ბოლო დროს მარციპანით გაკეთებული ტორტები თბილისში დიდი პოპულარობით სარგებლობს. მარციპანი კანფეტია, რომელსაც ტორტზე აკრავენ და მისგან ათასნაირ გასაფორმებელ ფიგურასაც ძერწავენ. საინტერესოა, როგორ ხდება ასეთი ტორტის დამზადება და მორთვა. ამის შესახებ თათა გაბუნიას ვესაუბრე.
- საოჯახო საქმეები ბავშვობიდან მაინტერესებდა. მიმაჩნდა, რომ ქსოვა და კერვაც უნდა მცოდნოდა. კულინარია კი ყოველთვის ჩემი ჰობი იყო. რამდენიმე წლის წინ, რუსეთში გადავედი საცხოვრებლად. იქ ალექსანდრე კისინციდის კულინარიული კურსები გაიხსნა, სადაც ორი კვირის განმავლობაში უნდა გესწავლა და მერე კულინარის სერტიფიკატს აიღებდი. მიუხედავად ხანმოკლე სწავლებისა, საკმაოდ სოლიდური თანხა - 1.000 დოლარი გადავიხადე. კურსის წარმატებით დასრულების შემთხვევაში, სამსახურსაც გთავაზობდნენ. სწავლა დავიწყე, მაგრამ ერთი კვირის შემდეგ ჯანმრთელობის პრობლემა შემექმნა და საავადმყოფოში დავწექი. გამოჯანმრთელების შემდეგ კი, საქართველოში დაბრუნება მომიხდა. ასე რომ, ის კურსი სრულად ვერ გავიარე. თუმცა, რაღაცები ვისწავლე. დანარჩენს მუდმივად ინტერნეტის მეშვეობით ვსწავლობ. ხატვა რომ უკეთესად ვიცოდე, სასწაულებს გავაკეთებდი.
- მოსკოვში რამდენ ხანს ცხოვრობდით და იქ თუ აცხობდით ტორტებს?
- იქ 13 წელი ვიცხოვრე და რასაკვირველია, ტორტებსაც ვაცხობდი. როგორც ყველაფერი, მოსკოვში ტორტები ძალიან ძვირია. თან წონის მიხედვით იყიდება. მაგალითად, "მასტიკით" (რომელსაც საქართველოში მარციპანს ეძახიან) გაკეთებული ერთი კილო ტორტი 1.200 მანეთი ღირს, მაშინ, როცა ჩვეულებრივი კრემით გაფორმებული ტორტის ფასი 600 მანეთია.
- მაგალითად, 20-ნაჭრიანი ტორტი რამდენი კილო იქნება?
- არ ამიწონია. მოსკოვში პატარა ტორტი გამოვაცხვე, რომელმაც 3 კილო აიწონა. ერთმა ქალბატონმა მამის იუბილესთვის შემიკვეთა, თან გამაფრთხილა, მამაჩემი ასაკშია და კარგად დანამული გამიკეთეო. ის ქალი კვირაში რამდენიმე შეკვეთას მაძლევდა, ამიტომ 1.000 მანეთად გავუკეთე. შემდეგ მოსვლაზე საჩუქარი მომიტანა, - შენგან პატივნაცემი ვარო. აქ რომ ჩამოვედი და ტორტების მაღაზიაში შევედი, გავოცდი. საქორწილო ტორტის ერთი ნაჭერი 4 ლარი და 50 თეთრი ღირდა. წარმოიდგინეთ, 200-კაციანი ქორწილისთვის რომ დაგჭირდეთ, რა დაჯდება. ვიდრე მოსკოვში წავიდოდი, მანამდე აქ ტორტები იმით ფასობდა, თუ რამდენი კვერცხი სჭირდებოდა. ახლა კვერცხს აღარავინ ითვლის და ნაჭრების მიხედვით იყიდება.
- თქვენი ტორტებიც ასე ძვირი ღირს?
