პოლიტიკა
მსოფლიო
სამართალი

15

მაისი

დღის ზოგადი ასტროლოგიური პროგნოზი

15 მაისი, ხუთშაბათი, მთვარის მეთვრამეტე, მთვარე 23:56-ზე ესტუმრება თხის რქას არ წამოიწყოთ ახალი საქმეები, სასამართლო პროცესები. არ გირჩევთ ვაჭრობას, უძრავ ქონებასთან დაკავშირებული საკითხების მოგვარებას. კარგი დღეა შემოქმედებითი საქმიანობისთვის. ურთიერთობისას აკონტროლეთ ემოციები. კამათი დაუშვებელია. კარგი დღეა მოგზაურობისთვის, ხანგრძლივი მგზავრობისთვის. დაისვენეთ, მაგრამ ნაკლები იძინეთ. მოერიდეთ ქორწინებასა და ჯვრისწერას. გაამდიდრეთ თქვენი რაციონი თხილითა და მცენარეული ზეთით. სიგარეტის რაოდენობა და ალკოჰოლის დოზა შეამცირეთ. მიირთვით ახალმომზადებული კერძი. გაამდიდრეთ რაციონი უმი ბოსტნეულით. არ გაცივდეთ, რადგან დღეს ჯანმრთელობის შესუსტება გაცივებით იწყება.
საზოგადოება
მოზაიკა
კულტურა/შოუბიზნესი
Faceამბები
მეცნიერება
სპორტი
სამხედრო
კონფლიქტები
კვირის კითხვადი სტატიები
თვის კითხვადი სტატიები
3 მარტივი იდეა შოკოლადის უგემრიელესი დესერტების მოსამზადებლად
3 მარტივი იდეა შოკოლადის უგემრიელესი დესერტების მოსამზადებლად

ეჭვგა­რე­შეა, შო­კო­ლა­დი ერთ-ერ­თია იმ ჯა­დოს­ნურ სი­ა­მოვ­ნე­ბას შო­რის, რო­მელ­საც შე­უძ­ლია ჩვენ­ში მხი­ა­რუ­ლი ემო­ცი­ე­ბის გაღ­ვი­ძე­ბა. მას ხში­რად ბედ­ნი­ე­რე­ბის, სი­ა­მოვ­ნე­ბი­სა და ნე­ტა­რე­ბის ელექ­სირს უწო­დე­ბენ. დრო­თა გან­მავ­ლო­ბა­ში, შო­კო­ლა­დი ჩვე­ნი ცხოვ­რე­ბის გა­ნუ­ყო­ფელ ნა­წი­ლად იქცა და მისი გა­მო­ყე­ნე­ბა კუ­ლი­ნა­რი­ა­ში, გან­სა­კუთ­რე­ბით დე­სერ­ტებ­ში, უსას­რუ­ლო შთა­გო­ნე­ბის წყა­რო გახ­და, შეფ-მზა­რე­უ­ლე­ბი­სა და გურ­მა­ნე­ბის­თვის მთე­ლი მსოფ­ლი­ოს მას­შტა­ბით.


რძი­ა­ნი­დან მწა­რემ­დე, თეთ­რი­დან ვარ­დის­ფრამ­დე, შო­კო­ლა­დის დე­სერ­ტე­ბის სამ­ყა­რო გთა­ვა­ზობთ გე­მო­სა და ტექ­სტუ­რის გა­სა­ო­ცარ მრა­ვალ­ფე­როვ­ნე­ბას. კლა­სი­კუ­რი შო­კო­ლა­დის ნამ­ცხვრე­ბი­დან და ტორ­ტე­ბი­დან და­წყე­ბუ­ლი, ეგ­ზო­ტი­კუ­რი შო­კო­ლა­დის ტრი­უ­ფე­ლე­ბით და მუ­სე­ბით დამ­თავ­რე­ბუ­ლი, ეს უგემ­რი­ე­ლე­სი კერ­ძე­ბი არა მხო­ლოდ აღაფრ­თო­ვა­ნებს ჩვენს გე­მოვ­ნე­ბას, არა­მედ დახ­ვე­წი­ლი გე­მოვ­ნე­ბის სამ­ყა­რო­ში გვა­მოგ­ზა­უ­რებს.



