საზოგადოება
პოლიტიკა
კონფლიქტები
კულტურა/შოუბიზნესი
მსოფლიო
სამართალი
Faceამბები
მეცნიერება
სამხედრო
მოზაიკა
კვირის კითხვადი სტატიები
თვის კითხვადი სტატიები
"ქალაქში მიღებული ჩვენი შემოსავლიდან ნაწილს ამ მეურნეობას ვახმართ... ასე ვინარჩუნებთ ამ ყველაფერს" - ცნობილი პოლიტიკოსის აპოლიტიკური გატაცება
"ქალაქში მიღებული ჩვენი შემოსავლიდან ნაწილს ამ მეურნეობას ვახმართ... ასე ვინარჩუნებთ ამ ყველაფერს" - ცნობილი პოლიტიკოსის აპოლიტიკური გატაცება

ცნო­ბი­ლი პო­ლი­ტი­კო­სი, ილი­ა­უ­ნის პრო­ფე­სო­რი ზუ­რაბ ჭი­ა­ბე­რაშ­ვი­ლი კა­ხეთ­ში ვე­ნახს უვ­ლის და ღვი­ნო­საც აყე­ნებს. რო­გორც ამ­ბობს, შრო­მა მის­თვის სუ­ლაც არ არის რთუ­ლი, პი­რი­ქით, გან­ტვირ­თვის ერთ-ერთი სა­შუ­ა­ლე­ბაა, რაც დიდ სი­ა­მოვ­ნე­ბას ანი­ჭებს.

ზუ­რაბ ჭი­ა­ბე­რაშ­ვი­ლი:

- სა­გა­რე­ჯოს რა­ი­ო­ნის სო­ფელ გი­ორ­გიწ­მინ­და­ში მა­მა­პა­პი­სე­უ­ლი ორი პა­ტა­რა ვე­ნა­ხი გვაქვს: ერ­თგან რქა­წი­თე­ლია, მე­ო­რე­ში - სა­ფე­რა­ვი. ჯამ­ში ჰექტრამ­დე იქ­ნე­ბა. იმ­დე­ნი ყუ­რძე­ნი მოგ­ვყავს და იმ­დენ ღვი­ნოს ვა­ყე­ნებთ, რამ­დე­ნიც ჩვენს ოჯახს სჭირ­დე­ბა. ჩვენს ახ­ლობ­ლებ­სა და მე­გობ­რებ­საც ვუ­ნა­წი­ლებთ. რო­გორც ამ­ბო­ბენ, ჩვე­ნი ოჯა­ხუ­რი ღვი­ნო არ არის ცუდი.

- ად­ვი­ლია ქა­ლაქ­ში საქ­მი­ა­ნო­ბის პა­რა­ლე­ლუ­რად სოფ­ლად შრო­მა?

- მე და ჩემი ოჯა­ხის წევ­რე­ბი ქა­ლაქ­ში და­საქ­მე­ბუ­ლე­ბი რომ არ ვი­ყოთ და სო­ფელ­ში ვცხოვ­რობ­დეთ, ჩვე­ნი ვე­ნა­ხე­ბით თა­ვის რჩე­ნა შე­უძ­ლე­ბე­ლი იქ­ნე­ბო­და. ამი­ტომ ქა­ლაქ­ში შრო­მის შე­მო­სავ­ლი­დან ნა­წილს სო­ფელ­ში ტრა­დი­ცი­ულ პა­ტა­რა მე­ურ­ნე­ო­ბას ვახ­მართ და იმ ყვე­ლა­ფერს ასე ვი­ნარ­ჩუ­ნებთ. ბევ­რი ცდი­ლობს არ გა­წყვი­ტოს კავ­ში­რი ქა­ლაქ­სა და სო­ფელს შო­რის, მაგ­რამ ეს უმე­ტე­სად მათ გა­მოს­დით, ვი­საც ქა­ლაქ­ში შე­მო­სა­ვა­ლი აქვთ და შე­უძ­ლი­ათ ნა­წი­ლი სო­ფელს მო­ახ­მა­რონ... სოფ­ლად მცი­რე­მი­წი­ან ოჯა­ხებს მხო­ლოდ მი­წით თა­ვის გა­ტა­ნა ძა­ლი­ან უჭირთ.

