სამხედრო
მსოფლიო
პოლიტიკა

29

მარტი

დღის ზოგადი ასტროლოგიური პროგნოზი

შაბათი, მთვარის ოცდამეათე დღე დაიწყება 07:05-ზე მთვარის პირველი დღე დადგება 14:57-ზე, მთვარე ვერძშია შუადღემდე დაასრულეთ ძველი საქმეები. გათავისუფლდით უსარგებლო ნივთებისაგან. კარგია შემოქმედებითი საქმიანობა, სწავლა. აკონტროლეთ ემოციები. კარგი დღეა დასვენებისთვის. ბუნებაში, ქალაქგარეთ სასეირნოდ. საღამოს დაგეგმეთ ახალი საქმეები, მაგრამ მათი დაწყებისგან თავი შეიკავეთ. მოერიდეთ ყველა მნიშვნელოვან საქმეს, გადაწყვეტილებას. კონფლიქტისგან თავი შეიკავეთ. მოერიდეთ ფიზიკურ გადაღლას, მოსალოდნელია ტრავმები. არ გადატვირთოთ კუჭი. მოერიდეთ ცხელ და ცხარე საკვებს. არ მიიღოთ ალკოჰოლი. თავის ტკივილი რომ აირიდოთ, არ გადაიღალოთ გონებრივი სამუშაოთი.
საზოგადოება
კულტურა/შოუბიზნესი
სამართალი
მოზაიკა
Faceამბები
სპორტი
მეცნიერება
კონფლიქტები
კვირის კითხვადი სტატიები
თვის კითხვადი სტატიები
რა დარღვევებით ცხვება პური საქართველოში
რა დარღვევებით ცხვება პური საქართველოში

1-ლი იან­ვრი­დან ძა­ლა­ში შე­დის ხორ­ბლის ფქვი­ლის ტექ­ნი­კუ­რი რეგ­ლა­მენ­ტი, რომ­ლის მი­ხედ­ვი­თაც ფქვი­ლის ეტი­კე­ტი­რე­ბა სა­ვალ­დე­ბუ­ლო გახ­დე­ბა. სოფ­ლის მე­ურ­ნე­ო­ბი­სა და სურ­სა­თის უვ­ნებ­ლო­ბის დე­პარ­ტა­მენ­ტის ინ­ფორ­მა­ცი­ით, სა­ქარ­თვე­ლოს მთავ­რო­ბის 376-ე დად­გე­ნი­ლე­ბით, და­რე­გუ­ლირ­დე­ბა ხორ­ბლის ფქვი­ლის წარ­მო­ე­ბის და გა­და­მუ­შა­ვე­ბის ბა­ზარ­ზე გან­თავ­სე­ბის პი­რო­ბე­ბი. 1-ლი იან­ვრი­დან პუ­რის ეტი­კეტ­ზე უნდა იყოს და­ტა­ნი­ლი წარ­წე­რა, რო­მელ­ზეც მი­თი­თე­ბუ­ლი იქ­ნე­ბა ფქვი­ლის ხა­რის­ხი.

რამ­დე­ნად არის და­ცუ­ლი დღეს ბა­ზა­რი უხა­რის­ხო პურ-პრო­დუქ­ტე­ბის­გან, რა­ტომ ირ­ღვე­ვა მომ­ხმა­რებ­ლის უფ­ლე­ბა, იცო­დეს რას მი­ირ­თმევს და რე­ა­ლუ­რად რა და­ნა­მა­ტე­ბის­გან მზად­დე­ბა პური. ამ შე­კი­თხვებ­ზე გა­და­ცე­მა "საქ­მე­ში" მომ­ხმა­რე­ბე­ლი.გე-ს დამ­ფუძ­ნე­ბელ­მა ლია თო­დუ­ამ და პურ-პრო­დუქ­ტე­ბის ასო­ცი­ა­ცი­ის თავ­მჯდო­მა­რე მალ­ხაზ დო­ლი­ძემ ისა­უბ­რეს.

