მსოფლიო
საზოგადოება
პოლიტიკა

18

თებერვალი

დღის ზოგადი ასტროლოგიური პროგნოზი

ორშაბათი, მთვარის მეოცე დღე, მთვარე მორიელში იქნება 04:19-დან დღეს დაწყებული ნებისმიერი საქმე წარმატებას მოგიტანთ. კარგი დღეა მიზანდასახული და მიზანსწრაფული ადამიანებისთვის, ორატორთა და ლიდერთათვის. გარშემო მყოფებთან საქმეების გარჩევას არ გირჩევთ. კარგი დღეა სამსახურის, საქმიანობის შესაცვლელად. უმჯობესია, შინ დარჩეთ, სულიერ განათლებს მიხედოთ, წმინდა ტექსტები იკითხოთ. მოერიდეთ ფიზიკურ გადაღლას. ქორწინება და ნიშნობა სხვა დღისთვის გადადეთ. მატულობს ვენერიული დაავადებების რისკი. მოერიდეთ ცხარე და ცხიმიან საკვებს.
სამართალი
Faceამბები
სამხედრო
მეცნიერება
მოზაიკა
კულტურა/შოუბიზნესი
სპორტი
კონფლიქტები
კვირის კითხვადი სტატიები
თვის კითხვადი სტატიები
ოდა - დიასახლისების რჩეული პროდუქტი პასკისთვის
ოდა - დიასახლისების რჩეული პროდუქტი პასკისთვის

ინ­გრე­დი­ენ­ტე­ბი:

· რძე - 1 ლ

· სა­ფუ­ა­რი - 40 გრ (მშრა­ლი)

· ფქვი­ლი - 3 კგ

· შა­ქა­რი - 800 გრ

· კვერ­ცხი - 12 ც

· სპრე­დი „ოდა“ - 230 გრ

· ქიშ­მი­ში - 200 გრ

· ფე­რა­დი ცუ­კა­ტი - 200 გრ

· ილი - 40 გრ

· და­რი­ჩი­ნი - 30 გრ

· ჯავ­ზი - 10 გრ

· ვა­ნი­ლი - 10 გრ

· მა­რი­ლი 10 გრ

მომ­ზა­დე­ბის წესი:

ქიშ­მი­ში კარ­გად გა­რე­ცხეთ და ცოტა ხანი წყალ­ში გა­ა­ჩე­რეთ, რომ აფუვ­დეს.

პა­რა­ლე­ლუ­რად, რძე­ში ჩა­ყა­რეთ ვა­ნი­ლი, კარ­გად გახ­სე­ნით და დად­გით და­ბალ ცე­ცხლზე. რძე ადუ­ღე­ბამ­დე უნდა მი­იყ­ვა­ნოთ. შემ­დეგ კი გად­მოდ­გით და ოდ­ნავ გაგ­რი­ლე­ბას და­ე­ლო­დეთ. და­უ­მა­ტეთ შა­ქა­რი და კარ­გად გა­ად­ნეთ. ბო­ლოს კი მშრა­ლი სა­ფუ­ა­რი ჩა­ყა­რეთ და 15 წუთი გა­ა­ჩე­რეთ. თბი­ლი რძის მა­სა­ში ჩა­უ­მა­ტეთ ათ­ქვე­ფი­ლი კვერ­ცხი და აუ­რი­ეთ.

გაც­რი­ლი ფქვი­ლი მო­ა­თავ­სეთ დიდ თას­ში, შე­უ­რი­ეთ სა­ნე­ლებ­ლე­ბი და მა­რი­ლი. ამო­უ­რი­ეთ და რძის მასა ნელ-ნელა ჩა­ას­ხით. მო­ზი­ლეთ ცომი, რო­მელ­შიც შე­უ­რევთ დამ­დნარ სპრედს. ფა­ფუკ ცომს რომ მი­ი­ღებთ, შე­უ­რი­ეთ ქიშ­მი­ში და ცუ­კა­ტი. მი­ღე­ბუ­ლი მასა შე­ფუ­თეთ და გა­ა­ჩე­რეთ 3-4 სა­ა­თი. შე­გიძ­ლი­ათ ცომი ფორ­მებ­ში გა­და­ა­ნა­წი­ლოთ და ისე გა­ა­ჩე­როთ ან უკვე აფუ­ე­ბუ­ლი მასა გა­და­ი­ტა­ნოთ ფორ­მებ­ში.

170°C-ზე გა­ხუ­რე­ბულ ღუ­მელ­ში მო­ა­თავ­სეთ პას­კის ფორ­მე­ბი და გა­მო­ა­ცხვეთ 45-50 წუ­თის გან­მავ­ლო­ბა­ში. ნა­ხე­ვა­რი სა­ა­თის შემ­დეგ და­უ­წი­ეთ ტემ­პე­რა­ტუ­რას 150°C-მდე, რომ პას­კა კარ­გად გა­მოშ­რეს.