გთა­ვა­ზობთ 3 მარ­ტი­ვი და ძა­ლი­ან გემ­რი­ე­ლი შო­კო­ლა­დის დე­სერ­ტის რე­ცეპტს, რო­მე­ლიც შე­გიძ­ლი­ათ თა­ვად მო­ამ­ზა­დოთ:

შო­კო­ლა­დის ორ­ცხო­ბი­ლა სა­ნე­ლებ­ლე­ბით


არო­მა­ტუ­ლი შო­კო­ლა­დის ორ­ცხო­ბი­ლე­ბი გან­სა­კუთ­რე­ბით გემ­რი­ე­ლია რძეს­თან ერ­თად და ბავ­შვებ­საც ძა­ლი­ან უყ­ვართ.


ინ­გრე­დი­ენ­ტე­ბი:


  • რძი­ა­ნი შო­კო­ლა­დი 120 გ.
  • შავი მწა­რე შო­კო­ლა­დი 80 გ.
  • ქათ­მის კვერ­ცხე­ბი 2 ც.
  • კა­რა­ქი 30 გ.
  • ფქვი­ლი 75 გ.
  • გა­მა­ფხვი­ე­რე­ბე­ლი 1 ჩ/კ.
  • დაფ­ქუ­ლი სა­ნე­ლებ­ლე­ბი 3 გ.
  • შაქ­რის ფხვნი­ლი 85 გ.
  • ფორ­თოხ­ლის ცედ­რა გე­მოვ­ნე­ბით
  • კა­კაო 15 გ
  • მწიკ­ვი მა­რი­ლი

მომ­ზა­დე­ბის წესი


  1. ოთა­ხის ტემ­პე­რა­ტუ­რის კვერ­ცხე­ბი შა­ქარ­თან ერ­თად ათ­ქვი­ფეთ სქელ, ფუმ­ფუ­ლა მა­სად.
  2. ცომს და­უ­მა­ტეთ კა­კა­ო­ი­ა­ნი ფქვი­ლი, სა­ნე­ლებ­ლე­ბი და გა­მა­ფხვი­ე­რე­ბე­ლი. (დაფ­ქუ­ლი ჯან­ჯა­ფი­ლი, და­რი­ჩი­ნი, ვარ­სკვლა­ვუ­რი ანი­სი, კარ­და­მო­ნი, მი­ხა­კი).
  3. გა­ად­ნეთ შო­კო­ლა­დი კა­რაქთან ერ­თად და და­უ­მა­ტეთ ცომს. ბო­ლოს და­უ­მა­ტეთ ფორ­თოხ­ლის ცედ­რა და აუ­რი­ეთ.⠀
  4. ცომი სა­კონ­დიტ­რო ტო­მა­რა­ში ჩა­დეთ და გა­ა­კე­თეთ 3-5 სმ-იანი ბრტყე­ლი პორ­ცი­ე­ბი პერ­გა­მენ­ტი­ან სა­ცხობ სინ­ზე. გა­მო­ა­ცხვეთ 175°C-ზე 8-12 წუ­თის გან­მავ­ლო­ბა­ში.

შო­კო­ლა­დის ჩი­ზ­ქე­ი­ქი ცხო­ბის გა­რე­შე


ჩი­ზ­ქე­ი­ქის ეს ვერ­სია იდე­ა­ლუ­რია, თუ არ გსურთ ღუ­მე­ლის ჩარ­თვა, მაგ­რამ გსურთ ნამ­ცხვა­რი. მორ­თეთ ჩი­ზ­ქე­ი­ქი ახა­ლი კენკრით, ტკბი­ლე­უ­ლით ან სა­კონ­დიტ­რო ნა­წარ­მით.


ინ­გრე­დი­ენ­ტე­ბი:


სა­ფუძ­ვე­ლი:


  • შვრი­ის ორ­ცხო­ბი­ლა 180 გ.
  • კა­რა­ქი 50 გ.
  • კრემ-ყვე­ლის შიგ­თავ­სი 440 გ.
  • არა­ჟა­ნი 20% 200 გ.
  • შავი მწა­რე შო­კო­ლა­დი 70% 180 გ.
  • რძე 100 მლ
  • ჟე­ლა­ტი­ნი 15 გ.
  • შა­ქა­რი 150 გ.

გა­ფორ­მე­ბა:


  • შო­კო­ლა­დის კან­ფე­ტე­ბი 5 ცალი.