- ამას წინათ სამსართულიანი ტორტი გავაკეთე, რომელზეც 3 კილო "მასტიკა" დამჭირდა. კილო "მასტიკა" 12 ლარი ღირს. მხოლოდ "მასტიკაში" გადავიხადე 36 ლარი. ტორტის მოსართავად ყვავილებიც ხომ უნდა გამომეძერწა? ამისთვის კიდევ ერთი კილო "მასტიკა" დავხარჯე. ასეთ ტორტებს რუსები ხელით ნამუშევარს ეძახიან და იქ ეს გაცილებით ძვირად ფასობს. ტორტს "მასტიკას" რომ გადააკრავ, ნაკეცი არ უნდა ჰქონდეს, ჰაერი არ უნდა შედიოდეს და მეორე დღეს უნდა იჭრებოდეს. რომელი ტორტიც მეორე დღეს არ იჭრება, მას მარციპანი აქვს გადაკრული. მარციპანი "მასტიკაზე" გაცილებით ძვირი ჯდება, მაგრამ ის ტორტზე გადასაკრავად კი არა, ყვავილებისა და სხვა მოსართავის გასაკეთებლად გამოიყენება. მოსკოვში დაფასოებულია ვედროებსა თუ კოლოფებში და აწერია, ყვავილებისთვის არის თუ ტორტზე გადასაკრავად. აქაური მარციპანი ხმება და მეორე დღეს ტორტს ვერ დაჭრი, ამიტომ პირადად მე, ტორტზე გადასაკრავ მასალას თავად ვამზადებ. ნებისმიერ მაღაზიაში ზეფირის ფერადი კანფეტები იყიდება, რომელსაც გავალღობ, შაქრის პუდრს დავუმატებ და მზად არის. ერთი კვირა რომ გედოს მაცივარში, მაინც არ გახმება და ჩვეულებრივად დაჭრი. "მასტიკის" კიდევ ერთი საიდუმლო ის არის, რომ მას ყველა კრემის ზემოდან ვერ გადააკრავ, გადნება. მის შიგნით მხოლოდ ე.წ. "ცივი კრემი" გამოიყენება. მარციპანში მაინც ქიმიური მინარევებია და ამ ტორტებს ბავშვებიც ჭამენ. რასაც ჩემს შვილს ვერ ვაჭმევ, იმას ვერც სხვის შვილს გავუკეთებ. მეც ხომ დედა ვარ. "ორი კაპიკის" გამო, სხვის შვილს ვერ მოვწამლავ. სხვები მარგარინით აკეთებენ ტორტებს. ვერ დავიკვეხნი, რომ 19-ლარიან კარაქს ვყიდულობ, მაგრამ 6-9-ლარიანს ნამდვილად ვიყენებ. ყველა კლიენტი სახლში მოდის და აქედან მიაქვს ტორტი. იმისი ნამდვილად არ მეშინია, რომ ჩემი ნახელავი ვინმეს აწყენს. ახლა მოდაში "დიანას" კრემებია. კონკრეტული დიანა კი არ აკეთებს, ასე იყიდება. არ გამომიყენებია, რადგან რაღაც ქაფია, რომელიც ქიმიურ ელემენტებსაც შეიცავს. თურქეთში თურმე ისეთი ფხვნილი არსებობს, რომელსაც 2 კვერცხს აურევენ და 30 ტორტი ცხვება. ბაზრობაზე გავიარე, სადაც ტორტის ბისკვიტები იყიდება. 15-ნაჭრიანი პატარა ტორტი 6 ლარი ღირს. ეს როგორ გავიგოთ? 10 კვერცხი 3 ლარი ღირს. გარდა ამისა, ფქვილი და შაქარიც ხომ საჭიროა? ღუმელში რომ შედგა და გამოაცხო, დენიც ხომ იხარჯება? 15-ნაჭრიანი ტორტის გამოცხობა ასე იაფი ვერ დაჯდება. 6 ლარად ვინც ყიდის, იმას ხომ მცხობელისგან აქვს აღებული... გამოდის, რომ ამ 6 ლარიდან, გამომცხობსაც რჩება მოგება და - გამყიდველსაც. ე.ი. ეს ბისკვიტი რითია გაკეთებული? თან გამყიდველმა ამაყად მითხრა, - ბისკვიტი ორი კვირის განმავლობაში არ ფუჭდებაო. დაუჯერებელი ამბავია... ადამიანმა ყველაფერი სიყვარულითა და გულით უნდა აკეთოს და აუცილებლად კარგად გამოუვა.
- საკმაოდ ორიგინალურად გაფორმებული ტორტები გაქვთ...
- ყველა ჩემი ფანტაზიის ნაყოფი არ არის, ზოგს ინტერნეტში ვნახულობ. კეთებისას თავად ვხვდები, რას რა მოუხდება. ფანტაზიას ნამდვილად არ ვუჩივი. ძერწვისა და ხატვის ნიჭი აუცილებლად უნდა ჰქონდეს ადამიანს, რომ "მასტიკაზე" იმუშაოს. ხატვისთვის თავიდანვე რომ მიმექცია ყურადღება, ძალიან კარგი იქნებოდა. ახლა ვნანობ, რომ ხატვაზე არასოდეს მივლია.
