საქართველოში მომხმარებლის მოთხოვნები პირველადი მოხმარების პროდუქტების, მათ შორის ყავის ხარისხის მიმართ წლიდან წლამდე იზრდება. ბოლო 3-4 წელში ჩვენს ქვეყანაში უფრო და უფრო პოპულარული ხდება ნატურალური ნედლეულით მომზადებული ახალი ყავა, რომელიც გამომშრალი გრანულებისგან მომზადებულ ხსნად ყავას ნელ-ნელა ანაცვლებს.
ხსნადი ყავა დიდი ხანია პოპულარობას კარგავს ევროპაში, თავისი საეჭვო შემცველობისა და მწირი გემოვნური თვისებების გამო. იტალიელებს, ფრანგებს, ირლანდიელებს თუ ბერძნებს, თავიანთი ყავის კულტურა აქვთ, სადაც სიახლე და მდიდარი გემოვნური თვისებები მნიშვნელოვან როლს ასრულებს. ერთ-ერთი მიზეზი, რის გამოც ხსნად ყავას ნაკლებ უპირატესობას ანიჭებენ, სწორედ მისი გემოვნური თვისებები და სიჯანსაღესთან დაკავშირებული კითხვის ნიშნებია.
რა არის ხსნადი ყავა და რატომ მიიჩნევა ის ტრადიციულთან შედარებით დაბალი ხარისხის პროდუქტად?
ხსნად ყავას გაყინვის მეთოდით ამზადებენ. თავდაპირველად მას ყინავენ და შემდეგ მცირე ნაწილაკებად ჭრიან. საბოლოოდ, ვაკუუმში დაბალ ტემპერატურაზე აშრობენ. გამომშრალ, გრანულებად ქცეულ პროდუქტს მხოლოდ ცხელი წყლის დამატება და რამდენიმე წამი სჭირდება, რომ მომზადდეს. ამგვარი პროცესირებით ყავა კარგავს პირვანდელ არომატს, გემოვნურ და სასარგებლო თვისებებს, საბოლოოდ კი მომხმარებლამდე დაბალი ხარისხის პროდუქტი მიდის.
ამასთან, საკმაოდ დახურულია ხსნადი ყავის წარმოების პროცესიც და დაინტერესებული მომხმარებლისთვის ამის შესახებ ინფორმაციის მოპოვება თითქმის შეუძლებელია.
მიუხედავად იმისა, რომ მომხმარებლის დაკვეთა უკვე ნატურალური ნედლეულისგან მომზადებული ყავაა, მაგალითად, მაგისტრალებზე და სადგურებზე არსებულ ე. წ. take away ტიპის ობიექტების უმრავლესობაში სტუმრებს ისევ ხსნად ყავას სთავაზობენ, რაც დაბალი ხარისხის სერვისზე მიუთითებს.