სამართალი
პოლიტიკა
მეცნიერება

8

აპრილი

დღის ზოგადი ასტროლოგიური პროგნოზი

სამშაბათი, მთვარის მეთერთმეტე დღე დაიწყება 15:02-ზე, მთვარე ქალწულში გადავა 17:43-ზე დაასრულეთ ძველი საქმეები, ახლების დაწყებას ნუ იჩქარებთ. გადაწყვეტილებების მიღებისას მეტი დაფიქრება გმართებთ. მოერიდეთ ფინანსური საკითხების მოგვარებას. ცუდი დღეა ვაჭრობისათვის. საქმეებისა და ურთიერთობის გარჩევა სხვა დღისთვის გადადეთ. კარგი დღეა შემოქმედებითი საქმიანობისთვის. შეძლებისდაგვარად მოერიდეთ მჭრელი და მჩხვლეტავი ნივთების გამოყენებას. პური შეგიძლიათ დატეხოთ. კარგი დღეა ხანგრძლივი მოგზაურობის დასაწყებად. საცხოვრებელი ადგილის, სამსახურის, საქმიანობის შესაცვლელად; ნიშნობისა და ქორწინებისათვის. მოერიდეთ გულის გადაღლას, შესაძლოა შეგაწუხოთ რადიკულიტმა. ნუ იშიმშილებთ, მაგრამ ნურც კუჭს გადატვირთავთ. მოერიდეთ რთულად გადასამუშავებელი საკვების მიღებას.
საზოგადოება
მსოფლიო
კონფლიქტები
Faceამბები
მოზაიკა
სამხედრო
სპორტი
კვირის კითხვადი სტატიები
თვის კითხვადი სტატიები
რაჭული ლორი, მისი დამზადების ტრადიციული მეთოდი და გამოყენების საშუალებები
რაჭული ლორი, მისი დამზადების ტრადიციული მეთოდი და გამოყენების საშუალებები

სა­ქარ­თვე­ლოს ყვე­ლა კუ­თხე თა­ვი­სი სა­ხა­სი­ა­თო კერ­ძე­ბით გა­მო­ირ­ჩე­ვა. თუ აჭა­რა ბო­რა­ნო­სა და სი­ნო­რით იწო­ნებს თავს, სა­მეგ­რე­ლო­ში ელარჯსა და გებ­ჟა­ლი­ას აკე­თე­ბენ, სვა­ნეთ­ში კი - კუბ­დარ­სა და თაშ­მი­ჯაბს, რა­ჭა­ში დაგ­ხვდე­ბი­ან გან­სა­კუთ­რე­ბუ­ლი ლო­ბი­ოს შე­ჭა­მან­დი­თა და ლო­ბი­ა­ნით, რო­მე­ლიც ლო­რით შე­ზა­ვე­ბუ­ლი ლო­ბი­ოს გულ­სარ­თით მზად­დე­ბა.

რა­ჭუ­ლი ლორი მარ­თლაც უნი­კა­ლუ­რია, რად­გან მის დამ­ზა­დე­ბას დიდი დრო და გან­სა­კუთ­რე­ბუ­ლი პი­რო­ბე­ბი სჭირ­დე­ბა. თუ გა­რე­მომ, ამინდმა ხელი არ შე­უ­წყო, მა­შინ შე­იძ­ლე­ბა ის შე­დე­გი ვერც მი­ი­ღონ, რა­საც ნამ­დვი­ლი რა­ჭუ­ლი ლორი ჰქვია.

მისი დამ­ზა­დე­ბის სპე­ცი­ფი­კი­დან გა­მომ­დი­ნარ­ე­რა­ჭუ­ლი ლო­რის შე­ძე­ნა/შე­ნახ­ვი­სა­სა გან­სა­კუთ­რე­ბუ­ლი ყუ­რა­დღე­ბა უნდა გა­მო­ვი­ჩი­ნოთ და გარ­კვე­უ­ლი რჩე­ვე­ბი გა­ვით­ვა­ლის­წი­ნოთ. მო­თხოვ­ნი­დან გა­მომ­დი­ნა­რე, დღეს ტრა­დი­ცი­ულ რა­ჭულ ლორს დიდი სა­წარ­მო­ე­ბიც, მათ შო­რის, "ნი­კო­რაც" ამ­ზა­დებს. თუ სა­წარ­მო­ში ხორ­ცპ­რო­დუქ­ტი ტრა­დი­ცი­უ­ლი მე­თო­დი­თაა დამ­ზა­დე­ბუ­ლი, მა­შინ მას ოჯა­ხურ პი­რო­ბებ­ში დამ­ზა­დე­ბულ პრო­დუქტთან შე­და­რე­ბით, გარ­კვე­უ­ლი უპი­რა­ტე­სო­ბე­ბიც კი გა­აჩ­ნია.

