სამართალი
პოლიტიკა
საზოგადოება

8

მაისი

დღის ზოგადი ასტროლოგიური პროგნოზი

პარასკევი, მთვარის მეცამეტე დღე დაიწყება 17:58-ზე, მთვარე სასწორშია ნუ წამოიწყებთ ახალ საქმეებს. უმჯობესია, დრო დაშვებული შეცდომების გამოსასწორებლად გამოიყენოთ. მოაგვარეთ ფინანსური საკითხები. უძრავ ქონებასთან დაკავშირებული პრობლემები განხილვა სხვა დღისთვის გადაიტანეთ. კარგი დღეა სწავლისთვის, ცოდნის მისაღებად. კარგია საქმეების შესრულება თანამოაზრებთან ერთად, კოლექტივში. მოერიდეთ საოჯახო საქმეების საჯაროდ განხილვას, ურთიერთობის გარჩევას; მგზავრობას, მოგზაურობის დაწყებას; საქმის, საქმიანობის შეცვლას. გაუფრთხილდით თირკმლებს. მოერიდეთ სითხისა და ალკოჰოლის მიღებას. აგრეთვე სუსტდება ენდოკრინული სისტემა.
სამხედრო
Faceამბები
კულტურა/შოუბიზნესი
მოზაიკა
მეცნიერება
კვირის კითხვადი სტატიები
თვის კითხვადი სტატიები
ჯანსაღი და გემრიელი - ექსპერტის მოსაზრებები ხუთ ტრადიციულ საუზმეზე მთელი მსოფლიოდან
ჯანსაღი და გემრიელი - ექსპერტის მოსაზრებები ხუთ ტრადიციულ საუზმეზე მთელი მსოფლიოდან

რას მი­ირ­თმე­ვენ ადა­მი­ა­ნე­ბი სა­უზ­მე­ზე მსოფ­ლი­ოს სხვა­დას­ხვა ქვე­ყა­ნა­ში? შეგ­ვიძ­ლია თუ არა, მივ­ბა­ძოთ? Herbalife Nutrition-ის კვე­ბის ექ­სპერტ ანას­ტა­სია კურ­გი­ნი­ან­თან ერ­თად ვი­მოგ­ზა­უ­რებთ აზი­ა­ში, სამ­ხრეთ ამე­რი­კა­სა და ევ­რო­პა­ში[1] და მო­გიყ­ვე­ბით სხვა­დას­ხვა ქვეყ­ნის ტრა­დი­ცი­უ­ლი სა­უზ­მის შე­სა­ხებ.

1. კოს­ტა რიკა

Gallo pinto, ანუ "ლა­ქე­ბი­ა­ნი მა­მა­ლი“ ტრა­დი­ცი­უ­ლი სა­უზ­მეა კოს­ტა რი­კა­ში. ეს არის ბრინ­ჯი­სა და შავი ლო­ბი­ოს კერ­ძი, რო­მელ­შიც შე­ზა­ვე­ბუ­ლია კოჭა, სა­ნე­ლებ­ლე­ბი, წი­წა­კა, ხახ­ვი, ქინ­ძი და ლი­ზა­ნო (Lizano) (კოს­ტა რი­კას სალ­სა). კოს­ტა რი­კე­ლე­ბი ამ კერძს ხში­რად მი­ირ­თმე­ვენ კვერ­ცხთან, ყველ­თან, ავო­კა­დოს­თან, შემ­წვარ ბა­ნან­თან, არა­ჟან­თან, ტორ­ტი­ლი­ას­თან და ყა­ვას­თან ერ­თად. ასე­თი სა­უზ­მე ცოტა ცხა­რეა, მაგ­რამ ძა­ლი­ან გემ­რი­ე­ლი.

