პოლიტიკა
სპორტი
მსოფლიო

10

აპრილი

დღის ზოგადი ასტროლოგიური პროგნოზი

ხუთშაბათი, მთვარის მეცამეტე დღე დაიწყება 18:38-ზე, მთვარე ქალწულშია ნუ წამოიწყებთ ახალ საქმეებს. უმჯობესია, დრო დაშვებული შეცდომების გამოსასწორებლად გამოიყენოთ. მოაგვარეთ ფინანსური საკითხები. უძრავ ქონებასთან დაკავშირებული პრობლემები განხილვა სხვა დღისთვის გადაიტანეთ. კარგი დღეა სწავლისთვის, ცოდნის მისაღებად. კარგია საქმეების შესრულება თანამოაზრებთან ერთად, კოლექტივში. მოერიდეთ საოჯახო საქმეების საჯაროდ განხილვას, ურთიერთობის გარჩევას. მოერიდეთ მგზავრობას, მოგზაურობის დაწყებას; საქმის, საქმიანობის შეცვლას. ნუ იშიმშილებთ, მაგრამ ნურც კუჭს გადატვირთავთ. მოერიდეთ რთულად გადასამუშავებელი საკვების მიღებას.
საზოგადოება
სამართალი
მეცნიერება
სამხედრო
Faceამბები
კულტურა/შოუბიზნესი
კონფლიქტები
მოზაიკა
კვირის კითხვადი სტატიები
თვის კითხვადი სტატიები
ხსნადი ყავა ნატურალური ნივთიერებების მხოლოდ 15%-ს შეიცავს, დანარჩენი კი სხვა დანამატებზე მოდის... - წაიკითხეთ ვრცლად
ხსნადი ყავა ნატურალური ნივთიერებების მხოლოდ 15%-ს შეიცავს, დანარჩენი კი სხვა დანამატებზე მოდის... - წაიკითხეთ ვრცლად

სა­ქარ­თვე­ლო­ში მომ­ხმა­რებ­ლის მო­თხოვ­ნე­ბი პირ­ვე­ლა­დი მოხ­მა­რე­ბის პრო­დუქ­ტე­ბის, მათ შო­რის ყა­ვის ხა­რის­ხის მი­მართ წლი­დან წლამ­დე იზ­რდე­ბა. ბოლო 3-4 წელ­ში ჩვენს ქვე­ყა­ნა­ში უფრო და უფრო პო­პუ­ლა­რუ­ლი ხდე­ბა ნა­ტუ­რა­ლუ­რი ნედ­ლე­უ­ლით მომ­ზა­დე­ბუ­ლი ახა­ლი ყავა, რო­მე­ლიც გა­მომშრა­ლი გრა­ნუ­ლე­ბის­გან მომ­ზა­დე­ბულ ხსნად ყა­ვას ნელ-ნელა ანაც­ვლებს.

ხსნა­დი ყავა დიდი ხა­ნია პო­პუ­ლა­რო­ბას კარ­გავს ევ­რო­პა­ში, თა­ვი­სი სა­ეჭ­ვო შემ­ცვე­ლო­ბი­სა და მწი­რი გე­მოვ­ნუ­რი თვი­სე­ბე­ბის გამო. იტა­ლი­ე­ლებს, ფრან­გებს, ირ­ლან­დი­ე­ლებს თუ ბერ­ძნებს, თა­ვი­ან­თი ყა­ვის კულ­ტუ­რა აქვთ, სა­დაც სი­ახ­ლე და მდი­და­რი გე­მოვ­ნუ­რი თვი­სე­ბე­ბი მნიშ­ვნე­ლო­ვან როლს ას­რუ­ლებს. ერთ-ერთი მი­ზე­ზი, რის გა­მოც ხსნად ყა­ვას ნაკ­ლებ უპი­რა­ტე­სო­ბას ანი­ჭე­ბენ, სწო­რედ მისი გე­მოვ­ნუ­რი თვი­სე­ბე­ბი და სი­ჯან­სა­ღეს­თან და­კავ­ში­რე­ბუ­ლი კი­თხვის ნიშ­ნე­ბია.

