პოლიტიკა
კონფლიქტები

13

მაისი

დღის ზოგადი ასტროლოგიური პროგნოზი

სამშაბათი, მთვარის მეჩვიდმეტე დღე დაიწყება 23:15-ზე, მთვარე მშვილდოსანს ესტუმრება 12:33-ზე კარგი დღეა ფინანსური საკითხების მოსაგვარებლად, ახალი საქმეების დასაწყებად. ვაჭრობა, უძრავ ქონებასთან დაკავშირებული საკითხების მოგვარება. შეხვედრების, ურთიერთობისა და მხიარულების დღეა. მოერიდეთ საქმეების გარჩევას. უფროსთან კონტაქტი კარგს არაფერს მოგიტანთ. კარგი დღეა მოგზაურობის დასაწყებად, საქმიანობის, სამსახურის შესაცვლელად. კარგი დღეა ქორწინებისთვის, ნიშნობისთვის. გაუფრთხილდით ღვიძლს. მოერიდეთ ღვიძლისა და ნაღვლის ბუშტის ოპერაციას. არ გადაუსხათ სხვას სისხლი და პირიქით.
სამხედრო
სამართალი
მეცნიერება
კულტურა/შოუბიზნესი
მოზაიკა
სპორტი
Faceამბები
კვირის კითხვადი სტატიები
თვის კითხვადი სტატიები
როგორ მზადდება სულგუნი და "მოცარელა" საქართველოში - მოგზაურობა "დღის"  საწარმოში
როგორ მზადდება სულგუნი და "მოცარელა" საქართველოში - მოგზაურობა "დღის"  საწარმოში

„კო­რი­დას“ ხორ­ცპ­რო­დუქ­ტე­ბის სა­წარ­მოს სტუმ­რო­ბის შემ­დეგ, და­ვინ­ტე­რეს­დი, თუ რო­გორ მზად­დე­ბა სულ­გუ­ნი და იტა­ლი­უ­რი „მო­ცა­რე­ლა“ სა­ქარ­თვე­ლო­ში. ამი­ტომ, „დღის“ სა­წარ­მოს მო­ნა­ხუ­ლე­ბა გა­დავ­წყვი­ტე.

„დღის“ – „ნი­კო­რა ჯგუ­ფის“ ერთ-ერთი წარ­მა­ტე­ბუ­ლი ბრენ­დია, რო­მე­ლიც რძის პრო­დუქ­ტებს 2003 წლი­დან აწარ­მო­ებს, მაგ­რამ ამა­ვე სა­ხელ­წო­დე­ბით, ქარ­თულ ბა­ზარ­ზე, რებ­რენ­დინ­გის შე­დე­გად, 2017 წლი­დან ფი­გუ­რი­რებს.

სა­წარ­მო­ში მზად­დე­ბა „მო­ცა­რე­ლა“, ტრა­დი­ცი­უ­ლი სულ­გუ­ნი, შე­ბო­ლი­ლი სულ­გუ­ნი, სულ­გუ­ნის ბურ­თე­ბი და შე­ბო­ლი­ლი სულ­გუ­ნის ჩხი­რე­ბი, რო­მე­ლიც სნე­ქის სა­ხით იყი­დე­ბა და შე­სა­ფე­რი­სია ლუდ­თან.

რო­გორც გა­ვარ­კვიე, რძის პრო­დუქ­ტე­ბის და­სამ­ზა­დებ­ლად გა­მო­ი­ყე­ნე­ბა ირ­ლან­დი­უ­რი, და­ნი­უ­რი, ჰო­ლან­დი­უ­რი, ავ­სტრი­უ­ლი, შვე­დუ­რი, ბრა­ზი­ლი­უ­რი და ახალ ზე­ლან­დი­უ­რი სა­უ­კე­თე­სო ნედ­ლე­უ­ლი. „მო­ცა­რე­ლას“ და სულ­გუ­ნის ნედ­ლე­უ­ლი ოდ­ნავ გან­სხვა­ვე­ბუ­ლია, რო­გორც მათი და­მუ­შა­ვე­ბის და ფორ­მი­რე­ბის პრინ­ცი­პი.

რო­გორ მიმ­დი­ნა­რე­ობს „მო­ცა­რე­ლას“ დამ­ზა­დე­ბის პრო­ცე­სი „დღის“ სა­წარ­მო­ში

მო­ცა­რე­ლას სჭირ­დე­ბა შე­სა­ბა­მი­სი მომ­წი­ფე­ბუ­ლი ნედ­ლე­უ­ლი, რაც ოდ­ნავ გან­სხვავ­დე­ბა სულ­გუ­ნის ნედ­ლე­უ­ლის­გან.