ანას­ტა­სია კურ­გი­ნი­ა­ნი:

“ეს და­ბა­ლან­სე­ბუ­ლი სა­უზ­მის საკ­მა­ოდ კარ­გი ვერ­სი­აა. ბევ­რი ქვეყ­ნის სამ­ზა­რე­უ­ლო აერ­თი­ა­ნებს ბრინჯსა და პარ­კოს­ნებს, რად­გან ასე ვი­ღებთ ამი­ნომ­ჟა­ვე­ბის სპექტრს, ნახ­შირ­წყლებ­სა და ბოჭ­კო­ებს. სა­ნე­ლებ­ლე­ბი, გან­სა­კუთ­რე­ბით კოჭა და ქინ­ძი ხელს უწყობს საჭ­მლის მო­ნე­ლე­ბას და ნაღ­ვე­ლის გა­დი­ნე­ბას. კვერ­ცხი და ყვე­ლი კი თქვენს სა­უზ­მეს ცი­ლე­ბი­თაც გა­ა­ჯე­რებს და ულუ­ფა უფრო ნოყი­ე­რი იქ­ნე­ბა.“

2. ვი­ეტ­ნა­მი

არ აქვს მნიშ­ვნე­ლო­ბა, თქვენ იმ­ყო­ფე­ბით ისეთ ხმა­უ­რი­ან მე­გა­პო­ლის­ში, რო­გო­რი­ცაა ხო­ში­მი­ნი, თუ სო­ფელ­ში, რო­გო­რი­ცაა სა პაუ. ყველ­გან შეხ­ვდე­ბით ვი­ეტ­ნა­მე­ლებს, რომ­ლე­ბიც სა­უზ­მე­ზე ფოს (phô) წვნი­ანს მი­ირ­თმე­ვენ. მი­ზე­ზი ისაა, რომ რეს­ტორ­ნე­ბი და სა­სა­დი­ლო­ე­ბი, რომ­ლე­ბიც ფოს ამ­ზა­დე­ბენ, დი­ლის 10 სა­ა­თი­დან დღის ბო­ლომ­დე მუ­შა­ო­ბას წყვე­ტენ.

ფო სურ­ნე­ლო­ვა­ნი წვნი­ა­ნია, რო­მე­ლიც ძრო­ხის, ან ქათ­მის ხორ­ცის ბუ­ლი­ო­ნის ბა­ზა­ზე მზად­დე­ბა. ამას ემა­ტე­ბა ახა­ლი მწვა­ნი­ლი, ბრინ­ჯის ნუდლსი და გა­ტა­რე­ბუ­ლი ხორ­ცი, ან ბოსტნე­უ­ლი. ფოს გან­სა­კუთ­რე­ბუ­ლი გე­მოს სა­ი­დუმ­ლო ბუ­ლი­ო­ნის და­ბალ ტემ­პე­რა­ტუ­რა­ზე ხარ­შვაა. აუ­ცი­ლე­ბე­ლია, რომ ბუ­ლი­ო­ნი რამ­დე­ნი­მე სა­ა­თის გან­მავ­ლო­ბა­ში ვა­დუ­ღოთ.

ანას­ტა­სია კურ­გი­ნი­ა­ნი:

„ვი­ეტ­ნა­მე­ლე­ბის ახალ­გაზ­რდა კა­ნის შე­ნარ­ჩუ­ნე­ბის სა­ი­დუმ­ლო ამოხ­სნი­ლია - ეს არის ფო! სავ­სე­ბით შე­საძ­ლე­ბე­ლია, წვნი­ა­ნი იყოს სა­უზ­მეც და ვახ­შა­მიც. ყუ­რა­დღე­ბა მხო­ლოდ მის შე­მად­გენ­ლო­ბას უნდა მი­ვაქ­ცი­ოთ. ამ შემ­თხვე­ვა­ში, მნიშ­ვნე­ლო­ვა­ნია სა­ქონ­ლის, ან ქათ­მის ხორ­ცის ბუ­ლი­ო­ნი, რომ­ლის მომ­ზა­დე­ბა­საც რამ­დე­ნი­მე სა­ა­თი სჭირ­დე­ბა. ძვლის ბუ­ლი­ო­ნი მდი­და­რია კო­ლა­გე­ნით, კალ­ცი­უ­მით და მაგ­ნი­უ­მით, თუ­თი­ით და ფოს­ფო­რით, რაც ხელს უწყობს ნაწ­ლა­ვე­ბის ჯან­მრთე­ლო­ბას და უზ­რუნ­ველ­ყოფს ჩვე­ნი კა­ნი­სა და თმის სი­ლა­მა­ზეს. მწვა­ნი­ლი კი ვი­ტა­მი­ნე­ბი­სა და მი­ნე­რა­ლე­ბის შე­სა­ნიშ­ნა­ვი წყა­როა. ბრინ­ჯის ნუდლსით ნახ­შირ­წყლებს მი­ვი­ღებთ, ხოლო გა­ტა­რე­ბუ­ლი ხორ­ცით - ცი­ლას იმი­სათ­ვის, რომ სა­უზ­მე ნოყი­ე­რი იყოს.“

