პოლიტიკა
მსოფლიო
საზოგადოება

30

მარტი

დღის ზოგადი ასტროლოგიური პროგნოზი

კვირა, მთვარის მეორე დღე დაიწყება 07:11-ზე, მთვარე ვერძშია კარგი დღეა ნებისმიერი საქმის დასაწყებად; ფინანსური საკითხების მოსაგვარებლად; ვაჭრობისთვის. არ იკამათოთ, გადადეთ სასამართლო საქმეები. კარგ დღეა შემოქმედებითი და სამეცნიერო საქმეებისთვის. სწავლისთვის და გამოცდების ჩასაბარებლად. უფროსთან შეხვედრა სიკეთეს არ მოგიტანთ. კარგი დღეა საქმიანობის, სამსახურის შესაცვლელად. თამამად გაემგზავრეთ სამოგზაუროდ, მივლინებაში. სხვა დღისთვის გადადეთ ნიშნობა და ქორწინება. შეამცირეთ ალკოჰოლისა და სასმლის დოზა. მოერიდეთ ყოველგვარ ოპერაციასა და პროცედურას: თვალებზე, პირის ღრუში, ყურებზე; აგრეთვე დიდხანს კითხვასა და ტელევიზორის ყურებას.
სამართალი
Faceამბები
მეცნიერება
სამხედრო
კულტურა/შოუბიზნესი
მოზაიკა
კონფლიქტები
კვირის კითხვადი სტატიები
თვის კითხვადი სტატიები
როგორ ავიმაღლოთ იმუნიტეტი
როგორ ავიმაღლოთ იმუნიტეტი

იმუ­ნი­ტე­ტი ყვე­ლა­ზე ძვირ­ფა­სი სა­ჩუ­ქა­რია, რომ­ლი­თაც ბუ­ნე­ბამ დაგ­ვა­ჯილ­დო­ვა. მისი სა­შუ­ა­ლე­ბით ორ­გა­ნიზ­მი შე­იც­ნობს, გა­მო­ყოფს და ანად­გუ­რებს მას­ში შეღ­წე­ულ უცხო ნივ­თი­ე­რე­ბებ­სა და მიკ­რო­ორ­გა­ნიზ­მებს (ვირუ­სებს, სო­კო­ებს, მიკ­რო­ბებს), რი­თაც მრა­ვა­ლი სე­ნის­გან გვი­ცავს. იმუ­ნი­ტე­ტი ორგვა­რია: არას­პე­ცი­ფი­კუ­რი და სპე­ცი­ფი­კუ­რი. პირ­ვე­ლი და­ბა­დე­ბი­დან­ვე დაგ­ვყვე­ბა, მე­ო­რეს კი სი­ცო­ცხლის გან­მავ­ლო­ბა­ში ვი­ძენთ. არ­სე­ბობს პა­სი­უ­რი იმუ­ნი­ტე­ტიც, რო­მელ­საც ჩვილ ასაკ­ში ვი­ღებთ დე­დის­გან - დე­დის რძე მრა­ვა­ლი მიკ­რო­ბის­გან დამ­ცავ ან­ტის­ხე­უ­ლებს შე­ი­ცავს. ორ­გა­ნიზ­მის დამ­ცა­ვი ძა­ლე­ბი გან­სა­კუთ­რე­ბით ზამ­თარ­ში სუს­ტდე­ბა, ამი­ტომ სა­ჭი­როა, ისე­თი საკ­ვე­ბი შე­ვარ­ჩი­ოთ, რო­მე­ლიც მათ გაძ­ლი­ე­რე­ბა­ში დაგ­ვეხ­მა­რე­ბა. ასე­თია:

