მსოფლიო
სამხედრო

19

მაისი

დღის ზოგადი ასტროლოგიური პროგნოზი

ორშაბათი, მთვარის ოცდამეორე დღე დაიწყება 02:56-ზე, მთვარე მერწყულშია არ წამოიწყოთ ახალი საქმეები. ყოველდღიური საქმეებით შემოიფარგლეთ. ნუ მიიღებთ მნიშვნელოვან გადაწყვეტილებებს. ვაჭრობისთვის არახელსაყრელი დღეა. მოერიდეთ საქმეების, ურთიერთობების გარჩევას. აკონტროლეთ ემოციები. კარგი დღეა შემოქმედებითი საქმიანობისთვის. ცოდნის მისაღებად, გამოცდის ჩასაბარებლად. ცუდი დღეა საქმიანობის, სამსახურის შესაცვლელად. უფროსთან ურთიერთობა კარგს არაფერს მოგიტანთ. გახსოვდეთ, რომ ამ დღეს ადამიანები უფრო მეტ დაპირებას იძლევიან, ვიდრე სინამდვილეში გაგიკეთებენ. მეტად დაისვენეთ, ივარჯიშეთ, მაგრამ მკვეთრ ილეთებს მოერიდეთ. შეასრულეთ საოჯახო საქმეები. ქორწინება და ნიშნობა სხვა დღისთვის გადადეთ. გაფრთხილდით, მოსალოდნელია ტრავმები და მოტეხილობები.
წიგნები
კულტურა/შოუბიზნესი
სამართალი
საზოგადოება
მეცნიერება
მოზაიკა
სპორტი
Faceამბები
კვირის კითხვადი სტატიები
თვის კითხვადი სტატიები
რომელი თევზია კარგი ჩვენი ორგანიზმისთვის გაზაფხული -ზაფხულის პერიოდში
რომელი თევზია კარგი ჩვენი ორგანიზმისთვის გაზაფხული -ზაფხულის პერიოდში

გა­ზა­ფხუ­ლი და ზა­ფხუ­ლი არა მხო­ლოდ დას­ვე­ნე­ბის და მოგ­ზა­უ­რო­ბის დროა, არა­მედ ახა­ლი, გემ­რი­ე­ლი და ჯან­სა­ღი თევ­ზის სე­ზო­ნიც. ამ პე­რი­ოდ­ში თევ­ზი გან­სა­კუთ­რე­ბით მდი­და­რია ვი­ტა­მი­ნე­ბით, მი­ნე­რა­ლე­ბი­თა და სხვა სა­სარ­გებ­ლო ნივ­თი­ე­რე­ბე­ბით, რომ­ლე­ბიც აუ­ცი­ლე­ბე­ლია ჩვე­ნი ორ­გა­ნიზ­მის­თვის ხან­გრძლი­ვი ზამ­თრის შემ­დეგ.

რა სარ­გებ­ლო­ბა მო­აქვს თევ­ზის ჭა­მას გა­ზა­ფხულ­სა და ზა­ფხულ­ში?

თევ­ზი მდი­და­რია A, D, E, B12 ვი­ტა­მი­ნე­ბით, ასე­ვე კალ­ცი­უ­მით, ფოს­ფო­რით, სე­ლე­ნით და სხვა მნიშ­ვნე­ლო­ვა­ნი მიკ­რო­ე­ლე­მენ­ტე­ბით. ეს პრო­დუქ­ტი ად­ვი­ლად ასათ­ვი­სე­ბე­ლი ცი­ლის წყა­როა. თევ­ზის შე­მად­გენ­ლო­ბა­ში შე­მა­ვა­ლი ცილა ად­ვი­ლად შე­ი­წო­ვე­ბა ორ­გა­ნიზ­მის მიერ და შე­სა­ნიშ­ნა­ვი სამ­შე­ნებ­ლო მა­სა­ლაა კუნ­თე­ბის­თვის.