- არ გი­ფიქ­რი­ათ, რომ სოფ­ლად თქვენს საქ­მი­ა­ნო­ბას კო­მერ­ცი­უ­ლი დატ­ვირ­თვა მის­ცეთ?

- უარს არ ვი­ტყო­დით, რომ ღვი­ნო ბოთ­ლებ­შიც ჩა­მოგ­ვეს­ხა, ეტი­კე­ტი მიგ­ვეკ­რა და ქსელ­შიც შეგ­ვე­ტა­ნა, თუმ­ცა ამას და­მა­ტე­ბი­თი ინ­ვეს­ტი­ცი­ე­ბი სჭირ­დე­ბა. სოფ­ლად ახლა ორი რამ ჭირს - ფი­ნან­სებ­ზე ხელ­მი­საწ­ვდო­მო­ბა და ტექ­ნო­ლო­გი­ე­ბის ცოდ­ნა, მათ შო­რის იმის ცოდ­ნაც, რო­გორ გა­ვი­დეთ უცხო­ურ ბაზ­რებ­ზე და რო­გორ ვაქ­ცი­ოთ ჩვე­ნი შრო­მა სტა­ბი­ლურ შე­მო­სავ­ლად. კა­ხეთ­ში მთე­ლი წელი შრო­მო­ბენ, წვა­ლო­ბენ, რომ ყუ­რძე­ნი ქარ­ხა­ნას ჩა­ა­ბა­რონ, მაგ­რამ ეს არ იძ­ლე­ვა იმ ამო­ნა­გებს, რომ ადა­მი­ან­მა სა­კუ­თა­რი მე­ურ­ნე­ო­ბა გა­ნა­ვი­თა­როს.

- ვიცი, რომ კვლე­ვა გაქვთ ჩა­ტა­რე­ბუ­ლი იმა­ზე, თუ რა უჯ­დე­ბა გლეხს ვე­ნა­ხის მოვ­ლა.

- წელს აღარ გა­და­მი­ან­გა­რი­შე­ბია, მაგ­რამ ერთი ჰექ­ტა­რი რქა­წით­ლის სტან­დარ­ტუ­ლი მოვ­ლა ჯა­მუ­რად, სა­დღაც 7.800 ლარი ჯდე­ბა (აქ და­ზღვე­ვაც უნდა იან­გა­რი­შო). სა­ფე­რა­ვი უფრო ფა­ქი­ზია, მეტი მოვ­ლა სჭირ­დე­ბა და 8.500-9000 ლარი უნდა ვი­ვა­რა­უ­დოთ.

- კო­მერ­ცი­ულ ბი­ოღ­ვი­ნოს?

- მას შე­სა­წამ­ლი მა­სა­ლის შერ­ჩე­ვა უნდა და ამ შემ­თხვე­ვა­ში ფასი კი­დევ გა­იზ­რდე­ბა. ვი­საც 3-4 ჰექ­ტა­რი აქვს და ღვი­ნის კო­მერ­ცი­ა­ლი­ზა­ცია უნდა, ვე­ნახს მხო­ლოდ ოჯა­ხის წევ­რე­ბით ვერ მო­უვ­ლის, ამის­თვის დიდი თან­ხა ესა­ჭი­რო­ე­ბა.

- ფი­ნან­სებს რომ თავი და­ვა­ნე­ბოთ, ემო­ცი­უ­რად რა მნიშ­ვნე­ლო­ბა აქვს თქვენ­თვის ამ ყვე­ლა­ფერს?

- ჩვე­ნი სახ­ლიც და მა­რა­ნიც ძვე­ლია. ყვე­ლა­ფე­რი ისე­ვეა, რო­გორც პა­პა­ჩე­მის დროს იყო. ჩვე­ნი ოჯა­ხის­თვის ეს არის სა­შუ­ა­ლე­ბა, შე­ვი­ნარ­ჩუ­ნოთ ოჯა­ხის ტრა­დი­ცია, წი­ნაპ­რე­ბის ხსოვ­ნა...