ხორ­ცი - ცი­ლო­ვა­ნი საკ­ვე­ბის დე­ფი­ცი­ტი მყი­სი­ე­რად აი­სა­ხე­ბა იმუ­ნი­ტე­ტის მდგო­მა­რე­ო­ბა­ზე. იმუ­ნოგ­ლო­ბუ­ლი­ნე­ბი, რომ­ლე­ბიც ორ­გა­ნიზ­მის სენ­შე­უ­ვა­ლო­ბას უზ­რუნ­ველ­ყოფს, სწო­რედ ცი­ლო­ვა­ნი ნივ­თი­ე­რე­ბე­ბი გახ­ლავთ, ამი­ტომ მათი სინ­თე­ზის­თვის ცი­ლო­ვა­ნი საკ­ვე­ბი აუ­ცი­ლე­ბე­ლია. გარ­და ამი­სა, უცხი­მო ხორ­ცი შე­ი­ცავს თუ­თი­ას, რო­მე­ლიც ხელს უწყობს სის­ხლის თეთ­რი სხე­უ­ლე­ბის გა­მო­მუ­შა­ვე­ბას, ეს უკა­ნას­კნელ­ნი კი ჯან­მრთელ უჯრე­დებს ვირუ­სე­ბი­სა და მიკ­რო­ბე­ბის­გან იცა­ვენ.

ვე­გე­ტა­რი­ა­ნე­ლე­ბის­თვის თუ­თი­ის წყა­როდ შე­იძ­ლე­ბა იქ­ცეს ბურ­ღუ­ლე­უ­ლი, იო­გურ­ტე­ბი, რძე, სოკო, ლო­კო­კი­ნა.

რძემ­ჟა­ვა პრო­დუქ­ტე­ბი - ცო­ცხა­ლი ბაქ­ტე­რი­ე­ბი აფერ­ხე­ბენ მავ­ნე ბაქ­ტე­რი­ე­ბის ზრდა-გამ­რავ­ლე­ბას. გარ­და კე­ფი­რი­სა და იო­გურ­ტი­სა, პრო­ბი­ო­ტი­კუ­რი პრო­დუქ­ტე­ბის რი­ცხვს მი­ე­კუთ­ვნე­ბა ბუ­ნებ­რი­ვი ან­ტი­ბი­ო­ტი­კე­ბი, მწვა­ნე ხახ­ვი და ნი­ო­რი, ბა­ნა­ნი.

ყვი­თე­ლი ხილი და ბოსტნე­უ­ლი - ციტ­რუ­სე­ბი, გარ­გა­რი, სტა­ფი­ლო და სხვა. მათ­ში ბევ­რია ბეტა-კა­რო­ტი­ნი - ან­ტი­ოქ­სი­დან­ტი, A ვი­ტა­მი­ნის წი­ნა­მორ­ბე­დი, რო­მელ­საც იმუ­ნუ­რი თვი­სე­ბე­ბი აქვს.

მწვა­ნე ჩაი - ისიც მდი­და­რია ან­ტი­ოქ­სი­დან­ტე­ბით.

ძა­ლი­ან კარ­გია ფლა­ვო­ნო­ი­დე­ბით მდი­და­რი საკ­ვე­ბიც. ფლა­ვო­ნო­ი­დე­ბი ნივ­თი­ე­რე­ბე­ბია, რომ­ლე­ბიც ორ­გა­ნიზ­მის დამ­ცავ ძა­ლებს მო­დუ­ნე­ბის სა­შუ­ა­ლე­ბას არ აძ­ლე­ვენ. მათ მი­ა­კუთ­ვნე­ბენ კვერ­ცე­ტინს (შე­ი­ცავს მწვა­ნე ხახ­ვი და ვაშ­ლი), ლი­კო­პენს (ის უხ­ვად არის პო­მი­დორ­ში) და ელაჰო­ფის მჟა­ვას (მას კა­კა­ლი შე­ი­ცავს).