რა არის ხსნა­დი ყავა და რა­ტომ მი­იჩ­ნე­ვა ის ტრა­დი­ცი­ულ­თან შე­და­რე­ბით და­ბა­ლი ხა­რის­ხის პრო­დუქ­ტად?

ხსნად ყა­ვას გა­ყინ­ვის მე­თო­დით ამ­ზა­დე­ბენ. თავ­და­პირ­ვე­ლად მას ყი­ნა­ვენ და შემ­დეგ მცი­რე ნა­წი­ლა­კე­ბად ჭრი­ან. სა­ბო­ლო­ოდ, ვა­კუ­უმ­ში და­ბალ ტემ­პე­რა­ტუ­რა­ზე აშ­რო­ბენ. გა­მომშრალ, გრა­ნუ­ლე­ბად ქცე­ულ პრო­დუქტს მხო­ლოდ ცხე­ლი წყლის და­მა­ტე­ბა და რამ­დე­ნი­მე წამი სჭირ­დე­ბა, რომ მომ­ზად­დეს. ამ­გვა­რი პრო­ცე­სი­რე­ბით ყავა კარ­გავს პირ­ვან­დელ არო­მატს, გე­მოვ­ნურ და სა­სარ­გებ­ლო თვი­სე­ბებს, სა­ბო­ლო­ოდ კი მომ­ხმა­რებ­ლამ­დე და­ბა­ლი ხა­რის­ხის პრო­დუქ­ტი მი­დის.

  • ხსნა­დი ყა­ვის ერთჯე­რად შე­ფუთ­ვებ­ში და­ახ­ლო­ე­ბით 1,8 გრა­მი ყა­ვაა მო­თავ­სე­ბუ­ლი. არ­სე­ბობს სა­ფუძ­ვლი­ა­ნი ეჭვი, რომ მას და­მა­ტე­ბუ­ლი აქვს ბარ­და, სოიო, შვრია, ქე­რის ალაო, სხვა­დას­ხვა მცე­ნა­რე, სტა­ბი­ლი­ზა­ტო­რე­ბი, სინ­თე­ტი­კუ­რი კო­ფე­ი­ნი და სხვა ნივ­თი­ე­რე­ბე­ბი, რო­მელ­თა სინ­თე­ზიც ჯან­მრთე­ლო­ბის­თვის მავ­ნე­ბე­ლია. ხსნა­დი ყა­ვის დიდი რა­ო­დე­ნო­ბით მოხ­მა­რე­ბას ადა­მი­ა­ნის ჯან­მრთე­ლო­ბის­თვის ზი­ა­ნის მი­ყე­ნე­ბა, გან­სა­კუთ­რე­ბით კი გულ­თან, ღვიძლთან და კუ­ჭთან და­კავ­ში­რე­ბუ­ლი პრობ­ლე­მე­ბის გა­მოწ­ვე­ვა შე­უძ­ლია.
  • Healthguide.net-ის ინ­ფორ­მა­ცი­ით, დღეს, ხსნა­დი ყავა ნა­ტუ­რა­ლუ­რი ნივ­თი­ე­რე­ბე­ბის მხო­ლოდ 15%-ს შე­ი­ცავს, და­ნარ­ჩე­ნი კი სხვა და­ნა­მა­ტებ­ზე მო­დის.
  • მწი­რი გე­მოვ­ნუ­რი თვი­სე­ბე­ბი შე­იძ­ლე­ბა მის უხა­რის­ხო ყა­ვის მარ­ცვლით დამ­ზა­დე­ბას და­ვუ­კავ­ში­როთ. გო­ნივ­რუ­ლი ვა­რა­უ­დით, აღ­ნიშ­ნუ­ლი ყავა შე­ი­ცავს მხო­ლოდ რო­ბუს­ტას მარ­ცვლებს, რომ­ლი­თაც არა­ბი­კას­თან სინ­თე­ზის გა­რე­შე გემ­რი­ე­ლი სასმლის მომ­ზა­დე­ბა ნაკ­ლე­ბად არის შე­საძ­ლე­ბე­ლი. ყავა თა­ვის გე­მოვ­ნურ თვი­სე­ბებს ახ­ლად დაფ­ქვის ან დაფ­ქვის შემ­დეგ სწო­რად შე­ნახ­ვის შემ­თხვე­ვა­ში ინარ­ჩუ­ნებს. მისი მომ­ზა­დე­ბის შემ­დეგ არო­მა­ტი და მძაფ­რი გემო „გვა­ტყო­ბი­ნებს“, რომ ახალ, ნა­ტუ­რა­ლურ პრო­დუქტს ვსვამთ, რისი ნაკ­ლე­ბი ალ­ბა­თო­ბა­ცაა ხსნა­დი ყა­ვის მი­ღე­ბი­სას.

