სამართალი
საზოგადოება

5

მაისი

დღის ზოგადი ასტროლოგიური პროგნოზი

ორშაბათი, მთვარის მეცხრე დღე დაიწყება 12:42-ზე, მთვარე ქალწულს ესტუმრება 23:42-ზე რთული და დაძაბული დღეა. არ მოატყუოთ გარშემო მყოფები და არც თავად მოტყუვდეთ. არ წამოიწყოთ ახალი საქმეები. მოერიდეთ ვაჭრობას, ურთიერთობის გარჩევას. ცუდი დღეა საქმეების გარჩევისთვის. შესაძლოა, სამუდამოდ დაკარგოთ ადამიანი. არასასურველია სამსახურის, საქმიანობის შეცვლა. კარგი დღეა შორეული მგზავრობის დასაწყებად. აქტიურად დაისვენეთ, ივარჯიშეთ. შეასრულეთ საოჯახო საქმეები, გადააადგილეთ ავეჯი, კარგია მუშაობა მიწასთან. ქორწინება და ნიშნობა სხვა დღისთვის გადადეთ. კარგი დღეა ორგანიზმის გასაწმენდად, წიდებისგან გათავისუფლება. ალკოჰოლსა და სასმელს დღეს საერთოდ ნუ მიიღებთ. აგრეთვე მოერიდეთ კუჭის გადატვირთვას.
პოლიტიკა
მოზაიკა
კულტურა/შოუბიზნესი
სამხედრო
მეცნიერება
Faceამბები
სპორტი
კვირის კითხვადი სტატიები
თვის კითხვადი სტატიები
ჭვავის პური - უკონტროლობა საქართველოს ბაზარზე
ჭვავის პური - უკონტროლობა საქართველოს ბაზარზე

პური კვე­ბის ის პრო­დუქ­ტია, რო­მე­ლიც ყვე­ლას სჭირ­დე­ბა, ბავ­შვს თუ მო­ხუცს, ჯან­მრთელს თუ და­ა­ვა­დე­ბულს, გან­სა­კუთ­რე­ბით კი იმ ადა­მი­ა­ნებს, რომ­ლებ­საც დი­ა­ბე­ტი ან ჭარ­ბი წონა აწუ­ხებთ.

სა­დღე­ი­სოდ სა­ქარ­თვე­ლო­ში რუხი და შავი პუ­რის წარ­მო­ე­ბა თით­ქმის უტოლ­დე­ბა თეთ­რი პუ­რის წარ­მო­ე­ბას, ფაქ­ტია ისიც, რომ რუხი და შავი პუ­რის და­სამ­ზა­დე­ბე­ლი ნედ­ლე­უ­ლი ჩვენს ქვე­ყა­ნას არ აქვს და მის იმ­პორტზეა და­მო­კი­დე­ბუ­ლი. ამ­ბო­ბენ ,რომ მწარ­მო­ებ­ლე­ბი სა­ჭი­რო ფე­რის მი­სა­ღე­ბად პურ­ში სპე­ცი­ა­ლურ სა­ღე­ბავს უმა­ტე­ბენ.

რა მდგო­მა­რე­ო­ბაა ბაზ­რის ამ სეგ­მენ­ტში, რამ­დე­ნად აკ­მა­ყო­ფი­ლე­ბენ მწარ­მო­ებ­ლე­ბი აუ­ცი­ლე­ბელ სტან­დარ­ტებს, რო­გორ ხდე­ბა ნამ­დვი­ლი შავი პუ­რის დამ­ზა­დე­ბა? ამ და სხვა კი­თხვე­ბით მივ­მარ­თეთ სა­ქარ­თვე­ლო­ში პუ­რის ერთ-ერთ უმ­სხვი­ლე­სი მწარ­მო­ე­ბე­ლის, "ლიტ­ვუ­რი სა­ცხო­ბის" ლიტ­ველ ტექ­ნო­ლოგს ალმა ლე­ლე­სი­ე­ნეს.

