ღვინოს საახალწლო დღესასწაულზე განსაკუთრებული ადგილი უჭირავს. მასზე თითქმის ყველაფერი იციან ჩვენში, თუმცა რამდენიმე საინტერესო ფაქტს მაინც გაგაცნობთ.
ძველ საბერძნეთში პირველად წვეულების მასპინძელს უნდა მოესვა ღვინო, რათა სტუმრებისთვის დაემტკიცებინა, რომ ის მოწამლული არ იყო. როგორც ამბობენ, სწორედ აქედან იღებს სათავეს სადღეგრძელო ჯანმრთელობისა და დღეგრძელობის შესახებ.
ზომიერი რაოდენობით ღვინის მირთმევა ამძაფრებს ქალბატონის სექსუალურ სიამოვნებას.
რეპროდუქციულ ასაკში ქალს განსაკუთრებით გამძაფრებული აქვს ყნოსვა, ამიტომ ისინი უფრო დახვეწილი დეგუსტატორები არიან.
რომის იმპერიის გაფურჩქვნის პერიოდის დასაწყისში ქალებს ღვინის სმა ეკრძალებოდათ. "დანაშაულის ადგილზე" წასწრებისას ქმარს ცოლის მოკვლის უფლებაც კი ჰქონდა. ამის ნიადაგზე ქმარს განქორწინების მოთხოვნაც შეეძლო. ბოლო ასეთი შემთხვევა ჩვ. წ. აღ-მდე 194 წლით თარიღდება.
მსოფლიოში ღვინის ყველაზე ძველი ბოთლი დათარიღებულია ჩვენი წელთაღრიცხვის 325 წლით და ის გერმანიაში, ქალაქ შპეიერთან ახლოს იპოვეს. დღეს ის ისტორიულ მუზეუმ Der Pfalz-შია გამოფენილი.
თანდათან უფრო მეტი მტკიცებულება ჩნდება იმისა, რომ ღვინის ზომიერ სმას შეუძლია შეამციროს გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების, ალცჰაიმერის დაავადების, უეცარი გულის შეტევებისა და ღრძილების დაავადებების განვითარების რისკი.
წითელი ღვინო უკეთესი ანტიოქსიდანტია, ვიდრე თეთრი, რადგან შეიცავს ნივთიერება რეზვერატროლს, რომელსაც გულის დამცავი თვისება აქვს.
ჩვენს ერამდე 1800 წელს ბაბილონის მეფემ გამოსცა კანონი, რომლის თანახმადაც, ცუდი ღვინით მოვაჭრეებს, უბრალოდ, მდინარეში ახრჩობდნენ.
რომაელებმა აღმოაჩინეს, რომ ღვინო ტყვიის შერევით უფრო დიდხანს ინახებოდა და მოტკბო გემოს იძენდა. მოგვიანებით, რომის იმპერიის დაცემის ერთ-ერთ მიზეზად სწორედ რომაელთა ტყვიით მოწამვლა დაასახელეს.
როცა ღვინოს წყლის გემო დაჰკრავს, ეს ნიშნავს, რომ ყურძენი წვიმების პერიოდშია მოკრეფილი.
ღვინის დეგუსტაციისას გაიჩერეთ ის ორიოდე წუთით პირში, შემდეგ კი ან გადაყლაპეთ, ან უმჯობესია, გადმოაფურთხოთ ამისთვის სპეციალურად განკუთვნილ ჭურჭელში. ნამდვილად კარგი ღვინო პირში დიდხანს დატოვებს გემოს, უხარისხო ღვინის გემო კი მალე გაქრება.
მძიმე საკვებს მაგარი ღვინო უხდება, ნაკლებად კალორიულს კი - რბილი. გარდა ამისა, წითელ ღვინოს ხორციან კერძებთან ერთად მიირთმევენ, თეთრს - თევზეულსა და ქათმის ხორცთან ერთად, ტკბილ ღვინოებს კი - დესერტთან ერთად.
ჩვეულებრივი ღვინო შეიძლება სხვადასხვა წლებში მოკრეფილი ყურძნისგან დაწურული ღვინოების ნაკრებით იყოს დამზადებული.
შამპანური ერთ-ერთი ყველაზე პოპულარული შუშხუნა ღვინოა მსოფლიოში. ბევრს შეცდომით მიაჩნია, რომ ის ბერმა დომ პიერ პერინიონმა (1638-1715 წწ.) გამოიგონა, თუმცა სწორედ მან აღმოაჩინა შამპანური ღვინოების წარმოების გაუმჯობესების მეთოდები, რომლებსაც დღესაც იყენებენ. როდესაც ის შამპანურს სვამდა, ამბობდა: "მე ვარსკვლავებს ვსვამ".
(გამოდის ორშაბათობით)