3. დიდი ბრი­ტა­ნე­თი

შემ­წვა­რი ბე­კო­ნი, ათ­ქვე­ფი­ლი კვერ­ცხი, ძეხ­ვე­უ­ლი, პუ­დინ­გი, გა­მომ­ცხვა­რი ლო­ბიო, სოკო, პო­მი­დო­რი, ტოს­ტი და ჩაი, ან ყავა - ეს არის იმ ინ­გრე­დი­ენ­ტე­ბის გრძე­ლი სია, რო­მე­ლიც ტრა­დი­ცი­ულ ინ­გლი­სურ სა­უზ­მეს ქმნის (fry-up). გა­ერ­თი­ა­ნე­ბუ­ლი სა­მე­ფოს თი­თო­ე­ულ რე­გი­ონ­ში პრო­დუქ­ცი­ის ასორ­ტი­მენ­ტი გან­სხვა­ვე­ბუ­ლია. მა­გა­ლი­თად, უელსში ხა­ჭოს­თან ერ­თად ხში­რად მი­ირ­თმე­ვენ ლა­ვერბრედს (laverbread), ანუ ზღვის მცე­ნა­რე­ე­ბის პი­უ­რეს. კორნ­ვოლ­ში სა­უზ­მის აუ­ცი­ლე­ბე­ლი ინ­გრე­დი­ენ­ტია კარ­ტო­ფი­ლის ორ­ცხო­ბი­ლა. შოტ­ლან­დი­უ­რი სა­უზ­მის მნიშ­ვნე­ლო­ვან ნა­წილს კი კარ­ტო­ფი­ლის სკო­ნე­ბი, ან ტატი (tatti) წარ­მო­ად­გენს.

ანას­ტა­სია კურ­გი­ნი­ა­ნი:

„იმი­სათ­ვის, რომ ინ­გლი­სუ­რი სა­უზ­მის შემ­დეგ თავი მსუ­ბუ­ქად ვიგ­რძნოთ და არც მუც­ლის შე­ბე­რი­ლო­ბამ შეგ­ვა­წუ­ხოს, თქვე­ნი ულუ­ფა უნდა მომ­ზად­დეს ხორ­ცის, ლო­ბი­ოს, სო­კო­სა და პუ­რის კომ­ბი­ნა­ცი­ით. ასე­თი გემ­რი­ე­ლი და ნოყი­ე­რი სა­უზ­მე ნამ­დვი­ლად არის დღის მთა­ვა­რი კერ­ძი. შემ­წვა­რი კვერ­ცხი და შავი პუ­დინ­გი ცი­ლის, მი­ნე­რა­ლე­ბი­სა და ვი­ტა­მი­ნე­ბის წყა­როა. რაც შე­ე­ხე­ბა შემ­წვარ ბე­კონ­სა და ძეხვს - ნამ­დვი­ლად ვერ და­ვარ­ქმევ­დი სა­სურ­ველ სა­უზ­მეს, გან­სა­კუთ­რე­ბით კი, ყო­ველ­დღი­ურ რე­ჟიმ­ში. ამას­თან, შემ­წვა­რი ბე­კო­ნი ორ­გა­ნიზ­მში დიდი რა­ო­დე­ნო­ბის გლი­კა­ცი­ის სა­ბო­ლოო პრო­დუქტს წარ­მოქ­მნის (მარ­ტი­ვი შაქ­რე­ბის, ცი­ლე­ბი­სა და ლი­პი­დე­ბის ცვლა). ეს კი ჩვე­ნი ორ­გა­ნიზ­მის სწრაფ და­ბე­რე­ბას იწ­ვევს“

