მსოფლიო
სამხედრო

13

მაისი

დღის ზოგადი ასტროლოგიური პროგნოზი

სამშაბათი, მთვარის მეჩვიდმეტე დღე დაიწყება 23:15-ზე, მთვარე მშვილდოსანს ესტუმრება 12:33-ზე კარგი დღეა ფინანსური საკითხების მოსაგვარებლად, ახალი საქმეების დასაწყებად. ვაჭრობა, უძრავ ქონებასთან დაკავშირებული საკითხების მოგვარება. შეხვედრების, ურთიერთობისა და მხიარულების დღეა. მოერიდეთ საქმეების გარჩევას. უფროსთან კონტაქტი კარგს არაფერს მოგიტანთ. კარგი დღეა მოგზაურობის დასაწყებად, საქმიანობის, სამსახურის შესაცვლელად. კარგი დღეა ქორწინებისთვის, ნიშნობისთვის. გაუფრთხილდით ღვიძლს. მოერიდეთ ღვიძლისა და ნაღვლის ბუშტის ოპერაციას. არ გადაუსხათ სხვას სისხლი და პირიქით.
სამართალი
მეცნიერება
კონფლიქტები
კულტურა/შოუბიზნესი
მოზაიკა
სპორტი
Faceამბები
კვირის კითხვადი სტატიები
თვის კითხვადი სტატიები
იტალიის კულტურისა და ისტორიის ნაწილი - ნაყინი სტრაჩატელას ისტორია 1961 წლიდან - დღემდე
იტალიის კულტურისა და ისტორიის ნაწილი - ნაყინი სტრაჩატელას ისტორია 1961 წლიდან - დღემდე

სტრა­ჩა­ტე­ლა (იტალ. Stracciatella) ნა­ყი­ნის სა­ხე­ო­ბაა, რო­მელ­საც შო­კო­ლა­დის თხე­ლი „ძა­ფე­ბი“, ან პა­ტა­რა ნა­ტე­ხე­ბი აქვს. ამ ცნო­ბი­ლი ნა­ყი­ნის ის­ტო­რია იტა­ლი­ა­ში, ქა­ლაქ ბერ­გა­მო­ში, 1961 წელს და­ი­წყო. სტრა­ჩა­ტე­ლა ენ­რი­კო პა­ნა­ტო­ნის, ცნო­ბი­ლი ჟე­ლა­ტე­რი­ის - "ლა მა­რი­ა­ნას" მფლო­ბელ­მა და შემ­ქმნელ­მა გა­მო­ი­გო­ნა. ის ერთ-ერთი ყვე­ლა­ზე ცნო­ბი­ლი გე­მოა, იტა­ლი­უ­რი ნა­ყი­ნე­ბი­დან.

ინ­სპი­რა­ცია

ჟე­ლა­ტე­რია - La Marianna-ს მფლო­ბელ­მა, ენ­რი­კო პა­ნა­ტო­ნიმ, ამ ნა­ყი­ნის შექ­მნის შთა­გო­ნე­ბა ტრა­დი­ცი­უ­ლი იტა­ლი­უ­რი სუ­პი­დან "stracciatella"-დან მი­ი­ღო. სუ­პის სა­ხელ­წო­დე­ბა მომ­დი­ნა­რე­ობს სი­ტყვი­დან "stracciare", რაც ნიშ­ნავს "რღვე­ვას" ან "დაშ­ლას". წვნი­ა­ნის მნიშ­ვნე­ლო­ვა­ნი ინ­გრე­დი­ენ­ტია კვერ­ცხი, რო­მე­ლიც ცხელ ბუ­ლი­ონ­ში ჩაგ­დე­ბი­სას „ირ­ღვე­ვა“ და ქმნის თხელ ძა­ფებს. ამ იდე­ის გა­მო­ყე­ნე­ბით, ენ­რი­კო პა­ნა­ტო­ნიმ გა­და­წყვი­ტა შე­ექ­მნა მსგავ­სი ტექ­სტუ­რის ნა­ყი­ნი, რათა ახა­ლი შე­თა­ვა­ზე­ბა გა­ე­კე­თე­ბი­ნა თა­ვი­სი რეს­ტორ­ნის მომ­ხმა­რებ­ლე­ბის­თვის, რომ­ლე­ბიც მუ­დამ ითხოვ­დნენ სტრა­ჩა­ტე­ლას წვნი­ანს.

