მსოფლიო
მოზაიკა
საზოგადოება

13

აპრილი

დღის ზოგადი ასტროლოგიური პროგნოზი

კვირა, მთვარის მეთექვსმეტე დღე დაიწყება 21:28-ზე, მთვარე 17:54-ზე გადაბრძანდება მორიელში მშვიდობიანი საქმეები წარმატებით დასრულდება. კაპიტალდაბანდებებს მოერიდეთ. კარგი დღეა იურიდიული საკითხების მოსაგვარებლად, სასამართლო პროცესების დასაწყებად; შემოქმედებითი საქმიანობისთვის. გარშემო მყოფებთან ურთიერთობისას გამოიჩინეთ ტაქტი. უფროსს მნიშვნელოვან საკითხებზე საუბრისთვის ნუ შეხვდებით; წვრილ-წვრილი საკითხები მოაგვარეთ. კარგი დღეა დასვენების, მოგზაურობის, ფიზიკური დატვირთვისა და საოჯახო საქმეების შესრულებისთვის. მოერიდეთ ალკოჰოლის მიღებას, მოწევას; ცხარე და ცხიმიან საკვებს; ცხოველური საკვების მიღებას. ნებადართულია თევზი და სოკო. მოიმატებს სტრესული და სარისკო ქმედებების რაოდენობა.
კონფლიქტები
სპორტი
პოლიტიკა
სამართალი
კულტურა/შოუბიზნესი
მეცნიერება
Faceამბები
სამხედრო
კვირის კითხვადი სტატიები
თვის კითხვადი სტატიები
„თუ ყავა ისეა დამუშავებული, რომ არ ვიცით, რა შემადგენლობა აქვს, უმჯობესია საერთოდ არ მივიღოთ“, - კარდიოლოგი ალექსანდრე საბეკია
„თუ ყავა ისეა დამუშავებული, რომ არ ვიცით, რა შემადგენლობა აქვს, უმჯობესია საერთოდ არ მივიღოთ“, - კარდიოლოგი ალექსანდრე საბეკია

ყა­ვის და­დე­ბით და უარ­ყო­ფით მხა­რე­ებ­თან და­კავ­ში­რე­ბით უამ­რა­ვი კვლე­ვა არ­სე­ბობს. კვლე­ვი­თი სა­მუ­შა­ო­ე­ბი ახ­ლაც გრძელ­დე­ბა. ექი­მებს, უფრო კონ­კრე­ტუ­ლად კი კარ­დი­ო­ლო­გებს ყა­ვის მოხ­მა­რე­ბას­თან და­კავ­ში­რე­ბით თა­ვი­ან­თი შე­ხე­დუ­ლე­ბე­ბი აქვთ.

ისი­ნი პა­ცი­ენ­ტის მოდ­გო­მა­რე­ო­ბის გან­ხილ­ვი­სას ყუ­რა­დღე­ბას აქ­ცე­ვენ მისი მოხ­მა­რე­ბის სიხ­ში­რეს, კო­ფე­ი­ნის ნორ­მას და პრო­დუქ­ტის ხა­რისხს.

სა­ქარ­თვე­ლო­ში ისე­ვე, რო­გორც მსოფ­ლი­ოს მრა­ვალ ქვე­ყა­ნა­ში ადა­მი­ან­თა უმ­რავ­ლე­სო­ბა დღეს ყა­ვით იწყებს. ბევ­რი ჩვენ­გა­ნის­თვის გაღ­ვი­ძე­ბა ამ მა­ცო­ცხლე­ბე­ლი ნივ­თი­ე­რე­ბის გა­რე­შე წარ­მო­უდ­გე­ნე­ლია. ექი­მე­ბი ჯან­მრთე­ლო­ბა­ზე ზი­ა­ნის შე­სამ­ცი­რებ­ლად ნა­ტუ­რა­ლუ­რი ყა­ვის მი­ღე­ბას გვირ­ჩე­ვენ.

კონ­კრე­ტუ­ლად, რა ზე­გავ­ლე­ნას ახ­დენს ყავა ადა­მი­ა­ნის ორ­გა­ნიზ­მზე და არის თუ არა მავ­ნე­ბე­ლი ხსნა­დი ყა­ვის მოხ­მა­რე­ბა, ამის შე­სა­ხებ კარ­დი­ო­ლოგ ალექ­სან­დრე სა­ბე­კი­ას ვე­სა­უბ­რეთ.

ზო­გა­დად, რა გავ­ლე­ნა აქვს ორ­გა­ნიზ­მზე ყა­ვის მოხ­მა­რე­ბას?