მომ­ზა­დე­ბის წესი:


  1. გა­ად­ნეთ კა­რა­ქი. ორ­ცხო­ბი­ლა და­ფხვე­ნით. ყვე­ლა­ფე­რი ერ­თმა­ნეთ­ში აუ­რი­ეთ.
  2. აი­ღეთ მრგვა­ლი ფორ­მა 18–20 სმ დი­ა­მეტ­რით, ძირ­ში კარ­გად დატ­კეპ­ნეთ ორ­ცხო­ბი­ლას მასა. შედ­გით სა­ყი­ნუ­ლე­ში 15 წუ­თის გან­მავ­ლო­ბა­ში.
  3. შო­კო­ლა­დი ორ­თქლის აბა­ზა­ნა­ზე გა­ად­ნეთ. ჟე­ლა­ტი­ნი და­ალ­ბეთ, რომ გა­ფუვ­დეს.
  4. არა­ჟა­ნი ათ­ქვი­ფეთ მიქ­სე­რით შა­ქარ­თან ერ­თად.
  5. და­უ­მა­ტეთ კრემყვე­ლი და ათ­ქვი­ფეთ. ჟე­ლა­ტი­ნი გა­ად­ნეთ და შე­უ­რი­ეთ ცხელ რძეს.
  6. არა­ჟ­ნი­ან მა­სა­ში შე­უ­რი­ეთ დამ­დნა­რი შო­კო­ლა­დი და კარ­გად აუ­რი­ეთ.
  7. შე­უ­რი­ეთ ჟე­ლა­ტი­ნი­ა­ნი რძე და მიქ­სე­რით ათ­ქვი­ფეთ.
  8. გა­მო­ი­ღეთ ფორ­მა მა­ცივ­რი­დან. და­ას­ხით მასა და შედ­გით მა­ცი­ვარ­ში 6-7 სა­ა­თით.
  9. მორ­თეთ თქვე­ნი გე­მოვ­ნე­ბით.

შო­კო­ლა­დის ვაფ­ლი გა­ნა­შით და ნა­ყი­ნით


გა­მო­ი­ყე­ნეთ კა­კა­ოს ფხვნი­ლი შაქ­რის გა­რე­შე, მა­შინ ვაფ­ლი­სა და ნა­ყი­ნის კომ­ბი­ნა­ცია არ მო­გეჩ­ვე­ნე­ბათ ზედ­მე­ტად ტკბი­ლი.


ინ­გრე­დი­ენ­ტე­ბი:


  • ფქვი­ლი 250 გ
  • კა­კა­ოს ფხვნი­ლი 70 გ
  • შა­ქა­რი 50 გ
  • სოდა 1 ჩ.კ.
  • ქათ­მის კვერ­ცხე­ბი 2 ც.
  • რძე 300 მლ
  • მა­რი­ლი 1 მწიკ­ვი
  • გამ­დნა­რი ქო­ქო­სის ზეთი 6 ს.კ.
  • შო­კო­ლა­დის გა­ნა­ში 100 გ
  • ვა­ნი­ლის ნა­ყი­ნი გე­მოვ­ნე­ბით

მომ­ზა­დე­ბის წესი:


  1. ღრმა თას­ში აუ­რი­ეთ ფქვი­ლი, კა­კა­ოს ფხვნი­ლი, შა­ქა­რი და სოდა.
  2. და­უ­მა­ტეთ კვერ­ცხე­ბი, და­ას­ხით რძე და გამ­დნა­რი ქო­ქო­სის კა­რა­ქი. მო­ა­ყა­რეთ მა­რი­ლი. მო­ზი­ლეთ ცომი.
  3. გა­ა­ხუ­რეთ ვაფ­ლის სა­ცხო­ბი. ჩა­ას­ხით ცომი და გა­მო­ა­ცხვეთ ვაფ­ლე­ბი.
  4. მზა ვაფ­ლებს აცა­დეთ ოდ­ნავ გაგ­რი­ლე­ბა.
  5. მი­ირ­თვით ვა­ნი­ლის ნა­ყინ­თან და შო­კო­ლა­დის გა­ნაშ­თან ერ­თად.


თუ კუ­ლი­ნა­რია გიყ­ვართ და სა­კონ­დიტ­რო მი­მარ­თუ­ლე­ბა გა­ინ­ტე­რე­სებთ, სა­ინ­ტე­რე­სო რე­ცეპ­ტებს „შო­კო­ლა­დის წიგნ­ში“ იპო­ვით. ეს არის შო­კო­ლა­დის გან­სა­კუთ­რე­ბუ­ლი წიგ­ნი, რო­მე­ლიც ოდეს­მე გი­ნა­ხავთ! მას­ში 300-ზე მეტი სა­ო­ცა­რი რე­ცეპ­ტია თავ­მოყ­რი­ლი. სა­უ­კე­თე­სო დე­სერ­ტე­ბი, ღვე­ზე­ლე­ბი, ტარ­ტე­ბი, მე­ფი­ნე­ბი, კექ­სე­ბი, პუ­დინ­გე­ბი, კრე­მე­ბი, ტორ­ტე­ბი, ნა­ტი­ფი დე­სერ­ტე­ბი, ნა­ყი­ნი, სას­მე­ლი, კან­ფე­ტე­ბი და სხვა ტკბი­ლე­უ­ლი – ეს ყვე­ლა­ფე­რი ამ მო­მა­ჯა­დო­ე­ბელ წიგნ­შია თავ­მოყ­რი­ლი. ლა­მა­ზი ილუსტრა­ცი­ე­ბი და მარ­ტი­ვი რე­ცეპ­ტე­ბი მომ­ზა­დე­ბის პრო­ცესს უფრო გა­ა­ი­ო­ლებს და სა­ხა­ლი­სოს გახ­დის. წიგ­ნის შე­სა­ვალ ნა­წილ­ში ასე­ვე გა­ეც­ნო­ბით შო­კო­ლა­დის ის­ტო­რი­ას ან­ტი­კუ­რი ხა­ნი­დან თა­ნა­მედ­რო­ვე­ო­ბამ­დე.


