პოლიტიკა
მსოფლიო
საზოგადოება

30

მარტი

დღის ზოგადი ასტროლოგიური პროგნოზი

კვირა, მთვარის მეორე დღე დაიწყება 07:11-ზე, მთვარე ვერძშია კარგი დღეა ნებისმიერი საქმის დასაწყებად; ფინანსური საკითხების მოსაგვარებლად; ვაჭრობისთვის. არ იკამათოთ, გადადეთ სასამართლო საქმეები. კარგ დღეა შემოქმედებითი და სამეცნიერო საქმეებისთვის. სწავლისთვის და გამოცდების ჩასაბარებლად. უფროსთან შეხვედრა სიკეთეს არ მოგიტანთ. კარგი დღეა საქმიანობის, სამსახურის შესაცვლელად. თამამად გაემგზავრეთ სამოგზაუროდ, მივლინებაში. სხვა დღისთვის გადადეთ ნიშნობა და ქორწინება. შეამცირეთ ალკოჰოლისა და სასმლის დოზა. მოერიდეთ ყოველგვარ ოპერაციასა და პროცედურას: თვალებზე, პირის ღრუში, ყურებზე; აგრეთვე დიდხანს კითხვასა და ტელევიზორის ყურებას.
სამართალი
Faceამბები
მეცნიერება
სამხედრო
კულტურა/შოუბიზნესი
მოზაიკა
კონფლიქტები
კვირის კითხვადი სტატიები
თვის კითხვადი სტატიები
როგორ ავიცილოთ თავიდან უხარისხო ძეხვის შეძენა
როგორ ავიცილოთ თავიდან უხარისხო ძეხვის შეძენა

დღეს, თა­ნა­მედ­რო­ვე ცხოვ­რე­ბის სწრა­ფი და დი­ნა­მი­უ­რი რიტ­მის გათ­ვა­ლის­წი­ნე­ბით, ადა­მი­ა­ნე­ბის უმ­რავ­ლე­სო­ბა არ­ჩე­ვანს ისეთ საკ­ვებ­ზე ვა­კე­თებთ, რომ­ლის მომ­ზა­დე­ბა­ზეც დიდ დროს არ დავ­კარ­გავთ. შე­სა­ბა­მი­სად, ბა­ზარ­ზე წარ­მოდ­გე­ნი­ლი ძეხ­ვე­უ­ლის, სო­სი­სე­ბის, შე­ბო­ლი­ლი შაშ­ხე­ბის ფარ­თო ასორ­ტი­მენ­ტი მნიშ­ვნე­ლოვ­ნად გვი­ი­ო­ლებს ცხოვ­რე­ბას და ამას­თან ერ­თად, დრო­ის და­ზოგ­ვა­შიც გვეხ­მა­რე­ბა.

თუმ­ცა, სა­ქარ­თვე­ლო­ში ხში­რად გვხდე­ბა უხა­რის­ხო, კუს­ტა­რუ­ლად დამ­ზა­დე­ბუ­ლი, ან სუ­ლაც სა­ვაჭ­რო ობი­ექ­ტის პერ­სო­ნა­ლის უყუ­რა­დღე­ბო­ბის გამო ვა­და­გა­სუ­ლი ძეხ­ვე­უ­ლი, რისი შემ­ჩნე­ვაც ერთი შე­ხედ­ვით, შე­უ­ია­რა­ღე­ბე­ლი თვა­ლით არც ისე ად­ვი­ლია.

რო­გორ გა­ვარ­ჩი­ოთ ერ­თმა­ნე­თის­გან ძვე­ლი და ახა­ლი, ხა­რის­ხი­ა­ნი და უხა­რის­ხო სო­სი­სი თუ ძეხ­ვი, რა ნორ­მე­ბი უნდა იყოს და­ცუ­ლი მათი შე­ნახ­ვი­სას - ამის თა­ო­ბა­ზე კომ­პა­ნია "ნი­კო­რას" ტექ­ნო­ლო­გი, ნანა პერ­ტე­ნა­ვა გვე­სა­უბ­რე­ბა.

