პოლიტიკა
სპორტი
სამხედრო

25

მარტი

დღის ზოგადი ასტროლოგიური პროგნოზი

სამშაბათი, მთვარის ოცდამეექვსე დღე დაიწყება 06:31-ზე, მთვარე მერწყულში საკმაოდ რთული დღეა. თავი შეიკავეთ ყოველგვარი კონფლიქტისგან. არ დაიწყოთ ახალი საქმეები. მოერიდეთ ფულის ხარჯვას; ვაჭრობაში არ მოტყუვდეთ. კარგი დღეა სწავლისა და გამოცდის ჩასაბარებლად. მოერიდეთ სამსახურის, საქმიანობის შეცვლას. უფროსთან კამათს. მგზავრობა და მივლინება სხვა დღისთვის გადადეთ. კარგია მსუბუქი ვარჯიში; საოჯახო საქმეების შესრულება. მოერიდეთ ხორციან კერძებს. სასურველია თევზისა და ბოსტნეულის. თავი შეიკავეთ მოწევისა და ალკოჰოლისგან. გაფრთხილდით, მოსალოდნელია ტრავმები და მოტეხილობები.
მსოფლიო
მოზაიკა
სამართალი
საზოგადოება
Faceამბები
კულტურა/შოუბიზნესი
კვირის კითხვადი სტატიები
თვის კითხვადი სტატიები
ბაია დვალიშვილი - "მძაგს სუფრები, სადაც საჭმლიანი თეფშები ერთმანეთზეა დაჭყლეტილი"
ბაია დვალიშვილი - "მძაგს სუფრები, სადაც საჭმლიანი თეფშები ერთმანეთზეა დაჭყლეტილი"

ხე­ლო­ვა­ნე­ბის ოჯახ­ში აღ­ზრდი­ლი მსა­ხი­ო­ბი და ტე­ლე­წამ­ყვა­ნი - ბარ­ბა­რე დვა­ლიშ­ვი­ლი შე­სა­ნიშ­ნა­ვი კუ­ლი­ნა­რია და უხვი ფან­ტა­ზი­ის წყა­ლო­ბით, ოჯა­ხის წევ­რებ­სა და სტუმ­რებს ორი­გი­ნა­ლუ­რი და მრა­ვალ­ფე­რო­ვა­ნი კერ­ძე­ბით ხში­რად ანე­ბივ­რებს. ბევ­რი ქალ­ბა­ტო­ნის­გან გან­სხვა­ვე­ბით, მის­თვის სამ­ზა­რე­უ­ლო გან­ტვირ­თვის ად­გი­ლია, საჭ­მლის კე­თე­ბა - ფიქ­რი­სა და რე­ლაქ­სა­ცი­ის კარ­გი სა­შუ­ა­ლე­ბა...

