სპორტი
Faceამბები
მსოფლიო
პოლიტიკა
საზოგადოება
მოზაიკა
სამხედრო
კულტურა/შოუბიზნესი
კონფლიქტები
კვირის კითხვადი სტატიები
თვის კითხვადი სტატიები
როგორ გავყინოთ პროდუქტები ზამთრისთვის - სასარგებლო რჩევები
როგორ გავყინოთ პროდუქტები ზამთრისთვის - სასარგებლო რჩევები

იმი­სათ­ვის, რომ გა­ყი­ნულ­მა პრო­დუქტმა შე­ი­ნარ­ჩუ­ნოს სა­სარ­გებ­ლო თვი­სე­ბე­ბი, უნდა გა­ვით­ვა­ლის­წი­ნოთ ზო­გი­ერ­თი ნი­უ­ან­სი. შე­სა­ნა­ხი პრო­დუქ­ტი უნდა იყოს საღი და ახა­ლი. ყუ­რა­დღე­ბა უნდა მი­ვაქ­ცი­ოთ შე­სა­ფუთ მა­სა­ლას. ის პარ­კე­ბი, რომ­ლი­თაც პრო­დუქ­ტე­ბი სუ­პერ­მარ­კე­ტი­დან მო­გაქვთ, გა­ყინ­ვის­თვის არ გა­მო­გად­გე­ბათ. უმ­ჯო­ბე­სია პრო­დუქ­ტე­ბი გა­ყი­ნოთ სპე­ცი­ა­ლურ კონ­ტე­ი­ნე­რებ­ში. შე­იძ­ლე­ბა გა­მო­ვი­ყე­ნოთ ფოლ­გაც, თუმ­ცა ის უნდა იყოს სქე­ლი, რომ არ გა­ი­ხეს. სა­ყი­ნუ­ლე­ში მო­თავ­სე­ბულ ყვე­ლა პრო­დუქტს გა­უ­კე­თეთ მარ­კი­რე­ბა, რა პრო­დუქ­ტია და რო­დი­საა გა­ყი­ნუ­ლი. უნდა გა­ვით­ვა­ლის­წი­ნოთ რო­მე­ლი პრო­დუქ­ტის გა­ყინ­ვა შე­იძ­ლე­ბა და რომ­ლის არა­სა­სურ­ვე­ლია.

ბოსტნე­უ­ლი

ახალ ბოსტნე­ულს ასუფ­თა­ვე­ბენ, რე­ცხა­ვენ, ჭრი­ან, მო­წა­ლა­ვენ (მდუ­ღა­რე წყალ­ში ჩაშ­ვე­ბა რა­მო­დე­ნი­მე წუ­თით) და ყი­ნა­ვენ ულუ­ფე­ბად. მო­წალ­ვის პრო­ცე­სი მოქ­მე­დებს ბოსტნე­ულ­ში არ­სე­ბულ ნა­ტუ­რა­ლურ ფერ­მენ­ტებ­ზე, რომ­ლებ­მაც გა­ყინ­ვი­სას შე­იძ­ლე­ბა შეც­ვა­ლოს ბოსტნე­უ­ლის გემო, ფერი და ხა­რის­ხი. ჭარ­ხა­ლი უნდა გავ­ყი­ნოთ მო­ხარ­შუ­ლი და გა­ხე­ხი­ლი. სტა­ფი­ლო შე­იძ­ლე­ბა გავ­ყი­ნოთ რო­გორც უმ, ისე მო­ხარ­შულ, გა­ხე­ხილ ან დაჭ­რილ მდგო­მა­რე­ო­ბა­ში იმ კერ­ძე­ბი­დან გა­მომ­დი­ნა­რე, რა­შიც გინ­დათ გა­მო­ი­ყე­ნოთ. წი­წა­კას ჭრი­ან ნაჭ­რე­ბად და ყი­ნა­ვენ უმ ან მო­წა­ლულ მდგო­მა­რე­ო­ბა­ში. პო­მი­დო­რის გა­ყინ­ვაც შე­საძ­ლე­ბე­ლია, თუმ­ცა უნდა გა­ვით­ვა­ლის­წი­ნოთ, რომ ის უნდა გა­მო­ვი­ყე­ნოთ კერ­ძე­ბის მო­სამ­ზა­დებ­ლად, რად­გა­ნაც კარ­გავს სიმ­კვრი­ვეს. შე­იძ­ლე­ბა პო­მი­დო­რი გავ­ყი­ნოთ რგო­ლე­ბად დაჭ­რი­ლი (პი­ცის­თვის), მე­ო­თხე­დე­ბად (ბოსტნე­უ­ლის კერ­ძე­ბის­თვის) და მთლი­ა­ნი (თუ ასეთ პო­მი­დორს ცხე­ლი წყლის ქვეშ მო­ვა­თავ­სებთ შე­სა­ნიშ­ნა­ვად ეც­ლე­ბა კანი). ბად­რი­ჯა­ნი, მწვა­ნე ლო­ბიო გა­ყი­ნი­ვის წინ უნდა მო­ი­წა­ლოს.