საქართველოში რომ ჩამოვედი, რამდენიმე ტორტი ოჯახისა და მეგობრებისთვის გამოვაცხვე. რასაკვირველია, ყველა მათგანს ფოტოს ვუღებდი. ჩემს შვილს გაუჩნდა იდეა, რომ ეს ფოტოები საკუთარ სოციალურ გვერდზე ამეტვირთა, სადაც ძალიან ბევრმა ადამიანმა ნახა და მომწერა, შეკვეთებს თუ იღებო? მანამდე არც მიფიქრია, რომ შეკვეთებზე მემუშავა. თავიდან რომ მკითხეს, 20-ნაჭრიან ტორტს რამდენად გამიკეთებო, ისიც კი არ ვიცოდი, ფასი რის მიხედვით უნდა განმესაზღვრა. კარგი ცხოვრება რომ მქონოდა, რუსეთში ხომ არ გავიქცეოდი?.. თუ კლიენტის სასურველი ტორტის გაკეთება შემიძლია, გავაკეთებ, მაგრამ თუ არ შემიძლია, ტყუილად არავის დავპირდები.
- არსებობს ისეთი ტორტი, რომლის გაკეთებაც არ შეგიძლიათ?
- რა თქმა უნდა. ინტერნეტში ისეთ რაღაცებს ვნახულობ, იმას ალბათ ვერასოდეს გავაკეთებ, თუ ისევ სადმე კურსებზე არ ვივლი. ისე, ძალიან მინდა, რომ ვისწავლო და კვალიფიკაცია ავიმაღლო. ჩემი მეუღლე ყველაფერში ხელს მიწყობს. სულ მეუბნებოდა, თუ რამე გაინტერესებს, სანამ შეგიძლია, ისწავლეო. ახლა დამცინის ხოლმე, - სწავლა სიბერემდეა, სიბერეში კი არაო.
- ძირითადი მოთხოვნა როგორ ტორტებზეა?
- რუსეთში ძალიან დიდი მოთხოვნაა "მამაკაცის ტორტებზე". არყის ბოთლი, შამპანური, ქალის სხეულის ნაწილები და ა.შ. რაც აქ ჩამოვედი, არც ერთი მსგავსი ტორტის შეკვეთა არ მიმიღია. აქ სადედოფლო და საბავშვო ტორტები უფრო აქტუალურია. ზოგჯერ ისეც ხდება, რომ მთელი კვირის განმავლობაში არც ერთი შეკვეთა არ მაქვს ან იმდენი შეკვეთა მაქვს ერთად, რომ რამდენიმე ადამიანს უარსაც კი ვეუბნები. ბავშვებს ყურადღებას ვერ მოვაკლებ, რადგან პირველ რიგში, დედა ვარ. როცა ვნახავ, რომ ჩემმა შვილმა იმეცადინა, ყველა გაკვეთილი ჩამაბარა, მერე ვიწყებ ტორტის გამოცხობას.
- შეკვეთებს კლიენტის გემოვნებით აკეთებთ თუ კორექტივები შეგაქვთ?
- ხშირად ისეთ შეკვეთას ვასრულებ, თავადაც რომ არ მომწონს, მაგრამ გემოვნებაზე ხომ არ დაობენ. დამკვეთს მოსწონს და მისი სურვილი უნდა შევასრულო. ერთ პატარძალს სამსართულიანი ტორტი უნდოდა, რომლის პირველი სართული წითელი იქნებოდა, მეორე ცოტა ღია და მესამე კიდევ უფრო ღია, თან ზემოდან დიდი კალები უნდა ჰქონოდა და ბოლოს ვარდიც გაუკეთეო. ვურჩიე, რომ კალას ვარდი არ მოუხდებოდა. საბედნიეროდ, დამიჯერა. ერთმა კიდევ - მაშას (მულტფილმის გმირი) ტორტი დამიკვეთა. მაშა ბისკვიტზე დიდი უნდა ყოფილიყო. იმ თოჯინის გაკეთებას ერთი კილო "მასტიკა" არ ეყოფოდა, თან იმას ხომ გაშრობაც სჭირდებოდა? დამიჯერა და მცირე ზომის მაშას დასჯერდა. ეს ჩემი შემოსავლის წყარო არ არის. უბრალოდ, მსიამოვნებს ამის კეთება. ერთი სული მაქვს, დაწყებულ ტორტს როდის მოვრთავ, რადგან ყოველთვის მაინტერესებს, როგორი გამომივა.
ნათია ჟივიძე
(გამოდის ხუთშაბათობით)