- ქალ­ბა­ტო­ნო ნანა, რო­გორ გა­ვარ­ჩი­ოთ ერ­თმა­ნე­თის­გან ხა­რის­ხი­ა­ნი და უხა­რის­ხო ძეხ­ვე­უ­ლი?

- რო­დე­საც ძეხ­ვე­უ­ლის ხა­რის­ხი­ა­ნო­ბა­ზე ვსა­უბ­რობთ, მომ­ხმა­რებ­ლის­თვის გა­რეგ­ნუ­ლად მისი გარ­ჩე­ვა ცოტა არ იყოს რთუ­ლია. პირ­ვე­ლი, რაც თვალ­ში­სა­ცე­მია, ხა­რის­ხი­ა­ნი ძეხ­ვე­უ­ლი უნდა იყოს ბუ­ნებ­რი­ვი შე­ფე­რი­ლო­ბის მშრა­ლი ზე­და­პი­რით, არ უნდა ჰქონ­დეს მკვეთ­რი სა­ღე­ბა­ვის ფერი და არ იყოს და­ო­ბე­ბუ­ლი. ეს ის მა­ხა­სი­ა­თებ­ლე­ბია, რომ­ლის შემ­ჩნე­ვაც ვი­ზუ­ა­ლუ­რად შე­საძ­ლე­ბე­ლია.

- რო­გორ შე­იძ­ლე­ბა მივ­ხვდეთ, რომ დაძ­ვე­ლე­ბულ ძეხ­ვე­ულ­თან გვაქვს საქ­მე?

- თუ ძეხ­ვე­უ­ლი არის მუქი ფე­რის, შემ­ხმა­რი ზე­და­პი­რით, ლორ­წო­ვა­ნი გარ­სით, აქვს არა­ს­ა­სი­ა­მოვ­ნო მომ­ჟა­ვო სუნი, ეს ნიშ­ნე­ბი მე­ტყვე­ლებს პრო­დუქ­ტის სიძ­ვე­ლე­ზე. პრო­დუქ­ცი­ას ზე­და­პირ­ზე არ უნდა ჰქონ­დეს ობის წერ­ტი­ლე­ბი - ზო­გი­ერ­თი სა­ხე­ო­ბის გარ­და (ნედ­ლად შე­ბო­ლი­ლი ობი­ა­ნი ძეხ­ვე­უ­ლი); სა­ინ­ტე­რე­სოა მომ­ჭკნა­რი ზე­და­პი­რის თე­მაც, და­უშ­ვე­ბე­ლია ასე­თი ზე­და­პი­რის არ­სე­ბო­ბა მო­ხარ­შულ ძეხ­ვე­ულ­ში, თუმ­ცა ეს ნი­შა­ნი მო­ხარ­შულ-შე­ბო­ლი­ლი და ნედ­ლად­შე­ბო­ლი­ლი პრო­დუქ­ცი­ის­თვის მა­ხა­სი­ა­თე­ბე­ლი თა­ვი­სე­ბუ­რე­ბაა.

- სა­შუ­ა­ლოდ რამ­დე­ნი ხა­ნია ძეხ­ვე­ულს შე­ნახ­ვის ვადა?

• ყვე­ლა პრო­დუქტს ინ­დი­ვი­დუ­ა­ლუ­რი შე­ნახ­ვის ვადა აქვს. შე­უ­ფუ­თა­ვი სა­ხით მო­ხარ­შუ­ლი ძეხ­ვე­უ­ლი კონ­სერ­ვან­ტე­ბის და­მა­ტე­ბის გა­რე­შე ინა­ხე­ბა 5-7 დღე, შე­ბო­ლი­ლი ძეხ­ვე­უ­ლი ინა­ხე­ბა 15-30 დღე სა­თა­ნა­დო ტემ­პე­რა­ტუ­რუ­ლი რე­ჟი­მის დაც­ვი­სას.