ალმა ლე­ლე­სი­ე­ნე:

"ალა­ოს გაღ­ვი­ვე­ბუ­ლი ჭვა­ვის მარ­ცვლის ფერ­მენ­ტი­რე­ბით ვი­ღებთ. სა­ერ­თოდ, ბუ­ნე­ბა­ში შავი ფქვი­ლი არ არ­სე­ბობს. ხოლო შავი პუ­რის დამ­ზა­დე­ბა უნდა ხდე­ბო­დეს მხო­ლოდ ჭვა­ვის სპე­ცი­ა­ლუ­რად გა­და­მუ­შა­ვე­ბით, ჭვა­ვის ალა­ოს და პუ­რის დე­დას და­მა­ტე­ბით. ეს ნა­ტუ­რა­ლუ­რი პრო­დუქ­ტე­ბია. პურს გა­მორ­ჩე­ულ არო­მატ­სა და გე­მოს, წარ­მო­ე­ბის ტექ­ნო­ლო­გი­ა­ში გა­მო­ყე­ნე­ბუ­ლი ჭვა­ვის ფერ­მენ­ტი­რე­ბუ­ლი ალაო აძ­ლევს. ამ უკა­ნას­კნელს ლიტ­ვა­ში ჭვა­ვის ალა­ოს ერ­თა­დერ­თი მწარ­მო­ებ­ლის­გან "литовскии солод"-ის­გან ვი­ღებთ. ისი­ნი წარ­მო­ე­ბა­ში უახ­ლეს და­ნად­გა­რებს, წამ­ყვან ტექ­ნო­ლო­გი­ებს და უმაღ­ლე­სი ხა­რის­ხის ნედ­ლე­ულს იყე­ნებს. თა­ვად ეს კომ­პა­ნია არა მარ­ტო ლიტ­ვურ და ქარ­თულ სა­ცხო­ბებს ამა­რა­გებს, არა­მედ მას ევ­რო­პის რამ­დე­ნი­მე ქვე­ყა­ნას­თა­ნაც აქვს კონ­ტაქ­ტე­ბი. ესე­ნია პო­ლო­ნე­თი, ეს­ტო­ნე­თი, ლატ­ვია, ის­რა­ე­ლი, უკ­რა­ი­ნა, გერ­მა­ნია, დიდი ბრი­ტა­ნე­თი და ირ­ლან­დია.

ალა­ოს წარ­მო­ე­ბა საკ­მა­ოდ ხან­გრძლი­ვი და ძვი­რა­დღი­რე­ბუ­ლი პრო­ცე­სია და ის რამ­დე­ნი­მე ეტა­პის­გან შედ­გე­ბა: რე­ცხვა, და­ნამ­ვა, მარ­ცვლის გაღ­ვი­ვე­ბა, ფერ­მენ­ტა­ცია, გაშ­რო­ბა და დაფ­ქვა. ჭვა­ვის ფერ­მენ­ტი­რე­ბუ­ლი ალაო - ნა­ტუ­რა­ლუ­რი პრო­დუქ­ტია. და­მუ­შა­ვე­ბის შემ­დეგ მარ­ცვლე­ბი მა­ღა­ლი ტემ­პე­რა­ტუ­რის გავ­ლე­ნით მუქ­დე­ბა და სწო­რედ ის აძ­ლევს ჭვა­ვის პურს და­მა­ხა­სი­ა­თე­ბელ ფერს. მე თა­ვად გახ­ლდით სა­ქარ­თვე­ლო­ში და გარ­კვე­უ­ლი დრო­ის გან­მავ­ლო­ბა­ში ვაკ­ვირ­დე­ბო­დი "ლიტ­ვურ სა­ცხობ­ში", ჭვა­ვის პუ­რის ცხო­ბის პრო­ცესს. თა­მა­მად შე­მიძ­ლია ვთქვა, რომ რო­გორც ლიტ­ვა­ში, ასე­ვე სა­ქარ­თვე­ლო­შიც პუ­რის დამ­ზა­დე­ბის პრო­ცე­სი მსგავ­სია და მა­ღალ დო­ნე­ზე დგას". ლიტ­ვუ­რი სა­ცხო­ბი" წარ­მო­ე­ბის პრო­ცეს­ში მთლი­ა­ნი მარ­ცვლის ჭვა­ვის ფქვილს იყე­ნებს. მთლი­ა­ნი მარ­ცვლე­ბით დამ­ზა­დე­ბუ­ლი ჭვა­ვის პური ამ­ცი­რებს გუ­ლის და­ა­ვა­დე­ბე­ბის რისკს, კი­ბოს საფრ­თხეს, დი­ა­ბე­ტის გა­ჩე­ნის ალ­ბა­თო­ბას და სიმ­სუქ­ნის რისკს. ასეთ პურ­ში ცი­ლე­ბის, ფოს­ფო­რის, რკი­ნის და კა­ლი­უ­მის შემ­ცვე­ლო­ბა გა­ცი­ლე­ბით მა­ღა­ლია, ვიდ­რე ხორ­ბლის პურ­ში. ამ გზით დამ­ზა­დე­ბუ­ლი ჭვა­ვის პური თუ­თი­ის, სპი­ლენ­ძი­სა და სე­ლე­ნის წყა­როა. ის აძ­ლი­ე­რებს იმუ­ნურ სის­ტე­მას, ამა­რა­გებს ორ­გა­ნიზმს ენერ­გი­ის წყა­რო­თი და ათა­ვი­სუფ­ლებს ალერ­გი­ის სხვა­დას­ხვა სა­ხის­გან".