ბე­ბი­ის­გან ნას­წავ­ლი და სას­კო­ლო კუ­ლი­ნა­რი­უ­ლი ექ­სპე­რი­მენ­ტე­ბი

- მა­მის მხრი­დან ბე­ბია იმე­რე­ლი მყავ­და - თა­მა­რა კოხ­რე­ი­ძე, სამ­ზა­რე­უ­ლო­ში ძა­ლი­ან საყ­ვარ­ლად ფუს­ფუ­სებ­და, მე კი ეს ძა­ლი­ან მომ­წონ­და და სულ ვეხ­მა­რე­ბო­დი, მას ვბა­ძავ­დი. ბავ­შვო­ბი­სას, შრო­მის გაკ­ვე­თილ­ზე, რა­ტომ­ღაც წესი იყო, რომ საჭ­მე­ლე­ბიც უნდა გვე­კე­თე­ბი­ნა, ამი­ტომ, ხან იქ ვტი­ტყნი­დით ცომს და რა­ღა­ცას ვწვა­ლობ­დით, ხან - სახ­ლში. ბევრ რა­მეს ჩე­მი­თაც ვი­გო­ნებ­დი, კუ­ლი­ნა­რი­ის მი­მართ დიდი ინ­ტე­რე­სი მქონ­და. მახ­სოვს, ნამ­ცხვრებ­საც ვა­ცხობ­დი, ოღონდ მას შემ­დეგ არც გა­მო­მი­ცხვია, რად­გან ტკბი­ლე­უ­ლის დიდი მოყ­ვა­რუ­ლი არ ვარ. ჩვენ­თან სახ­ლში სულ იყო სუფ­რა გაშ­ლი­ლი და დე­დას ვეხ­მა­რე­ბო­დი ხოლ­მე. მერე უკვე და­მო­უ­კი­დებ­ლა­დაც ვამ­ზა­დებ­დი. სამ­ზა­რე­უ­ლო­ში ზოგი ხომ იღ­ლე­ბა, ჩემ­თვის კი კე­თე­ბის პრო­ცე­სი გან­ტვირ­თვაა, რად­გან ამ დროს უფრო კარ­გად ვფიქ­რობ, ჩემი მიკ­რო­სამ­ყა­რო მაქვს და თავს მშვე­ნივ­რად ვგრძნობ. ყო­ველ­დღე არ გა­მო­დის, მაგ­რამ იმპრო­ვი­ზა­ცი­ას ხში­რად მივ­მარ­თავ. სამ­ზა­რე­უ­ლო­ში ყოფ­ნა ჩემ­თვის ტან­ჯვა-წა­მე­ბა ნამ­დვი­ლად არ არის.

ქარ­თუ­ლი მრა­ვალ­სარ­თუ­ლი­ა­ნი სუფ­რის მი­ნუ­სე­ბი

- ადა­მი­ა­ნის გან­წყო­ბი­ლე­ბა პირ­და­პირ აი­სა­ხე­ბა მის მიერ მომ­ზა­დე­ბულ კერძზე. ერთი და იგი­ვე კერ­ძი, ერ­ბოკ­ვერ­ცხიც კი, კარგ ხა­სი­ათ­ზე სხვა­ნა­ი­რი გა­მო­დის, ცუდ­ზე - სხვა­ნა­ი­რი. სა­ერ­თოდ, გემ­რი­ე­ლი საჭ­მე­ლი და სწო­რად გა­წყო­ბი­ლი სუფ­რა ძა­ლი­ან მიყ­ვარს. მძაგს მრა­ვალ­სარ­თუ­ლი­ა­ნი სუფ­რე­ბი, როცა საჭ­მლი­ა­ნი თეფ­შე­ბი ერ­თმა­ნეთ­ზეა და­ჭყლე­ტი­ლი. თავი რომ მოგ­ვაქვს, ჩემი აზ­რით, ეს ყვე­ლა­ზე დიდი უკულ­ტუ­რო­ბა, საჭ­მლი­სა და სტუმ­რის მი­მართ უპა­ტივ­ცე­მუ­ლო­ბაა. სა­ბედ­ნი­ე­როდ, ასე­თი სუფ­რე­ბი ახლა ხში­რი აღა­რაა, უწინ კი სწო­რედ ამით იწო­ნებ­დნენ თავს - სუფ­რა­ზე რაც მეტი სარ­თუ­ლი იქ­ნე­ბო­და, ოჯა­ხის "ღირ­სე­ბა" ჩან­და. მე თუ მკი­თხავთ, მირ­ჩევ­ნია, ერთი-ორი კარ­გი სა­დი­ლი გა­ვა­კე­თო, მა­გა­ლი­თად, შემ­წვა­რი ხორ­ცი იქ­ნე­ბა ღვი­ნო­ში, ინ­და­უ­რი თუ სხვა რამ, თა­ვი­სი რამ­დე­ნი­მე­ნა­ი­რი გარ­ნი­რით და დე­სერ­ტი. მომ­წონს, რომ ქარ­თუ­ლი კუ­ლი­ნა­რია ვი­თარ­დე­ბა, ახ­ლე­ბუ­რი შე­ფუთ­ვა, ახ­ლე­ბუ­რი მი­წო­დე­ბა ხდე­ბა, ძვე­ლი კი არ იკარ­გე­ბა. თუმ­ცა, პრინ­ციპ­ში, ეს ახა­ლიც კარ­გად და­ვი­წყე­ბუ­ლი ძვე­ლია. საჭ­მლის კე­თე­ბი­სას კა­ნო­ნე­ბი არ მაქვს, ჩე­მით ვი­გო­ნებ.