რაც შე­ე­ხე­ბა შე­ფუ­თულ პრო­დუქ­ცი­ას, მათი შე­ნა­ვის ვა­დე­ბი და­მო­კი­დე­ბუ­ლია ვა­კუ­უმ და და­ცულ ატ­მოს­ფე­რუ­ლი შე­ფუთ­ვა­ზე. აღ­ნიშ­ნუ­ლი მე­თო­დე­ბი ზრდის პრო­დუქ­ცი­ის შე­ნახ­ვის ვა­დებს. და­ცულ შე­ფუთ­ვა­ში არ­სე­ბუ­ლი ატ­მოს­ფე­რო უზ­რუნ­ველ­ყობს პრო­დუქ­ტის უსაფრ­თხო შე­ნახ­ვას, სა­გე­მოვ­ნო თვი­სე­ბე­ბის, ხა­რის­ხი­სა და არო­მა­ტის შე­ნარ­ჩუ­ნე­ბას. პრო­დუქ­ტი უფრო და­ცუ­ლია და­ბინ­ძუ­რე­ბი­სა­გან და შე­სა­ბა­მი­სად, ხა­რის­ხის გა­ცი­ლე­ბით სტა­ბი­ლუ­რია.

- რამ­დე­ნად უსაფრ­თხოა ქუ­ჩა­ში ნა­ყი­დი ძეხ­ვე­უ­ლი?

- მომ­ხმა­რე­ბე­ლი უნდა მო­ე­რი­დოს ძეხ­ვე­უ­ლის ქუ­ჩა­ში შე­ძე­ნას. ხში­რია შემ­თხვე­ვე­ბი, როცა ქუ­ჩა­ში გა­მო­ტა­ნილ ძეხ­ვე­ულ­ზე შე­ნახ­ვის ვადა მი­თი­თე­ბუ­ლია 3-6 თვე, რაც აბ­სო­ლუ­ტუ­რად წარ­მო­უდ­გე­ნე­ლია, თუ საქ­მე ხა­რის­ხი­ან პრო­დუქტთან გვაქვს. ამას გარ­და, ქუ­ჩა­ში ჰი­გი­ე­ნის ნორ­მე­ბის და პრო­დუქ­ტის შე­ნახ­ვის­თვის აუ­ცი­ლე­ბე­ლი ტემ­პე­რა­ტუ­რუ­ლი რე­ჟი­მის დაც­ვა პრაქ­ტი­კუ­ლად გა­მო­რი­ცხუ­ლია.

- რა ინ­ფორ­მა­ცი­ას უნდა მი­აქ­ცი­ოს ყუ­რა­დღე­ბა მომ­ხმა­რე­ბელ­მა ეტი­კეტ­ზე?

- პირ­ველ რიგ­ში სა­ყუ­რა­დღე­ბოა ინ­ფორ­მა­ცია პრო­დუქ­ცი­ის ვა­დე­ბის შე­სა­ხებ; შე­მად­გენ­ლო­ბა, კვე­ბი­თი ღი­რე­ბუ­ლე­ბა და შე­ნახ­ვის პი­რო­ბებ­ზე ინ­ფორ­მა­ცი­აც და­ტა­ნი­ლი უნდა იყოს სრულ­ყო­ფი­ლად და გარ­კვე­ვით. თუ ეტი­კეტ­ზე არ არის გან­თავ­სე­ბუ­ლი ეს ინ­ფორ­მა­ცია, ასე­თი პრო­დუქ­ცი­ის შე­ძე­ნა სა­რის­კოა.