პრო­ცე­სი იწყე­ბა ნედ­ლე­უ­ლის პას­ტე­რი­ზა­ცი­ით - გა­მო­ი­ყე­ნე­ბა მა­ღა­ლი ხა­რის­ხის ძრო­ხის რძე, რო­მე­ლიც გა­დის თერ­მულ და­მუ­შა­ვე­ბას. „მო­ცა­რე­ლას წარ­მო­ე­ბას“ სჭირ­დე­ბა ოდ­ნავ გან­სხვა­ვე­ბუ­ლი ნედ­ლე­უ­ლი, ვიდ­რე ტრა­დი­ცი­ულ ქარ­თულ სულ­გუნს. ეს გან­სხვა­ვე­ბე­ბი ნედ­ლე­ულ­სა და და­მუ­შა­ვე­ბა­ში მთა­ვარ როლს თა­მა­შობს ყვე­ლის გე­მო­სა და ტექ­სტუ­რის შექ­მნა­ში.

10 წე­ლია, რაც "დღის“ სა­წარ­მო მო­ცა­რე­ლას აწარ­მო­ებს. ეს არის პირ­ვე­ლი ორაგ­ნი­ზე­ბუ­ლი ქარ­თუ­ლი წარ­მო­ე­ბა და მისი დამ­ზა­დე­ბის პრო­ცე­სი არ ჩა­მო­უ­ვარ­დე­ბა იტა­ლი­ურს, სტან­დარ­ტე­ბი იდენ­ტუ­რია.

ნედ­ლე­უ­ლის მომ­ზა­დე­ბის შემ­დეგ ხდე­ბა ყვე­ლის მა­სის პას­ტე­რი­ზა­ცია, და­მუ­შა­ვე­ბა და ფორ­მი­რე­ბა.

სა­წარ­მო­ში იყე­ნე­ბენ იტა­ლი­ურ და­ნად­გა­რებს, იმ იდე­ა­ლუ­რი კონ­სის­ტენ­ცი­ის მი­საღ­წე­ვად, რის­თვი­საც ჩვენ გვიყ­ვარს მო­ცა­რე­ლა.

მო­ცა­რე­ლას გა­ცი­ვე­ბუ­ლი მასა მუ­შავ­დე­ბა და­ბა­ლი კონ­ცენ­ტრა­ცი­ის მა­რილ­წყალ­ში, რაც ყველს აძ­ლევს რბილ და დე­ლი­კა­ტურ გე­მოს.

შემ­დეგ, პრო­დუქ­ტი ჰერ­მე­ტუ­ლად ილუ­ქე­ბა სპე­ცი­ა­ლურ კონ­ტე­ი­ნერ­ში და მომ­ხმა­რებ­ლამ­დე შე­ფუ­თულ მდგო­მა­რე­ო­ბა­ში მი­დის.

სულ­გუ­ნის მასა შე­და­რე­ბით მა­გა­რი და ნაკ­ლე­ბად და­მუ­შა­ვე­ბუ­ლია. პას­ტე­რი­ზა­ცი­ის პრო­ცე­სი ტექ­ნო­ლო­გის დაკ­ვირ­ვე­ბის ქვეშ მიმ­დი­ნა­რე­ობს.

მი­უ­ხე­და­ვად იმი­სა, რომ ორი­ვე ყვე­ლი მზად­დე­ბა პას­ტე­რი­ზე­ბუ­ლი ძრო­ხის რძის­გან, მათი ფორ­მი­რე­ბის პრო­ცე­სი მნიშ­ვნე­ლოვ­ნად გან­სხვავ­დე­ბა.

„მო­ცა­რე­ლას“ მომ­ზა­დე­ბის სი­მარ­ტი­ვი­სა და უნი­ვერ­სა­ლუ­რო­ბის გამო, მას იტა­ლი­ურ სამ­ზა­რე­უ­ლო­ში მთა­ვა­რი როლი უჭი­რავს და ევ­რო­პულ სამ­ზა­რე­უ­ლო­შიც მყა­რად მო­ი­კი­და ფეხი.

ის ასე­ვე მო­თხოვ­ნა­დია სა­ქარ­თვე­ლო­შიც. „დღის“ სულ­გუ­ნი „ნი­კო­რას“ ქსელ­ში, ყვე­ლა­ზე მო­თხოვ­ნა­დი ყვე­ლია.

