შვედი მეცნიერების ვარაუდიოთ, ერთი ნაჭერი ძეხვი ან ბეკონი პანკრეასის სიმსივნის რისკებს ზრდის. სტოკჰოლმის კაროლინის უნივერსიტეტში ჩატარებული კვლევის საფუძველზე მეცნიერებმა დაადგინეს, რომ დღეში 1,8 უნცია (31.1034768 გრ) გადამუშავებული ხორცის მიღება 19%-ით ზრდის კიბოთი გარდაცვალების რისკს. აღმოჩნდა, რომ გადამუშავებული ხორცი, შებოლი იქნება ის თუ უბრალოდ დაკეპილი, ორგანიზმში მოხვედრისას ტოქსიკური ხდება.
პანკრიასის სიმსივნის შემთხვევების ზრდა ევროპაში მედიკოსებმა უკვე დაადასტურეს. მის მთავარ გამომწვევ მიზეზად კანცეროგენების ზემოქმედება სახელდება, რასაც ძახვეულისთვის გადამუშავებული ხორცი დიდი რაოდენობით შეიცავს. პანკრიასის სიმსივნის დამატებით სირთულეს მისი გართულებული დიაგნოსტიკა ქმნის. დაავადების პროფილაქტიკის მთავარი გზად კი ჯანსაღი კვება რჩება.
მომზადებულია americaru.com-ის მიხედვით.