- დღემ­დე სხვა­დახ­ვა მო­საზ­რე­ბა არ­სე­ბობს სო­სი­სის მო­ხარ­შვის წეს­თან და­კავ­ში­რე­ბით. ნა­წი­ლი ამ­ტკი­ცებს, რომ სო­სი­სი ცე­ლოფ­ნით უნდა მო­ი­ხარ­შოს, ნა­წი­ლი კი სა­პი­რის­პი­რო აზ­რი­საა. თქვენ რას გვირ­ჩევთ, რო­გორ უნდა მოვ­ხარ­შოთ სო­სი­სი?

- სო­სი­სის მო­ხარ­შვა აუ­ცი­ლე­ბე­ლია ცე­ლო­ფან­თან ერ­თად, რო­მე­ლიც გა­დაკ­რუ­ლი აქვს. ცე­ლოფ­ნის მოძ­რო­ბის შემ­თხვე­ვა­ში, სო­სის­ში არ­სე­ბუ­ლი ყვე­ლა არო­მა­ტი გა­რეთ გა­მო­ვა. ასე­ვე მნიშ­ვნე­ლო­ვა­ნია, რომ მო­ხარ­შვის დროს არ მოხ­დეს სო­სი­სის გა­და­დუ­ღე­ბა. მომ­ხმა­რე­ბელ­მა უნდა იცო­დეს, რომ შე­ძე­ნის დროს ეს პრო­დუქ­ტი უკვე მო­ხარ­შუ­ლია და მას მხო­ლოდ შეთ­ბო­ბა სჭირ­დე­ბა. ამი­ტომ გირ­ჩევთ, ჩა­ყა­როთ მო­სა­ხარ­ში სო­სი­სი ცა­რი­ელ ქვაბ­ში, და­ას­ხათ ცივი წყა­ლი, მი­იყ­ვა­ნოთ ადუ­ღე­ბამ­დე და რო­გორც კი ადუ­ღე­ბას და­ი­წყებს, გა­მორ­თოთ გაზი. სარ­დე­ლის მო­ხარ­შვა­საც იგი­ვე წე­სის გა­მო­ყე­ნე­ბით გირ­ჩევთ.

- რა რჩე­ვებს მის­ცემ­დით ძეხ­ვე­უ­ლის მოყ­ვა­რულ მომ­ხმა­რე­ბელს?

- ნუ შე­ი­ძე­ნენ გა­ურ­კვე­ვე­ლი წარ­მო­შო­ბის პრო­დუქ­ცი­ას. დიდი სურ­ვი­ლი მაქვს, რომ მო­სახ­ლე­ო­ბის ცნო­ბი­ე­რე­ბა ამაღ­ლდეს ძეხ­ვე­უ­ლის მოხ­მა­რე­ბას­თან და­კავ­ში­რე­ბით. გახ­სოვ­დეთ, რომ უმ­ჯო­ბე­სია, იყი­დოთ ცოტა და კარ­გი ხა­რის­ხის ძეხ­ვე­უ­ლი, ვიდ­რე გა­ურ­კვე­ვე­ლი წარ­მო­ე­ბის და დიდი რა­ო­დე­ნო­ბის პრო­დუქ­ტი. მომ­ხმა­რე­ბელს ვურ­ჩევ, რომ ძეხ­ვე­უ­ლი სპე­ცი­ა­ლი­ზი­რე­ბულ მა­ღა­ზი­ებ­ში, ისეთ სუ­პერ­მარ­კე­ტებ­სა და სა­ვაჭ­რო ობი­ექ­ტებ­ში შე­ი­ძი­ნონ, სა­დაც მაქ­სი­მა­ლუ­რა­დაა და­ცუ­ლი პრო­დუქ­ტის შე­ნახ­ვის­თვის სა­ჭი­რო წე­სე­ბი და ნორ­მე­ბი.