რა ვჭა­მოთ ზამ­თარ­ში

სე­ზო­ნუ­რი კვე­ბის აღ­მო­სავ­ლუ­რი სის­ტე­მა სამი ათა­სი წლის წი­ნათ წარ­მო­იშ­ვა. ამ სის­ტე­მის თა­ნახ­მად, წე­ლი­წა­დის ცივ დროს სა­სარ­გებ­ლოა ქონი, ბე­კო­ნი, მკერ­დის ხორ­ცი, თირკმე­ლე­ბი, ბოსტნე­უ­ლი, მარ­ცვლე­უ­ლი (ლო­ბიო, ცერ­ცვი), წი­წი­ბუ­რა, კარ­ტო­ფი­ლი. და­მა­ტე­ბით სა­ზამ­თრო პრო­დუქ­ტე­ბად მი­იჩ­ნე­ვა ცხა­რე სა­ნე­ლებ­ლე­ბი (აჯი­კა, წი­წა­კა, ნი­ო­რი), ასე რომ, ზამ­თა­რი სა­უ­კე­თე­სო დროა რო­მე­ლი­მე ეგ­ზო­ტი­კუ­რი, მა­გა­ლი­თად, მექ­სი­კუ­რი სამ­ზა­რე­უ­ლოს ასათ­ვი­სებ­ლად. ძვე­ლი რე­ცეპ­ტი: დი­ლა­ო­ბით მი­ი­ღეთ ცო­ტა­ო­დე­ნი შავი წი­წა­კა 1 სუფ­რის კოვზ თაფლთან ერ­თად და ვე­რა­ვი­თა­რი სი­ცი­ვე და მიკ­რო­ბი ვერ შე­გა­ში­ნებთ! მჟა­ვე საკ­ვე­ბი ნე­იტ­რა­ლუ­რად ით­ვლე­ბა, ტკბი­ლე­უ­ლი კი მავ­ნე­ბე­ლია, ამი­ტომ ნამ­ცხვრე­ბი­სა თუ კან­ფე­ტე­ბის­გან უმ­ჯო­ბე­სია თავი შე­ვი­კა­ვოთ. ჩვე­ნი გან­წყო­ბა და გა­რეგ­ნუ­ლი იერი იმა­ზეა და­მო­კი­დე­ბუ­ლი, რას მი­ვირ­თმევთ. დი­ლა­ო­ბით შვრი­ის ფაფა არა მარ­ტო კუ­ჭის­თვის, არა­მედ კა­ნის­თვი­საც სა­სარ­გებ­ლოა. შვრი­ის ბურ­ღულ­ში არის ვი­ტა­მი­ნე­ბი და ამი­ნომ­ჟა­ვე­ბი, რომ­ლე­ბიც პა­სუხს აგე­ბენ კა­ნი­სა და თმის სი­ლა­მა­ზე­ზე. გან­წყო­ბას კი სე­რო­ტო­ნი­ნი აგ­ვი­მაღ­ლებს. გა­ზა­ფხულ­ზე და ზა­ფხულ­ში მისი წყა­რო მზის სი­ნათ­ლეა, ხოლო ზამ­თარ­ში, მისი მზი­ა­ნი დღე­ე­ბი იშ­ვი­ა­თია, სა­ჭი­როა კარ­გი გან­წყო­ბის და­მა­ტე­ბი­თი წყა­რო­ე­ბი: მწა­რე შო­კო­ლა­დი, ბა­ნა­ნი. ვირუ­სე­ბის­გან სა­ი­მე­დოდ იცავს ცის­ტე­ი­ნი - ნივ­თი­ე­რე­ბა, რო­მე­ლიც ლორ­წო­ვან გარ­სებს გა­რე­გა­ნი გამ­ღი­ზი­ა­ნებ­ლე­ბის­თვის შე­უღ­წე­ველს ხდის. ყვე­ლა­ზე მეტ ცის­ტე­ინს შე­ი­ცავს თევ­ზი, სოია, ყვე­ლი, ინ­და­უ­რის ხორ­ცი და მარ­ცვლე­უ­ლი. გა­ცი­ე­ბი­სას სა­უ­კე­თე­სოა ქათ­მის ბუ­ლი­ო­ნი - ის ავად­მყო­ფო­ბის შემ­დეგ ძა­ლე­ბის აღ­დგე­ნა­ში დაგ­ვეხ­მა­რე­ბა. ზამ­თარ­ში­ვე უნდა ვიზ­რუ­ნოთ იმის­თვის, რომ ორ­გა­ნიზ­მი მუდ­მი­ვად შე­ვავ­სოთ ძალ­ზე აუ­ცი­ლე­ბე­ლი ას­კორ­ბი­ნის მჟა­ვას - ჩ ვი­ტა­მი­ნის - მა­რა­გით. მისი ტრა­დი­ცი­უ­ლი წყა­როა