რო­გორ გავ­ყი­ნოთ ბულ­გა­რუ­ლი წი­წა­კა: ბულ­გა­რუ­ლი წი­წა­კა გა­რე­ცხეთ, გა­ა­სუფ­თა­ვეთ თეს­ლი­სა­გან, მო­ა­ჭე­რით ყუნ­წი, და­ჭე­რით ისე, რო­გორც მოგ­წონთ და გა­ნათვსეთ კონ­ტე­ი­ნე­რებ­ში.

რო­გორ გავ­ყი­ნოთ ბად­რი­ჯა­ნი: გა­რე­ცხეთ ბად­რი­ჯა­ნი, გა­ამ­შრა­ლეთ, მო­ა­ჭე­რით ყუნ­წი, და­ჭე­რით 5 მმ სის­ქის ნაჭ­რე­ბად, მო­ა­ყა­რეთ მა­რი­ლი და გა­ა­ჩე­რეთ ნა­ხე­ვა­რი სა­ა­თი. გა­და­ავ­ლეთ წყლი და ჩა­უშ­ვით მდუ­ღა­რე წყა­ლი­ში 2-3 წუ­თით. გა­და­ი­ტა­ნეთ ცივ წყალ­ში, ცოტა ხანი გა­ა­ჩე­რეთ და გა­აშ­რეთ ქა­ღალ­დის ხელ­სა­ხოც­ზე. და­ა­წყვეთ შემ­დეგ და­ფა­ზე ერთ ფე­ნად და მო­ა­თავ­სეთ სა­ყი­ნუ­ლე­ში 3-4 სა­ა­თი, რის შემ­დე­გაც გა­ნა­თავ­სეთ კონ­ტე­ი­ნე­რებ­ში. შე­იძ­ლე­ბა გა­ი­ყი­ნოს შემ­წვა­რი ბად­რი­ჯა­ნიც, რო­მელ­საც მო­ა­თავ­სებთ ფოლ­გა­ში ან კონ­ტე­ი­ნე­რებ­ში.

ხილი

ვაშლს, მსხალს, ატამს გა­ყინ­ვი­სას სჯობს შე­ვა­პ­კუ­როთ ლი­მო­ნის წვე­ნი. გარ­გა­რი და ქლი­ა­ვი გა­ყი­ნეთ ნა­ხე­ვარ-ნა­ხე­ვარ მდგო­მა­რე­ო­ბა­ში, კურ­კის გა­რე­შე. არ ღირს ბა­ნა­ნის, ნეს­ვის, ციტ­რუ­სე­ბის გა­ყინ­ვა.

იხი­ლეთ გაგ­რძე­ლე­ბა

დღის ვიდეო
00:00 / 00:00
შსს ფარულ ჩანაწერებს აქვეყნებს - დაკავებულია 3 პირი: კადრებში ჩანს, როგორ ყიდიან ნარკოტიკს

როგორ გავყინოთ პროდუქტები ზამთრისთვის - სასარგებლო რჩევები

როგორ გავყინოთ პროდუქტები ზამთრისთვის - სასარგებლო რჩევები

იმისათვის, რომ გაყინულმა პროდუქტმა შეინარჩუნოს სასარგებლო თვისებები, უნდა გავითვალისწინოთ ზოგიერთი ნიუანსი. შესანახი პროდუქტი უნდა იყოს საღი და ახალი. ყურადღება უნდა მივაქციოთ შესაფუთ მასალას. ის პარკები, რომლითაც პროდუქტები სუპერმარკეტიდან მოგაქვთ, გაყინვისთვის არ გამოგადგებათ. უმჯობესია პროდუქტები გაყინოთ სპეციალურ კონტეინერებში. შეიძლება გამოვიყენოთ ფოლგაც, თუმცა ის უნდა იყოს სქელი, რომ არ გაიხეს. საყინულეში მოთავსებულ ყველა პროდუქტს გაუკეთეთ მარკირება, რა პროდუქტია და როდისაა გაყინული. უნდა გავითვალისწინოთ რომელი პროდუქტის გაყინვა შეიძლება და რომლის არასასურველია.

