ავტორი:

რა ზეგავლენას ახდენს ადამიანის ორგანიზმზე უხარისხო ყავა?

რა ზეგავლენას ახდენს ადამიანის ორგანიზმზე უხარისხო ყავა?

ყოველწლიურად, მსოფლიოში 2.25 მილიარდ ჭიქა, სხვადასხვა სახეობის ყავას მიირთმევენ.

ხსნად ყავას გაყინვის მეთოდით ამზადებენ. პროდუქტს ყინავენ და შემდეგ მცირე ნაწილაკებად ჭრიან. საბოლოოდ, ვაკუუმში დაბალ ტემპერატურაზე აშრობენ.

Healthguide-ის ინფორმაციით, დღეს, ხსნადი ყავა ნატურალური ნივთიერებების მხოლოდ 15%-ს შეიცავს, დანარჩენი კი სხვა დანამატებზე მოდის. არსებობს ეჭვი, რომ ხსნად ყავას დამატებული აქვს: სინთეტიკური კოფეინი, ბარდა, სოიო, შვრია, ქერის ალაო და სტაბილიზატორები.

იმის გამო, რომ ხსნად ყავაში ძალიან მცირეა ნამდვილი კოფეინი, ხშირად დღეში 4 და მეტი ჭიქის დალევა გვიწევს, რომ მივიღოთ ის ეფექტი, რაც ყავის დალევით გვსურს.

ხსნადი ყავის დიდი რაოდენობით მოხმარებას კი ადამიანის ჯანმრთელობისთვის ზიანის მიყენება შეუძლია, განსაკუთრებით კი გულთან, ღვიძლთან და კუჭთან დაკავშირებული პრობლემების წარმოქმნა.

განვითარებად და გარდამავალი ეკონომიკის მქონე ქვეყნებში დაბალი ფასის გამო ხსნადი ყავა ყველაზე მოთხოვნადია. ევროპის ქვეყნებში და ასევე აშშ-ში ხსნადი ყავის მოხმარება პროცენტულად მნიშვნელოვნად შემცირებულია.