4. ჩი­ნე­თი

ჩი­ნე­ლე­ბის საყ­ვა­რე­ლი სა­უზ­მე ჯიან ბინ­გია. ეს არის ბლი­ნე­ბი მწნი­ლის, ღო­რის გა­ტა­რე­ბუ­ლი ხორ­ცის, შა­ლო­ტის, უონ­ტო­ნის, ან ტკბი­ლი კარ­ტო­ფი­ლის სა­ტე­ნით. ასეთ სა­უზ­მეს, ჩვე­უ­ლებ­რივ, გზად მი­ირ­თმე­ვენ ხოლ­მე. იმი­სათ­ვის, რომ სა­ტე­ნი ახა­ლი იყოს, ხოლო ბლი­ნე­ბი - გემ­რი­ე­ლი და ხრა­შუ­ნა, ჩი­ნე­თის სწრა­ფი კვე­ბის მო­ვაჭ­რე­ე­ბი კერძს თქვენს თვალ­წინ ამ­ზა­დე­ბენ. ამი­ტომ, შე­საძ­ლოა, ცოტა ხანს ლო­დი­ნიც მო­გი­წი­ოთ.

ანას­ტა­სია კურ­გი­ნი­ა­ნი:

„ეს არის ნამ­დვი­ლი ჩი­ნუ­რი სა­უზ­მე. ყვე­ლა­ზე და­ბა­ლან­სე­ბულ საკ­ვებ­საც კი სწო­რად მო­ნე­ლე­ბა და ათ­ვი­სე­ბა სჭირ­დე­ბა. გზად სა­უზ­მო­ბა არც ისე კარ­გია, მი­თუ­მე­ტეს მა­შინ, როცა საჭ­მლის მომ­ნე­ლე­ბე­ლი სის­ტე­მის მუ­შა­ო­ბას­თან და­კავ­ში­რე­ბით პრობ­ლე­მე­ბი არ­სე­ბობს. იმის­თვის, რომ შიმ­ში­ლის გრძნო­ბამ დიდ­ხანს არ შე­გა­წუ­ხოთ, თქვე­ნი სა­უზ­მე უნდა შე­ი­ცავ­დეს ცი­ლებს, ბოჭ­კო­ებ­სა და ცხი­მებს. ჩი­ნუ­რი სა­უზ­მის შემ­თხვე­ვა­ში, გვაქვს ღო­რის ხორ­ცი, ხახ­ვი, ტკბი­ლი კარ­ტო­ფი­ლი - და ეს შე­სა­ნიშ­ნა­ვია! შემ­წვარ ბლი­ნებს კი უფრო ჯან­სა­ღი ალ­ტერ­ნა­ტი­ვით შევ­ცვლი­დი.“

5.კო­ლუმ­ბია

Changua (ჩან­გუა) ცენ­ტრა­ლუ­რი ან­დე­ბის რე­გი­ო­ნის­თვის და­მა­ხა­სი­ა­თე­ბე­ლი ნოყი­ე­რი წვნი­ა­ნია, რო­მე­ლიც გან­სა­კუთ­რე­ბით პო­პუ­ლა­რუ­ლია კო­ლუმ­ბი­ის დე­და­ქა­ლაქ ბო­გო­ტა­ში. ნა­ცი­ო­ნა­ლუ­რი სა­უზ­მის მო­სამ­ზა­დებ­ლად, ერ­თმა­ნეთ­ში თა­ნა­ბა­რი რა­ო­დე­ნო­ბით ურე­ვენ წყალ­სა და რძეს, ადუ­ღე­ბენ, შემ­დეგ კი უმა­ტე­ბენ მხო­ლოდ კვერ­ცხის გუ­ლებს. შა­ლო­ტით, ან ქინ­ძით გა­ჯე­რე­ბულ ამ წვნი­ანს მი­ირ­თმე­ვენ კა­ლა­დოს­თან (შემ­წვა­რი პუ­რის ნა­ჭე­რი) ერ­თად. ეს და­მამ­შვი­დე­ბე­ლი, ნოყი­ე­რი ცხე­ლი კერ­ძი შე­სა­ნიშ­ნა­ვი სა­შუ­ა­ლე­ბაა გა­ცი­ე­ბის დრო­საც.

