ნებისმიერი ასაკის ბავშვის ყოველდღიურ რაციონში პირველი ადგილი წვნიანს უკავია, თუმცა ბავშვების უმრავლესობას, სამწუხაროდ, არ უყვარს ასეთი კერძი. წვნიანის მარგებლობაზე პედიატრი ნინო მეზვრიშვილი გვესაუბრება.
- ბავშვების უმრავლესობას არ უყვარს წვნიანი, მშობლები კი აძალებენ. აუცილებელია, სუპი ბავშვის რაციონში შედიოდეს?
- თბილი წვნიანის ერთი ულუფაც კი დადებითად მოქმედებს საჭმლის მომნელებელი ტრაქტის მუშაობაზე, ასტიმულირებს კუჭის წვენის გამოყოფას, განაპირობებს ნაწლავთა პერისტალტიკის, წყალმარილოვანი ცვლისა და ორგანიზმში სითხის ბალანსის სტაბილურობას.
- რომელი წვნიანია ყველაზე სასარგებლო ბავშვისთვის?
- საუკეთესოა ბოსტნეულის სუპი. რაც შეეხება ბულიონს - ხორცის ნახარშს, რაციონში მისი შეტანა სამ წლამდე არ არის სასურველი. ძალზე სასარგებლოა ჭარხალი რკინისა და თუთიის შემცველობის გამო. მისი ფოთლები მდიდარია რკინით, A და ჩ ვიტამინებით.
აიღეთ: 1 ცალი საშუალო ზომის ჭარხალი; 2 ცალი საშუალო ზომის კარტოფილი; 1-2 ცალი მოხარშული კვერცხი; 1 სადილის კოვზი ზეთი; 1 ძირი ახალი ნიორი; მწვანე ხახვი, კამა, მარილი - გემოვნებით.
კარგად გარეცხილი ჭარხალი და კარტოფილი კანიანად მოხარშეთ. როცა გაგრილდება, ჭარხალი გახეხეთ მსხვილად, კარტოფილი დაჭერით კუბიკებად, მოხარშული კერცხი - მრგვლად. აადუღეთ დაახლობით 1 ლ წყალი, შიგ ჩაყარეთ ჭარხალი, კარტოფილი, კვერცხი, წვრილად დაჭრილი ნიორი, მწვანე ხახვი, კამა, ჩაამატეთ ზეთი და 10-15 წუთი ადუღეთ. გადმოიღეთ მათლაფაზე და გააგრილეთ. ჭამის წინ შეგიძლიათ დაუმატოთ 1/2 ჩაის კოვზი არაჟანი.... განაგრძეთ კითხვა