ნა­ტუ­რა­ლუ­რი ფერ­მენ­ტი­რე­ბის პრო­ცე­სი ვი­ზუ­ა­ლურ კვალ­საც ტო­ვებს პურ­ზე: შე­ძე­ნი­სას ჭვა­ვის პურს კარ­გად და­აკ­ვირ­დით, მას შე­და­რე­ბით მუქი ყა­ვის­ფე­რი წერ­ტი­ლე­ბი უნდა ჰქონ­დეს, ეს ჭვა­ვის ალა­ოა, რაც ქი­მი­უ­რი და­ფერ­ვის გა­მო­ყე­ნე­ბით დამ­ზა­დე­ბულ პურს არ გა­აჩ­ნია. ნამ­დვი­ლი ჭვა­ვის პური თეთრ პურ­ზე გა­ცი­ლე­ბით უფრო მარ­გე­ბე­ლია და ყვე­ლა ადა­მი­ა­ნის­თვის ნამ­დვი­ლად სა­სარ­გებ­ლო იქ­ნე­ბა, თუ მას სა­პა­ტიო ად­გილს მი­უ­ჩენს კვე­ბის რა­ცი­ონ­ში.

შეგ­ვიძ­ლია გას­წავ­ლოთ საკ­მა­ოდ მარ­ტი­ვი ხერ­ხი იმი­სათ­ვის, რომ სახ­ლის პი­რო­ბებ­ში შავი პუ­რის შე­მოწ­მე­ბა შეძ­ლოთ: მცი­რე ნა­წი­ლე­ბად დაჭ­რი­ლი პური (1სმ3) უნდა ჩა­ყა­როთ თბილ წყალ­ში და 3-5 წუთი და­ე­ლო­დოთ. თუ წყა­ლი მუ­ქად შე­ი­ფე­რა, ესე იგი პური შე­ღე­ბი­ლია.

R

ჭვავის პური - უკონტროლობა საქართველოს ბაზარზე

ჭვავის პური - უკონტროლობა საქართველოს ბაზარზე

პური კვების ის პროდუქტია, რომელიც ყველას სჭირდება, ბავშვს თუ მოხუცს, ჯანმრთელს თუ დაავადებულს, განსაკუთრებით კი იმ ადამიანებს, რომლებსაც დიაბეტი ან ჭარბი წონა აწუხებთ.

სადღეისოდ საქართველოში რუხი და შავი პურის წარმოება თითქმის უტოლდება თეთრი პურის წარმოებას, ფაქტია ისიც, რომ რუხი და შავი პურის დასამზადებელი ნედლეული ჩვენს ქვეყანას არ აქვს და მის იმპორტზეა დამოკიდებული. ამბობენ ,რომ მწარმოებლები საჭირო ფერის მისაღებად პურში სპეციალურ საღებავს უმატებენ.

რა მდგომარეობაა ბაზრის ამ სეგმენტში, რამდენად აკმაყოფილებენ მწარმოებლები აუცილებელ სტანდარტებს, როგორ ხდება ნამდვილი შავი პურის დამზადება? ამ და სხვა კითხვებით მივმართეთ საქართველოში პურის ერთ-ერთ უმსხვილესი მწარმოებელის, "ლიტვური საცხობის" ლიტველ ტექნოლოგს ალმა ლელესიენეს.