ანას­ტა­სია კურ­გი­ნი­ა­ნი:

„ეს სა­უზ­მედ წვნი­ა­ნის მირ­თმე­ვის კი­დევ ერთი ვერ­სი­აა. თუმ­ცა, ზრდას­რუ­ლი ადა­მი­ა­ნის კვე­ბის რა­ცი­ონ­ში რძის შე­ტა­ნას­თან და­კავ­ში­რე­ბით ცოტა ფრთხი­ლად უნდა ვი­ყოთ. რძის მო­ნე­ლე­ბა ყვე­ლას­თვის მარ­ტი­ვი არ არის. სხვა­თა­შო­რის, აზი­ურ სამ­ზა­რე­უ­ლო­ში რძეს საკ­მა­ოდ იშ­ვი­ა­თად იყე­ნე­ბენ. მი­ზე­ზი ლაქ­ტო­ზაა. ლაქ­ტო­ზის აუ­ტან­ლო­ბა საკ­მა­ოდ გავ­რცე­ლე­ბუ­ლია ჩრდი­ლო­ეთ ამე­რი­კა­ში, აფ­რი­კა­სა და სამ­ხრეთ-აღ­მო­სავ­ლეთ აზი­ა­ში (ლაქ­ტო­ზის დე­ფი­ცი­ტის შემ­თხვე­ვე­ბის სიხ­ში­რე 70-100%). რუ­სეთ­ში, მა­გა­ლი­თად, მაჩ­ვე­ნე­ბე­ლი 16%-ია. სა­მა­გი­ე­როდ, სა­უზ­მე­ზე კვერ­ცხი­სა და მწვა­ნი­ლის მი­ღე­ბა სავ­სე­ბით შე­საძ­ლე­ბე­ლია.“

სა­უზ­მე დღის ერთ-ერთი მთა­ვა­რი კვე­ბაა, რო­მე­ლიც ხელს უწყობს მე­ტა­ბო­ლიზმს და თა­ვი­დან გვა­რი­დებს უკონ­ტრო­ლო შიმ­ში­ლის შე­ტე­ვებ­სა და საჭ­მლის მი­ღე­ბის მუდ­მივ სურ­ვილს. თუ დრო არ გაქვთ სრუ­ლი სა­უზ­მის მო­სამ­ზა­დებ­ლად, Herbalife Nutrition-ის და­ბა­ლან­სე­ბუ­ლი სა­უზ­მე სა­უ­კე­თე­სო ალ­ტერ­ნა­ტი­ვაა პრო­ტე­ი­ნის შე­ი­კი ფორ­მუ­ლა 1 ორ­გა­ნიზმს ავ­სებს მა­ღა­ლი ხა­რის­ხის ცი­ლე­ბით, ვი­ტა­მი­ნე­ბი­თა და მი­ნე­რა­ლე­ბით, „კომ­პლექ­სუ­რი“ ნახ­შირ­წყლე­ბით, ბოჭ­კო­ე­ბით და სხვა სა­ჭი­რო ელე­მენ­ტით. კოქ­ტე­ილ­თან ერ­თად შე­გიძ­ლი­ათ მი­ირ­თვათ ალო­ეს მცე­ნა­რე­უ­ლი სას­მე­ლი რო­მე­ლიც ჩაის, ან ყა­ვის კარ­გი ალ­ტერ­ნა­ტი­ვაა. ამ სა­უზ­მის მომ­ზა­დე­ბას მხო­ლოდ სამი წუთი სჭირ­დე­ბა. მი­უ­ხე­და­ვად და­ბა­ლი კა­ლო­რი­უ­ლი შემ­ცვე­ლო­ბი­სა (217 კკალ, რძის ჩათ­ვლით 1,5% ცხი­მი­ა­ნი შემ­ცვე­ლო­ბით), კოქ­ტე­ი­ლის და­ლე­ვის შემ­დეგ, რამ­დე­ნი­მე სა­ა­თის გან­მავ­ლო­ბა­ში არ მოგ­შივ­დე­ბათ. ის აგავ­სებთ მაკ­რო და მიკ­რო ელე­მენ­ტე­ბით და თავს იგ­რძნობთ ენერ­გი­უ­ლად.