თევ­ზი მდი­და­რია ომე­გა-3 ცხი­მო­ვა­ნი მჟა­ვე­ბით, რომ­ლე­ბიც აუ­ცი­ლე­ბე­ლია ჯან­სა­ღი გუ­ლის, ტვი­ნის, სის­ხლძარ­ღვე­ბი­სა და მხედ­ვე­ლო­ბის­თვის. თევ­ზის უმე­ტე­სო­ბა და­ბალ­კა­ლო­რი­უ­ლია, რაც მათ იდე­ა­ლურს ხდის მათ­თვის, ვინც აკონ­ტრო­ლებს სა­კუ­თარ წო­ნას.

რო­მე­ლი თევ­ზი უნდა შე­ი­ტა­ნოთ რა­ცი­ონ­ში გა­ზა­ფხულ­სა და ზა­ფხულ­ში?

ცხი­მი­ა­ნი თევ­ზი: ორა­გუ­ლი, კალ­მა­ხი, სკუმბრია, ქა­შა­ყი - ამ ტი­პის თევ­ზი მდი­და­რია ომე­გა-3 ცხი­მო­ვა­ნი მჟა­ვე­ბით და სხვა სა­სარ­გებ­ლო ნივ­თი­ე­რე­ბე­ბით.

თეთ­რი თევ­ზი: ვირ­თევ­ზა, ხეკი, მინ­ტაი, მო­ი­ვა - ამ ტი­პის თევ­ზი და­ბალ­კა­ლო­რი­უ­ლია და მდი­და­რია ცი­ლე­ბით.

მდი­ნა­რის თევ­ზი: ლოქო, ქორ­ჭი­ლა, კა­პარ­ჭი­ნა, კობ­რი - ამ ტი­პის თევ­ზი ხელ­მი­საწ­ვდო­მია და ასე­ვე მდი­და­რია საკ­ვე­ბი ნივ­თი­ე­რე­ბე­ბით.

ორა­გუ­ლი

ეს ცხი­მო­ვა­ნი თევ­ზი მდი­და­რია ომე­გა -3 ცხი­მო­ვა­ნი მჟა­ვე­ბით, რომ­ლე­ბიც მნიშ­ვნე­ლო­ვა­ნია გუ­ლი­სა და ტვი­ნის ჯან­მრთე­ლო­ბის­თვის. ის ასე­ვე არის ცი­ლის, D ვი­ტა­მი­ნის და სე­ლე­ნის კარ­გი წყა­რო. ეს თევ­ზი მდი­და­რია ფოს­ფო­რი­თა და კა­ლი­უ­მით. მას­ში ბევ­რია მაგ­ნი­უ­მი, ქლო­რი, კალ­ცი­უ­მი, რკი­ნა, თუ­თია, ნი­კე­ლი, მო­ლიბ­დე­ნი, A, B1, B2, C, E D და PP ვი­ტა­მი­ნე­ბი. ორა­გუ­ლი გან­სა­კუთ­რე­ბით რე­კო­მენ­დე­ბუ­ლია ბავ­შვე­ბი­სა და მო­ხუ­ცე­ბის­თვის. თუმ­ცა თევ­ზის რე­გუ­ლა­რუ­ლი მირ­თმე­ვა ნე­ბის­მი­ერ ასაკ­ში აუ­ცი­ლე­ბე­ლია. ბა­ზარ­ზე სხვა­დას­ხვა ქვეყ­ნი­დან შე­მო­ტა­ნი­ლი ორა­გუ­ლია ხელ­მი­საწ­ვდო­მი, თუმ­ცა ყვე­ლა­ზე სა­სარ­გებ­ლო ნორ­ვე­გი­უ­ლი ორა­გუ­ლია.