ალმა ლელესიენე:

"ალაოს გაღვივებული ჭვავის მარცვლის ფერმენტირებით ვიღებთ. საერთოდ, ბუნებაში შავი ფქვილი არ არსებობს. ხოლო შავი პურის დამზადება უნდა ხდებოდეს მხოლოდ ჭვავის სპეციალურად გადამუშავებით, ჭვავის ალაოს და პურის დედას დამატებით. ეს ნატურალური პროდუქტებია. პურს გამორჩეულ არომატსა და გემოს, წარმოების ტექნოლოგიაში გამოყენებული ჭვავის ფერმენტირებული ალაო აძლევს. ამ უკანასკნელს ლიტვაში ჭვავის ალაოს ერთადერთი მწარმოებლისგან "литовскии солод"-ისგან ვიღებთ. ისინი წარმოებაში უახლეს დანადგარებს, წამყვან ტექნოლოგიებს და უმაღლესი ხარისხის ნედლეულს იყენებს. თავად ეს კომპანია არა მარტო ლიტვურ და ქართულ საცხობებს ამარაგებს, არამედ მას ევროპის რამდენიმე ქვეყანასთანაც აქვს კონტაქტები. ესენია პოლონეთი, ესტონეთი, ლატვია, ისრაელი, უკრაინა, გერმანია, დიდი ბრიტანეთი და ირლანდია.

ალაოს წარმოება საკმაოდ ხანგრძლივი და ძვირადღირებული პროცესია და ის რამდენიმე ეტაპისგან შედგება: რეცხვა, დანამვა, მარცვლის გაღვივება, ფერმენტაცია, გაშრობა და დაფქვა. ჭვავის ფერმენტირებული ალაო - ნატურალური პროდუქტია. დამუშავების შემდეგ მარცვლები მაღალი ტემპერატურის გავლენით მუქდება და სწორედ ის აძლევს ჭვავის პურს დამახასიათებელ ფერს. მე თავად გახლდით საქართველოში და გარკვეული დროის განმავლობაში ვაკვირდებოდი "ლიტვურ საცხობში", ჭვავის პურის ცხობის პროცესს. თამამად შემიძლია ვთქვა, რომ როგორც ლიტვაში, ასევე საქართველოშიც პურის დამზადების პროცესი მსგავსია და მაღალ დონეზე დგას". ლიტვური საცხობი" წარმოების პროცესში მთლიანი მარცვლის ჭვავის ფქვილს იყენებს. მთლიანი მარცვლებით დამზადებული ჭვავის პური ამცირებს გულის დაავადებების რისკს, კიბოს საფრთხეს, დიაბეტის გაჩენის ალბათობას და სიმსუქნის რისკს. ასეთ პურში ცილების, ფოსფორის, რკინის და კალიუმის შემცველობა გაცილებით მაღალია, ვიდრე ხორბლის პურში. ამ გზით დამზადებული ჭვავის პური თუთიის, სპილენძისა და სელენის წყაროა. ის აძლიერებს იმუნურ სისტემას, ამარაგებს ორგანიზმს ენერგიის წყაროთი და ათავისუფლებს ალერგიის სხვადასხვა სახისგან".

ნატურალური ფერმენტირების პროცესი ვიზუალურ კვალსაც ტოვებს პურზე: შეძენისას ჭვავის პურს კარგად დააკვირდით, მას შედარებით მუქი ყავისფერი წერტილები უნდა ჰქონდეს, ეს ჭვავის ალაოა, რაც ქიმიური დაფერვის გამოყენებით დამზადებულ პურს არ გააჩნია. ნამდვილი ჭვავის პური თეთრ პურზე გაცილებით უფრო მარგებელია და ყველა ადამიანისთვის ნამდვილად სასარგებლო იქნება, თუ მას საპატიო ადგილს მიუჩენს კვების რაციონში.

შეგვიძლია გასწავლოთ საკმაოდ მარტივი ხერხი იმისათვის, რომ სახლის პირობებში შავი პურის შემოწმება შეძლოთ: მცირე ნაწილებად დაჭრილი პური (1სმ3) უნდა ჩაყაროთ თბილ წყალში და 3-5 წუთი დაელოდოთ. თუ წყალი მუქად შეიფერა, ესე იგი პური შეღებილია.

R

აზერბაიჯანის ტურიზმის საბჭო თბილისში ვიზიტორთა ცენტრ „Azerbaijan.Travel”-ს ხსნის

“დანკინში“ WOLT – ით შეკვეთისას Pickup სერვისი დაიწყო

როგორ მზადდება სახის მოვლის საშუალებები ლოკოკინისგან და რა განსაკუთრებულ თვისებებს შეიცავს ისინი