(R)

1

შენ მიკმინე წახუჭულ თვალში.....

დღის ვიდეო
00:00 / 00:00
რა მოხდება იმ შემთხვევაში თუ პირი ჯარიმას არ გადაიხდის და რა ვადებს უკავშირდება მისი აღსრულება?
ავტორი:

ჯანსაღი და გემრიელი - ექსპერტის მოსაზრებები ხუთ ტრადიციულ საუზმეზე მთელი მსოფლიოდან

ჯანსაღი და გემრიელი - ექსპერტის მოსაზრებები ხუთ ტრადიციულ საუზმეზე მთელი მსოფლიოდან

რას მიირთმევენ ადამიანები საუზმეზე მსოფლიოს სხვადასხვა ქვეყანაში? შეგვიძლია თუ არა, მივბაძოთ? Herbalife Nutrition-ის კვების ექსპერტ ანასტასია კურგინიანთან ერთად ვიმოგზაურებთ აზიაში, სამხრეთ ამერიკასა და ევროპაში[1] და მოგიყვებით სხვადასხვა ქვეყნის ტრადიციული საუზმის შესახებ.

1. კოსტა რიკა

Gallo pinto, ანუ "ლაქებიანი მამალი“ ტრადიციული საუზმეა კოსტა რიკაში. ეს არის ბრინჯისა და შავი ლობიოს კერძი, რომელშიც შეზავებულია კოჭა, სანელებლები, წიწაკა, ხახვი, ქინძი და ლიზანო (Lizano) (კოსტა რიკას სალსა). კოსტა რიკელები ამ კერძს ხშირად მიირთმევენ კვერცხთან, ყველთან, ავოკადოსთან, შემწვარ ბანანთან, არაჟანთან, ტორტილიასთან და ყავასთან ერთად. ასეთი საუზმე ცოტა ცხარეა, მაგრამ ძალიან გემრიელი.

ანასტასია კურგინიანი:

“ეს დაბალანსებული საუზმის საკმაოდ კარგი ვერსიაა. ბევრი ქვეყნის სამზარეულო აერთიანებს ბრინჯსა და პარკოსნებს, რადგან ასე ვიღებთ ამინომჟავების სპექტრს, ნახშირწყლებსა და ბოჭკოებს. სანელებლები, განსაკუთრებით კოჭა და ქინძი ხელს უწყობს საჭმლის მონელებას და ნაღველის გადინებას. კვერცხი და ყველი კი თქვენს საუზმეს ცილებითაც გააჯერებს და ულუფა უფრო ნოყიერი იქნება.“

2. ვიეტნამი

არ აქვს მნიშვნელობა, თქვენ იმყოფებით ისეთ ხმაურიან მეგაპოლისში, როგორიცაა ხოშიმინი, თუ სოფელში, როგორიცაა სა პაუ. ყველგან შეხვდებით ვიეტნამელებს, რომლებიც საუზმეზე ფოს (phô) წვნიანს მიირთმევენ. მიზეზი ისაა, რომ რესტორნები და სასადილოები, რომლებიც ფოს ამზადებენ, დილის 10 საათიდან დღის ბოლომდე მუშაობას წყვეტენ.

ფო სურნელოვანი წვნიანია, რომელიც ძროხის, ან ქათმის ხორცის ბულიონის ბაზაზე მზადდება. ამას ემატება ახალი მწვანილი, ბრინჯის ნუდლსი და გატარებული ხორცი, ან ბოსტნეული. ფოს განსაკუთრებული გემოს საიდუმლო ბულიონის დაბალ ტემპერატურაზე ხარშვაა. აუცილებელია, რომ ბულიონი რამდენიმე საათის განმავლობაში ვადუღოთ.