როგორ ავიცილოთ თავიდან უხარისხო ძეხვის შეძენა

როგორ ავიცილოთ თავიდან უხარისხო ძეხვის შეძენა

დღეს, თანამედროვე ცხოვრების სწრაფი და დინამიური რიტმის გათვალისწინებით, ადამიანების უმრავლესობა არჩევანს ისეთ საკვებზე ვაკეთებთ, რომლის მომზადებაზეც დიდ დროს არ დავკარგავთ. შესაბამისად, ბაზარზე წარმოდგენილი ძეხვეულის, სოსისების, შებოლილი შაშხების ფართო ასორტიმენტი მნიშვნელოვნად გვიიოლებს ცხოვრებას და ამასთან ერთად, დროის დაზოგვაშიც გვეხმარება.

თუმცა, საქართველოში ხშირად გვხდება უხარისხო, კუსტარულად დამზადებული, ან სულაც სავაჭრო ობიექტის პერსონალის უყურადღებობის გამო ვადაგასული ძეხვეული, რისი შემჩნევაც ერთი შეხედვით, შეუიარაღებელი თვალით არც ისე ადვილია.

როგორ გავარჩიოთ ერთმანეთისგან ძველი და ახალი, ხარისხიანი და უხარისხო სოსისი თუ ძეხვი, რა ნორმები უნდა იყოს დაცული მათი შენახვისას - ამის თაობაზე კომპანია "ნიკორას" ტექნოლოგი, ნანა პერტენავა გვესაუბრება.

- ქალბატონო ნანა, როგორ გავარჩიოთ ერთმანეთისგან ხარისხიანი და უხარისხო ძეხვეული?

- როდესაც ძეხვეულის ხარისხიანობაზე ვსაუბრობთ, მომხმარებლისთვის გარეგნულად მისი გარჩევა ცოტა არ იყოს რთულია. პირველი, რაც თვალშისაცემია, ხარისხიანი ძეხვეული უნდა იყოს ბუნებრივი შეფერილობის მშრალი ზედაპირით, არ უნდა ჰქონდეს მკვეთრი საღებავის ფერი და არ იყოს დაობებული. ეს ის მახასიათებლებია, რომლის შემჩნევაც ვიზუალურად შესაძლებელია.

- როგორ შეიძლება მივხვდეთ, რომ დაძველებულ ძეხვეულთან გვაქვს საქმე?

- თუ ძეხვეული არის მუქი ფერის, შემხმარი ზედაპირით, ლორწოვანი გარსით, აქვს არასასიამოვნო მომჟავო სუნი, ეს ნიშნები მეტყველებს პროდუქტის სიძველეზე. პროდუქციას ზედაპირზე არ უნდა ჰქონდეს ობის წერტილები - ზოგიერთი სახეობის გარდა (ნედლად შებოლილი ობიანი ძეხვეული); საინტერესოა მომჭკნარი ზედაპირის თემაც, დაუშვებელია ასეთი ზედაპირის არსებობა მოხარშულ ძეხვეულში, თუმცა ეს ნიშანი მოხარშულ-შებოლილი და ნედლადშებოლილი პროდუქციისთვის მახასიათებელი თავისებურებაა.

- საშუალოდ რამდენი ხანია ძეხვეულს შენახვის ვადა?

• ყველა პროდუქტს ინდივიდუალური შენახვის ვადა აქვს. შეუფუთავი სახით მოხარშული ძეხვეული კონსერვანტების დამატების გარეშე ინახება 5-7 დღე, შებოლილი ძეხვეული ინახება 15-30 დღე სათანადო ტემპერატურული რეჟიმის დაცვისას.

რაც შეეხება შეფუთულ პროდუქციას, მათი შენავის ვადები დამოკიდებულია ვაკუუმ და დაცულ ატმოსფერული შეფუთვაზე. აღნიშნული მეთოდები ზრდის პროდუქციის შენახვის ვადებს. დაცულ შეფუთვაში არსებული ატმოსფერო უზრუნველყობს პროდუქტის უსაფრთხო შენახვას, საგემოვნო თვისებების, ხარისხისა და არომატის შენარჩუნებას. პროდუქტი უფრო დაცულია დაბინძურებისაგან და შესაბამისად, ხარისხის გაცილებით სტაბილურია.