კალ­მა­ხი

კალ­მა­ხი არა მხო­ლოდ გემ­რი­ე­ლი, არა­მედ წარ­მო­უდ­გენ­ლად ჯან­სა­ღი თევ­ზია. ის მდი­და­რია ცი­ლე­ბით, ორ­გა­ნიზ­მის­თვის ად­ვი­ლად ასათ­ვი­სე­ბე­ლი, B და D ვი­ტა­მი­ნე­ბით, ასე­ვე სე­ლე­ნით, ფოს­ფო­რი­თა და ომე­გა-3 ცხი­მო­ვა­ნი მჟა­ვე­ბით. ამის წყა­ლო­ბით, კალ­მა­ხი ხელს უწყობს ძვლე­ბი­სა და კბი­ლე­ბის გაძ­ლი­ე­რე­ბას, ნორ­მა­ლურ ზრდა-გან­ვი­თა­რე­ბას, აუმ­ჯო­ბე­სებს გუ­ლის და ტვი­ნის მუ­შა­ო­ბას და ასე­ვე აუმ­ჯო­ბე­სებს იმუ­ნი­ტეტს. კალ­მა­ხის ჭამა კვი­რა­ში 2-3-ჯერ არის მარ­ტი­ვი და გემ­რი­ე­ლი სა­შუ­ა­ლე­ბა თქვენს ჯან­მრთე­ლო­ბა­ზე ზრუნ­ვის­თვის.

სკუმბრია

ომე­გა -3 ცხი­მო­ვა­ნი მჟა­ვე­ბის, ასე­ვე ვი­ტა­მი­ნი B12, სე­ლე­ნი და ფოს­ფო­რის კი­დევ ერთი შე­სა­ნიშ­ნა­ვი წყა­რო. სკუმბრია ხელს უწყობს ტვი­ნის, გუ­ლის და ნერ­ვუ­ლი სის­ტე­მის ფუნ­ქცი­ო­ნი­რე­ბის გა­უმ­ჯო­ბე­სე­ბას.

ქა­შა­ყი

ეს თევ­ზი მდი­და­რია D ვი­ტა­მი­ნით, კალ­ცი­უ­მით, ფოს­ფო­რით და სე­ლე­ნით. კარ­გია ძვლე­ბის, კბი­ლე­ბის, კა­ნი­სა და თმის­თვის. თევ­ზის ეს სა­ხე­ო­ბა გან­სა­კუთ­რე­ბით მდი­და­რია B12 ვი­ტა­მი­ნით, ასე­ვე დიდი რა­ო­დე­ნო­ბით შე­ი­ცავს D ვი­ტა­მინ­სა და ფოს­ფორს. სხვა ცხი­მი­ა­ნი თევ­ზე­ბის მსგავ­სად, ქა­შა­ყი ომე­გა 3–ის სა­უ­კე­თე­სო წყა­როა.

გა­ზა­ფხუ­ლი-ზა­ფხუ­ლის პე­რი­ოდ­ში ასე­ვე სა­სარ­გებ­ლოა:

  • ლოქო
  • ქორ­ჭი­ლა
  • კა­პარ­ჭი­ნა
  • კობ­რი

თევ­ზის არ­ჩე­ვი­სას მნიშ­ვნე­ლო­ვა­ნია ყუ­რა­დღე­ბა მი­აქ­ცი­ოთ მის სი­ახ­ლეს:

  • თვა­ლე­ბი უნდა იყოს გამჭვირ­ვა­ლე, ლა­ყუ­ჩე­ბი ვარ­დის­ფე­რი, ქერცლი კი მბზი­ნა­ვი;
  • ახალ თევზს არ უნდა ჰქონ­დეს უსი­ა­მოვ­ნო სუნი;
  • თუ გა­ყი­ნულ თევზს ყი­დუ­ლობთ, გა­ალღვეთ მხო­ლოდ მა­ცი­ვარ­ში.

თევ­ზი შე­იძ­ლე­ბა მი­ირ­თვათ გა­მომ­ცხვა­რი, შემ­წვა­რი, ჩა­შუ­შუ­ლი, მო­ხარ­შუ­ლი, ორ­თქლზე მომ­ზა­დე­ბუ­ლი ან პრე­სერ­ვე­ბის სა­ხით. თევ­ზე­უ­ლის პრე­სერ­ვე­ბის დამ­ზა­დე­ბა სტე­რი­ლი­ზა­ცი­ი­სა და პას­ტე­რი­ზა­ცი­ის გა­რე­შე და­ბალ ტემ­პე­რა­ტუ­რა­ზე ხდე­ბა, რაც პრო­დუქ­ტში უზ­რუნ­ველ­ყოფს ცო­ცხა­ლი თევ­ზის­თვის და­მა­ხა­სი­ა­თე­ბე­ლი ყვე­ლა სა­სარ­გებ­ლო თვი­სე­ბის, მი­ნე­რა­ლე­ბი­სა თუ მიკ­რო­ე­ლე­მენ­ტე­ბის შე­ნარ­ჩუ­ნე­ბას.