ენ­რი­კო გა­ტა­ცე­ბუ­ლი იყო კუ­ლი­ნა­რი­ით და ცხო­ბით, მრა­ვა­ლი ექ­სპე­რი­მენ­ტის შე­დე­გად, მან შექ­მნა თეთ­რი ნა­ყი­ნი ნა­ღე­ბის­გან, რო­მე­ლიც შავი შო­კო­ლა­დის ნა­ტე­ხე­ბით გა­ა­ფორ­მა. პრო­ცეს­ში და­უ­მა­ტა გამ­დნა­რი შავი შო­კო­ლა­დიც, რო­მე­ლიც მო­მენ­ტა­ლუ­რად გამ­ყარ­და და და­ი­ფხვნა. დამ­დნა­რი შო­კო­ლა­დი, რო­მე­ლიც მო­მენ­ტა­ლუ­რად მყარ­დე­ბა, მოგ­ვა­გო­ნებს კვერ­ცხს, რო­მე­ლიც ცხელ ბუ­ლი­ონ­ში ჩაგ­დე­ბი­სას უც­ბად მყარ­დე­ბა და მსგავს ფორ­მებს იძენს.

მომ­ზა­დე­ბის პრო­ცე­სი

სტრა­ჩა­ტე­ლას დამ­ზა­დე­ბის პრო­ცეს­ში, თხე­ვად, ცხელ შო­კო­ლადს ნელ-ნელა ას­ხა­მენ ცივ ვა­ნი­ლის ნა­ყინ­ში. ცხე­ლი შო­კო­ლა­დი მყი­სი­ე­რად მკვრივ­დე­ბა ცივ ნა­ყინ­თან შე­ხე­ბი­სას და ქმნის შო­კო­ლა­დის თხელ, ხრა­შუ­ნა ნაჭ­რებს, რომ­ლე­ბიც თა­ნაბ­რად ნა­წილ­დე­ბა მთელ მა­სა­ში.

ამ პრო­ცე­სის შე­დე­გად წარ­მო­იქ­მნე­ბა შო­კო­ლა­დის ფან­ტე­ლე­ბი. მი­უ­ხე­და­ვად იმი­სა, რომ სტრა­ჩა­ტე­ლას ნა­ყი­ნი ტრა­დი­ცი­უ­ლად შე­ი­ცავს რძე­ზე დამ­ზა­დე­ბულ ნა­ყინს და რძის შო­კო­ლადს, თა­ნა­მედ­რო­ვე ვა­რი­ა­ცი­ე­ბი ასე­ვე შე­იძ­ლე­ბა გა­კეთ­დეს ვა­ნი­ლი­თა და მუქი შო­კო­ლა­დით. ნა­ყი­ნის სა­წარ­მო­ე­ბი, გან­სა­კუთ­რე­ბით ჩრდი­ლო­ეთ ამე­რი­კა­ში, ხში­რად იყე­ნე­ბენ გა­ხე­ხილ ან დაჭ­რილ შო­კო­ლა­დის ჩიფ­სებს შო­კო­ლა­დის ძა­ფე­ბის ნაც­ვლად.

პო­პუ­ლა­რო­ბა

სტრა­ჩა­ტე­ლას ნა­ყი­ნი სწრა­ფად გახ­და პო­პუ­ლა­რუ­ლი, ჯერ ბერ­გა­მო­ში, შემ­დეგ კი მთელ იტა­ლი­ა­ში. ვა­ნი­ლის ნა­ყი­ნი­სა და ხრა­შუ­ნა შო­კო­ლა­დის ნაჭ­რე­ბის უნი­კა­ლურ­მა ტექ­სტუ­რი­სა და არო­მა­ტის კომ­ბი­ნა­ცი­ამ, ნა­ყი­ნის მრა­ვა­ლი მოყ­ვა­რუ­ლის გული მო­ი­გო. დღეს, სტრა­ჩა­ტე­ლას მთელ მსოფ­ლი­ო­ში იც­ნო­ბენ და უყ­ვართ. ის ხში­რად გვხვდე­ბა ჟე­ლა­ტე­რი­ე­ბის და კა­ფე­ე­ბის მე­ნი­უ­შიც.