ხი­ლის წვენ­ში მო­ხარ­შუ­ლი ხორ­ცი

- სა­ერ­თოდ, ხორ­ცე­უ­ლი ძა­ლი­ან მიყ­ვარს და ვცდი­ლობ, მარ­ტო ღვი­ნით ან ნა­ტუ­რა­ლუ­რი წვე­ნე­ბით გა­ვა­კე­თო, ინ­და­უ­რი იქ­ნე­ბა, ქა­თა­მი, ღო­რის ხორ­ცი თუ სხვა რამ და აბ­სო­ლუ­ტუ­რად გან­სხვა­ვე­ბუ­ლი გე­მო­სი გა­მო­დის. მახ­სოვს, წლე­ბის წინ, ასეთ­ნა­ი­რად პირ­ვე­ლად ინ­და­უ­რი გა­ვა­კე­თე, ორი კო­ლო­ფი ფორ­თოხ­ლის წვე­ნი და­ვას­ხი, მას­ში მოვ­ხარ­შე და ისე­თი გემო ჰქონ­და, ჩე­მე­ბი დღემ­დე იმა­ზე ლა­პა­რა­კო­ბენ. იხ­ვის, ბა­ტის, ძრო­ხის თუ ნე­ბის­მი­ერ სხვა სა­ხის ხორცს ალუბ­ლის ან მაყ­ვლის ნა­ტუ­რა­ლურ წვენ­შიც ვა­კე­თებ ხოლ­მე, ძა­ლი­ან გემ­რი­ე­ლია ფორ­თო­ხა­ლი და გრე­ი­პფ­რუ­ტი ერ­თად. თა­ვი­დან­ვე ამ წვენ­ში ვხარ­შავ, წყლის მა­გივ­რად. თუმ­ცა, ცოტა წყლის და­მა­ტე­ბაც შე­იძ­ლე­ბა, რომ ხორ­ცი ბო­ლომ­დე და­ი­ფა­როს, შემ­დეგ ამ წვენს გა­დაღ­ვრით, ხორ­ცი კი უგემ­რი­ე­ლეს არო­მატს იღებს.