ანასტასია კურგინიანი:

„ვიეტნამელების ახალგაზრდა კანის შენარჩუნების საიდუმლო ამოხსნილია - ეს არის ფო! სავსებით შესაძლებელია, წვნიანი იყოს საუზმეც და ვახშამიც. ყურადღება მხოლოდ მის შემადგენლობას უნდა მივაქციოთ. ამ შემთხვევაში, მნიშვნელოვანია საქონლის, ან ქათმის ხორცის ბულიონი, რომლის მომზადებასაც რამდენიმე საათი სჭირდება. ძვლის ბულიონი მდიდარია კოლაგენით, კალციუმით და მაგნიუმით, თუთიით და ფოსფორით, რაც ხელს უწყობს ნაწლავების ჯანმრთელობას და უზრუნველყოფს ჩვენი კანისა და თმის სილამაზეს. მწვანილი კი ვიტამინებისა და მინერალების შესანიშნავი წყაროა. ბრინჯის ნუდლსით ნახშირწყლებს მივიღებთ, ხოლო გატარებული ხორცით - ცილას იმისათვის, რომ საუზმე ნოყიერი იყოს.“

3. დიდი ბრიტანეთი

შემწვარი ბეკონი, ათქვეფილი კვერცხი, ძეხვეული, პუდინგი, გამომცხვარი ლობიო, სოკო, პომიდორი, ტოსტი და ჩაი, ან ყავა - ეს არის იმ ინგრედიენტების გრძელი სია, რომელიც ტრადიციულ ინგლისურ საუზმეს ქმნის (fry-up). გაერთიანებული სამეფოს თითოეულ რეგიონში პროდუქციის ასორტიმენტი განსხვავებულია. მაგალითად, უელსში ხაჭოსთან ერთად ხშირად მიირთმევენ ლავერბრედს (laverbread), ანუ ზღვის მცენარეების პიურეს. კორნვოლში საუზმის აუცილებელი ინგრედიენტია კარტოფილის ორცხობილა. შოტლანდიური საუზმის მნიშვნელოვან ნაწილს კი კარტოფილის სკონები, ან ტატი (tatti) წარმოადგენს.

ანასტასია კურგინიანი:

„იმისათვის, რომ ინგლისური საუზმის შემდეგ თავი მსუბუქად ვიგრძნოთ და არც მუცლის შებერილობამ შეგვაწუხოს, თქვენი ულუფა უნდა მომზადდეს ხორცის, ლობიოს, სოკოსა და პურის კომბინაციით. ასეთი გემრიელი და ნოყიერი საუზმე ნამდვილად არის დღის მთავარი კერძი. შემწვარი კვერცხი და შავი პუდინგი ცილის, მინერალებისა და ვიტამინების წყაროა. რაც შეეხება შემწვარ ბეკონსა და ძეხვს - ნამდვილად ვერ დავარქმევდი სასურველ საუზმეს, განსაკუთრებით კი, ყოველდღიურ რეჟიმში. ამასთან, შემწვარი ბეკონი ორგანიზმში დიდი რაოდენობის გლიკაციის საბოლოო პროდუქტს წარმოქმნის (მარტივი შაქრების, ცილებისა და ლიპიდების ცვლა). ეს კი ჩვენი ორგანიზმის სწრაფ დაბერებას იწვევს“

4. ჩინეთი

ჩინელების საყვარელი საუზმე ჯიან ბინგია. ეს არის ბლინები მწნილის, ღორის გატარებული ხორცის, შალოტის, უონტონის, ან ტკბილი კარტოფილის სატენით. ასეთ საუზმეს, ჩვეულებრივ, გზად მიირთმევენ ხოლმე. იმისათვის, რომ სატენი ახალი იყოს, ხოლო ბლინები - გემრიელი და ხრაშუნა, ჩინეთის სწრაფი კვების მოვაჭრეები კერძს თქვენს თვალწინ ამზადებენ. ამიტომ, შესაძლოა, ცოტა ხანს ლოდინიც მოგიწიოთ.