უმ­ნიშ­ვნე­ლო­ვა­ნე­სია ის ფაქ­ტო­რიც, თუ რამ­დე­ნად ზედ­მი­წევ­ნი­თაა და­ცუ­ლი პრო­დუქ­ტის დამ­ზა­დე­ბის ტექ­ნო­ლო­გი­უ­რი პრო­ცე­სე­ბი.

ნანა პერ­ტე­ნა­ვა, "ნი­კო­რას" მთა­ვარ ტექ­ნო­ლო­გი:

"რა­ჭუ­ლი ლო­რის დამ­ზა­დე­ბა დრო­ში გა­წე­ლი­ლი პრო­ცე­სია. სა­ბო­ლოო პრო­დუქ­ტის მი­ღე­ბას 3 თვემ­დე დრო სჭირ­დე­ბა. ჩვენს სა­წარ­მო­ში ამ პრო­დუქ­ტის მო­სამ­ზა­დებ­ლად ავი­ღეთ ძვე­ლი მე­თო­დი, რომ­ლის მი­ხედ­ვი­თაც რა­ჭულ ლორს ჩვე­ნი მამა-პაპა ამ­ზა­დებ­და. უბ­რა­ლოდ, ჩვენ დან­და­გა­რე­ბი გვეხ­მა­რე­ბა, რომ ტემ­პე­რა­ტუ­რა და ტე­ნი­ა­ნო­ბა იყოს და­ცუ­ლი. ამ პი­რო­ბე­ბის არარ­სე­ბო­ბის გამო რა­ჭა­ში ლორს მხო­ლოდ ზამ­თრის პე­რი­ოდ­ში ამ­ზა­დე­ბენ. ჩვენ მა­ცივ­რე­ბი და საშ­რო­ბი კა­მე­რე­ბიც გვაქვს. შე­დე­გად ჩვენ­თან ხა­რის­ხი და გე­მოვ­ნუ­რი თვი­სე­ბე­ბი უფრო გა­რან­ტი­რე­ბუ­ლია, რად­გან გა­რე­მო პი­რო­ბებ­ზე არ ვართ და­მო­კი­დე­ბუ­ლი.

ჩვენ ხორცს მხო­ლოდ მა­რილს ვუ­მა­ტებთ, რო­გორც ამას რა­ჭა­ში აკე­თე­ბენ. მსგავს ლორს, სვა­ნეთ­შიც აკე­თე­ბენ, მაგ­რამ იქ სუ­ნე­ლე­ბიც ემა­ტე­ბა. და­მა­რი­ლე­ბუ­ლი ხორ­ცი შე­სა­ბა­მის ტემ­პე­რა­ტუ­რა­ზე 3-4 კვი­რის გან­მავ­ლო­ბა­ში ინა­ხე­ბა. მერე უკვე ხორ­ცი კლი­მატ-კა­მე­რებ­ში იკი­დე­ბა, სა­დაც დრო­დად­რო იბო­ლე­ბა. სა­ერ­თო ჯამ­ში 3 თვემ­დე დროა სა­ჭი­რო, რომ კარ­გი კონ­სის­ტენ­ცი­ის მასა მი­ვი­ღოთ."

გა­მოყ­ვა­ნი­ლი რა­ჭუ­ლი ლორი სა­სურ­ვე­ლია და­იჭ­რას თხელ ნაჭ­რე­ბად და ასე მი­ირ­თვათ ან მო­ხარ­შოთ. მო­ხარ­შვის წინ, თუ გსურთ, რომ პრო­დუქ­ტი ნაკ­ლებ მა­რი­ლი­ა­ნი იყოს პრო­დუქ­ტი უნდა გა­რე­ცხოთ.