- რამდენად უსაფრთხოა ქუჩაში ნაყიდი ძეხვეული?

- მომხმარებელი უნდა მოერიდოს ძეხვეულის ქუჩაში შეძენას. ხშირია შემთხვევები, როცა ქუჩაში გამოტანილ ძეხვეულზე შენახვის ვადა მითითებულია 3-6 თვე, რაც აბსოლუტურად წარმოუდგენელია, თუ საქმე ხარისხიან პროდუქტთან გვაქვს. ამას გარდა, ქუჩაში ჰიგიენის ნორმების და პროდუქტის შენახვისთვის აუცილებელი ტემპერატურული რეჟიმის დაცვა პრაქტიკულად გამორიცხულია.

- რა ინფორმაციას უნდა მიაქციოს ყურადღება მომხმარებელმა ეტიკეტზე?

- პირველ რიგში საყურადღებოა ინფორმაცია პროდუქციის ვადების შესახებ; შემადგენლობა, კვებითი ღირებულება და შენახვის პირობებზე ინფორმაციაც დატანილი უნდა იყოს სრულყოფილად და გარკვევით. თუ ეტიკეტზე არ არის განთავსებული ეს ინფორმაცია, ასეთი პროდუქციის შეძენა სარისკოა.

- დღემდე სხვადახვა მოსაზრება არსებობს სოსისის მოხარშვის წესთან დაკავშირებით. ნაწილი ამტკიცებს, რომ სოსისი ცელოფნით უნდა მოიხარშოს, ნაწილი კი საპირისპირო აზრისაა. თქვენ რას გვირჩევთ, როგორ უნდა მოვხარშოთ სოსისი?

- სოსისის მოხარშვა აუცილებელია ცელოფანთან ერთად, რომელიც გადაკრული აქვს. ცელოფნის მოძრობის შემთხვევაში, სოსისში არსებული ყველა არომატი გარეთ გამოვა. ასევე მნიშვნელოვანია, რომ მოხარშვის დროს არ მოხდეს სოსისის გადადუღება. მომხმარებელმა უნდა იცოდეს, რომ შეძენის დროს ეს პროდუქტი უკვე მოხარშულია და მას მხოლოდ შეთბობა სჭირდება. ამიტომ გირჩევთ, ჩაყაროთ მოსახარში სოსისი ცარიელ ქვაბში, დაასხათ ცივი წყალი, მიიყვანოთ ადუღებამდე და როგორც კი ადუღებას დაიწყებს, გამორთოთ გაზი. სარდელის მოხარშვასაც იგივე წესის გამოყენებით გირჩევთ.

- რა რჩევებს მისცემდით ძეხვეულის მოყვარულ მომხმარებელს?

- ნუ შეიძენენ გაურკვეველი წარმოშობის პროდუქციას. დიდი სურვილი მაქვს, რომ მოსახლეობის ცნობიერება ამაღლდეს ძეხვეულის მოხმარებასთან დაკავშირებით. გახსოვდეთ, რომ უმჯობესია, იყიდოთ ცოტა და კარგი ხარისხის ძეხვეული, ვიდრე გაურკვეველი წარმოების და დიდი რაოდენობის პროდუქტი. მომხმარებელს ვურჩევ, რომ ძეხვეული სპეციალიზირებულ მაღაზიებში, ისეთ სუპერმარკეტებსა და სავაჭრო ობიექტებში შეიძინონ, სადაც მაქსიმალურადაა დაცული პროდუქტის შენახვისთვის საჭირო წესები და ნორმები.

აზერბაიჯანის ტურიზმის საბჭო თბილისში ვიზიტორთა ცენტრ „Azerbaijan.Travel”-ს ხსნის

“დანკინში“ WOLT – ით შეკვეთისას Pickup სერვისი დაიწყო

როგორ მზადდება სახის მოვლის საშუალებები ლოკოკინისგან და რა განსაკუთრებულ თვისებებს შეიცავს ისინი