პოლიტიკა
სამართალი
საზოგადოება

21

აპრილი

დღის ზოგადი ასტროლოგიური პროგნოზი

ორშაბათი, მთვარის ოცდამესამე დღე დაიწყება 04:35-ზე, მთვარე მერწყულში იქნება 03:21-დან კარგი დღეა ძველი საქმეების დასასრულებლად. ახლებს ნუ წამოიწყებთ. ნუ განახორციელებთ სერიოზულ ფინანსურ ოპერაციებს. სწავლისთვის ნეიტრალური დღეა. უმჯობესია ეს დღე განმარტოებით, ბუნებაში გაატაროთ. მაქსიმალურად შეამცირეთ კონტაქტები, გულითადი საუბრები. მოერიდეთ ხელმძღვანელობასთან კონფლიქტს. სამსახურის, საქმიანობის შეცვლას. გათავისუფლდით უსარგებლო ნივთებისგან. გაფრთხილდით, მოსალოდნელია ტრავმები და მოტეხილობები. არ დაძაბოთ და გადაღალოთ თვალები.
მსოფლიო
სამხედრო
მეცნიერება
მოზაიკა
კულტურა/შოუბიზნესი
სპორტი
წიგნები
Faceამბები
თვის კითხვადი სტატიები
"ცხენის ხორცის" სკანდალი
"ცხენის ხორცის" სკანდალი

ქარ­თვე­ლებ­მა კი­დევ ერ­თხელ და­ვამ­ტკი­ცეთ, რომ ნამ­დვი­ლი ევ­რო­პე­ლე­ბი ვართ: იცით, ალ­ბათ, რომ ე.წ. ცხე­ნის ხორ­ცის სკან­და­ლი, რო­მე­ლიც ირ­ლან­დი­ა­ში და­იწყ­ო, ოდ­ნავ მოგ­ვი­ა­ნე­ბით ევ­რო­პა­შიც გავ­რცელ­და: დიდ ბრი­ტა­ნეთ­ში, საფ­რან­გეთ­ში, გერ­მა­ნი­ა­სა და სხვა ქვეყ­ნებ­ში მა­ღა­ზი­ე­ბი­დან ამო­ი­ღეს იმ პრო­დუქ­ტის ნა­წი­ლი, რო­მელ­შიც ცხე­ნის ხორ­ცის დნმ იპო­ვეს და ღო­რის ხორ­ცის ეტი­კე­ტით იყი­დე­ბო­და. აბა რის ევ­რო­პე­ლე­ბი ვიქ­ნე­ბო­დით, ჩვენც მხა­რი რომ არ აგ­ვე­ბა და ასეც მოხ­და: ორი­ო­დე კვი­რის წინ სურ­სა­თის ეროვ­ნულ­მა სა­ა­გენ­ტომ კას­პის ნა­გავ­საყ­რელ­ზე 5 ტო­ნა ცხე­ნის ხორ­ცი გა­ა­ნად­გუ­რა.

რო­გორც სა­ა­გენ­ტო­ში გა­ნაცხ­ა­დეს, ცხე­ნის ხორ­ცის დი­დი პარ­ტი­ის შე­სა­ხებ ოპე­რა­ტი­უ­ლი შეტყ­ო­ბი­ნე­ბა 8 თე­ბერ­ვალს მი­ი­ღეს: "ჩვენ­მა სპე­ცი­ა­ლის­ტებ­მა ად­გილ­ზე და­ათ­ვა­ლი­ე­რეს კას­პში, ერ­თ-ერთ სახ­ლში, ან­ტი­სა­ნი­ტა­რი­ულ პი­რო­ბებ­ში გან­თავ­სე­ბუ­ლი დი­დი რა­ო­დე­ნო­ბით ცხე­ნის ხორ­ცი, რო­მე­ლიც სა­ქარ­თვე­ლოს დიდ ქა­ლა­ქებ­ში სა­რე­ა­ლი­ზა­ცი­ოდ იყო გამ­ზა­დე­ბუ­ლი. ნედ­ლე­უ­ლის ნი­მუ­შის ლა­ბო­რა­ტო­რი­ულ­მა კვლე­ვამ აჩ­ვე­ნა, რომ აღ­ნიშ­ნუ­ლი პარ­ტია მხო­ლოდ გახ­რწნი­ლი კი არა, სალ­მო­ნე­ლო­ზი­თა და კო­ლი­ფორ­მუ­ლი ბაქ­ტე­რი­ე­ბით იყო დას­ნე­ბოვ­ნე­ბუ­ლი. ცხო­ვე­ლე­ბი სა­საკ­ლა­ოს გვერ­დის ავ­ლით, გა­ურ­კვე­ველ პი­რო­ბებ­შია დაკ­ლუ­ლი... გა­მო­ძი­ე­ბამ და­ად­გი­ნა, რომ ცხე­ნე­ბი მო­პა­რუ­ლი იყო" (!). რო­გორც ამ სა­ა­გენ­ტოს მუ­შა­კე­ბი ამ­ბო­ბენ, სა­ქარ­თვე­ლო­ში ცხე­ნის ხორ­ცით ვაჭ­რო­ბა აკ­რძა­ლუ­ლი არ არის, უბ­რა­ლოდ, ამის შე­სა­ხებ ინ­ფორ­მა­ცია მომ­ხმა­რე­ბელს უნ­და მი­ე­წო­დოს და ცხე­ნი აუ­ცი­ლებ­ლად სპე­ცი­ა­ლურ სა­საკ­ლა­ო­ზე უნ­და და­იკ­ლას. ცხე­ნის ხორ­ცის არ­სე­ბო­ბა ქარ­თულ ბა­ზარ­ზე და­ა­დას­ტუ­რა სოფ­ლის მე­ურ­ნე­ო­ბის მი­ნის­ტრმა და­ვით კირ­ვა­ლი­ძე­მაც, რო­მელ­მაც გა­ნაცხ­ა­და, "სურ­სა­თის უვ­ნებ­ლო­ბის სა­ა­გენ­ტოს აღ­რიცხ­უ­ლი აქვს, რომ ბა­ზარ­ში სა­ქონ­ლის ხორ­ცის ნაც­ვლად, ვი­რი­სა და ცხე­ნის ხორ­ცი შე­დი­ო­და".... სხვა­თა შო­რის, ზე­მო­აღ­ნიშ­ნულ­მა სა­ა­გენ­ტომ ქარ­თულ ბა­ზარ­ზე ცხე­ნის ხორ­ცი გა­სულ ზაფ­ხულ­საც აღ­მო­ა­ჩი­ნა - ქსე­ლი­დან ამო­ი­ღეს ფარ­ში­რე­ბუ­ლი ნა­ხე­ვარ­ფაბ­რი­კა­ტე­ბი, მათ შო­რის, ხინ­კა­ლი და პელ­მე­ნი. ამ უსი­ა­მოვ­ნო ინ­ფორ­მა­ცი­ას ჩვენს სა­ზო­გა­დო­ე­ბა­ში დი­დი გა­მოხ­მა­უ­რე­ბა მოჰ­ყვა, რად­გან სა­ქარ­თვე­ლო­ში არ არის მი­ღე­ბუ­ლი მსგავ­სი "დე­ლი­კა­ტე­სე­ბის" ჭა­მა. თუმ­ცა, სო­ცი­ა­ლურ ქსე­ლებ­ში ასეთ კო­მენ­ტა­რებ­საც წა­აწყ­დე­ბით: "ცხე­ნის ხორ­ცი გემ­რი­ე­ლი­ა, სუფ­თაა და ბევ­რად სჯო­ბია სა­ქო­ნელ­სა და ღორს. უმაღ­ლე­სი კლა­სის სარ­დე­ლი და ძეხ­ვი ოდით­გან­ვე ცხე­ნის ხორ­ცის­გან კეთ­დე­ბო­და. მთა­ვა­რი ის არის, ცხე­ნი თუ იყო ჯან­მრთე­ლი, თო­რემ მი­სი ხორ­ცი გა­ცი­ლე­ბით სუფ­თა­ა, ვიდ­რე ღო­რი­სა, რო­მე­ლიც ყვე­ლა­ნა­ირ ნა­გავს მი­ირ­თმევს"... ასე, გა­მო­ეხ­მა­ურ­ნენ მომ­ხდარს ჩვე­ნი თა­ნა­მე­მა­მუ­ლე­ნი, რომ­ლებ­მაც არც კი იცოდ­ნენ, რომ წლე­ბის გან­მავ­ლო­ბა­ში ცხე­ნი­სა და სა­ხედ­რის ხორცს მი­ირ­თმევ­დნენ.

