ყავის, ჩაის, ლუდისა თუ სხვა სასმელებისგან განსხვავებით, ღვინის წარმოშობაზე უამრავი ლეგენდაა გავრცელებული. სავარაუდოდ, წითელი ღვინის ისტორიას იგივე ასაკი აქვს, როგორც თეთრ ღვინოს, მაგრამ ამის შესახებ ზუსტი ცნობები არ არსებობს.
გავრცელებული ვერსიით, მეღვინეობის გაჩენა ამიერკავკასიას უკავშირდება. თანამედროვე საქართველოსა და სომხეთის მიწებზე მეღვინეობის ხელოვნება ჯერ კიდევ 4000 წლის წინ იყო განვითარებული. უძველესი დროიდან საქართველო ვაზის წარმოშობის ერთ-ერთი მთავარი კერა და კულტურული მევენახეობის აღიარებული სამშობლო იყო.
ქართველი ხალხი ათასწლეულების მანძილზე ქმნის მეღვინეობის საკუთარ კულტურას, ავითარებს როგორც სუფრის (კახური, იმერული, რაჭა-ლეჩხუმური და სხვ.) ასევე ბუნებრივად ტკბილი, ცქრიალა და სადესერტო ღვინოების მომზადების ტექნოლოგიურ მეთოდებს.
საქართველოს სხვადასხვა რეგიონის მაღალი ღირებულებისა და მრავალი სახეობის ღვინო, თითქმის მთელს მსოფლიოშია ცნობილი და დიდი რეპუტაციითაც სარგებლობს.
ღვინის მიმართ ხალხის ინტერესი და სიყვარული საუკუნეების მანძილზე არ განელებულა. ამ სასმლისა და ქართული კულტურის მოყვარულებისათვის, თბილისში (სიონის ქუჩა, შარდენი) წელს უკვე მეოთხედ იმართება ტრადიციად ქცეული „ქართული ღვინის ფესტივალი 2022“. ორგანიზატორების თქმით, პანდემიის გამო, ორწლიანი პაუზის შემდეგ, კიდევ უფრო მეტ სტუმარსა და ამაღლებულ განწყობას ელოდებიან.
„ქართული ღვინის ფესტივალი“ უკვე ტრადიციაა, რომელიც ღვინობისთვეში არაერთ ადგილობრივ ღვინის მოყვარულსა და ტურისტს ერთ სივრცეში მასპინძლობს, ჩუქნის მათ დადებით ემოციებსა და აცნობს ქართულ ნაწარმს. 8 ოქტომბერს მეიდანზე მოსულ სტუმრებს ნამდვილ ზეიმს ვპირდებით. ეს იქნება ქართული ფოლკლორის, კვების კულტურისა და ქართველი მეწარმეების არაჩვეულებრივი პრეზენტაცია,“ - აღნიშნავს მარიამ აბდუშელიშვილი, ფესტივალის ორგანიზატორი.
ღონისძიების სანახავად, გადადით ბმულზე.
მონაწილეობის მსურველებს შეუძლიათ ორგანიზატორებს მისწერონ „ფეისბუქ“ გვერდზე: ქართული ღვინის ფესტივალი • Georgian Wine Festival ან დარეკონ ნომერზე: +995 598 782 842
R