­სი­ნე­ბის, თუნ­დაც მი­ნი­მა­ლუ­რი, ქრო­ნი­კუ­ლი მოხ­მა­რე­ბა ნამ­დვი­ლად ზრდის ონ­კო­ლო­გი­უ­რი და­ა­ვა­დე­ბე­ბის რისკს

ამი­ტომ მნიშ­ვნე­ლო­ვა­ნია პრო­დუქ­ტის ხა­რის­ხის კონ­ტრო­ლი და დაც­ვა უსაფრ­თხო­ე­ბის სტან­დარ­ტე­ბის მი­ხედ­ვით…

მე პი­რა­დად ამ სა­კი­თხმა ძა­ლი­ან ამა­ღელ­ვა, თუმ­ცა იმედს ვი­ტო­ვებ რომ ბევ­რად მეტ ინ­ფორ­მა­ცი­ას შე­ვაგ­რო­ვებ ამ მიმ­დი­ნა­რე სა­კი­თხებ­თან და­კავ­ში­რე­ბით და ჩემს მოკ­რძა­ლე­ბულ აზრს მო­გა­წო­დებთ, თა­ვი­სი რე­კო­მენ­და­ცი­ე­ბით.

წა­ი­კი­თხეთ ასე­ვე:

ავტორი:

"მისი მინიმალური, ქრონიკული მოხმარება ზრდის ონკოლოგიური დაავადებების რისკს" - რა არის აფლატოქსინი: ცნობილი ონკოლოგი რძის გარშემო ატეხილ სკანდალზე

"მისი მინიმალური, ქრონიკული მოხმარება ზრდის ონკოლოგიური დაავადებების რისკს" - რა არის აფლატოქსინი: ცნობილი ონკოლოგი რძის გარშემო ატეხილ სკანდალზე

ცნობილი ექიმი ონკოლოგი და გენეტიკოსი ალექსანდრე თავართქილაძე, ძროხის რძის ვარგისიანობასთან ატეხილ სკანდალს ეხმაურება. შეგახსენებთ, რომ გუშინ, სურსათის ეროვნულმა სააგენტომ ინფორმაცია გაავრცელა, რომლის თანახმადაც იმპორტირებული რძის 5 ნიმუშში აფლატოქსინ M1-ის გადაჭარბებული ოდენობა დაფიქსირდა.

სურსათის ეროვნული სააგენტოს ცნობით, აღნიშნული პროდუქტის ბაზრიდან ამოღება და დალუქვა მიმდინარეობს. აფლატოქსინების გადაჭარბებული რაოდენობა "სოფლის ნობათის" რძის ნიმუშებში გამოვლინდა.

ალექსანდრე თავართქილაძე:

- ძალიან რთულია როცა ვისმენთ, რომ ყოველდღიური მოხმარების საკვებ პროდუქტებში არის ნაპოვნი ისეთი კანცეროგენი, როგორიცაა აფლატოქსინი… თუმცა მე, როგორც ონკოლოგი და გენეტიკოსი ვფიქრობ, რომ მოცემული საკითხი კარგად/სწორად უნდა იქნას შესწავლილი და არ უნდა მივეცეთ უკიდეგანო სტრესს, თუმცა ვფიქრობ, საკითხი ნამდვილად იმსახურებს განსაკუთრებულ ყურადღებას…

…ცუდი ის არის, რომ აქ მწვავე მოწამვლაზე არ გვაქვს აქცენტი (რაზეც კონცენტრირდება ექსპერტთა უმრავლესობა)… რა შედეგიც დაიდო არის ის, რომ ალფლატოქსინის ეს დოზა ვერ გამოიწვევს მწვავე მოწამვლას… მაგრამ... აფლატოქსინი B1 და მისი მეტაბოლიტი აფლატოქსინი M1 (რომელიც რძეში გადადის და სწორედ რძის პროდუქტებში გვხვდება), ხასიათდება კუმულაციური ანუ ორგანიზმში დაგროვებითი და პარალელურად აქტიური ბიოქიმიური მოქმედებით.

როგორ ხდება დაგროვება (კუმულაცია)?

- აფლატოქსინი B1 ღვიძლში მეტაბოლიზდება და გარდაიქმნება აქტიურ მეტაბოლიტებად, მათ შორის აფლატოქსინი M1-დ, რომელიც შემდეგ ხვდება რძესა და რძის პროდუქტებში. - ქრონიკული მოხმარებისას მცირე დოზებიც კი თანდათანობით სხეულში დაგროვებას იწვევს, რაც დაზიანების რისკს ზრდის.