რა უნ­და გა­ვით­ვა­ლის­წი­ნოთ ხორ­ცის შე­ძე­ნი­სას და რო­გორ გა­ვარ­ჩი­ოთ ხა­რის­ხი­ა­ნი პრო­დუქ­ტი უხა­რის­ხო­სა­გან? - ამ კითხ­ვებ­ზე არა­სამ­თავ­რო­ბო ორ­გა­ნი­ზა­ცია "ჯან­მრთე­ლი სამ­ყა­როს" თავ­მჯდო­მა­რე ზუ­რაბ ფუტ­კა­რა­ძე გვი­პა­სუ­ხებს:

- პირ­ველ ყოვ­ლი­სა, უნ­და აღი­ნიშ­ნოს, რომ ჯან­მრთე­ლი ცხე­ნის ხორ­ცი მავ­ნე­ბე­ლი არ არის, მაგ­რამ მყიდ­ველ­მა უნ­და იცო­დეს, რომ ეს ცხე­ნის ხორ­ცია და არა ღო­რის ან ძრო­ხი­სა რო­მელ­საც ტრა­დი­ცი­უ­ლად მი­ირ­თმევს ჩვე­ნი მო­სახ­ლე­ო­ბა. თა­ნაც, გავ­რცე­ლე­ბუ­ლი ინ­ფორ­მა­ცი­ით, კლა­ვენ ცხე­ნებს, რომ­ლე­ბიც ბერ­დე­ბი­ან და, სა­ვა­რა­უ­დოდ, ბა­ზარ­ზე ავად­მყო­ფი ცხე­ნის ხორ­ციც გა­მო­აქვთ. სამ­წუ­ხა­როდ, ჩვენ წლე­ბის გან­მავ­ლო­ბა­ში და­უც­ველ­ნი ვი­ყა­ვით ამ­გვა­რი "სი­ურ­პრი­ზე­ბი­სა­გან" და არც კი ვი­ცო­დით, რას ვყი­დუ­ლობ­დით ან რას მი­ვირ­თმევ­დით. ეს იმის ბრა­ლი­ა, რომ ჩვენს ბა­ზარ­ზე კონ­ტრო­ლი არ ხორ­ცი­ელ­დე­ბო­და და ზო­გი­ერ­თი ბიზ­ნეს­მე­ნი სარ­გებ­ლობ­და ამ გა­ნუ­კითხ­ა­ო­ბით. ისიც ცნო­ბი­ლია, რომ სა­ქარ­თვე­ლო­ში წლე­ბის გან­მავ­ლო­ბა­ში შე­მო­დი­ო­და ინ­დუ­რი ხორ­ცი, ინ­დო­ეთ­ში კი ძრო­ხა წმინ­და ცხო­ვე­ლად არის აღი­ა­რე­ბუ­ლი და არ კლა­ვენ. ამი­ტომ, რაც ჩვენ­თან შე­მო­დი­ო­და, ეს იყო ალ­ბათ გა­რე­უ­ლი ხა­რის ხორ­ცი, თუმ­ცა, რო­გო­რი ხა­რის­ხი­სა - ეს უკ­ვე არა­ვინ იცის. არა­და, უცხ­ო­ე­ლებს სა­ქარ­თვე­ლო­დან გაჰ­ქონ­დათ სა­უ­კე­თე­სო, ახა­ლი ხორ­ცი და მის ნაც­ვლად იმ­პორ­ტი­რე­ბუ­ლი, ნაკ­ლე­ბი ხა­რის­ხის პრო­დუქ­ცი­ით "გვა­მა­რა­გებ­დნენ".

- ბა­ტო­ნო ზუ­რაბ, რო­გორ უნ­და გა­ვარ­ჩი­ოთ სა­ხედ­რის ან ცხე­ნის ხორ­ცი სა­ქონ­ლის ხორ­ცი­სა­გან?