ავ­ტო­რი თეა ინა­სა­რი­ძე


დღის ვიდეო
00:00 / 00:00
სასამართლომ ირაკლი ოქრუაშვილს გირაო პატიმრობით შეუცვალა

3 მარტივი იდეა შოკოლადის უგემრიელესი დესერტების მოსამზადებლად

3 მარტივი იდეა შოკოლადის უგემრიელესი დესერტების მოსამზადებლად

ეჭვგარეშეა, შოკოლადი ერთ-ერთია იმ ჯადოსნურ სიამოვნებას შორის, რომელსაც შეუძლია ჩვენში მხიარული ემოციების გაღვიძება. მას ხშირად ბედნიერების, სიამოვნებისა და ნეტარების ელექსირს უწოდებენ. დროთა განმავლობაში, შოკოლადი ჩვენი ცხოვრების განუყოფელ ნაწილად იქცა და მისი გამოყენება კულინარიაში, განსაკუთრებით დესერტებში, უსასრულო შთაგონების წყარო გახდა, შეფ-მზარეულებისა და გურმანებისთვის მთელი მსოფლიოს მასშტაბით.


რძიანიდან მწარემდე, თეთრიდან ვარდისფრამდე, შოკოლადის დესერტების სამყარო გთავაზობთ გემოსა და ტექსტურის გასაოცარ მრავალფეროვნებას. კლასიკური შოკოლადის ნამცხვრებიდან და ტორტებიდან დაწყებული, ეგზოტიკური შოკოლადის ტრიუფელებით და მუსებით დამთავრებული, ეს უგემრიელესი კერძები არა მხოლოდ აღაფრთოვანებს ჩვენს გემოვნებას, არამედ დახვეწილი გემოვნების სამყაროში გვამოგზაურებს.



გთავაზობთ 3 მარტივი და ძალიან გემრიელი შოკოლადის დესერტის რეცეპტს, რომელიც შეგიძლიათ თავად მოამზადოთ:

შოკოლადის ორცხობილა სანელებლებით


არომატული შოკოლადის ორცხობილები განსაკუთრებით გემრიელია რძესთან ერთად და ბავშვებსაც ძალიან უყვართ.


ინგრედიენტები:


  • რძიანი შოკოლადი 120 გ.
  • შავი მწარე შოკოლადი 80 გ.
  • ქათმის კვერცხები 2 ც.
  • კარაქი 30 გ.
  • ფქვილი 75 გ.
  • გამაფხვიერებელი 1 ჩ/კ.
  • დაფქული სანელებლები 3 გ.
  • შაქრის ფხვნილი 85 გ.
  • ფორთოხლის ცედრა გემოვნებით
  • კაკაო 15 გ
  • მწიკვი მარილი

მომზადების წესი


  1. ოთახის ტემპერატურის კვერცხები შაქართან ერთად ათქვიფეთ სქელ, ფუმფულა მასად.
  2. ცომს დაუმატეთ კაკაოიანი ფქვილი, სანელებლები და გამაფხვიერებელი. (დაფქული ჯანჯაფილი, დარიჩინი, ვარსკვლავური ანისი, კარდამონი, მიხაკი).
  3. გაადნეთ შოკოლადი კარაქთან ერთად და დაუმატეთ ცომს. ბოლოს დაუმატეთ ფორთოხლის ცედრა და აურიეთ.⠀
  4. ცომი საკონდიტრო ტომარაში ჩადეთ და გააკეთეთ 3-5 სმ-იანი ბრტყელი პორციები პერგამენტიან საცხობ სინზე. გამოაცხვეთ 175°C-ზე 8-12 წუთის განმავლობაში.