სა­ქარ­თვე­ლო­ში, სტრა­ჩა­ტე­ლას ერთ-ერთი მწარ­მო­ე­ბე­ლი ნა­ყი­ნის კომ­პა­ნია „პა­ლო­მა“ გახ­ლავთ. მისი ნა­ყი­ნე­ბის ასორ­ტი­მენ­ტში, სტრა­ჩა­ტე­ლა გა­მორ­ჩე­ულ ად­გილს იკა­ვებს. მი­უ­ხე­და­ვად იმი­სა რომ სტრა­ჩა­ტე­ლას იტა­ლი­უ­რი ფეს­ვე­ბი აქვს, პა­ლო­მას ეს გან­სხვა­ვე­ბუ­ლი გე­მოს რე­ცეპ­ტუ­რა ად­გილ­ზე შე­მუ­შავ­და და სა­გე­მოვ­ნო პა­რა­მეტ­რე­ბით გა­მორ­ჩე­უ­ლია. ნა­ღე­ბის კა­რაქ­სა და შე­ს­ქე­ლე­ბულ რძე­ზე დამ­ზა­დე­ბუ­ლი ნა­ყი­ნი ნამ­დვილ სი­ა­მოვ­ნე­ბას მო­გა­ნი­ჭებთ ზა­ფხუ­ლის ცხელ დღე­ებ­ში.

ამ­რი­გად, სტრა­ჩა­ტე­ლა არ არის მხო­ლოდ ნა­ყი­ნი, არა­მედ იტა­ლი­უ­რი ის­ტო­რი­ი­სა და კულ­ტუ­რის ნა­წი­ლია, რო­მე­ლიც აგ­რძე­ლებს სხვა­დას­ხვა ქვეყ­ნებ­ში სი­ცო­ცხლეს და ხალ­ხის აღ­ფრთო­ვა­ნე­ბას თა­ვი­სი უნი­კა­ლუ­რი ტექ­სტუ­რი­თა და გე­მო­თი.

თამარი
3

სტრაჩატელა არ მზადდება ვანილით

ეს არის ფიორდილატეს და შოკოლადის ნაერთი

რაც შეეხება ვანილს მას სრულებით განსხვავებული გემო და სტრიქტურა აქვს

იტალიის კულტურისა და ისტორიის ნაწილი - ნაყინი სტრაჩატელას ისტორია 1961 წლიდან - დღემდე

იტალიის კულტურისა და ისტორიის ნაწილი - ნაყინი სტრაჩატელას ისტორია 1961 წლიდან - დღემდე

სტრაჩატელა (იტალ. Stracciatella) ნაყინის სახეობაა, რომელსაც შოკოლადის თხელი „ძაფები“, ან პატარა ნატეხები აქვს. ამ ცნობილი ნაყინის ისტორია იტალიაში, ქალაქ ბერგამოში, 1961 წელს დაიწყო. სტრაჩატელა ენრიკო პანატონის, ცნობილი ჟელატერიის - "ლა მარიანას" მფლობელმა და შემქმნელმა გამოიგონა. ის ერთ-ერთი ყველაზე ცნობილი გემოა, იტალიური ნაყინებიდან.