ციტ­რუ­სი, ას­კი­ლი, კომ­ბოს­ტოს მწნი­ლი, ლი­მო­ნი, შტო­ში.

გა­ნაგ­რძეთ კი­თხვა

როგორ ავიმაღლოთ იმუნიტეტი

როგორ ავიმაღლოთ იმუნიტეტი

იმუნიტეტი ყველაზე ძვირფასი საჩუქარია, რომლითაც ბუნებამ დაგვაჯილდოვა. მისი საშუალებით ორგანიზმი შეიცნობს, გამოყოფს და ანადგურებს მასში შეღწეულ უცხო ნივთიერებებსა და მიკროორგანიზმებს (ვირუსებს, სოკოებს, მიკრობებს), რითაც მრავალი სენისგან გვიცავს. იმუნიტეტი ორგვარია: არასპეციფიკური და სპეციფიკური. პირველი დაბადებიდანვე დაგვყვება, მეორეს კი სიცოცხლის განმავლობაში ვიძენთ. არსებობს პასიური იმუნიტეტიც, რომელსაც ჩვილ ასაკში ვიღებთ დედისგან - დედის რძე მრავალი მიკრობისგან დამცავ ანტისხეულებს შეიცავს. ორგანიზმის დამცავი ძალები განსაკუთრებით ზამთარში სუსტდება, ამიტომ საჭიროა, ისეთი საკვები შევარჩიოთ, რომელიც მათ გაძლიერებაში დაგვეხმარება. ასეთია:

ხორცი - ცილოვანი საკვების დეფიციტი მყისიერად აისახება იმუნიტეტის მდგომარეობაზე. იმუნოგლობულინები, რომლებიც ორგანიზმის სენშეუვალობას უზრუნველყოფს, სწორედ ცილოვანი ნივთიერებები გახლავთ, ამიტომ მათი სინთეზისთვის ცილოვანი საკვები აუცილებელია. გარდა ამისა, უცხიმო ხორცი შეიცავს თუთიას, რომელიც ხელს უწყობს სისხლის თეთრი სხეულების გამომუშავებას, ეს უკანასკნელნი კი ჯანმრთელ უჯრედებს ვირუსებისა და მიკრობებისგან იცავენ.

ვეგეტარიანელებისთვის თუთიის წყაროდ შეიძლება იქცეს ბურღულეული, იოგურტები, რძე, სოკო, ლოკოკინა.

რძემჟავა პროდუქტები - ცოცხალი ბაქტერიები აფერხებენ მავნე ბაქტერიების ზრდა-გამრავლებას. გარდა კეფირისა და იოგურტისა, პრობიოტიკური პროდუქტების რიცხვს მიეკუთვნება ბუნებრივი ანტიბიოტიკები, მწვანე ხახვი და ნიორი, ბანანი.

ყვითელი ხილი და ბოსტნეული - ციტრუსები, გარგარი, სტაფილო და სხვა. მათში ბევრია ბეტა-კაროტინი - ანტიოქსიდანტი, A ვიტამინის წინამორბედი, რომელსაც იმუნური თვისებები აქვს.

მწვანე ჩაი - ისიც მდიდარია ანტიოქსიდანტებით.