- ამ­ბო­ბენ, ღვი­ნო დამ­ყე­ნე­ბელს ჰგავ­სო. რო­გო­რია თქვე­ნი ღვი­ნო და ვის ჰგავს?

- ჩვე­ნი ღვი­ნო, ჩემი აზ­რით, მა­მა­ჩემს ჰგავს და მშვი­დია. თუ ზო­მი­ე­რად მო­იხ­მარ, ადა­მი­ანს ტვინს არ ურევს, პი­რი­ქით, უხ­სნის.

- თვი­თონ რამ­დე­ნად გიყ­ვართ ღვი­ნო?

- და­სათ­რო­ბად არ ვსვამ, 2 ჭიქა სა­დი­ლად საკ­მა­რი­სია.

- კა­ხეთ­ში გან­სხვა­ვე­ბუ­ლი სას­მი­სე­ბით უყ­ვართ სა­დღეგ­რძე­ლო­ე­ბი. ამ ტრა­დი­ცი­ის მიმ­დე­ვა­რი ხართ?

- სა­ქარ­თვე­ლო­ში ბევ­რნა­ირ გან­სხვა­ვე­ბულ სას­მისს აღ­მო­ა­ჩენთ... ახალ­გაზ­რდო­ბა­ში გან­სხვა­ვე­ბუ­ლე­ბით და­მი­ლე­ვია, ახლა - აღარ, ასაკ­ში ჯან­მრთე­ლო­ბაც არ გაძ­ლევს ამის სა­შუ­ა­ლე­ბას.

- ცოტა ხნის წინ ფოტო ვნა­ხე, სა­დაც თქვენს ეზო­ში ბა­ლა­ხი იყო გა­თი­ბუ­ლი. ამ სა­ო­ცარ სი­ცხე­ში რამ­დე­ნი გი­მუ­შა­ვი­ათ...

- თუ ფი­ზი­კუ­რი შრო­მა არის სა­შუ­ა­ლე­ბა, რომ ადა­მი­ა­ნი გა­ნიტ­ვირ­თოს, ეს სა­სი­ა­მოვ­ნო და სა­სარ­გებ­ლო­ცაა. სი­ნამ­დვი­ლე­ში ადა­მი­ა­ნი ფი­ზი­კუ­რი შრო­მით კი არ იღ­ლე­ბა, მას უი­მე­დო­ბა ღლის, როცა ხე­დავს, რომ ფი­ზი­კურ შრო­მას შე­დე­გი არ მო­აქვს. ამი­ტო­მაც მნიშ­ვნე­ლო­ვა­ნია, გვქონ­დეს ეკო­ნო­მი­კუ­რი ზრდა და ბევრ სხვა სფე­რო­ში სა­მუ­შაო ად­გი­ლე­ბი შე­იქ­მნას, რომ ვინც სოფ­ლად არის, ხელი მი­უწ­ვდე­ბო­დეს ფი­ნან­სებ­ზე და რაც მის­თვის რენ­ტა­ბე­ლუ­რი იქ­ნე­ბა, იმ ფარ­თობ­ზე იმუ­შა­ოს.

- ვე­ნა­ხი­სა და ღვი­ნის საქ­მეს უკვე შე­ჭი­დე­ბულ ახალ­ბე­და მე­ურ­ნე­ებს რას ეტყვით?

- რო­გორც ვთქვი, ზო­გა­დი ეკო­ნო­მი­კუ­რი ფო­ნია გა­დამ­წყვე­ტი, რომ ადა­მი­ა­ნებ­მა საქ­მე წა­მო­ი­წყონ. თუ იცი­ან, რომ მათ პრო­დუქტს გა­სა­ღე­ბა ექ­ნე­ბა და ოჯახს აცხოვ­რებს, ისი­ნი და­უ­ზარ­ლე­ბი იქ­ნე­ბი­ან. ასე რომ, ყვე­ლა­ფე­რი ზო­გად ეკო­ნო­მი­კურ ფონ­ზეა მა­ინც და­მო­კი­დე­ბუ­ლი.