შოკოლადის ჩიზქეიქი ცხობის გარეშე


ჩიზქეიქის ეს ვერსია იდეალურია, თუ არ გსურთ ღუმელის ჩართვა, მაგრამ გსურთ ნამცხვარი. მორთეთ ჩიზქეიქი ახალი კენკრით, ტკბილეულით ან საკონდიტრო ნაწარმით.


ინგრედიენტები:


საფუძველი:


  • შვრიის ორცხობილა 180 გ.
  • კარაქი 50 გ.
  • კრემ-ყველის შიგთავსი 440 გ.
  • არაჟანი 20% 200 გ.
  • შავი მწარე შოკოლადი 70% 180 გ.
  • რძე 100 მლ
  • ჟელატინი 15 გ.
  • შაქარი 150 გ.

გაფორმება:


  • შოკოლადის კანფეტები 5 ცალი.

მომზადების წესი:


  1. გაადნეთ კარაქი. ორცხობილა დაფხვენით. ყველაფერი ერთმანეთში აურიეთ.
  2. აიღეთ მრგვალი ფორმა 18–20 სმ დიამეტრით, ძირში კარგად დატკეპნეთ ორცხობილას მასა. შედგით საყინულეში 15 წუთის განმავლობაში.
  3. შოკოლადი ორთქლის აბაზანაზე გაადნეთ. ჟელატინი დაალბეთ, რომ გაფუვდეს.
  4. არაჟანი ათქვიფეთ მიქსერით შაქართან ერთად.
  5. დაუმატეთ კრემყველი და ათქვიფეთ. ჟელატინი გაადნეთ და შეურიეთ ცხელ რძეს.
  6. არაჟნიან მასაში შეურიეთ დამდნარი შოკოლადი და კარგად აურიეთ.
  7. შეურიეთ ჟელატინიანი რძე და მიქსერით ათქვიფეთ.
  8. გამოიღეთ ფორმა მაცივრიდან. დაასხით მასა და შედგით მაცივარში 6-7 საათით.
  9. მორთეთ თქვენი გემოვნებით.

შოკოლადის ვაფლი განაშით და ნაყინით


გამოიყენეთ კაკაოს ფხვნილი შაქრის გარეშე, მაშინ ვაფლისა და ნაყინის კომბინაცია არ მოგეჩვენებათ ზედმეტად ტკბილი.


ინგრედიენტები:


  • ფქვილი 250 გ
  • კაკაოს ფხვნილი 70 გ
  • შაქარი 50 გ
  • სოდა 1 ჩ.კ.
  • ქათმის კვერცხები 2 ც.
  • რძე 300 მლ
  • მარილი 1 მწიკვი
  • გამდნარი ქოქოსის ზეთი 6 ს.კ.
  • შოკოლადის განაში 100 გ
  • ვანილის ნაყინი გემოვნებით

მომზადების წესი:


  1. ღრმა თასში აურიეთ ფქვილი, კაკაოს ფხვნილი, შაქარი და სოდა.
  2. დაუმატეთ კვერცხები, დაასხით რძე და გამდნარი ქოქოსის კარაქი. მოაყარეთ მარილი. მოზილეთ ცომი.
  3. გაახურეთ ვაფლის საცხობი. ჩაასხით ცომი და გამოაცხვეთ ვაფლები.
  4. მზა ვაფლებს აცადეთ ოდნავ გაგრილება.
  5. მიირთვით ვანილის ნაყინთან და შოკოლადის განაშთან ერთად.


თუ კულინარია გიყვართ და საკონდიტრო მიმართულება გაინტერესებთ, საინტერესო რეცეპტებს „შოკოლადის წიგნში“ იპოვით. ეს არის შოკოლადის განსაკუთრებული წიგნი, რომელიც ოდესმე გინახავთ! მასში 300-ზე მეტი საოცარი რეცეპტია თავმოყრილი. საუკეთესო დესერტები, ღვეზელები, ტარტები, მეფინები, კექსები, პუდინგები, კრემები, ტორტები, ნატიფი დესერტები, ნაყინი, სასმელი, კანფეტები და სხვა ტკბილეული – ეს ყველაფერი ამ მომაჯადოებელ წიგნშია თავმოყრილი. ლამაზი ილუსტრაციები და მარტივი რეცეპტები მომზადების პროცესს უფრო გააიოლებს და სახალისოს გახდის. წიგნის შესავალ ნაწილში ასევე გაეცნობით შოკოლადის ისტორიას ანტიკური ხანიდან თანამედროვეობამდე.


<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/k-bHyhKOfZ4?si=lQZLa8QbE0C65NFh" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

ავტორი თეა ინასარიძე