ძალიან კარგია ფლავონოიდებით მდიდარი საკვებიც. ფლავონოიდები ნივთიერებებია, რომლებიც ორგანიზმის დამცავ ძალებს მოდუნების საშუალებას არ აძლევენ. მათ მიაკუთვნებენ კვერცეტინს (შეიცავს მწვანე ხახვი და ვაშლი), ლიკოპენს (ის უხვად არის პომიდორში) და ელაჰოფის მჟავას (მას კაკალი შეიცავს).

რა ვჭამოთ ზამთარში

სეზონური კვების აღმოსავლური სისტემა სამი ათასი წლის წინათ წარმოიშვა. ამ სისტემის თანახმად, წელიწადის ცივ დროს სასარგებლოა ქონი, ბეკონი, მკერდის ხორცი, თირკმელები, ბოსტნეული, მარცვლეული (ლობიო, ცერცვი), წიწიბურა, კარტოფილი. დამატებით საზამთრო პროდუქტებად მიიჩნევა ცხარე სანელებლები (აჯიკა, წიწაკა, ნიორი), ასე რომ, ზამთარი საუკეთესო დროა რომელიმე ეგზოტიკური, მაგალითად, მექსიკური სამზარეულოს ასათვისებლად. ძველი რეცეპტი: დილაობით მიიღეთ ცოტაოდენი შავი წიწაკა 1 სუფრის კოვზ თაფლთან ერთად და ვერავითარი სიცივე და მიკრობი ვერ შეგაშინებთ! მჟავე საკვები ნეიტრალურად ითვლება, ტკბილეული კი მავნებელია, ამიტომ ნამცხვრებისა თუ კანფეტებისგან უმჯობესია თავი შევიკავოთ. ჩვენი განწყობა და გარეგნული იერი იმაზეა დამოკიდებული, რას მივირთმევთ. დილაობით შვრიის ფაფა არა მარტო კუჭისთვის, არამედ კანისთვისაც სასარგებლოა. შვრიის ბურღულში არის ვიტამინები და ამინომჟავები, რომლებიც პასუხს აგებენ კანისა და თმის სილამაზეზე. განწყობას კი სეროტონინი აგვიმაღლებს. გაზაფხულზე და ზაფხულში მისი წყარო მზის სინათლეა, ხოლო ზამთარში, მისი მზიანი დღეები იშვიათია, საჭიროა კარგი განწყობის დამატებითი წყაროები: მწარე შოკოლადი, ბანანი. ვირუსებისგან საიმედოდ იცავს ცისტეინი - ნივთიერება, რომელიც ლორწოვან გარსებს გარეგანი გამღიზიანებლებისთვის შეუღწეველს ხდის. ყველაზე მეტ ცისტეინს შეიცავს თევზი, სოია, ყველი, ინდაურის ხორცი და მარცვლეული. გაციებისას საუკეთესოა ქათმის ბულიონი - ის ავადმყოფობის შემდეგ ძალების აღდგენაში დაგვეხმარება. ზამთარშივე უნდა ვიზრუნოთ იმისთვის, რომ ორგანიზმი მუდმივად შევავსოთ ძალზე აუცილებელი ასკორბინის მჟავას - ჩ ვიტამინის - მარაგით. მისი ტრადიციული წყაროა

ციტრუსი, ასკილი, კომბოსტოს მწნილი, ლიმონი, შტოში.

განაგრძეთ კითხვა

8 ოქტომბრიდან ახალი მთვარე სასიყვარულო ურთიერთობებს მაგიით აავსებს - ასტროლოგიური  პროგნოზი

კაცმა ყოფილი ცოლის საყვარელს ოჯახის დანგრევის გამო უჩივლა და 750 000 დოლარი მიიღო

მიუსაფარი ქალი ინტერნეტვარსკვლავად იქცა - მეტროში გადაღებულ ვიდეოს მილიონზე მეტი ნახვა აქვს