ამას­თან, საკ­მა­ოდ და­ხუ­რუ­ლია ხსნა­დი ყა­ვის წარ­მო­ე­ბის პრო­ცე­სიც და და­ინ­ტე­რე­სე­ბუ­ლი მომ­ხმა­რებ­ლის­თვის ამის შე­სა­ხებ ინ­ფორ­მა­ცი­ის მო­პო­ვე­ბა თით­ქმის შე­უძ­ლე­ბე­ლია.

მი­უ­ხე­და­ვად იმი­სა, რომ მომ­ხმა­რებ­ლის დაკ­ვე­თა უკვე ნა­ტუ­რა­ლუ­რი ნედ­ლე­უ­ლის­გან მომ­ზა­დე­ბუ­ლი ყა­ვაა, მა­გა­ლი­თად, მა­გის­ტრა­ლებ­ზე და სად­გუ­რებ­ზე არ­სე­ბულ ე. წ. take away ტი­პის ობი­ექ­ტე­ბის უმ­რავ­ლე­სო­ბა­ში სტუმ­რებს ისევ ხსნად ყა­ვას სთა­ვა­ზო­ბენ, რაც და­ბა­ლი ხა­რის­ხის სერ­ვის­ზე მი­უ­თი­თებს.

დღის ვიდეო
00:00 / 00:00
ქარიშხალი ამერიკის შეერთებულ შტატებში - უცხოური მედიების ცნობით, სტიქიურ მოვლენას, სულ მცირე, 24 ადამიანის სიცოცხლე ემსხვერპლა
ავტორი:

ხსნადი ყავა ნატურალური ნივთიერებების მხოლოდ 15%-ს შეიცავს, დანარჩენი კი სხვა დანამატებზე მოდის... - წაიკითხეთ ვრცლად

ხსნადი ყავა ნატურალური ნივთიერებების მხოლოდ 15%-ს შეიცავს, დანარჩენი კი სხვა დანამატებზე მოდის... - წაიკითხეთ ვრცლად

საქართველოში მომხმარებლის მოთხოვნები პირველადი მოხმარების პროდუქტების, მათ შორის ყავის ხარისხის მიმართ წლიდან წლამდე იზრდება. ბოლო 3-4 წელში ჩვენს ქვეყანაში უფრო და უფრო პოპულარული ხდება ნატურალური ნედლეულით მომზადებული ახალი ყავა, რომელიც გამომშრალი გრანულებისგან მომზადებულ ხსნად ყავას ნელ-ნელა ანაცვლებს.