მალ­ხაზ დო­ლი­ძე: ფქვილს აქვს თა­ვი­სი მა­ხა­სი­ა­თებ­ლე­ბი, ბოლო წლებ­ში პურ-პრო­დუქ­ტე­ბის წარ­მო­ე­ბამ მო­დე­ნი­ზა­ცია გა­ნი­ცა­და. ელექტრო­ე­ნერ­გი­ა­ზე, ბუ­ნებ­რივ აირ­სა და მთელ რიგ კომ­პო­ნენ­ტებ­ზე ფა­სე­ბის ზრდამ არა მარ­ტო სა­ქარ­თვე­ლო­ში, არა­მედ მთელ მსოფ­ლი­ო­ში ინ­ტენ­სი­უ­რი ტექ­ნო­ლო­გი­ე­ბის შე­მო­ღე­ბა გა­მო­იწ­ვია, რა­მაც თით­ქმის სრუ­ლად ჩა­ა­ნაც­ვლა კლა­სი­კურ ტექ­ნო­ლო­გი­უ­რი პრო­ცე­სი. კლა­სი­კუ­რი ტექ­ნო­ლო­გი­ის გა­მო­ყე­ნე­ბის შემ­თხვე­ვა­ში კი შე­დე­გის მი­ღე­ბას და­ახ­ლო­ე­ბით 6 სა­ა­თი სჭირ­დე­ბა. ცო­მის გა­ფუ­ე­ბას, მო­ზელ­ვას გარ­კვე­უ­ლი დრო უნდა. დღეს არ­სე­ბუ­ლი ტექ­ნო­ლო­გი­ით, მო­ზე­ლილ ცომს სა­ფუ­არ­თან ერ­თად ფერ­მენ­ტე­ბი ემა­ტე­ბა, რათა შე­ფე­რი­ლო­ბა და ფორ­მა სწრა­ფად მი­ი­ღოს. კარ­გა ხა­ნია, რაც კლა­სი­კუ­რი ტექ­ნო­ლო­გი­ე­ბით მო­მუ­შა­ვე დიდი ქარ­ხნე­ბი ფაქ­ტი­უ­რად ბაზ­რი­დან გაქ­რნენ, რად­გან ამ ტი­პის ტექ­ნო­ლო­გია ძა­ლი­ან დიდ ხარ­ჯებ­თან არის და­კავ­ში­რე­ბუ­ლი".

წა­ი­კი­თხეთ ვრცლად BPN.GE-ზე

დღის ვიდეო
00:00 / 00:00
16 ხიდი და 3 კვანძი, ვნახოთ სად გაივლის და რა დაჯდება თბილისის შემოვლითი გზის 11 კმ-იანი მონაკვეთი

რა დარღვევებით ცხვება პური საქართველოში

რა დარღვევებით ცხვება პური საქართველოში

1-ლი იანვრიდან ძალაში შედის ხორბლის ფქვილის ტექნიკური რეგლამენტი, რომლის მიხედვითაც ფქვილის ეტიკეტირება სავალდებულო გახდება. სოფლის მეურნეობისა და სურსათის უვნებლობის დეპარტამენტის ინფორმაციით, საქართველოს მთავრობის 376-ე დადგენილებით, დარეგულირდება ხორბლის ფქვილის წარმოების და გადამუშავების ბაზარზე განთავსების პირობები. 1-ლი იანვრიდან პურის ეტიკეტზე უნდა იყოს დატანილი წარწერა, რომელზეც მითითებული იქნება ფქვილის ხარისხი.

რამდენად არის დაცული დღეს ბაზარი უხარისხო პურ-პროდუქტებისგან, რატომ ირღვევა მომხმარებლის უფლება, იცოდეს რას მიირთმევს და რეალურად რა დანამატებისგან მზადდება პური. ამ შეკითხვებზე გადაცემა "საქმეში" მომხმარებელი.გე-ს დამფუძნებელმა ლია თოდუამ და პურ-პროდუქტების ასოციაციის თავმჯდომარე მალხაზ დოლიძემ ისაუბრეს.

მალხაზ დოლიძე: ფქვილს აქვს თავისი მახასიათებლები, ბოლო წლებში პურ-პროდუქტების წარმოებამ მოდენიზაცია განიცადა. ელექტროენერგიაზე, ბუნებრივ აირსა და მთელ რიგ კომპონენტებზე ფასების ზრდამ არა მარტო საქართველოში, არამედ მთელ მსოფლიოში ინტენსიური ტექნოლოგიების შემოღება გამოიწვია, რამაც თითქმის სრულად ჩაანაცვლა კლასიკურ ტექნოლოგიური პროცესი. კლასიკური ტექნოლოგიის გამოყენების შემთხვევაში კი შედეგის მიღებას დაახლოებით 6 საათი სჭირდება. ცომის გაფუებას, მოზელვას გარკვეული დრო უნდა. დღეს არსებული ტექნოლოგიით, მოზელილ ცომს საფუართან ერთად ფერმენტები ემატება, რათა შეფერილობა და ფორმა სწრაფად მიიღოს. კარგა ხანია, რაც კლასიკური ტექნოლოგიებით მომუშავე დიდი ქარხნები ფაქტიურად ბაზრიდან გაქრნენ, რადგან ამ ტიპის ტექნოლოგია ძალიან დიდ ხარჯებთან არის დაკავშირებული".

წაიკითხეთ ვრცლად BPN.GE-ზე

ქართველი ჟურნალისტის და ამერიკელი დიპლომატის ქორწილი ვაშინგტონში - "ძალიან ბედნიერები ვართ, რომ ვიპოვეთ ერთმანეთი"

უზენაესი სასამართლოს მოსამართლეობის ყოფილი კანდიდატი თამთა თოდაძეზე - "რა ბრიჯიტ ბარდო ესა მყავს, რა აბია ასეთი ნეტავ"

ვინ არის შორენა ბეგაშვილის ყოფილი ქმრის მეუღლე, რომელიც უკრაინაში ცნობილი დიზაინერია