ოჯა­ხუ­რი და თა­ნა­მედ­რო­ვე ტრა­დი­ცი­ე­ბი

- დე­და­ჩე­მი ღუ­მელ­ში ძა­ლი­ან გემ­რი­ელ ხორ­ცი­ან "პე­როგს" აკე­თებ­და, რო­მელ­საც მე რა­ტომ­ღაც არ ვა­კე­თებ, ბევ­რი წვა­ლე­ბა უნდა... ისე, დე­დას ყვე­ლა­ფე­რი გემ­რი­ე­ლი გა­მოს­დი­ო­და, თან ბა­რა­ქი­ა­ნად ამ­ზა­დებ­და, რომ ყვე­ლას ჰყოფ­ნო­და, რად­გან რე­პე­ტი­ცი­ის ან სპექ­ტაკ­ლის შემ­დეგ, ჩვენ­თან სულ სუფ­რა იყო გაშ­ლი­ლი, მა­მას გა­უ­თა­ვებ­ლად ჰყავ­და სტუმ­რე­ბი. ყო­ველ­თვის მიკ­ვირს, დედა რო­გორ ას­წრებ­და ამ­დენს, თან მზა­დე­ბის ხა­ლი­სიც ჰქონ­და. ახლა ბევ­რი ად­გი­ლია, სა­დაც შე­იძ­ლე­ბა მე­გობ­რებ­თან ერ­თად დაჯ­დე, სი­ტუ­ა­ცია შე­იც­ვა­ლო, გემ­რი­ე­ლი საკ­ვე­ბი სხვამ მო­გარ­თვას და თავი უფრო კომ­ფორ­ტუ­ლად იგ­რძნო, ვიდ­რე სახ­ლში გა­ი­ქა­ფო და მხო­ლოდ სხვებ­მა ისი­ა­მოვ­ნონ. ეს ძა­ლი­ან მომ­წონს. ადრე, შეკ­რე­ბე­ბი ძი­რი­თა­დად, ოჯახ­ში ხდე­ბო­და, სულ რამ­დე­ნი­მე რეს­ტო­რა­ნი იყო და მა­მას თუ სა­პა­ტიო სტუმ­რე­ბი ჩა­მოს­დი­ო­და, რო­მე­ლი­მე კარგ რეს­ტო­რან­ში იკ­რი­ბე­ბოდ­ნენ დიდ სუფ­რა­ზე, შე­და­რე­ბით პა­ტა­რა სუფ­რე­ბით კი სახ­ლში ვმას­პინ­ძლობ­დით. ჩვენ­თან უცხო­ე­ლე­ბიც მო­დი­ოდ­ნენ ხოლ­მე და დე­და­ჩე­მის კერ­ძე­ბით აღ­ფრთო­ვა­ნე­ბუ­ლე­ბი იყ­ვნენ, ფო­ტო­ებს იღებ­დნენ და მთე­ლი ამ­ბა­ვი იყო. ზოგ­ჯერ მე­ზობ­ლე­ბიც გვეხ­მა­რე­ბოდ­ნენ, ზოგს მა­გი­და მოჰ­ქონ­და, ზოგს სკა­მე­ბი, თუ არ გვყოფ­ნი­და და ა.შ. სხვა­ნა­ი­რი ცხოვ­რე­ბა იყო. უფრო ჩა­კე­ტი­ლი გახ­ლდათ იმ მხრივ, რომ თე­ატრსა და შე­მოქ­მე­დე­ბას რაც შე­ე­ხე­ბო­და, სახ­ლებ­ში იხი­ლე­ბო­და. საკ­მა­ოდ მხი­ა­რუ­ლი ბავ­შვო­ბა მქონ­და, სუფ­რის გარ­შე­მო დავ­რბო­დი ხოლ­მე, ხან სად­მე ჩა­მე­ძი­ნე­ბო­და, ხან მა­გი­დის ქვეშ შევ­ძვრე­ბო­დი სა­თა­მა­შოდ და ასე (იცი­ნის).