ხსნადი ყავა დიდი ხანია პოპულარობას კარგავს ევროპაში, თავისი საეჭვო შემცველობისა და მწირი გემოვნური თვისებების გამო. იტალიელებს, ფრანგებს, ირლანდიელებს თუ ბერძნებს, თავიანთი ყავის კულტურა აქვთ, სადაც სიახლე და მდიდარი გემოვნური თვისებები მნიშვნელოვან როლს ასრულებს. ერთ-ერთი მიზეზი, რის გამოც ხსნად ყავას ნაკლებ უპირატესობას ანიჭებენ, სწორედ მისი გემოვნური თვისებები და სიჯანსაღესთან დაკავშირებული კითხვის ნიშნებია.

რა არის ხსნადი ყავა და რატომ მიიჩნევა ის ტრადიციულთან შედარებით დაბალი ხარისხის პროდუქტად?

ხსნად ყავას გაყინვის მეთოდით ამზადებენ. თავდაპირველად მას ყინავენ და შემდეგ მცირე ნაწილაკებად ჭრიან. საბოლოოდ, ვაკუუმში დაბალ ტემპერატურაზე აშრობენ. გამომშრალ, გრანულებად ქცეულ პროდუქტს მხოლოდ ცხელი წყლის დამატება და რამდენიმე წამი სჭირდება, რომ მომზადდეს. ამგვარი პროცესირებით ყავა კარგავს პირვანდელ არომატს, გემოვნურ და სასარგებლო თვისებებს, საბოლოოდ კი მომხმარებლამდე დაბალი ხარისხის პროდუქტი მიდის.

  • ხსნადი ყავის ერთჯერად შეფუთვებში დაახლოებით 1,8 გრამი ყავაა მოთავსებული. არსებობს საფუძვლიანი ეჭვი, რომ მას დამატებული აქვს ბარდა, სოიო, შვრია, ქერის ალაო, სხვადასხვა მცენარე, სტაბილიზატორები, სინთეტიკური კოფეინი და სხვა ნივთიერებები, რომელთა სინთეზიც ჯანმრთელობისთვის მავნებელია. ხსნადი ყავის დიდი რაოდენობით მოხმარებას ადამიანის ჯანმრთელობისთვის ზიანის მიყენება, განსაკუთრებით კი გულთან, ღვიძლთან და კუჭთან დაკავშირებული პრობლემების გამოწვევა შეუძლია.
  • Healthguide.net-ის ინფორმაციით, დღეს, ხსნადი ყავა ნატურალური ნივთიერებების მხოლოდ 15%-ს შეიცავს, დანარჩენი კი სხვა დანამატებზე მოდის.
  • მწირი გემოვნური თვისებები შეიძლება მის უხარისხო ყავის მარცვლით დამზადებას დავუკავშიროთ. გონივრული ვარაუდით, აღნიშნული ყავა შეიცავს მხოლოდ რობუსტას მარცვლებს, რომლითაც არაბიკასთან სინთეზის გარეშე გემრიელი სასმლის მომზადება ნაკლებად არის შესაძლებელი. ყავა თავის გემოვნურ თვისებებს ახლად დაფქვის ან დაფქვის შემდეგ სწორად შენახვის შემთხვევაში ინარჩუნებს. მისი მომზადების შემდეგ არომატი და მძაფრი გემო „გვატყობინებს“, რომ ახალ, ნატურალურ პროდუქტს ვსვამთ, რისი ნაკლები ალბათობაცაა ხსნადი ყავის მიღებისას.

ამასთან, საკმაოდ დახურულია ხსნადი ყავის წარმოების პროცესიც და დაინტერესებული მომხმარებლისთვის ამის შესახებ ინფორმაციის მოპოვება თითქმის შეუძლებელია.

მიუხედავად იმისა, რომ მომხმარებლის დაკვეთა უკვე ნატურალური ნედლეულისგან მომზადებული ყავაა, მაგალითად, მაგისტრალებზე და სადგურებზე არსებულ ე. წ. take away ტიპის ობიექტების უმრავლესობაში სტუმრებს ისევ ხსნად ყავას სთავაზობენ, რაც დაბალი ხარისხის სერვისზე მიუთითებს.