ინსპირაცია

ჟელატერია - La Marianna-ს მფლობელმა, ენრიკო პანატონიმ, ამ ნაყინის შექმნის შთაგონება ტრადიციული იტალიური სუპიდან "stracciatella"-დან მიიღო. სუპის სახელწოდება მომდინარეობს სიტყვიდან "stracciare", რაც ნიშნავს "რღვევას" ან "დაშლას". წვნიანის მნიშვნელოვანი ინგრედიენტია კვერცხი, რომელიც ცხელ ბულიონში ჩაგდებისას „ირღვევა“ და ქმნის თხელ ძაფებს. ამ იდეის გამოყენებით, ენრიკო პანატონიმ გადაწყვიტა შეექმნა მსგავსი ტექსტურის ნაყინი, რათა ახალი შეთავაზება გაეკეთებინა თავისი რესტორნის მომხმარებლებისთვის, რომლებიც მუდამ ითხოვდნენ სტრაჩატელას წვნიანს.

ენრიკო გატაცებული იყო კულინარიით და ცხობით, მრავალი ექსპერიმენტის შედეგად, მან შექმნა თეთრი ნაყინი ნაღებისგან, რომელიც შავი შოკოლადის ნატეხებით გააფორმა. პროცესში დაუმატა გამდნარი შავი შოკოლადიც, რომელიც მომენტალურად გამყარდა და დაიფხვნა. დამდნარი შოკოლადი, რომელიც მომენტალურად მყარდება, მოგვაგონებს კვერცხს, რომელიც ცხელ ბულიონში ჩაგდებისას უცბად მყარდება და მსგავს ფორმებს იძენს.

მომზადების პროცესი

სტრაჩატელას დამზადების პროცესში, თხევად, ცხელ შოკოლადს ნელ-ნელა ასხამენ ცივ ვანილის ნაყინში. ცხელი შოკოლადი მყისიერად მკვრივდება ცივ ნაყინთან შეხებისას და ქმნის შოკოლადის თხელ, ხრაშუნა ნაჭრებს, რომლებიც თანაბრად ნაწილდება მთელ მასაში.

ამ პროცესის შედეგად წარმოიქმნება შოკოლადის ფანტელები. მიუხედავად იმისა, რომ სტრაჩატელას ნაყინი ტრადიციულად შეიცავს რძეზე დამზადებულ ნაყინს და რძის შოკოლადს, თანამედროვე ვარიაციები ასევე შეიძლება გაკეთდეს ვანილითა და მუქი შოკოლადით. ნაყინის საწარმოები, განსაკუთრებით ჩრდილოეთ ამერიკაში, ხშირად იყენებენ გახეხილ ან დაჭრილ შოკოლადის ჩიფსებს შოკოლადის ძაფების ნაცვლად.

პოპულარობა

სტრაჩატელას ნაყინი სწრაფად გახდა პოპულარული, ჯერ ბერგამოში, შემდეგ კი მთელ იტალიაში. ვანილის ნაყინისა და ხრაშუნა შოკოლადის ნაჭრების უნიკალურმა ტექსტურისა და არომატის კომბინაციამ, ნაყინის მრავალი მოყვარულის გული მოიგო. დღეს, სტრაჩატელას მთელ მსოფლიოში იცნობენ და უყვართ. ის ხშირად გვხვდება ჟელატერიების და კაფეების მენიუშიც.

საქართველოში, სტრაჩატელას ერთ-ერთი მწარმოებელი ნაყინის კომპანია „პალომა“ გახლავთ. მისი ნაყინების ასორტიმენტში, სტრაჩატელა გამორჩეულ ადგილს იკავებს. მიუხედავად იმისა რომ სტრაჩატელას იტალიური ფესვები აქვს, პალომას ეს განსხვავებული გემოს რეცეპტურა ადგილზე შემუშავდა და საგემოვნო პარამეტრებით გამორჩეულია. ნაღების კარაქსა და შესქელებულ რძეზე დამზადებული ნაყინი ნამდვილ სიამოვნებას მოგანიჭებთ ზაფხულის ცხელ დღეებში.

ამრიგად, სტრაჩატელა არ არის მხოლოდ ნაყინი, არამედ იტალიური ისტორიისა და კულტურის ნაწილია, რომელიც აგრძელებს სხვადასხვა ქვეყნებში სიცოცხლეს და ხალხის აღფრთოვანებას თავისი უნიკალური ტექსტურითა და გემოთი.