რატომ და როგორ იზრდება კიბოს რისკი ხანგრძლივი მოხმარებისას?

აფლატოქსინები, განსაკუთრებით B1 ფორმა, მიჩნეულია ერთ-ერთ ყველაზე ძლიერ ბუნებრივ კანცეროგენად. ის ძირითადად ზრდის:

1. ღვიძლის კიბოს (ჰეპატოცელულური კარცინომა) განვითარების რისკს.

2. DНA-ის დაზიანებისა და გენური მუტაციების ალბათობას, რამაც შესაძლოა სხვა სიმსივნური პროცესებიც გამოიწვიოს.

რაც შეეხება აფლატოქსინის M1 ფორმას

- აფლატოქსინი M1, რომელიც რძეში გადადის, B1-თან შედარებით ნაკლებად, თუმცა მაინც კანცეროგენულია და შეუძლია გამოიწვიოს ჯანმრთელობის პრობლემები, განსაკუთრებით ბავშვებში და ქრონიკულად მომხმარებელ პირებში.

- მუდმივად მცირე რაოდენობით აფლატოქსინის შემცველი რძის პროდუქტების მიღება მნიშვნელოვნად ზრდის ჯამურ რისკს.

ასევე გავითვალისწინოთ, რომ...

აფლატოქსინების არსებობის რისკი მაღალია კუსტარულად (სახლის პირობებში, ტრადიციული წესით) დამზადებულ ჩირსა და ჩაიში, განსაკუთრებით მაშინ, როდესაც პროდუქტი ინახება არასწორად ან მოუხერხებელ პირობებში, სადაც ტენიანობა და ტემპერატურა მაღალია.

რატომ წარმოიქმნება აფლატოქსინი კუსტარულ პროდუქტებში?

აფლატოქსინი წარმოიქმნება Aspergillus-ის ტიპის სოკოების (ძირითადად Aspergillus flavus და Aspergillus parasiticus) მოქმედების შედეგად. მათი ზრდისთვის ხელსაყრელი პირობებია:

• მაღალი ტენიანობა (70%-ზე მეტი)

• სითბო (20-40°C)

• ჰაერის ცირკულაციის ნაკლებობა და ზოგადად მზა პროდუქციის შენახვის არავენტილირებული საწყობების არარსებობა

• არასწორი ან არასაკმარისი გამოშრობა.აფლატოქსინის რისკის შემცველი პროდუქტებია:

• ჩირი (განსაკუთრებით ლეღვი, ქიშმიში, ქლიავი, ატამი, ვაშლი, გარგარი)

• ჩაი და მცენარეული ნაყენები, თუ ჩაის მცენარე (ბალახეული, ყვავილები) ცუდად გაშრა ან ტენიან, დახურულ სივრცეში შეინახეს.

როგორ შევამციროთ რისკი?

• შეარჩიეთ პროდუქტი, რომელიც კარგადაა გამშრალი, არ არის ტენიანი, წებოვანი და არ გააჩნია ობის ან უცნაური სუნის ნიშნები.

• პროდუქტი ინახეთ მშრალ, გრილ და კარგად ვენტილირებულ სივრცეში.

• რეგულარულად შეამოწმეთ პროდუქტები და მოიშორეთ ნებისმიერი ობის ნიშნის მქონე ჩირი ან ჩაი.

• ასპერგილუს ფლავუსი შეიძლება ზოგჯერ ობის სახით ვერ დავინახოთ და მაგალითად ვიგრძნოთ გემო… განსაკუთებით ცხელი სასმელების მოხმარების დროს ის ორგანიზმში ძალიან კარგად შეიწოვება და ნელ-ნელა გროვდება ორგანიზმში ანუ კუმულირდება და აზიანებს ჩვენს გენებს და შემდეგ პოტენციურად ზრდის ქრონიკული ანთებების და ავთვისებიანი სიმსივნეების განვითარების რისკებს.

ამგვარად, კუსტარულად დამზადებულ ჩირსა და ჩაიშიც აფლატოქსინების რისკი ნამდვილად არსებობს, განსაკუთრებით არასწორი დამუშავებისა და შენახვის პირობებში. ამიტომ, განსაკუთრებული ყურადღება მიაქციეთ პროდუქტის ხარისხსა და შენახვის წესებს.