ზო­გა­დად, ყა­ვის თუ ჩაის მოხ­მა­რე­ბა, მა­ტო­ნი­ზი­რე­ბე­ლი მცე­ნა­რე­უ­ლი სა­შუ­ა­ლე­ბე­ბის მი­ღე­ბა ხში­რად და­კავ­ში­რე­ბუ­ლია დაღ­ლილ მდგო­მა­რე­ო­ბა­ში ადა­მი­ა­ნის ტო­ნუ­სის მო­მა­ტე­ბას­თან.

ყავა მცე­ნა­რე­უ­ლი სა­შუ­ა­ლე­ბაა, რომ­ლის ყვე­ლა თვი­სე­ბა ძა­ლი­ან კარ­გად არის ცნო­ბი­ლი.

ყა­ვის მოხ­მა­რე­ბას­თან და­კავ­ში­რე­ბით ძა­ლი­ან ბევ­რი კვლე­ვა არ­სე­ბობს. ერთ-ერთი ყვე­ლა­ზე ძვე­ლი არის „კო­ლო­რა­დოს უნი­ვერ­სი­ტე­ტის“ კვლე­ვა, რო­მე­ლიც 1940 წლი­დან მიმ­დი­ნა­რე­ობს. კვლე­ვე­ბით მტკიც­დე­ბა, რომ ჯან­მრთელ ადა­მი­ა­ნებ­ში ნა­ტუ­რა­ლუ­რი ყა­ვის მოხ­მა­რე­ბა სა­გან­გა­შოდ არ მი­იჩ­ნე­ვა და არის სა­უ­ბა­რი, რომ ის ამ­ცი­რებს ინ­სულ­ტი­სა და გულ­სის­ხლძარ­ღვთა და­ა­ვა­დე­ბე­ბის რისკს, აუმ­ჯო­ბე­სებს გულ­სის­ხლძარ­ღვთა სის­ტე­მის ფუნ­ქცი­ო­ნი­რე­ბას და ა.შ. ეს კვლე­ვე­ბი პე­რი­ო­დუ­ლად ქვეყ­ნდე­ბა, მაგ­რამ არის კვლე­ვე­ბი, რო­მე­ლიც და­ა­ვა­დე­ბულ ადა­მი­ა­ნებ­ში ყა­ვის მოხ­მა­რე­ბას კრძა­ლავს, გან­სა­კუთ­რე­ბით ხსნა­დი ყა­ვის მი­ღე­ბას, თუ პა­ცი­ენ­ტი მიდ­რე­კი­ლია არით­მი­ი­სა და არ­ტე­რი­უ­ლი ჰი­პერ­ტენ­ზი­ის­კენ, ასე­ვე თუ აწუ­ხებს გუ­ლის იშე­მი­უ­რი და­ა­ვა­დე­ბე­ბი.

უცხო­ურ მე­დი­ა­ში ხში­რად ქვეყ­ნდე­ბა სტა­ტი­ე­ბი ხსნა­დი ყა­ვის სა­ეჭ­ვო შემ­ცვე­ლო­ბი­სა და მისი და­ბა­ლი ხა­რის­ხის შე­სა­ხებ. თქვენ რო­გორც ექი­მი, რა მო­საზ­რე­ბის ხართ ამას­თან და­კავ­ში­რე­ბით?

რა თქმა უნდა, უმ­ჯო­ბე­სია, ხა­რის­ხი­ა­ნი პრო­დუქ­ტი მო­ვიხ­მა­როთ. ხსნად ყა­ვას აქვს სხვა­დას­ხვა შემ­ცვე­ლო­ბა, ძი­რი­თა­დად ის სო­ი­ო­თი მზად­დე­ბა. მი­მაჩ­ნია რომ ადუ­ღე­ბუ­ლი სოიო მა­ინ­და­მა­ინც სა­სარ­გებ­ლო არ უნდა იყოს. ყა­ვას თუ სვამ, ნამ­დვი­ლი ყავა უნდა და­ლიო და არა სო­ი­ოს ნა­ხარ­ში.

ჩემი პა­ცი­ენ­ტე­ბის შემ­თხვე­ვა­ში, რომ­ლე­ბიც ნა­ტუ­რა­ლუ­რი ყა­ვის მომ­ხმა­რებ­ლე­ბი არი­ან, რო­დე­საც ძა­ლი­ან სე­რი­ო­ზუ­ლი კარ­დი­ო­ლო­გი­უ­რი და­ზი­ა­ნე­ბა არ არის, ვე­უბ­ნე­ბი-ხოლ­მე, რომ შე­უძ­ლია, დღე­ში 1 ან ორი ფინ­ჯა­ნი ნა­ტუ­რა­ლუ­რი, ხა­რის­ხი­ა­ნი ყა­ვის მი­ღე­ბა გა­აგ­რძე­ლოს.