- ცხე­ნი­სა და სა­ქონ­ლის ხორ­ცის გან­სხვა­ვე­ბა ხში­რად სპე­ცი­ა­ლის­ტებ­საც კი უჭირთ, თუ ძვლე­ბი არ შე­უ­მოწ­მეს. თუმ­ცა, უნ­და ვი­ცო­დეთ, რომ ცხე­ნი­სა და სა­ხედ­რის ნეკ­ნე­ბი უფ­რო წვრი­ლია სა­ქონ­ლის ძვალ­თან შე­და­რე­ბით, ამას­თა­ნა­ვე, ცხე­ნის ხორ­ცი უფ­რო მკვეთ­რი წი­თე­ლი ფე­რი­სა­ა. კა­მეჩს წი­ნა ძვლე­ბი წვრი­ლი აქვს, ბარ­ძა­ყის ძვა­ლი კი - უფ­რო მსხვი­ლი, ვიდ­რე სა­ქო­ნელს. თუმ­ცა მთა­ვა­რი მა­ინც ის არის, რომ ხორ­ცი არ იყოს ავად­მყო­ფი პი­რუტყ­ვი­სა. მო­გეხ­სე­ნე­ბათ, ხორ­ცი შე­ი­ცავს მი­ნე­რა­ლებ­სა და ნივ­თი­ე­რე­ბებს, რომ­ლე­ბიც სა­სარ­გებ­ლოა ადა­მი­ა­ნის ორ­გა­ნიზ­მი­სათ­ვის და ისე­თი არ უნ­და ვი­ყი­დოთ, რო­მე­ლიც გვავ­ნებს.

- რა ძი­რი­თა­დი ნიშ­ნე­ბით უნ­და მივ­ხვდეთ, რომ ეს პრო­დუქ­ტი ხა­რის­ხი­ა­ნი­ა, მით უმე­ტეს, თუ მას ბავ­შვი­სათ­ვის ვყი­დუ­ლობთ?

- პირ­ველ ყოვ­ლი­სა, სა­ქონ­ლის ხორცს არ უნ­და ჰქონ­დეს უსი­ა­მოვ­ნო სუ­ნი. თუ დავ­რწმუნ­დე­ბით, რომ ეს ახა­ლი და ხა­რის­ხი­ა­ნი ხორ­ცი­ა, მა­შინ უკ­ვე მის ვი­ზუ­ა­ლურ მხა­რე­საც უნ­და მი­ვაქ­ცი­ოთ ყუ­რადღ­ე­ბა და სა­ფუძ­ვლი­ა­ნად და­ვათ­ვა­ლი­ე­როთ. თუ ძრო­ხის ხორცს ვყი­დუ­ლობთ, მას უნ­და ჰქონ­დეს ჯან­მრთე­ლი წი­თე­ლი ფე­რი, ღო­რის ხორ­ცი უფ­რო ვარ­დის­ფე­რი­ა, მაგ­რამ სიძ­ვე­ლე მა­საც ეტყ­ო­ბა. თუ ხორ­ცი ძვე­ლი­ა, მუ­ქი ფე­რი გა­დაჰ­კრავს და ალაგ­-ა­ლაგ ლა­ქე­ბი ეტყ­ო­ბა, ეს იმის ნი­შა­ნი­ა, რომ სა­ეჭ­ვო ხა­რის­ხი­საა და მას­ში უკ­ვე მიკ­რო­ბე­ბი და ბაქ­ტე­რი­ე­ბი ბი­ნად­რო­ბენ. ჯან­მრთე­ლი სა­ქონ­ლის ხორ­ცი მტკი­ცე და შეკ­რუ­ლი უნ­და იყოს, ამის შე­მოწ­მე­ბა შე­ხე­ბი­თაც შე­იძ­ლე­ბა: თითს თუ და­ვა­ჭერთ, ახა­ლი ხორ­ცი მა­შინ­ვე გას­წორ­დე­ბა, რაც იმის ნი­შა­ნი­ა, რომ პრო­დუქ­ტი ახა­ლია და მი­ს უჯ­რე­დებ­საც ჯერ კი­დევ აქვს შერ­ჩე­ნი­ლი სი­ცოცხ­ლი­სუ­ნა­რი­ა­ნო­ბა, ძველ ხორ­ცზე კი ჩაღ­რმა­ვე­ბა დარ­ჩე­ბა. ახა­ლი ხორ­ცი არ უნ­და იყოს წე­ბო­ვა­ნი. იგი­ვე ხერ­ხე­ბი უნ­და გა­მო­ვი­ყე­ნოთ ფრინ­ვე­ლის ხორ­ცის ყიდ­ვის დრო­საც. ძა­ლი­ან მნიშ­ვნე­ლო­ვა­ნი­ა, რამ­დე­ნად ჯა­ნსა­ღი ფე­რი და სუ­ნი აქვს გა­სა­ყიდ ფრინ­ველს, რო­გო­რია მი­სი იე­რი. ნე­ბის­მი­ე­რი ტი­პის ხორ­ცის შე­ძე­ნი­სას გან­სა­კუთ­რე­ბუ­ლი ყუ­რადღ­ე­ბა უნ­და მი­ექ­ცეს მის ცხიმს, რო­მელ­საც ასე­ვე სა­სი­ა­მოვ­ნო, ჯან­სა­ღი ფე­რი უნ­და ჰქონ­დეს. ფრინ­ვე­ლის ქო­ნი უნ­და იყოს ღი­ა ან კრე­მის­ფე­რი, მე­ტის­მე­ტად მუ­ქი ფე­რის ქო­ნი კი იმა­ზე მეტყ­ვე­ლებს, რომ ფრინ­ვე­ლი ძვე­ლი­ა.

- ბა­ტო­ნო ზუ­რაბ, ალ­ბათ, და­მე­თან­ხმე­ბით, რომ გა­ცი­ლე­ბით რთუ­ლია გა­ყი­ნუ­ლი ხორ­ცის შე­ძე­ნა, რად­გან ამ ნიშ­ნე­ბით ვერ და­ვად­გენთ, ახა­ლია თუ არა.

- სა­ერ­თოდ, ჯო­ბია ახა­ლი ხორ­ცი შე­ვი­ძი­ნოთ, რად­გა­ნაც გა­ყი­ნუ­ლი უკ­ვე კარ­გავს სა­სარ­გებ­ლო თვი­სე­ბე­ბის მნიშ­ვნე­ლო­ვან ნა­წილს, მაგ­რამ თუ მა­ინც ვყი­დუ­ლობთ, უმ­ჯო­ბე­სია ნაც­ნობ­თან შე­ვი­ძი­ნოთ - იქ, სა­დაც ვი­ცით, რომ ხა­რის­ხი­ან პრო­დუქ­ცი­ას ყი­დი­ან. გა­ყი­ნუ­ლი ხორ­ცის სუნს ან ფერს მხო­ლოდ გალ­ღო­ბის შემ­დეგ ვხე­დავ­თ, ა­მი­ტომ, უნ­და და­ვაკ­ვირ­დეთ შე­ფუთ­ვა­ზე წარ­წე­რებს, უნ­და ვი­კითხ­ოთ მი­სი შე­ნახ­ვის ვა­და, ხა­რის­ხი და ა.შ... ხორ­ცის შე­ნახ­ვა უმ­ჯო­ბე­სია სა­ყი­ნუ­ლე­ში, მი­სი ხელ­მე­ო­რედ გა­ყინ­ვა კი სა­სურ­ვე­ლი არ არის, რად­გან ის ამით სა­სარ­გებ­ლო მი­ნე­რა­ლებ­სა და ნივ­თი­ე­რე­ბებს კარ­გავს.

- მე მგო­ნი, თქვე­ნი რჩე­ვე­ბის შეს­რუ­ლე­ბა რი­გი­თი მო­ქა­ლა­ქი­სათ­ვის საკ­მა­ოდ რთუ­ლი­ა.

- ამი­ტომ, ამ სა­კითხ­ზე უნ­და იზ­რუ­ნოს სა­ხელ­მწი­ფომ, მან უნ­და აკონ­ტრო­ლოს, ცხე­ნის ხორ­ცი იყი­დე­ბა ჩვენს დახ­ლებ­ზე, კა­მე­ჩის თუ სა­ხედ­რი­სა ­შე­იძ­ლე­ბა ვი­ღა­ცამ იყი­დოს კი­დეც ცხე­ნის ან სა­ხედ­რის ხორ­ცი, მაგ­რამ უნ­და იცო­დეს, რა არის ეს, მას არ უნ­და ატყ­უ­ებ­დნენ. არა აქვს მნიშ­ვნე­ლო­ბა, დიდ სუ­პერ­მარ­კეტ­ში შე­ვი­ძენთ თუ ბაზ­რო­ბა­ზე, იმ­პორ­ტი­რე­ბუ­ლია პრო­დუქ­ტი თუ ად­გი­ლობ­რი­ვი, მას უნ­და ჰქონ­დეს შე­სა­ბა­მი­სი სერ­ტი­ფი­კა­ტი, რო­მე­ლიც უნ­და მო­ვითხ­ო­ვოთ და უნ­და ვი­ცო­დეთ, რომ ეს ხა­რის­ხი­ა­ნი პრო­დუქ­ტი­ა. ბო­ლო ხანს ამ თე­მა­ზე ბევ­რს მსჯე­ლო­ბენ, მი­სა­სალ­მე­ბე­ლია ის ფაქ­ტიც, რომ ხე­ლი­სუფ­ლე­ბა სურ­სა­თის კონ­ტრო­ლის გამ­კაც­რე­ბას აპი­რებს. ამის გა­რე­შე მომ­ხმა­რებ­ლის უფ­ლე­ბე­ბის დაც­ვა ძა­ლი­ან გაგ­ვი­ჭირ­დე­ბა.

რო­გორ გა­ვარ­ჩი­ოთ ხა­რის­ხი­ა­ნი ხორ­ცი უხა­რის­ხო­სა­გან?

1. ცხე­ნი­სა და სა­ხედ­რის ნეკ­ნე­ბი უფ­რო წვრი­ლია სა­ქონ­ლის ძვალ­თან შე­და­რე­ბით, ამას­თა­ნა­ვე, ცხე­ნის ხორ­ცი უფ­რო მკვეთ­რი წი­თე­ლი ფე­რი­სა­ა. კა­მეჩს წი­ნა ძვლე­ბი წვრი­ლი აქვს, ბარ­ძა­ყის ძვა­ლი კი - უფ­რო მსხვი­ლი, ვიდ­რე სა­ქო­ნელს.

2. ხორცს არ უნ­და ჰქონ­დეს უსი­ა­მოვ­ნო სუ­ნი.

3. ძრო­ხის ხორცს უნ­და ჰქონ­დეს ჯან­მრთე­ლი წი­თე­ლი ფე­რი, ღო­რის ხორ­ცი უფ­რო ვარ­დის­ფე­რი­ა, მაგ­რამ სიძ­ვე­ლე მა­საც ეტყ­ო­ბა. თუ ხორ­ცი ძვე­ლი­ა, მუ­ქი ფე­რი გა­დაჰ­კრავს და ალაგ­-ა­ლაგ ლა­ქე­ბი ეტყ­ო­ბა.

4. ჯან­მრთე­ლი სა­ქონ­ლის ხორ­ცი მტკი­ცე და შეკ­რუ­ლი უნ­და იყოს, ამის შე­მოწ­მე­ბა შე­ხე­ბი­თაც შე­იძ­ლე­ბა: თითს თუ და­ვა­ჭერთ, ახა­ლი ხორ­ცი მა­შინ­ვე გას­წორ­დე­ბა, რაც იმის ნი­შა­ნი­ა, რომ პრო­დუქ­ტი ახა­ლია, ძველ ხორ­ცზე კი ჩაღ­რმა­ვე­ბა დარ­ჩე­ბა. ახა­ლი ხორ­ცი არ უნ­და იყოს წე­ბო­ვა­ნი.

5. ნე­ბის­მი­ე­რი ტი­პის ხორ­ცის შე­ძე­ნი­სას გან­სა­კუთ­რე­ბუ­ლი ყუ­რადღ­ე­ბა უნ­და მი­ექ­ცეს მის ცხიმს, რო­მელ­საც ასე­ვე სა­სი­ა­მოვ­ნო, ჯან­სა­ღი ფე­რი უნ­და ჰქონ­დეს. ფრინ­ვე­ლის ქო­ნი უნ­და იყოს ღი­ა ან კრე­მის­ფე­რი, მე­ტის­მე­ტად მუ­ქი ფე­რის ქო­ნი კი იმა­ზე მეტყ­ვე­ლებს, რომ ფრინ­ვე­ლის ხორ­ცი ძვე­ლია.

P.S. სურ­სა­თის ეროვ­ნულ­მა სა­ა­გენ­ტომ ცხე­ნის ხორ­ცის მო­რი­გი პარ­ტია ბა­თუ­მის აგ­რა­რულ ბა­ზარ­ში აღ­მო­ა­ჩი­ნა. ნედ­ლე­ულს თან არ ახ­ლდა შე­სა­ბა­მი­სი დო­კუ­მენ­ტა­ცი­ა, კერ­ძოდ, ფორ­მა # 2.

ესა­უბ­რა ხა­თუ­ნა ჩი­გო­გი­ძე

ყო­ველკ­ვი­რე­უ­ლი გა­ზე­თი "ყვე­ლა სი­ახ­ლე"

(გა­მო­დის ოთხშა­ბა­თო­ბით)

"ცხენის ხორცის" სკანდალი

"ცხენის ხორცის" სკანდალი

ქარ­თვე­ლებ­მა კი­დევ ერ­თხელ და­ვამ­ტკი­ცეთ, რომ ნამ­დვი­ლი ევ­რო­პე­ლე­ბი ვართ: იცით, ალ­ბათ, რომ ე.წ. ცხე­ნის ხორ­ცის სკან­და­ლი, რო­მე­ლიც ირ­ლან­დი­ა­ში და­იწყ­ო, ოდ­ნავ მოგ­ვი­ა­ნე­ბით ევ­რო­პა­შიც გავ­რცელ­და: დიდ ბრი­ტა­ნეთ­ში, საფ­რან­გეთ­ში, გერ­მა­ნი­ა­სა და სხვა ქვეყ­ნებ­ში მა­ღა­ზი­ე­ბი­დან ამო­ი­ღეს იმ პრო­დუქ­ტის ნა­წი­ლი, რო­მელ­შიც ცხე­ნის ხორ­ცის დნმ იპო­ვეს და ღო­რის ხორ­ცის ეტი­კე­ტით იყი­დე­ბო­და. აბა რის ევ­რო­პე­ლე­ბი ვიქ­ნე­ბო­დით, ჩვენც მხა­რი რომ არ აგ­ვე­ბა და ასეც მოხ­და: ორი­ო­დე კვი­რის წინ სურ­სა­თის ეროვ­ნულ­მა სა­ა­გენ­ტომ კას­პის ნა­გავ­საყ­რელ­ზე 5 ტო­ნა ცხე­ნის ხორ­ცი გა­ა­ნად­გუ­რა.

რო­გორც სა­ა­გენ­ტო­ში გა­ნაცხ­ა­დეს, ცხე­ნის ხორ­ცის დი­დი პარ­ტი­ის შე­სა­ხებ ოპე­რა­ტი­უ­ლი შეტყ­ო­ბი­ნე­ბა 8 თე­ბერ­ვალს მი­ი­ღეს: "ჩვენ­მა სპე­ცი­ა­ლის­ტებ­მა ად­გილ­ზე და­ათ­ვა­ლი­ე­რეს კას­პში, ერ­თ-ერთ სახ­ლში, ან­ტი­სა­ნი­ტა­რი­ულ პი­რო­ბებ­ში გან­თავ­სე­ბუ­ლი დი­დი რა­ო­დე­ნო­ბით ცხე­ნის ხორ­ცი, რო­მე­ლიც სა­ქარ­თვე­ლოს დიდ ქა­ლა­ქებ­ში სა­რე­ა­ლი­ზა­ცი­ოდ იყო გამ­ზა­დე­ბუ­ლი. ნედ­ლე­უ­ლის ნი­მუ­შის ლა­ბო­რა­ტო­რი­ულ­მა კვლე­ვამ აჩ­ვე­ნა, რომ აღ­ნიშ­ნუ­ლი პარ­ტია მხო­ლოდ გახ­რწნი­ლი კი არა, სალ­მო­ნე­ლო­ზი­თა და კო­ლი­ფორ­მუ­ლი ბაქ­ტე­რი­ე­ბით იყო დას­ნე­ბოვ­ნე­ბუ­ლი. ცხო­ვე­ლე­ბი სა­საკ­ლა­ოს გვერ­დის ავ­ლით, გა­ურ­კვე­ველ პი­რო­ბებ­შია დაკ­ლუ­ლი... გა­მო­ძი­ე­ბამ და­ად­გი­ნა, რომ ცხე­ნე­ბი მო­პა­რუ­ლი იყო" (!). რო­გორც ამ სა­ა­გენ­ტოს მუ­შა­კე­ბი ამ­ბო­ბენ, სა­ქარ­თვე­ლო­ში ცხე­ნის ხორ­ცით ვაჭ­რო­ბა აკ­რძა­ლუ­ლი არ არის, უბ­რა­ლოდ, ამის შე­სა­ხებ ინ­ფორ­მა­ცია მომ­ხმა­რე­ბელს უნ­და მი­ე­წო­დოს და ცხე­ნი აუ­ცი­ლებ­ლად სპე­ცი­ა­ლურ სა­საკ­ლა­ო­ზე უნ­და და­იკ­ლას. ცხე­ნის ხორ­ცის არ­სე­ბო­ბა ქარ­თულ ბა­ზარ­ზე და­ა­დას­ტუ­რა სოფ­ლის მე­ურ­ნე­ო­ბის მი­ნის­ტრმა და­ვით კირ­ვა­ლი­ძე­მაც, რო­მელ­მაც გა­ნაცხ­ა­და, "სურ­სა­თის უვ­ნებ­ლო­ბის სა­ა­გენ­ტოს აღ­რიცხ­უ­ლი აქვს, რომ ბა­ზარ­ში სა­ქონ­ლის ხორ­ცის ნაც­ვლად, ვი­რი­სა და ცხე­ნის ხორ­ცი შე­დი­ო­და".... სხვა­თა შო­რის, ზე­მო­აღ­ნიშ­ნულ­მა სა­ა­გენ­ტომ ქარ­თულ ბა­ზარ­ზე ცხე­ნის ხორ­ცი გა­სულ ზაფ­ხულ­საც აღ­მო­ა­ჩი­ნა - ქსე­ლი­დან ამო­ი­ღეს ფარ­ში­რე­ბუ­ლი ნა­ხე­ვარ­ფაბ­რი­კა­ტე­ბი, მათ შო­რის, ხინ­კა­ლი და პელ­მე­ნი. ამ უსი­ა­მოვ­ნო ინ­ფორ­მა­ცი­ას ჩვენს სა­ზო­გა­დო­ე­ბა­ში დი­დი გა­მოხ­მა­უ­რე­ბა მოჰ­ყვა, რად­გან სა­ქარ­თვე­ლო­ში არ არის მი­ღე­ბუ­ლი მსგავ­სი "დე­ლი­კა­ტე­სე­ბის" ჭა­მა. თუმ­ცა, სო­ცი­ა­ლურ ქსე­ლებ­ში ასეთ კო­მენ­ტა­რებ­საც წა­აწყ­დე­ბით: "ცხე­ნის ხორ­ცი გემ­რი­ე­ლი­ა, სუფ­თაა და ბევ­რად სჯო­ბია სა­ქო­ნელ­სა და ღორს. უმაღ­ლე­სი კლა­სის სარ­დე­ლი და ძეხ­ვი ოდით­გან­ვე ცხე­ნის ხორ­ცის­გან კეთ­დე­ბო­და. მთა­ვა­რი ის არის, ცხე­ნი თუ იყო ჯან­მრთე­ლი, თო­რემ მი­სი ხორ­ცი გა­ცი­ლე­ბით სუფ­თა­ა, ვიდ­რე ღო­რი­სა, რო­მე­ლიც ყვე­ლა­ნა­ირ ნა­გავს მი­ირ­თმევს"... ასე, გა­მო­ეხ­მა­ურ­ნენ მომ­ხდარს ჩვე­ნი თა­ნა­მე­მა­მუ­ლე­ნი, რომ­ლებ­მაც არც კი იცოდ­ნენ, რომ წლე­ბის გან­მავ­ლო­ბა­ში ცხე­ნი­სა და სა­ხედ­რის ხორცს მი­ირ­თმევ­დნენ.

რა უნ­და გა­ვით­ვა­ლის­წი­ნოთ ხორ­ცის შე­ძე­ნი­სას და რო­გორ გა­ვარ­ჩი­ოთ ხა­რის­ხი­ა­ნი პრო­დუქ­ტი უხა­რის­ხო­სა­გან? - ამ კითხ­ვებ­ზე არა­სამ­თავ­რო­ბო ორ­გა­ნი­ზა­ცია "ჯან­მრთე­ლი სამ­ყა­როს" თავ­მჯდო­მა­რე ზუ­რაბ ფუტ­კა­რა­ძე გვი­პა­სუ­ხებს:

- პირ­ველ ყოვ­ლი­სა, უნ­და აღი­ნიშ­ნოს, რომ ჯან­მრთე­ლი ცხე­ნის ხორ­ცი მავ­ნე­ბე­ლი არ არის, მაგ­რამ მყიდ­ველ­მა უნ­და იცო­დეს, რომ ეს ცხე­ნის ხორ­ცია და არა ღო­რის ან ძრო­ხი­სა რო­მელ­საც ტრა­დი­ცი­უ­ლად მი­ირ­თმევს ჩვე­ნი მო­სახ­ლე­ო­ბა. თა­ნაც, გავ­რცე­ლე­ბუ­ლი ინ­ფორ­მა­ცი­ით, კლა­ვენ ცხე­ნებს, რომ­ლე­ბიც ბერ­დე­ბი­ან და, სა­ვა­რა­უ­დოდ, ბა­ზარ­ზე ავად­მყო­ფი ცხე­ნის ხორ­ციც გა­მო­აქვთ. სამ­წუ­ხა­როდ, ჩვენ წლე­ბის გან­მავ­ლო­ბა­ში და­უც­ველ­ნი ვი­ყა­ვით ამ­გვა­რი "სი­ურ­პრი­ზე­ბი­სა­გან" და არც კი ვი­ცო­დით, რას ვყი­დუ­ლობ­დით ან რას მი­ვირ­თმევ­დით. ეს იმის ბრა­ლი­ა, რომ ჩვენს ბა­ზარ­ზე კონ­ტრო­ლი არ ხორ­ცი­ელ­დე­ბო­და და ზო­გი­ერ­თი ბიზ­ნეს­მე­ნი სარ­გებ­ლობ­და ამ გა­ნუ­კითხ­ა­ო­ბით. ისიც ცნო­ბი­ლია, რომ სა­ქარ­თვე­ლო­ში წლე­ბის გან­მავ­ლო­ბა­ში შე­მო­დი­ო­და ინ­დუ­რი ხორ­ცი, ინ­დო­ეთ­ში კი ძრო­ხა წმინ­და ცხო­ვე­ლად არის აღი­ა­რე­ბუ­ლი და არ კლა­ვენ. ამი­ტომ, რაც ჩვენ­თან შე­მო­დი­ო­და, ეს იყო ალ­ბათ გა­რე­უ­ლი ხა­რის ხორ­ცი, თუმ­ცა, რო­გო­რი ხა­რის­ხი­სა - ეს უკ­ვე არა­ვინ იცის. არა­და, უცხ­ო­ე­ლებს სა­ქარ­თვე­ლო­დან გაჰ­ქონ­დათ სა­უ­კე­თე­სო, ახა­ლი ხორ­ცი და მის ნაც­ვლად იმ­პორ­ტი­რე­ბუ­ლი, ნაკ­ლე­ბი ხა­რის­ხის პრო­დუქ­ცი­ით "გვა­მა­რა­გებ­დნენ".

- ბა­ტო­ნო ზუ­რაბ, რო­გორ უნ­და გა­ვარ­ჩი­ოთ სა­ხედ­რის ან ცხე­ნის ხორ­ცი სა­ქონ­ლის ხორ­ცი­სა­გან?

- ცხე­ნი­სა და სა­ქონ­ლის ხორ­ცის გან­სხვა­ვე­ბა ხში­რად სპე­ცი­ა­ლის­ტებ­საც კი უჭირთ, თუ ძვლე­ბი არ შე­უ­მოწ­მეს. თუმ­ცა, უნ­და ვი­ცო­დეთ, რომ ცხე­ნი­სა და სა­ხედ­რის ნეკ­ნე­ბი უფ­რო წვრი­ლია სა­ქონ­ლის ძვალ­თან შე­და­რე­ბით, ამას­თა­ნა­ვე, ცხე­ნის ხორ­ცი უფ­რო მკვეთ­რი წი­თე­ლი ფე­რი­სა­ა. კა­მეჩს წი­ნა ძვლე­ბი წვრი­ლი აქვს, ბარ­ძა­ყის ძვა­ლი კი - უფ­რო მსხვი­ლი, ვიდ­რე სა­ქო­ნელს. თუმ­ცა მთა­ვა­რი მა­ინც ის არის, რომ ხორ­ცი არ იყოს ავად­მყო­ფი პი­რუტყ­ვი­სა. მო­გეხ­სე­ნე­ბათ, ხორ­ცი შე­ი­ცავს მი­ნე­რა­ლებ­სა და ნივ­თი­ე­რე­ბებს, რომ­ლე­ბიც სა­სარ­გებ­ლოა ადა­მი­ა­ნის ორ­გა­ნიზ­მი­სათ­ვის და ისე­თი არ უნ­და ვი­ყი­დოთ, რო­მე­ლიც გვავ­ნებს.

- რა ძი­რი­თა­დი ნიშ­ნე­ბით უნ­და მივ­ხვდეთ, რომ ეს პრო­დუქ­ტი ხა­რის­ხი­ა­ნი­ა, მით უმე­ტეს, თუ მას ბავ­შვი­სათ­ვის ვყი­დუ­ლობთ?

- პირ­ველ ყოვ­ლი­სა, სა­ქონ­ლის ხორცს არ უნ­და ჰქონ­დეს უსი­ა­მოვ­ნო სუ­ნი. თუ დავ­რწმუნ­დე­ბით, რომ ეს ახა­ლი და ხა­რის­ხი­ა­ნი ხორ­ცი­ა, მა­შინ უკ­ვე მის ვი­ზუ­ა­ლურ მხა­რე­საც უნ­და მი­ვაქ­ცი­ოთ ყუ­რადღ­ე­ბა და სა­ფუძ­ვლი­ა­ნად და­ვათ­ვა­ლი­ე­როთ. თუ ძრო­ხის ხორცს ვყი­დუ­ლობთ, მას უნ­და ჰქონ­დეს ჯან­მრთე­ლი წი­თე­ლი ფე­რი, ღო­რის ხორ­ცი უფ­რო ვარ­დის­ფე­რი­ა, მაგ­რამ სიძ­ვე­ლე მა­საც ეტყ­ო­ბა. თუ ხორ­ცი ძვე­ლი­ა, მუ­ქი ფე­რი გა­დაჰ­კრავს და ალაგ­-ა­ლაგ ლა­ქე­ბი ეტყ­ო­ბა, ეს იმის ნი­შა­ნი­ა, რომ სა­ეჭ­ვო ხა­რის­ხი­საა და მას­ში უკ­ვე მიკ­რო­ბე­ბი და ბაქ­ტე­რი­ე­ბი ბი­ნად­რო­ბენ. ჯან­მრთე­ლი სა­ქონ­ლის ხორ­ცი მტკი­ცე და შეკ­რუ­ლი უნ­და იყოს, ამის შე­მოწ­მე­ბა შე­ხე­ბი­თაც შე­იძ­ლე­ბა: თითს თუ და­ვა­ჭერთ, ახა­ლი ხორ­ცი მა­შინ­ვე გას­წორ­დე­ბა, რაც იმის ნი­შა­ნი­ა, რომ პრო­დუქ­ტი ახა­ლია და მი­ს უჯ­რე­დებ­საც ჯერ კი­დევ აქვს შერ­ჩე­ნი­ლი სი­ცოცხ­ლი­სუ­ნა­რი­ა­ნო­ბა, ძველ ხორ­ცზე კი ჩაღ­რმა­ვე­ბა დარ­ჩე­ბა. ახა­ლი ხორ­ცი არ უნ­და იყოს წე­ბო­ვა­ნი. იგი­ვე ხერ­ხე­ბი უნ­და გა­მო­ვი­ყე­ნოთ ფრინ­ვე­ლის ხორ­ცის ყიდ­ვის დრო­საც. ძა­ლი­ან მნიშ­ვნე­ლო­ვა­ნი­ა, რამ­დე­ნად ჯა­ნსა­ღი ფე­რი და სუ­ნი აქვს გა­სა­ყიდ ფრინ­ველს, რო­გო­რია მი­სი იე­რი. ნე­ბის­მი­ე­რი ტი­პის ხორ­ცის შე­ძე­ნი­სას გან­სა­კუთ­რე­ბუ­ლი ყუ­რადღ­ე­ბა უნ­და მი­ექ­ცეს მის ცხიმს, რო­მელ­საც ასე­ვე სა­სი­ა­მოვ­ნო, ჯან­სა­ღი ფე­რი უნ­და ჰქონ­დეს. ფრინ­ვე­ლის ქო­ნი უნ­და იყოს ღი­ა ან კრე­მის­ფე­რი, მე­ტის­მე­ტად მუ­ქი ფე­რის ქო­ნი კი იმა­ზე მეტყ­ვე­ლებს, რომ ფრინ­ვე­ლი ძვე­ლი­ა.

- ბა­ტო­ნო ზუ­რაბ, ალ­ბათ, და­მე­თან­ხმე­ბით, რომ გა­ცი­ლე­ბით რთუ­ლია გა­ყი­ნუ­ლი ხორ­ცის შე­ძე­ნა, რად­გან ამ ნიშ­ნე­ბით ვერ და­ვად­გენთ, ახა­ლია თუ არა.

- სა­ერ­თოდ, ჯო­ბია ახა­ლი ხორ­ცი შე­ვი­ძი­ნოთ, რად­გა­ნაც გა­ყი­ნუ­ლი უკ­ვე კარ­გავს სა­სარ­გებ­ლო თვი­სე­ბე­ბის მნიშ­ვნე­ლო­ვან ნა­წილს, მაგ­რამ თუ მა­ინც ვყი­დუ­ლობთ, უმ­ჯო­ბე­სია ნაც­ნობ­თან შე­ვი­ძი­ნოთ - იქ, სა­დაც ვი­ცით, რომ ხა­რის­ხი­ან პრო­დუქ­ცი­ას ყი­დი­ან. გა­ყი­ნუ­ლი ხორ­ცის სუნს ან ფერს მხო­ლოდ გალ­ღო­ბის შემ­დეგ ვხე­დავ­თ, ა­მი­ტომ, უნ­და და­ვაკ­ვირ­დეთ შე­ფუთ­ვა­ზე წარ­წე­რებს, უნ­და ვი­კითხ­ოთ მი­სი შე­ნახ­ვის ვა­და, ხა­რის­ხი და ა.შ... ხორ­ცის შე­ნახ­ვა უმ­ჯო­ბე­სია სა­ყი­ნუ­ლე­ში, მი­სი ხელ­მე­ო­რედ გა­ყინ­ვა კი სა­სურ­ვე­ლი არ არის, რად­გან ის ამით სა­სარ­გებ­ლო მი­ნე­რა­ლებ­სა და ნივ­თი­ე­რე­ბებს კარ­გავს.

- მე მგო­ნი, თქვე­ნი რჩე­ვე­ბის შეს­რუ­ლე­ბა რი­გი­თი მო­ქა­ლა­ქი­სათ­ვის საკ­მა­ოდ რთუ­ლი­ა.

- ამი­ტომ, ამ სა­კითხ­ზე უნ­და იზ­რუ­ნოს სა­ხელ­მწი­ფომ, მან უნ­და აკონ­ტრო­ლოს, ცხე­ნის ხორ­ცი იყი­დე­ბა ჩვენს დახ­ლებ­ზე, კა­მე­ჩის თუ სა­ხედ­რი­სა ­შე­იძ­ლე­ბა ვი­ღა­ცამ იყი­დოს კი­დეც ცხე­ნის ან სა­ხედ­რის ხორ­ცი, მაგ­რამ უნ­და იცო­დეს, რა არის ეს, მას არ უნ­და ატყ­უ­ებ­დნენ. არა აქვს მნიშ­ვნე­ლო­ბა, დიდ სუ­პერ­მარ­კეტ­ში შე­ვი­ძენთ თუ ბაზ­რო­ბა­ზე, იმ­პორ­ტი­რე­ბუ­ლია პრო­დუქ­ტი თუ ად­გი­ლობ­რი­ვი, მას უნ­და ჰქონ­დეს შე­სა­ბა­მი­სი სერ­ტი­ფი­კა­ტი, რო­მე­ლიც უნ­და მო­ვითხ­ო­ვოთ და უნ­და ვი­ცო­დეთ, რომ ეს ხა­რის­ხი­ა­ნი პრო­დუქ­ტი­ა. ბო­ლო ხანს ამ თე­მა­ზე ბევრს მსჯე­ლო­ბენ, მი­სა­სალ­მე­ბე­ლია ის ფაქ­ტიც, რომ ხე­ლი­სუფ­ლე­ბა სურ­სა­თის კონ­ტრო­ლის გამ­კაც­რე­ბას აპი­რებს. ამის გა­რე­შე მომ­ხმა­რებ­ლის უფ­ლე­ბე­ბის დაც­ვა ძა­ლი­ან გაგ­ვი­ჭირ­დე­ბა.

რო­გორ გა­ვარ­ჩი­ოთ ხა­რის­ხი­ა­ნი ხორ­ცი უხა­რის­ხო­სა­გან?

1. ცხე­ნი­სა და სა­ხედ­რის ნეკ­ნე­ბი უფ­რო წვრი­ლია სა­ქონ­ლის ძვალ­თან შე­და­რე­ბით, ამას­თა­ნა­ვე, ცხე­ნის ხორ­ცი უფ­რო მკვეთ­რი წი­თე­ლი ფე­რი­სა­ა. კა­მეჩს წი­ნა ძვლე­ბი წვრი­ლი აქვს, ბარ­ძა­ყის ძვა­ლი კი - უფ­რო მსხვი­ლი, ვიდ­რე სა­ქო­ნელს.

2. ხორცს არ უნ­და ჰქონ­დეს უსი­ა­მოვ­ნო სუ­ნი.

3. ძრო­ხის ხორცს უნ­და ჰქონ­დეს ჯან­მრთე­ლი წი­თე­ლი ფე­რი, ღო­რის ხორ­ცი უფ­რო ვარ­დის­ფე­რი­ა, მაგ­რამ სიძ­ვე­ლე მა­საც ეტყ­ო­ბა. თუ ხორ­ცი ძვე­ლი­ა, მუ­ქი ფე­რი გა­დაჰ­კრავს და ალაგ­-ა­ლაგ ლა­ქე­ბი ეტყ­ო­ბა.

4. ჯან­მრთე­ლი სა­ქონ­ლის ხორ­ცი მტკი­ცე და შეკ­რუ­ლი უნ­და იყოს, ამის შე­მოწ­მე­ბა შე­ხე­ბი­თაც შე­იძ­ლე­ბა: თითს თუ და­ვა­ჭერთ, ახა­ლი ხორ­ცი მა­შინ­ვე გას­წორ­დე­ბა, რაც იმის ნი­შა­ნი­ა, რომ პრო­დუქ­ტი ახა­ლია, ძველ ხორ­ცზე კი ჩაღ­რმა­ვე­ბა დარ­ჩე­ბა. ახა­ლი ხორ­ცი არ უნ­და იყოს წე­ბო­ვა­ნი.

5. ნე­ბის­მი­ე­რი ტი­პის ხორ­ცის შე­ძე­ნი­სას გან­სა­კუთ­რე­ბუ­ლი ყუ­რადღ­ე­ბა უნ­და მი­ექ­ცეს მის ცხიმს, რო­მელ­საც ასე­ვე სა­სი­ა­მოვ­ნო, ჯან­სა­ღი ფე­რი უნ­და ჰქონ­დეს. ფრინ­ვე­ლის ქო­ნი უნ­და იყოს ღი­ა ან კრე­მის­ფე­რი, მე­ტის­მე­ტად მუ­ქი ფე­რის ქო­ნი კი იმა­ზე მეტყ­ვე­ლებს, რომ ფრინ­ვე­ლის ხორცი ძვე­ლია.

P.S. სურ­სა­თის ეროვ­ნულ­მა სა­ა­გენ­ტომ ცხე­ნის ხორ­ცის მო­რი­გი პარ­ტია ბა­თუ­მის აგ­რა­რულ ბა­ზარ­ში აღ­მო­ა­ჩი­ნა. ნედ­ლე­ულს თან არ ახ­ლდა შე­სა­ბა­მი­სი დო­კუ­მენ­ტა­ცი­ა, კერ­ძოდ, ფორ­მა # 2.

ესაუბრა ხა­თუ­ნა ჩი­გო­გი­ძე

ყოველკვირეული გაზეთი "ყველა სიახლე"

(გამოდის ოთხშაბათობით)

ბაია პატარაიას თათია სამსახარაძე და უფლებადამცველები დაუპირისპირდნენ - „სამი წელია პირში წყალი მაქვს დაგუბებული...“

ქართველი ჟურნალისტის და ამერიკელი დიპლომატის ქორწილი ვაშინგტონში - "ძალიან ბედნიერები ვართ, რომ ვიპოვეთ ერთმანეთი"

უზენაესი სასამართლოს მოსამართლეობის ყოფილი კანდიდატი თამთა თოდაძეზე - "რა ბრიჯიტ ბარდო ესა მყავს, რა აბია ასეთი ნეტავ"