რა­ჭუ­ლი ლორი იდე­ა­ლუ­რია ლო­ბი­ო­სა და ლო­ბი­ან­ში. წვრი­ლად დაჭ­რი­ლი ლორი უნდა ჩა­ვა­ხარ­შოთ ლო­ბი­ოს, რო­მელ­საც სა­ო­ცარ არო­მატს აძ­ლევს.

sponsored by

ContentRoom
დღის ვიდეო
00:00 / 00:00
საპროტესტო აქციებზე დაკავებული მომიტინგეების ოჯახის წევრები 8 აპრილს დაგეგმილი დემონსტრაციისთვის ემზადებიან

რაჭული ლორი, მისი დამზადების ტრადიციული მეთოდი და გამოყენების საშუალებები

რაჭული ლორი, მისი დამზადების ტრადიციული მეთოდი და გამოყენების საშუალებები

საქართველოს ყველა კუთხე თავისი სახასიათო კერძებით გამოირჩევა. თუ აჭარა ბორანოსა და სინორით იწონებს თავს, სამეგრელოში ელარჯსა და გებჟალიას აკეთებენ, სვანეთში კი - კუბდარსა და თაშმიჯაბს, რაჭაში დაგხვდებიან განსაკუთრებული ლობიოს შეჭამანდითა და ლობიანით, რომელიც ლორით შეზავებული ლობიოს გულსართით მზადდება.

რაჭული ლორი მართლაც უნიკალურია, რადგან მის დამზადებას დიდი დრო და განსაკუთრებული პირობები სჭირდება. თუ გარემომ, ამინდმა ხელი არ შეუწყო, მაშინ შეიძლება ის შედეგი ვერც მიიღონ, რასაც ნამდვილი რაჭული ლორი ჰქვია.

მისი დამზადების სპეციფიკიდან გამომდინარერაჭული ლორის შეძენა/შენახვისასა განსაკუთრებული ყურადღება უნდა გამოვიჩინოთ და გარკვეული რჩევები გავითვალისწინოთ. მოთხოვნიდან გამომდინარე, დღეს ტრადიციულ რაჭულ ლორს დიდი საწარმოებიც, მათ შორის, ”ნიკორაც” ამზადებს. თუ საწარმოში ხორცპროდუქტი ტრადიციული მეთოდითაა დამზადებული, მაშინ მას ოჯახურ პირობებში დამზადებულ პროდუქტთან შედარებით, გარკვეული უპირატესობებიც კი გააჩნია.

უმნიშვნელოვანესია ის ფაქტორიც, თუ რამდენად ზედმიწევნითაა დაცული პროდუქტის დამზადების ტექნოლოგიური პროცესები.

ნანა პერტენავა, "ნიკორას" მთავარ ტექნოლოგი:

”რაჭული ლორის დამზადება დროში გაწელილი პროცესია. საბოლოო პროდუქტის მიღებას 3 თვემდე დრო სჭირდება. ჩვენს საწარმოში ამ პროდუქტის მოსამზადებლად ავიღეთ ძველი მეთოდი, რომლის მიხედვითაც რაჭულ ლორს ჩვენი მამა-პაპა ამზადებდა. უბრალოდ, ჩვენ დანდაგარები გვეხმარება, რომ ტემპერატურა და ტენიანობა იყოს დაცული. ამ პირობების არარსებობის გამო რაჭაში ლორს მხოლოდ ზამთრის პერიოდში ამზადებენ. ჩვენ მაცივრები და საშრობი კამერებიც გვაქვს. შედეგად ჩვენთან ხარისხი და გემოვნური თვისებები უფრო გარანტირებულია, რადგან გარემო პირობებზე არ ვართ დამოკიდებული.

ჩვენ ხორცს მხოლოდ მარილს ვუმატებთ, როგორც ამას რაჭაში აკეთებენ. მსგავს ლორს, სვანეთშიც აკეთებენ, მაგრამ იქ სუნელებიც ემატება. დამარილებული ხორცი შესაბამის ტემპერატურაზე 3-4 კვირის განმავლობაში ინახება. მერე უკვე ხორცი კლიმატ-კამერებში იკიდება, სადაც დროდადრო იბოლება. საერთო ჯამში 3 თვემდე დროა საჭირო, რომ კარგი კონსისტენციის მასა მივიღოთ.”

გამოყვანილი რაჭული ლორი სასურველია დაიჭრას თხელ ნაჭრებად და ასე მიირთვათ ან მოხარშოთ. მოხარშვის წინ, თუ გსურთ, რომ პროდუქტი ნაკლებ მარილიანი იყოს პროდუქტი უნდა გარეცხოთ.

რაჭული ლორი იდეალურია ლობიოსა და ლობიანში. წვრილად დაჭრილი ლორი უნდა ჩავახარშოთ ლობიოს, რომელსაც საოცარ არომატს აძლევს.

sponsored by

ContentRoom

"მე მეორედ დავიბადე..." - კორონავირუსისგან გამოჯანმრთელებული ქალის ემოციური სტატუსი

სასტუმრო თბილისი მარიოტი სიყვარულის დღესთან დაკავშირებით სტუმრებს საინტერესო სიახლეს სთავაზობს

სრულიად ახალი „კოსმო“ პაკეტები სილქნეტისგან