არ­სე­ბობს ყა­ვის კონ­კრე­ტუ­ლი სა­ხე­ო­ბე­ბი, რო­მე­ლიც კო­ფე­ინს არ შე­ი­ცავს. მე სულ ვამ­ბობ, რომ ადა­მი­ა­ნებს შე­უძ­ლი­ათ მი­ი­ღონ უკო­ფე­ი­ნო ყავა, თუ მათ მოს­წონთ გემო, რო­გორც მა­გა­ლი­თად, მი­ირ­თმე­ვენ უალ­კოჰო­ლო ლუდს, თუ ალ­კოჰო­ლი აკ­რძა­ლუ­ლი აქვთ.

რა ტი­პის ყა­ვის მი­ღე­ბაა უმ­ჯო­ბე­სი? ასე­ვე, რა ზე­გავ­ლე­ნას ახ­დენს და­ბა­ლი ხა­რის­ხის პრო­დუქ­ტი ჯან­მრთე­ლო­ბა­ზე?

თუ ადა­მი­ა­ნი სრუ­ლი­ად ჯან­მრთე­ლია და სვამს ნა­ტუ­რა­ლურ ყა­ვას, ეს პრობ­ლე­მას არ წარ­მო­ად­გენს. ისე­ვე, რო­გორც ერთი ჭიქა ღვი­ნოს მი­ღე­ბა სა­სარ­გებ­ლოა, თუ არ გაქვს გა­და­ტა­ნი­ლი ჰე­პა­ტი­ტი, კუჭ-ნაწ­ლა­ვის და­ა­ვა­დე­ბა ყავა სა­სარ­გებ­ლოა, კარ­გია, მაგ­რამ უნდა მი­ვი­ღოთ ხა­რის­ხი­ა­ნი და ზო­მი­ე­რად.

ამას­თან, მნიშ­ვნე­ლო­ვა­ნია, ვი­ცო­დეთ შე­მად­გენ­ლო­ბა. შე­იძ­ლე­ბა, ეწე­როს რომ ყა­ვაა, მაგ­რამ სი­ნამ­დვი­ლე­ში, კაც­მა არ იცის, რა შე­მად­გენ­ლო­ბა აქვს. პირ­ვე­ლი და მთა­ვა­რი მა­ინც არის ხა­რის­ხი, სა­ი­და­ნაც გა­მომ­დი­ნა­რე­ობს ყვე­ლა­ფე­რი.

ვააა
0

საინტერესოაა

დღის ვიდეო
00:00 / 00:00
ქარიშხალი ამერიკის შეერთებულ შტატებში - უცხოური მედიების ცნობით, სტიქიურ მოვლენას, სულ მცირე, 24 ადამიანის სიცოცხლე ემსხვერპლა
ავტორი:

„თუ ყავა ისეა დამუშავებული, რომ არ ვიცით, რა შემადგენლობა აქვს, უმჯობესია საერთოდ არ მივიღოთ“, - კარდიოლოგი ალექსანდრე საბეკია

„თუ ყავა ისეა დამუშავებული, რომ არ ვიცით, რა შემადგენლობა აქვს, უმჯობესია საერთოდ არ მივიღოთ“, - კარდიოლოგი ალექსანდრე საბეკია

ყავის დადებით და უარყოფით მხარეებთან დაკავშირებით უამრავი კვლევა არსებობს. კვლევითი სამუშაოები ახლაც გრძელდება. ექიმებს, უფრო კონკრეტულად კი კარდიოლოგებს ყავის მოხმარებასთან დაკავშირებით თავიანთი შეხედულებები აქვთ.

ისინი პაციენტის მოდგომარეობის განხილვისას ყურადღებას აქცევენ მისი მოხმარების სიხშირეს, კოფეინის ნორმას და პროდუქტის ხარისხს.

საქართველოში ისევე, როგორც მსოფლიოს მრავალ ქვეყანაში ადამიანთა უმრავლესობა დღეს ყავით იწყებს. ბევრი ჩვენგანისთვის გაღვიძება ამ მაცოცხლებელი ნივთიერების გარეშე წარმოუდგენელია. ექიმები ჯანმრთელობაზე ზიანის შესამცირებლად ნატურალური ყავის მიღებას გვირჩევენ.

კონკრეტულად, რა ზეგავლენას ახდენს ყავა ადამიანის ორგანიზმზე და არის თუ არა მავნებელი ხსნადი ყავის მოხმარება, ამის შესახებ კარდიოლოგ ალექსანდრე საბეკიას ვესაუბრეთ.