ბოსტნეული

ახალ ბოსტნეულს ასუფთავებენ, რეცხავენ, ჭრიან, მოწალავენ (მდუღარე წყალში ჩაშვება რამოდენიმე წუთით) და ყინავენ ულუფებად. მოწალვის პროცესი მოქმედებს ბოსტნეულში არსებულ ნატურალურ ფერმენტებზე, რომლებმაც გაყინვისას შეიძლება შეცვალოს ბოსტნეულის გემო, ფერი და ხარისხი. ჭარხალი უნდა გავყინოთ მოხარშული და გახეხილი. სტაფილო შეიძლება გავყინოთ როგორც უმ, ისე მოხარშულ, გახეხილ ან დაჭრილ მდგომარეობაში იმ კერძებიდან გამომდინარე, რაშიც გინდათ გამოიყენოთ. წიწაკას ჭრიან ნაჭრებად და ყინავენ უმ ან მოწალულ მდგომარეობაში. პომიდორის გაყინვაც შესაძლებელია, თუმცა უნდა გავითვალისწინოთ, რომ ის უნდა გამოვიყენოთ კერძების მოსამზადებლად, რადგანაც კარგავს სიმკვრივეს. შეიძლება პომიდორი გავყინოთ რგოლებად დაჭრილი (პიცისთვის), მეოთხედებად (ბოსტნეულის კერძებისთვის) და მთლიანი (თუ ასეთ პომიდორს ცხელი წყლის ქვეშ მოვათავსებთ შესანიშნავად ეცლება კანი). ბადრიჯანი, მწვანე ლობიო გაყინივის წინ უნდა მოიწალოს.

როგორ გავყინოთ ბულგარული წიწაკა: ბულგარული წიწაკა გარეცხეთ, გაასუფთავეთ თესლისაგან, მოაჭერით ყუნწი, დაჭერით ისე, როგორც მოგწონთ და განათვსეთ კონტეინერებში.

როგორ გავყინოთ ბადრიჯანი: გარეცხეთ ბადრიჯანი, გაამშრალეთ, მოაჭერით ყუნწი, დაჭერით 5 მმ სისქის ნაჭრებად, მოაყარეთ მარილი და გააჩერეთ ნახევარი საათი. გადაავლეთ წყლი და ჩაუშვით მდუღარე წყალიში 2-3 წუთით. გადაიტანეთ ცივ წყალში, ცოტა ხანი გააჩერეთ და გააშრეთ ქაღალდის ხელსახოცზე. დააწყვეთ შემდეგ დაფაზე ერთ ფენად და მოათავსეთ საყინულეში 3-4 საათი, რის შემდეგაც განათავსეთ კონტეინერებში. შეიძლება გაიყინოს შემწვარი ბადრიჯანიც, რომელსაც მოათავსებთ ფოლგაში ან კონტეინერებში.

ხილი

ვაშლს, მსხალს, ატამს გაყინვისას სჯობს შევაპკუროთ ლიმონის წვენი. გარგარი და ქლიავი გაყინეთ ნახევარ-ნახევარ მდგომარეობაში, კურკის გარეშე. არ ღირს ბანანის, ნესვის, ციტრუსების გაყინვა.

იხილეთ გაგრძელება

8 ოქტომბრიდან ახალი მთვარე სასიყვარულო ურთიერთობებს მაგიით აავსებს - ასტროლოგიური  პროგნოზი

კაცმა ყოფილი ცოლის საყვარელს ოჯახის დანგრევის გამო უჩივლა და 750 000 დოლარი მიიღო

მიუსაფარი ქალი ინტერნეტვარსკვლავად იქცა - მეტროში გადაღებულ ვიდეოს მილიონზე მეტი ნახვა აქვს