შაქარი რომ მავნე პროდუქტია, ამაზე დღეს აღარავინ დაობს. ჯანმრთელობის პრობლემების გამო უამრავი ადამიანი მის ჩანაცვლებას სხვადასხვა გზებით ცდილობს. რომელია შაქრის შეცვლის ჯანსაღი ალტერნატივა?
შაქრის შემცვლელები არ სწევენ შაქრის დონეს სისხლში ისე, როგორც შაქარი, მაგრამ სწორედ ამიტომ არც ისინია უსაფრთხო. თქვენ მიირთმევთ ტკბილს, ორგანიზმი კი ვერ იღებს ჩვეულ ეფექტს. ამიტომ თუ კი შაქრის ნაცვლად მის შემცვლელებს მიიღებთ, მათი დოზა უსასრულობამდე შეიძლება გაიზარდოს.
ყველა შაქრის შემცვლელს თავისი მახასიათებლები აქვს. ფრუქტოზა ცხიმების დაგროვებას უწყობს ხელს, თანაც უფრო მეტად, ვიდრე შაქარი. ქსილიტი და სორბიტი მაღალ ტემპერატურაზე იშლება და მათი დამატებით ვერაფერს ვერ გამოაცხობთ. ქიმიურ შემცვლელებს, რომელთა ნაწილი ზოგიერთ ქვეყანაში აკრძალულიც კია, თავისი გვერდითი ეფექტები აქვს. ეს განსაკუთრებით ეხება ე.წ. "დიეტურ" გაზიან სასმელებში შემავალ შემცვლელებს.