მნიშ­ვნე­ლო­ვა­ნია, რომ თევ­ზი კვე­ბის რა­ცი­ონ­ში კვი­რა­ში 2-3-ჯერ შე­ი­ტა­ნოთ.

გა­ზა­ფხულ­სა და ზა­ფხულ­ში ახა­ლი თევ­ზის მირ­თმე­ვით თქვენ არა მხო­ლოდ ისი­ა­მოვ­ნებთ მისი გე­მო­თი, არა­მედ იზ­რუ­ნებთ თქვენს ჯან­მრთე­ლო­ბა­ზეც!

დღის ვიდეო
00:00 / 00:00
ვოლოდიმირ ზელენსკი, რომში აშშ-ის ვიცე-პრეზიდენტს ჯეი დი ვენსს და სახელმწიფო მდივანს მარკო რუბიოს შეხვდა
ავტორი:

რომელი თევზია კარგი ჩვენი ორგანიზმისთვის გაზაფხული -ზაფხულის პერიოდში

რომელი თევზია კარგი ჩვენი ორგანიზმისთვის გაზაფხული -ზაფხულის პერიოდში

გაზაფხული და ზაფხული არა მხოლოდ დასვენების და მოგზაურობის დროა, არამედ ახალი, გემრიელი და ჯანსაღი თევზის სეზონიც. ამ პერიოდში თევზი განსაკუთრებით მდიდარია ვიტამინებით, მინერალებითა და სხვა სასარგებლო ნივთიერებებით, რომლებიც აუცილებელია ჩვენი ორგანიზმისთვის ხანგრძლივი ზამთრის შემდეგ.

რა სარგებლობა მოაქვს თევზის ჭამას გაზაფხულსა და ზაფხულში?

თევზი მდიდარია A, D, E, B12 ვიტამინებით, ასევე კალციუმით, ფოსფორით, სელენით და სხვა მნიშვნელოვანი მიკროელემენტებით. ეს პროდუქტი ადვილად ასათვისებელი ცილის წყაროა. თევზის შემადგენლობაში შემავალი ცილა ადვილად შეიწოვება ორგანიზმის მიერ და შესანიშნავი სამშენებლო მასალაა კუნთებისთვის.

თევზი მდიდარია ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავებით, რომლებიც აუცილებელია ჯანსაღი გულის, ტვინის, სისხლძარღვებისა და მხედველობისთვის. თევზის უმეტესობა დაბალკალორიულია, რაც მათ იდეალურს ხდის მათთვის, ვინც აკონტროლებს საკუთარ წონას.

რომელი თევზი უნდა შეიტანოთ რაციონში გაზაფხულსა და ზაფხულში?

ცხიმიანი თევზი: ორაგული, კალმახი, სკუმბრია, ქაშაყი - ამ ტიპის თევზი მდიდარია ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავებით და სხვა სასარგებლო ნივთიერებებით.

თეთრი თევზი: ვირთევზა, ხეკი, მინტაი, მოივა - ამ ტიპის თევზი დაბალკალორიულია და მდიდარია ცილებით.

მდინარის თევზი: ლოქო, ქორჭილა, კაპარჭინა, კობრი - ამ ტიპის თევზი ხელმისაწვდომია და ასევე მდიდარია საკვები ნივთიერებებით.