მკითხველის კომენტარები / 22 /
თარიღის მიხედვით
მოწონების მიხედვით
ლალუკა
0

თავის დროზე გაგერკვია ეგ საქმე, ბევრ რამეს აცდებოდა ქვეყანა.

კახა
37

ქართლის დედის შეურაცმყოფელი და მართლა ფალოსოფოსი , გამომივიდა მევენახე )

ავტორი:

"ქალაქში მიღებული ჩვენი შემოსავლიდან ნაწილს ამ მეურნეობას ვახმართ... ასე ვინარჩუნებთ ამ ყველაფერს" - ცნობილი პოლიტიკოსის აპოლიტიკური გატაცება

"ქალაქში მიღებული ჩვენი შემოსავლიდან ნაწილს ამ მეურნეობას ვახმართ... ასე ვინარჩუნებთ ამ ყველაფერს" - ცნობილი პოლიტიკოსის აპოლიტიკური გატაცება

ცნობილი პოლიტიკოსი, ილიაუნის პროფესორი ზურაბ ჭიაბერაშვილი კახეთში ვენახს უვლის და ღვინოსაც აყენებს. როგორც ამბობს, შრომა მისთვის სულაც არ არის რთული, პირიქით, განტვირთვის ერთ-ერთი საშუალებაა, რაც დიდ სიამოვნებას ანიჭებს.

ზურაბ ჭიაბერაშვილი:

- საგარეჯოს რაიონის სოფელ გიორგიწმინდაში მამაპაპისეული ორი პატარა ვენახი გვაქვს: ერთგან რქაწითელია, მეორეში - საფერავი. ჯამში ჰექტრამდე იქნება. იმდენი ყურძენი მოგვყავს და იმდენ ღვინოს ვაყენებთ, რამდენიც ჩვენს ოჯახს სჭირდება. ჩვენს ახლობლებსა და მეგობრებსაც ვუნაწილებთ. როგორც ამბობენ, ჩვენი ოჯახური ღვინო არ არის ცუდი.

- ადვილია ქალაქში საქმიანობის პარალელურად სოფლად შრომა?

- მე და ჩემი ოჯახის წევრები ქალაქში დასაქმებულები რომ არ ვიყოთ და სოფელში ვცხოვრობდეთ, ჩვენი ვენახებით თავის რჩენა შეუძლებელი იქნებოდა. ამიტომ ქალაქში შრომის შემოსავლიდან ნაწილს სოფელში ტრადიციულ პატარა მეურნეობას ვახმართ და იმ ყველაფერს ასე ვინარჩუნებთ. ბევრი ცდილობს არ გაწყვიტოს კავშირი ქალაქსა და სოფელს შორის, მაგრამ ეს უმეტესად მათ გამოსდით, ვისაც ქალაქში შემოსავალი აქვთ და შეუძლიათ ნაწილი სოფელს მოახმარონ... სოფლად მცირემიწიან ოჯახებს მხოლოდ მიწით თავის გატანა ძალიან უჭირთ.

- არ გიფიქრიათ, რომ სოფლად თქვენს საქმიანობას კომერციული დატვირთვა მისცეთ?

- უარს არ ვიტყოდით, რომ ღვინო ბოთლებშიც ჩამოგვესხა, ეტიკეტი მიგვეკრა და ქსელშიც შეგვეტანა, თუმცა ამას დამატებითი ინვესტიციები სჭირდება. სოფლად ახლა ორი რამ ჭირს - ფინანსებზე ხელმისაწვდომობა და ტექნოლოგიების ცოდნა, მათ შორის იმის ცოდნაც, როგორ გავიდეთ უცხოურ ბაზრებზე და როგორ ვაქციოთ ჩვენი შრომა სტაბილურ შემოსავლად. კახეთში მთელი წელი შრომობენ, წვალობენ, რომ ყურძენი ქარხანას ჩააბარონ, მაგრამ ეს არ იძლევა იმ ამონაგებს, რომ ადამიანმა საკუთარი მეურნეობა განავითაროს.