ზოგადად, რა გავლენა აქვს ორგანიზმზე ყავის მოხმარებას?

ზოგადად, ყავის თუ ჩაის მოხმარება, მატონიზირებელი მცენარეული საშუალებების მიღება ხშირად დაკავშირებულია დაღლილ მდგომარეობაში ადამიანის ტონუსის მომატებასთან.

ყავა მცენარეული საშუალებაა, რომლის ყველა თვისება ძალიან კარგად არის ცნობილი.

ყავის მოხმარებასთან დაკავშირებით ძალიან ბევრი კვლევა არსებობს. ერთ-ერთი ყველაზე ძველი არის „კოლორადოს უნივერსიტეტის“ კვლევა, რომელიც 1940 წლიდან მიმდინარეობს. კვლევებით მტკიცდება, რომ ჯანმრთელ ადამიანებში ნატურალური ყავის მოხმარება საგანგაშოდ არ მიიჩნევა და არის საუბარი, რომ ის ამცირებს ინსულტისა და გულსისხლძარღვთა დაავადებების რისკს, აუმჯობესებს გულსისხლძარღვთა სისტემის ფუნქციონირებას და ა.შ. ეს კვლევები პერიოდულად ქვეყნდება, მაგრამ არის კვლევები, რომელიც დაავადებულ ადამიანებში ყავის მოხმარებას კრძალავს, განსაკუთრებით ხსნადი ყავის მიღებას, თუ პაციენტი მიდრეკილია არითმიისა და არტერიული ჰიპერტენზიისკენ, ასევე თუ აწუხებს გულის იშემიური დაავადებები.

უცხოურ მედიაში ხშირად ქვეყნდება სტატიები ხსნადი ყავის საეჭვო შემცველობისა და მისი დაბალი ხარისხის შესახებ. თქვენ როგორც ექიმი, რა მოსაზრების ხართ ამასთან დაკავშირებით?

რა თქმა უნდა, უმჯობესია, ხარისხიანი პროდუქტი მოვიხმაროთ. ხსნად ყავას აქვს სხვადასხვა შემცველობა, ძირითადად ის სოიოთი მზადდება. მიმაჩნია რომ ადუღებული სოიო მაინდამაინც სასარგებლო არ უნდა იყოს. ყავას თუ სვამ, ნამდვილი ყავა უნდა დალიო და არა სოიოს ნახარში.

ჩემი პაციენტების შემთხვევაში, რომლებიც ნატურალური ყავის მომხმარებლები არიან, როდესაც ძალიან სერიოზული კარდიოლოგიური დაზიანება არ არის, ვეუბნები-ხოლმე, რომ შეუძლია, დღეში 1 ან ორი ფინჯანი ნატურალური, ხარისხიანი ყავის მიღება გააგრძელოს.

არსებობს ყავის კონკრეტული სახეობები, რომელიც კოფეინს არ შეიცავს. მე სულ ვამბობ, რომ ადამიანებს შეუძლიათ მიიღონ უკოფეინო ყავა, თუ მათ მოსწონთ გემო, როგორც მაგალითად, მიირთმევენ უალკოჰოლო ლუდს, თუ ალკოჰოლი აკრძალული აქვთ.

რა ტიპის ყავის მიღებაა უმჯობესი? ასევე, რა ზეგავლენას ახდენს დაბალი ხარისხის პროდუქტი ჯანმრთელობაზე?

თუ ადამიანი სრულიად ჯანმრთელია და სვამს ნატურალურ ყავას, ეს პრობლემას არ წარმოადგენს. ისევე, როგორც ერთი ჭიქა ღვინოს მიღება სასარგებლოა, თუ არ გაქვს გადატანილი ჰეპატიტი, კუჭ-ნაწლავის დაავადება ყავა სასარგებლოა, კარგია, მაგრამ უნდა მივიღოთ ხარისხიანი და ზომიერად.

ამასთან, მნიშვნელოვანია, ვიცოდეთ შემადგენლობა. შეიძლება, ეწეროს რომ ყავაა, მაგრამ სინამდვილეში, კაცმა არ იცის, რა შემადგენლობა აქვს. პირველი და მთავარი მაინც არის ხარისხი, საიდანაც გამომდინარეობს ყველაფერი.

სემეკმა ელექტროენერგიის, ბუნებრივი გაზისა და სასმელი წყლის მომხმარებლებს მიმდინარე კვირაში 21 ათას ლარზე მეტი ჩამოაწერა

ქალი, რომელიც მხოლოდ მოგებას ყიდის!

„ტოიოტა ცენტრ თბილისმა“ საავტომობილო რბოლის მოყვარულებს სასიამოვნო სიურპრიზი მოუმზადა