აქვე გა­გი­ზი­ა­რებთ რამ­დე­ნი­მე ხრიკს, რომ პას­კა იდე­ა­ლუ­რი გა­მო­ვი­დეს:

· ქიშ­მი­ში გა­რე­ცხვი­სა და აფუ­ე­ბის შემ­დეგ, გა­წუ­რეთ და გა­აშ­რეთ. ცომ­ში ჩაყ­რამ­დე კი ცოტა ფქვილ­ში აუ­რი­ეთ. ამ შემ­თხვე­ვა­ში ის თა­ნაბ­რად გა­და­ნა­წილ­დე­ბა და ერთ ად­გილ­ზე არ ჩა­ი­ძი­რე­ბა;

· პას­კის ცომ­ში ერთ-ერთი ყვე­ლა­ზე მნიშ­ვნე­ლო­ვა­ნი ინ­გრე­დი­ენ­ტი სპრე­დია, მას­ზეა და­მო­კი­დე­ბუ­ლი სა­ბო­ლოო პრო­დუქ­ტის სი­ნო­ტი­ვე და სიმ­ძი­მე. ბა­ზარ­ზე სპრე­დის მრა­ვალ­ფე­რო­ვა­ნი არ­ჩე­ვა­ნია, თუმ­ცა ბოლო პე­რი­ოდ­ში დი­ა­სახ­ლი­სე­ბის უპი­რო­ბო რჩე­უ­ლია „ოდა“, რო­მე­ლიც ქარ­თუ­ლი ნა­წარ­მია და მას ხში­რად მო­იხ­სე­ნი­ე­ბენ რო­გორც გემ­რი­ელ არ­ჩე­ვანს სა­უ­კე­თე­სო ცხო­ბის­თვის. ამ მა­ღა­ლი ხა­რის­ხის სპრე­დით ბა­ზარ­ზე იმ­პორ­ტი­რე­ბუ­ლი პრო­დუქ­ტის ჩა­ნაც­ვლე­ბა უკვე მოხ­და. ის სა­ერ­თოდ არ შე­ი­ცავს ტრან­სცხი­მებ­სა და ჰიდ­რო­გე­ნი­ზე­ბულ ცხი­მებს. სწო­რედ ამი­ტომ მოს­წონთ დი­ა­სახ­ლი­სებს ასე ძა­ლი­ან. სხვა­დას­ხვა ტი­პის, უხა­რის­ხო, ჰიდ­რო­გე­ნი­ზე­ბუ­ლი ცხი­მის გა­მო­ყე­ნე­ბი­სას ცომი არ არის ფა­ფუ­კი და დამ­ყო­ლი, ცხო­ბის დროს კი სა­თა­ნა­დოდ არ ამო­დის. მე­ო­რე მხრივ, არ უნდა და­გა­ვი­წყდეთ, რომ ტრან­სცხი­მე­ბი და ჰიდ­რო­გე­ნი­ზე­ბუ­ლი ცხი­მე­ბი ჯან­მრთე­ლო­ბის­თვის მავ­ნეა. სწო­რედ ამი­ტომ იყე­ნე­ბენ დი­ა­სახ­ლი­სე­ბი „ოდას“ და სხვა­საც ამას ურ­ჩე­ვენ. მათ­თვის, ვინც ხში­რად აცხობს, სტან­დარ­ტუ­ლი 200 გრ.-იანი შე­ფუთ­ვე­ბის პა­რა­ლე­ლუ­რად, ხელ­მი­საწ­ვდო­მია 5 კგ-იანი, ეკო­ნო­მი­უ­რი შე­ფუთ­ვე­ბი;

· პას­კა უფრო გემ­რი­ე­ლი გა­მო­ვა, თუ ცომს ორ ნა­წი­ლად მო­ამ­ზა­დებთ. პირ­ველ დღეს მხო­ლოდ სა­ნე­ლებ­ლე­ბით მო­ზი­ლეთ, გა­ა­ჩე­რეთ თბილ ად­გი­ლას 24 სთ-ით, რომ ცომი დამ­ჟავ­დეს. მე­ო­რე დღეს მო­ამ­ზა­დეთ ცო­მის მე­ო­რე ნა­ხე­ვა­რი ქიშ­მი­ში­თა და ცუ­კა­ტით და ერ­თმა­ნეთს გა­და­უ­რი­ეთ;

· ფორ­მის მხო­ლოდ 1/3 აავ­სეთ ცო­მით.