- ვიცი, რომ კვლევა გაქვთ ჩატარებული იმაზე, თუ რა უჯდება გლეხს ვენახის მოვლა.

- წელს აღარ გადამიანგარიშებია, მაგრამ ერთი ჰექტარი რქაწითლის სტანდარტული მოვლა ჯამურად, სადღაც 7.800 ლარი ჯდება (აქ დაზღვევაც უნდა იანგარიშო). საფერავი უფრო ფაქიზია, მეტი მოვლა სჭირდება და 8.500-9000 ლარი უნდა ვივარაუდოთ.

- კომერციულ ბიოღვინოს?

- მას შესაწამლი მასალის შერჩევა უნდა და ამ შემთხვევაში ფასი კიდევ გაიზრდება. ვისაც 3-4 ჰექტარი აქვს და ღვინის კომერციალიზაცია უნდა, ვენახს მხოლოდ ოჯახის წევრებით ვერ მოუვლის, ამისთვის დიდი თანხა ესაჭიროება.

- ფინანსებს რომ თავი დავანებოთ, ემოციურად რა მნიშვნელობა აქვს თქვენთვის ამ ყველაფერს?

- ჩვენი სახლიც და მარანიც ძველია. ყველაფერი ისევეა, როგორც პაპაჩემის დროს იყო. ჩვენი ოჯახისთვის ეს არის საშუალება, შევინარჩუნოთ ოჯახის ტრადიცია, წინაპრების ხსოვნა...

- ამბობენ, ღვინო დამყენებელს ჰგავსო. როგორია თქვენი ღვინო და ვის ჰგავს?

- ჩვენი ღვინო, ჩემი აზრით, მამაჩემს ჰგავს და მშვიდია. თუ ზომიერად მოიხმარ, ადამიანს ტვინს არ ურევს, პირიქით, უხსნის.

- თვითონ რამდენად გიყვართ ღვინო?

- დასათრობად არ ვსვამ, 2 ჭიქა სადილად საკმარისია.

- კახეთში განსხვავებული სასმისებით უყვართ სადღეგრძელოები. ამ ტრადიციის მიმდევარი ხართ?

- საქართველოში ბევრნაირ განსხვავებულ სასმისს აღმოაჩენთ... ახალგაზრდობაში განსხვავებულებით დამილევია, ახლა - აღარ, ასაკში ჯანმრთელობაც არ გაძლევს ამის საშუალებას.

- ცოტა ხნის წინ ფოტო ვნახე, სადაც თქვენს ეზოში ბალახი იყო გათიბული. ამ საოცარ სიცხეში რამდენი გიმუშავიათ...

- თუ ფიზიკური შრომა არის საშუალება, რომ ადამიანი განიტვირთოს, ეს სასიამოვნო და სასარგებლოცაა. სინამდვილეში ადამიანი ფიზიკური შრომით კი არ იღლება, მას უიმედობა ღლის, როცა ხედავს, რომ ფიზიკურ შრომას შედეგი არ მოაქვს. ამიტომაც მნიშვნელოვანია, გვქონდეს ეკონომიკური ზრდა და ბევრ სხვა სფეროში სამუშაო ადგილები შეიქმნას, რომ ვინც სოფლად არის, ხელი მიუწვდებოდეს ფინანსებზე და რაც მისთვის რენტაბელური იქნება, იმ ფართობზე იმუშაოს.

- ვენახისა და ღვინის საქმეს უკვე შეჭიდებულ ახალბედა მეურნეებს რას ეტყვით?

- როგორც ვთქვი, ზოგადი ეკონომიკური ფონია გადამწყვეტი, რომ ადამიანებმა საქმე წამოიწყონ. თუ იციან, რომ მათ პროდუქტს გასაღება ექნება და ოჯახს აცხოვრებს, ისინი დაუზარლები იქნებიან. ასე რომ, ყველაფერი ზოგად ეკონომიკურ ფონზეა მაინც დამოკიდებული.