ანასტასია კურგინიანი:

„ეს არის ნამდვილი ჩინური საუზმე. ყველაზე დაბალანსებულ საკვებსაც კი სწორად მონელება და ათვისება სჭირდება. გზად საუზმობა არც ისე კარგია, მითუმეტეს მაშინ, როცა საჭმლის მომნელებელი სისტემის მუშაობასთან დაკავშირებით პრობლემები არსებობს. იმისთვის, რომ შიმშილის გრძნობამ დიდხანს არ შეგაწუხოთ, თქვენი საუზმე უნდა შეიცავდეს ცილებს, ბოჭკოებსა და ცხიმებს. ჩინური საუზმის შემთხვევაში, გვაქვს ღორის ხორცი, ხახვი, ტკბილი კარტოფილი - და ეს შესანიშნავია! შემწვარ ბლინებს კი უფრო ჯანსაღი ალტერნატივით შევცვლიდი.“

5.კოლუმბია

Changua (ჩანგუა) ცენტრალური ანდების რეგიონისთვის დამახასიათებელი ნოყიერი წვნიანია, რომელიც განსაკუთრებით პოპულარულია კოლუმბიის დედაქალაქ ბოგოტაში. ნაციონალური საუზმის მოსამზადებლად, ერთმანეთში თანაბარი რაოდენობით ურევენ წყალსა და რძეს, ადუღებენ, შემდეგ კი უმატებენ მხოლოდ კვერცხის გულებს. შალოტით, ან ქინძით გაჯერებულ ამ წვნიანს მიირთმევენ კალადოსთან (შემწვარი პურის ნაჭერი) ერთად. ეს დამამშვიდებელი, ნოყიერი ცხელი კერძი შესანიშნავი საშუალებაა გაციების დროსაც.

ანასტასია კურგინიანი:

„ეს საუზმედ წვნიანის მირთმევის კიდევ ერთი ვერსიაა. თუმცა, ზრდასრული ადამიანის კვების რაციონში რძის შეტანასთან დაკავშირებით ცოტა ფრთხილად უნდა ვიყოთ. რძის მონელება ყველასთვის მარტივი არ არის. სხვათაშორის, აზიურ სამზარეულოში რძეს საკმაოდ იშვიათად იყენებენ. მიზეზი ლაქტოზაა. ლაქტოზის აუტანლობა საკმაოდ გავრცელებულია ჩრდილოეთ ამერიკაში, აფრიკასა და სამხრეთ-აღმოსავლეთ აზიაში (ლაქტოზის დეფიციტის შემთხვევების სიხშირე 70-100%). რუსეთში, მაგალითად, მაჩვენებელი 16%-ია. სამაგიეროდ, საუზმეზე კვერცხისა და მწვანილის მიღება სავსებით შესაძლებელია.“

საუზმე დღის ერთ-ერთი მთავარი კვებაა, რომელიც ხელს უწყობს მეტაბოლიზმს და თავიდან გვარიდებს უკონტროლო შიმშილის შეტევებსა და საჭმლის მიღების მუდმივ სურვილს. თუ დრო არ გაქვთ სრული საუზმის მოსამზადებლად, Herbalife Nutrition-ის დაბალანსებული საუზმე საუკეთესო ალტერნატივაა პროტეინის შეიკი ფორმულა 1 ორგანიზმს ავსებს მაღალი ხარისხის ცილებით, ვიტამინებითა და მინერალებით, „კომპლექსური“ ნახშირწყლებით, ბოჭკოებით და სხვა საჭირო ელემენტით. კოქტეილთან ერთად შეგიძლიათ მიირთვათ ალოეს მცენარეული სასმელი რომელიც ჩაის, ან ყავის კარგი ალტერნატივაა. ამ საუზმის მომზადებას მხოლოდ სამი წუთი სჭირდება. მიუხედავად დაბალი კალორიული შემცველობისა (217 კკალ, რძის ჩათვლით 1,5% ცხიმიანი შემცველობით), კოქტეილის დალევის შემდეგ, რამდენიმე საათის განმავლობაში არ მოგშივდებათ. ის აგავსებთ მაკრო და მიკრო ელემენტებით და თავს იგრძნობთ ენერგიულად.

(R)