R

დღის ვიდეო
00:00 / 00:00
ვრცელდება კადრები, როგორ დაუშინეს გიორგი გახარიას კვერცხები თბილისის აეროპორტში
ავტორი:

ოდა - დიასახლისების რჩეული პროდუქტი პასკისთვის

ოდა - დიასახლისების რჩეული პროდუქტი პასკისთვის

ინგრედიენტები:

· რძე - 1 ლ

· საფუარი - 40 გრ (მშრალი)

· ფქვილი - 3 კგ

· შაქარი - 800 გრ

· კვერცხი - 12 ც

· სპრედი „ოდა“ - 230 გრ

· ქიშმიში - 200 გრ

· ფერადი ცუკატი - 200 გრ

· ილი - 40 გრ

· დარიჩინი - 30 გრ

· ჯავზი - 10 გრ

· ვანილი - 10 გრ

· მარილი 10 გრ

მომზადების წესი:

ქიშმიში კარგად გარეცხეთ და ცოტა ხანი წყალში გააჩერეთ, რომ აფუვდეს.

პარალელურად, რძეში ჩაყარეთ ვანილი, კარგად გახსენით და დადგით დაბალ ცეცხლზე. რძე ადუღებამდე უნდა მიიყვანოთ. შემდეგ კი გადმოდგით და ოდნავ გაგრილებას დაელოდეთ. დაუმატეთ შაქარი და კარგად გაადნეთ. ბოლოს კი მშრალი საფუარი ჩაყარეთ და 15 წუთი გააჩერეთ. თბილი რძის მასაში ჩაუმატეთ ათქვეფილი კვერცხი და აურიეთ.

გაცრილი ფქვილი მოათავსეთ დიდ თასში, შეურიეთ სანელებლები და მარილი. ამოურიეთ და რძის მასა ნელ-ნელა ჩაასხით. მოზილეთ ცომი, რომელშიც შეურევთ დამდნარ სპრედს. ფაფუკ ცომს რომ მიიღებთ, შეურიეთ ქიშმიში და ცუკატი. მიღებული მასა შეფუთეთ და გააჩერეთ 3-4 საათი. შეგიძლიათ ცომი ფორმებში გადაანაწილოთ და ისე გააჩეროთ ან უკვე აფუებული მასა გადაიტანოთ ფორმებში.

170°C-ზე გახურებულ ღუმელში მოათავსეთ პასკის ფორმები და გამოაცხვეთ 45-50 წუთის განმავლობაში. ნახევარი საათის შემდეგ დაუწიეთ ტემპერატურას 150°C-მდე, რომ პასკა კარგად გამოშრეს.

აქვე გაგიზიარებთ რამდენიმე ხრიკს, რომ პასკა იდეალური გამოვიდეს:

· ქიშმიში გარეცხვისა და აფუების შემდეგ, გაწურეთ და გააშრეთ. ცომში ჩაყრამდე კი ცოტა ფქვილში აურიეთ. ამ შემთხვევაში ის თანაბრად გადანაწილდება და ერთ ადგილზე არ ჩაიძირება;

· პასკის ცომში ერთ-ერთი ყველაზე მნიშვნელოვანი ინგრედიენტი სპრედია, მასზეა დამოკიდებული საბოლოო პროდუქტის სინოტივე და სიმძიმე. ბაზარზე სპრედის მრავალფეროვანი არჩევანია, თუმცა ბოლო პერიოდში დიასახლისების უპირობო რჩეულია „ოდა“, რომელიც ქართული ნაწარმია და მას ხშირად მოიხსენიებენ როგორც გემრიელ არჩევანს საუკეთესო ცხობისთვის. ამ მაღალი ხარისხის სპრედით ბაზარზე იმპორტირებული პროდუქტის ჩანაცვლება უკვე მოხდა. ის საერთოდ არ შეიცავს ტრანსცხიმებსა და ჰიდროგენიზებულ ცხიმებს. სწორედ ამიტომ მოსწონთ დიასახლისებს ასე ძალიან. სხვადასხვა ტიპის, უხარისხო, ჰიდროგენიზებული ცხიმის გამოყენებისას ცომი არ არის ფაფუკი და დამყოლი, ცხობის დროს კი სათანადოდ არ ამოდის. მეორე მხრივ, არ უნდა დაგავიწყდეთ, რომ ტრანსცხიმები და ჰიდროგენიზებული ცხიმები ჯანმრთელობისთვის მავნეა. სწორედ ამიტომ იყენებენ დიასახლისები „ოდას“ და სხვასაც ამას ურჩევენ. მათთვის, ვინც ხშირად აცხობს, სტანდარტული 200 გრ.-იანი შეფუთვების პარალელურად, ხელმისაწვდომია 5 კგ-იანი, ეკონომიური შეფუთვები;

· პასკა უფრო გემრიელი გამოვა, თუ ცომს ორ ნაწილად მოამზადებთ. პირველ დღეს მხოლოდ სანელებლებით მოზილეთ, გააჩერეთ თბილ ადგილას 24 სთ-ით, რომ ცომი დამჟავდეს. მეორე დღეს მოამზადეთ ცომის მეორე ნახევარი ქიშმიშითა და ცუკატით და ერთმანეთს გადაურიეთ;

· ფორმის მხოლოდ 1/3 აავსეთ ცომით.

R