იხი­ლეთ ვლო­გი

NS

დღის ვიდეო
00:00 / 00:00
გაერთიანებული სამეფოს პრემიერ-მინისტრის, კირ სტარმერის ლონდონის სახლში ხანძარი გაჩნდა
ავტორი:

როგორ მზადდება სულგუნი და "მოცარელა" საქართველოში - მოგზაურობა "დღის"  საწარმოში

როგორ მზადდება სულგუნი და "მოცარელა" საქართველოში - მოგზაურობა "დღის"  საწარმოში

„კორიდას“ ხორცპროდუქტების საწარმოს სტუმრობის შემდეგ, დავინტერესდი, თუ როგორ მზადდება სულგუნი და იტალიური „მოცარელა“ საქართველოში. ამიტომ, „დღის“ საწარმოს მონახულება გადავწყვიტე.

„დღის“ – „ნიკორა ჯგუფის“ ერთ-ერთი წარმატებული ბრენდია, რომელიც რძის პროდუქტებს 2003 წლიდან აწარმოებს, მაგრამ ამავე სახელწოდებით, ქართულ ბაზარზე, რებრენდინგის შედეგად, 2017 წლიდან ფიგურირებს.

საწარმოში მზადდება „მოცარელა“, ტრადიციული სულგუნი, შებოლილი სულგუნი, სულგუნის ბურთები და შებოლილი სულგუნის ჩხირები, რომელიც სნექის სახით იყიდება და შესაფერისია ლუდთან.

როგორც გავარკვიე, რძის პროდუქტების დასამზადებლად გამოიყენება ირლანდიური, დანიური, ჰოლანდიური, ავსტრიული, შვედური, ბრაზილიური და ახალ ზელანდიური საუკეთესო ნედლეული. „მოცარელას“ და სულგუნის ნედლეული ოდნავ განსხვავებულია, როგორც მათი დამუშავების და ფორმირების პრინციპი.

როგორ მიმდინარეობს „მოცარელას“ დამზადების პროცესი „დღის“ საწარმოში

მოცარელას სჭირდება შესაბამისი მომწიფებული ნედლეული, რაც ოდნავ განსხვავდება სულგუნის ნედლეულისგან.

პროცესი იწყება ნედლეულის პასტერიზაციით - გამოიყენება მაღალი ხარისხის ძროხის რძე, რომელიც გადის თერმულ დამუშავებას. „მოცარელას წარმოებას“ სჭირდება ოდნავ განსხვავებული ნედლეული, ვიდრე ტრადიციულ ქართულ სულგუნს. ეს განსხვავებები ნედლეულსა და დამუშავებაში მთავარ როლს თამაშობს ყველის გემოსა და ტექსტურის შექმნაში.

10 წელია, რაც "დღის“ საწარმო მოცარელას აწარმოებს. ეს არის პირველი ორაგნიზებული ქართული წარმოება და მისი დამზადების პროცესი არ ჩამოუვარდება იტალიურს, სტანდარტები იდენტურია.

ნედლეულის მომზადების შემდეგ ხდება ყველის მასის პასტერიზაცია, დამუშავება და ფორმირება.

საწარმოში იყენებენ იტალიურ დანადგარებს, იმ იდეალური კონსისტენციის მისაღწევად, რისთვისაც ჩვენ გვიყვარს მოცარელა.

მოცარელას გაცივებული მასა მუშავდება დაბალი კონცენტრაციის მარილწყალში, რაც ყველს აძლევს რბილ და დელიკატურ გემოს.

შემდეგ, პროდუქტი ჰერმეტულად ილუქება სპეციალურ კონტეინერში და მომხმარებლამდე შეფუთულ მდგომარეობაში მიდის.

სულგუნის მასა შედარებით მაგარი და ნაკლებად დამუშავებულია. პასტერიზაციის პროცესი ტექნოლოგის დაკვირვების ქვეშ მიმდინარეობს.

მიუხედავად იმისა, რომ ორივე ყველი მზადდება პასტერიზებული ძროხის რძისგან, მათი ფორმირების პროცესი მნიშვნელოვნად განსხვავდება.

„მოცარელას“ მომზადების სიმარტივისა და უნივერსალურობის გამო, მას იტალიურ სამზარეულოში მთავარი როლი უჭირავს და ევროპულ სამზარეულოშიც მყარად მოიკიდა ფეხი.

ის ასევე მოთხოვნადია საქართველოშიც. „დღის“ სულგუნი „ნიკორას“ ქსელში, ყველაზე მოთხოვნადი ყველია.

იხილეთ ვლოგი

NS