ძუძუს კიბო მსოფლიოში ერთ-ერთი ყველაზე გავრცელებული დაავადებაა და ყველაფერი უნდა გავაკეთოთ მისგან თავის დასახსნელად. მაგალითად, არსებობს პროდუქტები, რომლებიც ამცირებს კიბოს განვითარების რისკს.
როგორც დადგინდა, ისპანახი ძუძუს კიბოს განვითარების რისკს 40%-ით ამცირებს. საიდუმლო კაროტინოიდებშია, რომელიც ბლოკავს არასტაბილურ მოლეკულებს - თავისუფალ რადიკალებს. ეს უკანასკნელი კი იწვევს დნმ-ის დაზიანებასა და კიბოს.
ბროკოლი ერთ-ერთი ყველაზე მძლავრი კიბოს საწინააღმდეგოდო პროდუქტია სულფორაფანის შემცველობის გამო. კვლევებმა აჩვენა, რომ ეს შენაერთი ამცირებდა თაგვებში კიბოს ღეროვანი უჯრედების რაოდენობას.
სოკო ამცირებს რეპროდუქციული ასაკის ქალებში კიბოს განვითარების რისკს. სოკოში არის ანტიოქსიდანტი L-ერგოთიონეინი, რომელსაც კიბოსგან დაცვის უზრუნველყოფა შეუძლია.
იხილეთ გაგრძელება