ორაგული

ეს ცხიმოვანი თევზი მდიდარია ომეგა -3 ცხიმოვანი მჟავებით, რომლებიც მნიშვნელოვანია გულისა და ტვინის ჯანმრთელობისთვის. ის ასევე არის ცილის, D ვიტამინის და სელენის კარგი წყარო. ეს თევზი მდიდარია ფოსფორითა და კალიუმით. მასში ბევრია მაგნიუმი, ქლორი, კალციუმი, რკინა, თუთია, ნიკელი, მოლიბდენი, A, B1, B2, C, E D და PP ვიტამინები. ორაგული განსაკუთრებით რეკომენდებულია ბავშვებისა და მოხუცებისთვის. თუმცა თევზის რეგულარული მირთმევა ნებისმიერ ასაკში აუცილებელია. ბაზარზე სხვადასხვა ქვეყნიდან შემოტანილი ორაგულია ხელმისაწვდომი, თუმცა ყველაზე სასარგებლო ნორვეგიული ორაგულია.

კალმახი

კალმახი არა მხოლოდ გემრიელი, არამედ წარმოუდგენლად ჯანსაღი თევზია. ის მდიდარია ცილებით, ორგანიზმისთვის ადვილად ასათვისებელი, B და D ვიტამინებით, ასევე სელენით, ფოსფორითა და ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავებით. ამის წყალობით, კალმახი ხელს უწყობს ძვლებისა და კბილების გაძლიერებას, ნორმალურ ზრდა-განვითარებას, აუმჯობესებს გულის და ტვინის მუშაობას და ასევე აუმჯობესებს იმუნიტეტს. კალმახის ჭამა კვირაში 2-3-ჯერ არის მარტივი და გემრიელი საშუალება თქვენს ჯანმრთელობაზე ზრუნვისთვის.

სკუმბრია

ომეგა -3 ცხიმოვანი მჟავების, ასევე ვიტამინი B12, სელენი და ფოსფორის კიდევ ერთი შესანიშნავი წყარო. სკუმბრია ხელს უწყობს ტვინის, გულის და ნერვული სისტემის ფუნქციონირების გაუმჯობესებას.

ქაშაყი

ეს თევზი მდიდარია D ვიტამინით, კალციუმით, ფოსფორით და სელენით. კარგია ძვლების, კბილების, კანისა და თმისთვის. თევზის ეს სახეობა განსაკუთრებით მდიდარია B12 ვიტამინით, ასევე დიდი რაოდენობით შეიცავს D ვიტამინსა და ფოსფორს. სხვა ცხიმიანი თევზების მსგავსად, ქაშაყი ომეგა 3–ის საუკეთესო წყაროა.

გაზაფხული-ზაფხულის პერიოდში ასევე სასარგებლოა:

  • ლოქო
  • ქორჭილა
  • კაპარჭინა
  • კობრი

თევზის არჩევისას მნიშვნელოვანია ყურადღება მიაქციოთ მის სიახლეს:

  • თვალები უნდა იყოს გამჭვირვალე, ლაყუჩები ვარდისფერი, ქერცლი კი მბზინავი;
  • ახალ თევზს არ უნდა ჰქონდეს უსიამოვნო სუნი;
  • თუ გაყინულ თევზს ყიდულობთ, გაალღვეთ მხოლოდ მაცივარში.

თევზი შეიძლება მიირთვათ გამომცხვარი, შემწვარი, ჩაშუშული, მოხარშული, ორთქლზე მომზადებული ან პრესერვების სახით. თევზეულის პრესერვების დამზადება სტერილიზაციისა და პასტერიზაციის გარეშე დაბალ ტემპერატურაზე ხდება, რაც პროდუქტში უზრუნველყოფს ცოცხალი თევზისთვის დამახასიათებელი ყველა სასარგებლო თვისების, მინერალებისა თუ მიკროელემენტების შენარჩუნებას.

მნიშვნელოვანია, რომ თევზი კვების რაციონში კვირაში 2-3-ჯერ შეიტანოთ.

გაზაფხულსა და ზაფხულში ახალი თევზის მირთმევით თქვენ არა მხოლოდ ისიამოვნებთ მისი გემოთი, არამედ იზრუნებთ თქვენს ჯანმრთელობაზეც!