მიირთვით ჭარხალი, თუ გინდათ რომ ცხოვრებას ვარდისფერ ფერებში ხედავდეთ - მოგვიწოდებენ კვების სპეციალისტები.
ჭარხალი ცივი სეზონის ბოსტნეულია. ყველაზე ცნობილია მისი წითელი სახეობა, თუმცა არსებობს თეთრი და ყვითელიც. საკვებად ვარგისი ჯიშების გარდა, არსებობს საფურაჟე და შაქრის ჭარხალიც. ძველ დროში ჭარხალს სამედიცინო მიზნით იყენებდნენ, სუფრაზე კი მოგვიანებით გამოჩნდა. საკვებად გამოიყენება ბოლქვიც და ქორფა ფოთლებიც.
ჭარხლის სარგებლიანობა მრავალმა კვლევამ დაადასტურა. მასში შემავალი ანტიოქსიდანტები, ლუტეინი და ბეტალაინი ხელს უშლის გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების, ასაკთან დაკავშირებული პათოლოგიების, მაგალითად კატარაქტის განვითარებას. შეიცავს უამრავ ვიტამინს: A, B1, B2, B5, B6, B9, C, D, E და K.