ამიტომ უნდა გაკონტროლდეს ყველა ხსენებული პროდუქტი და არა მხოლოდ აფლატოქსიბენზე არამედ სხვა გავრცელებულ კანცეროგენებზეც:

1. აფლატოქსინი B1• პროდუქტები: მარცვლეული, თხილეული, ჩირი, ჩაი, სანელებლები

• ასოცირებული სიმსივნე: ღვიძლის კიბო

2. ნიტროზამინები (Nitrosamines)

• პროდუქტები: დამუშავებული ხორცი (ძეხვი, სოსისი, ლორი, ბეკონი)•

ასოცირებული სიმსივნე: კუჭის, მსხვილი ნაწლავის, საყლაპავის კიბო

3. პოლიციკლური არომატული ნახშირწყალბადები (PAH)

• პროდუქტები: გრილზე ან ნახშირზე შემწვარი ხორცი, შებოლილი პროდუქტები

• ასოცირებული სიმსივნე: კუჭის, მსხვილი ნაწლავის, ფილტვის კიბო

4. ჰეტეროციკლური ამინები (HCAs)

• პროდუქტები: მაღალ ტემპერატურაზე მომზადებული ხორცი (მწვადი, შემწვარი)

• ასოცირებული სიმსივნე: მსხვილი ნაწლავის, პანკრეასის, პროსტატის კიბო

5. აკრილამიდი

• პროდუქტები: შემწვარი კარტოფილი, ჩიფსები, გამომცხვარი პური, ტოსტები, ორცხობილები

• ასოცირებული სიმსივნე: თირკმლის, საშვილოსნოს, საკვერცხის, პანკრეასის კიბო6. ალკოჰოლი (ეთანოლი)

• პროდუქტები: ალკოჰოლური სასმელები

• ასოცირებული სიმსივნე: ღვიძლის, პირის ღრუს, საყლაპავის, მკერდის, მსხვილი ნაწლავის კიბო

7. ბენზოპირენი

• პროდუქტები: შებოლილი ხორცი და თევზი, ნახშირის ცეცხლზე მომზადებული საკვები

• ასოცირებული სიმსივნე: კუჭის, საყლაპავის, ფილტვის კიბო

8. ფორმალდეჰიდი

• პროდუქტები: ცუდად შენახული ზღვის პროდუქტები, ზოგიერთი კონსერვი, დაბალხარისხიანი ხორცპროდუქტი

• ასოცირებული სიმსივნე: ნაზოფარინგეალური, კუჭის კიბო, ლეიკემია

9. დიოქსინები

• პროდუქტები: ცხიმიანი ხორცი, თევზი, რძის პროდუქტები, კვერცხი (დაბინძურებული გარემოს შემთხვევაში)

• ასოცირებული სიმსივნე: ღვიძლის კიბო, ლიმფომა, ფილტვის, კანის კიბო

10. ტრანს-ცხიმები

• პროდუქტები: მარგარინი, გამომცხვარი ტკბილეული, ჩიფსები, სწრაფი კვების პროდუქტები

• ასოცირებული სიმსივნე: მსხვილი ნაწლავის, მკერდის, პროსტატის კიბო

11. ხელოვნური დამატკბობლები (საქარინი, ასპარტამი)

• პროდუქტები: გაზიანი სასმელები, დიეტური პროდუქტები, საღეჭი რეზინი

• ასოცირებული სიმსივნე: საშარდე ბუშტის კიბო, ლიმფომები, ლეიკემია

12. ბისფენოლ A (BPA)

• პროდუქტები: კონსერვის ქილები (ბისფენოლით დაფარული), პლასტმასის ჭურჭელი, სასმლის ბოთლები

• ასოცირებული სიმსივნე: მკერდის, პროსტატის, საკვერცხის, საშვილოსნოს სიმსივნეები

ამიტომ სიმშვიდისა და ჯანმრთელობისათვის სასურველია პროდუქტები კონტროლდებოდეს სხვა გავრცელებულ კანცეროგენებზეც…

რაც შეეხება აფლატოქსინების, თუნდაც მინიმალური, ქრონიკული მოხმარება ნამდვილად ზრდის ონკოლოგიური დაავადებების რისკს

ამიტომ მნიშვნელოვანია პროდუქტის ხარისხის კონტროლი და დაცვა უსაფრთხოების სტანდარტების მიხედვით…

მე პირადად ამ საკითხმა ძალიან ამაღელვა, თუმცა იმედს ვიტოვებ რომ ბევრად მეტ ინფორმაციას შევაგროვებ ამ მიმდინარე საკითხებთან დაკავშირებით და ჩემს მოკრძალებულ აზრს მოგაწოდებთ, თავისი რეკომენდაციებით.

წაიკითხეთ ასევე: