ავტორი:

როგორ აწარმოებენ ხსნად ყავას? - რამდენიმე დეტალი, რაზეც საჯაროდ არავინ საუბრობს

როგორ აწარმოებენ ხსნად ყავას? - რამდენიმე დეტალი, რაზეც საჯაროდ არავინ საუბრობს

მსოფლიოს განვითარებულ ქვეყნებში მომხმარებელთა უმრავლესობა ხსნად ყავას აღარ მოიხმარს და არჩევანს მხოლოდ ჯანსაღ, ნატურალურ პროდუქტზე აკეთებს.

ევროპის ბევრ ქვეყანაში, ხსნადი ყავა ერთ-ერთ ყველაზე დაბალი ხარისხისა და მწირი გემოვნური თვისებების მქონე პროდუქტად მიიჩნევა და ის როგორც დილის მატონიზირებელი სასმელი აღარ მოიხმარება. ევროპის ქალაქებში პატარა ზომის ყავის სახლები ცენტრალური ქუჩების თითქმის ყველა კუთხეშია გახსნილი და პროფესიონალი ბარისტები განსაკუთრებულ ყურადღებას აქცევენ თითოეულ ჭიქაში სრულყოფილი გემოს მიღწევას, რაც ხსნადი ყავის შემთხვევაში შეუძლებელია.

აღნიშნული პროდუქტის მიმართ ინტერესის შემცირების მიზეზები შემდეგია: ნატურალურ და ჯანსაღად მომზადებულ ყავასთან შედარებით ნაკლები სასარგებლო თვისებები, კოფეინის მცირე შემცველობა, არასასიამოვნო გემო და დამატებული სხვადასხვა მინარევები. ამასთან, საინტერესოა რომ მისი მომზადების პროცესი ბოლომდე გასაჯაროებული არ არის. სხვადასხვა ინტერნეტ პლატფორმაზე ხსნადი ყავის წარმოების შესახებ ინფორმაციას ასე თუ ისე ვხვდებით, თუმცა პროცესი, თუ როგორ ხდება ხსნადი ყავის წარმოება საწარმოებში, ამის ვიზუალური მასლა თითქმის არ მოიპოვება. ბევრი ძებნის შემდეგ კი აღმოაჩენთ მხოლოდ დიდი ხნის წინ გადაღებულ კადრებს, რომლებშიც დეტალურად მაინც არ ჩანს, თუ როგორ მზადდება ხსნადი ყავა.

მოკლედ ახსნილი, რა არის ხსნადი ყავა და როგორ მზადდება ის:

სხვადასხვა ტექნოლოგიური პროცესით იფქვება უკვე გამშრალი ყავის მარცვლები, შემდეგ გარდაიქმნება ერთიან ბლანტ მასად, რომელიც იყინება და წვრილ ნაწილაკებად იჭრება. ამ პროცესში ყავა კარგავს გემოვნურ და სასარგებლო თვისებებს. ამასთან, ბოლომდე არ არის ცნობილი, დამუშავებისას რა მინარევებს უმატებენ მას და რას იღებს ადამიანის ორგანიზმი. შეფუთვაზე ხსნად ყავას ყოველთვის ძალაინ წვრილად აწერია ინგრედიენტები და როცა მას გაეცნობით, აღმოაჩენთ, რომ შეიცავს სოიოს, ბარდას და სხვა ისეთ პროდუქტებს, რომელთა მოხვედრასაც სასმელში ნამდვილად არ ისურვებდით.

ხსნად ყავაზე ცხელი წყლის დამატებით მიიღება სასმელი, რომელსაც ნატურალურ ყავასთან მიახლოებული გემო აქვს, თუმცა არა იდენტური.

საინტერესოა ერთი ფაქტიც, პროდუქტს აქვს შენახვის ხანგრძლივი ვადა, რაც შეიძლება უპირატესობა იყოს კარვებით ლაშქრობის ან სხვა აქტივობის შემთხვევაში და არა ყოველ დილით სახლში მომზადებისას. საუკეთესო გემოსა და არომატის მისაღებად, ნატურალური ყავა მუდმივად ახლად დაფქული ან ჰერმეტულად დაცულ სივრცეში მოთავსებული უნდა მივირთვათ. ცნობილია, რომ რაც უფრო ხანგრძლივი ვადა აქვს პროდუქტს, უფრო მეტად პროცესირებული და ნაკლებად ჯანსაღია. ამასთან, სუსტი არომატის გამო ხსნად ყავას უმატებენ ყავის ხელოვნურ ეთერზეთებს, რომელსაც პროდუქტი დამუშავებისას კარგავს. შედეგად, მომხმარებელს უჩნდება შეგრძნება, რომ ახალ პროდუქტს მიირთმევს, თუმცა საკმარისია ნატურალური ყავა დააგემოვნოს, რომ განსხვავებას მაშინვე იგრძნობს.

ევროპის ბევრი ქვეყნის მსგავსად, საქართველოშიც ხსნად ყავას უკვე ნატურალური ანაცვლებს. თუ აქამდე კაფეებში, რესტორნებში და სახლებში აღნიშნულ პროდუქტს მოიხმარდნენ, ახლა მასზე მოთხოვნა მცირდება და, შესაბამისად, იკლებს იმ ობიექტების რაოდენობა, სადაც დაბალი ხარისხის მატონიზირებელ სასმელს შემოგთავაზებენ.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/4G5LcVUcWAg" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>