ბო­ლო­ნი­უ­რი თევ­ზის ბა­ზა­რი და ქარ­თუ­ლი ზღვის პრო­დუქ­ტე­ბის სიმ­წი­რე

- სა­ზღვარ­გა­რეთ, თუ ძვი­რი­ან რეს­ტო­რან­ში არ შეხ­ვე­დი, გა­რეთ, ძი­რი­თა­დად, ყველ­გან "ფასტ ფუ­დია". როცა დასი გას­ტროლ­ზე მივ­დი­ვართ, ძვი­რი­ა­ნი რეს­ტორ­ნის ფული არას­დროს გვაქვს. თუმ­ცა რაც გაგ­ვი­სინ­ჯავს, მეტ-ნაკ­ლე­ბად ყვე­ლა ქვეყ­ნის სამ­ზა­რე­უ­ლო გემ­რი­ე­ლია. მა­გა­ლი­თად, ზღვის პრო­დუქ­ტე­ბი ინ­დო­ეთ­ში იყო ძა­ლი­ან გემ­რი­ე­ლი. სამ­წუ­ხა­როა, რომ ჩვე­ნი, შავ ზღვას­თან მცხოვ­რე­ბი ხალ­ხის ზღვის პრო­დუქ­ტი ძა­ლი­ან მწი­რია. ქარ­თულ სუფ­რა­ზე ყვე­ლა­ზე ნაკ­ლე­ბად სა­ინ­ტე­რე­სო სწო­რედ თევ­ზე­უ­ლია. ეს ძა­ლი­ან საკ­ვირ­ვე­ლია, კუ­ლი­ნა­რი­ულ წიგ­ნებ­შიც კი თევზს ყვე­ლა­ზე ნაკ­ლე­ბი ად­გი­ლი უჭი­რავს და ეს რა­ტომ ხდე­ბა, ვერ ამოვხსე­ნი. ალ­ბათ რა­ღაც ფაქ­ტო­რი არ­სე­ბობს, რის გა­მოც ქარ­თველ კაცს ხორ­ცი უფრო უყ­ვარს. მა­გა­ლი­თად, როცა გას­ტროლ­ზე ბო­ლო­ნი­ა­ში ვი­ყა­ვით, "თე­ატ­რა­ლუ­რი სარ­და­ფი­დან" "ფი­გა­რო" გვქონ­და წა­ღე­ბუ­ლი და ქა­ლა­ქის ცენ­ტრში ვცხოვ­რობ­დით. იქ ერთ-ერთ ქუ­ჩა­ზე XII სა­უ­კუ­ნი­დან მო­ყო­ლე­ბუ­ლი, თევ­ზის ბა­ზა­რი არ­სე­ბობ­და, ოღონდ არც სუნი შე­გა­წუ­ხებ­და და სა­ო­ცა­რი სი­ლა­მა­ზე იყო, იქ სე­ირ­ნო­ბას არა­ფე­რი ჯობ­და. წარ­მო­იდ­გი­ნეთ, თა­ვი­სუფ­ლე­ბის მო­ე­დან­ზე, სა­უ­კუ­ნე­ე­ბის მან­ძილ­ზე, მთე­ლი ქუჩა რომ იყოს თევ­ზის ბაზ­რის­თვის გან­კუთ­ვნი­ლი. დახ­ლებ­ზე ისე­თი ზღვის პრო­დუქ­ტე­ბი იდო, წიგნ­შიც რომ არ მქონ­და ნა­ნა­ხი. შავ ზღვა­ში იმის ნა­ხე­ვა­რი ხომ მა­ინ­ცაა? ამას წი­ნათ ბა­თუმ­ში ვი­ყა­ვი, სა­დაც თევ­ზის ბა­ზა­რი ალ­ბათ 20 კვად­რა­ტუ­ლი მეტ­რი თუ იქ­ნე­ბა და მხო­ლოდ 2-3 სა­ხე­ო­ბის თევ­ზი იყო...

ინ­დო­ე­თი, ვი­ეტ­ნა­მუ­რი კობ­რა და ბა­ვა­რი­უ­ლი სო­სი­სი

- მიყ­ვარს სი­ახ­ლე­ე­ბის გა­სინ­ჯვა, არც ზი­ზღი მაქვს რა­ი­მეს მი­მართ, პი­რი­ქით, სა­ოც­რად მა­ინ­ტე­რე­სებს. ერთხელ, ვი­ეტ­ნამ­ში კობ­რაც კი მი­ვირ­თვი, რო­მე­ლიც იქვე დაკ­ლეს, მისი სის­ხლიც დავ­ლი­ეთ, სა­კე­ში ჩაგ­ვის­ხეს და გვი­თხრეს, - ძალა მო­გე­ცე­მა­თო (იცი­ნის). ყვე­ლა­ნა­ი­რი საჭ­მლის მი­მართ ძა­ლი­ან გახ­სნი­ლი ვარ. ინ­დუ­რი სამ­ზა­რე­უ­ლოც ძა­ლი­ან სა­ინ­ტე­რე­სოა, იქა­უ­რი სპე­ცი­ფი­კუ­რი სუ­ნე­ბი, სა­ნე­ლებ­ლე­ბი და ა.შ. დიდი ეგ­ზო­ტი­კაა. იქ ყოფ­ნი­სას, ღა­მით მდი­ნა­რე­ზე გაგ­ვიყ­ვა­ნეს და კი­ბორჩხა­ლებს ჩვე­ნით ვი­ჭერ­დით, ფარ­ნებს ვა­ნა­თებ­დით და სი­ნათ­ლე­ზე მორ­ბოდ­ნენ. მერე იქვე ვხარ­შავ­დით და ვჭამ­დით. მოგ­ზა­უ­რო­ბა დიდი ბედ­ნი­ე­რე­ბაა, იმა­ზე დიდი ემო­ცია არა­ფე­რია, გა­ი­გო, ვინ რას აკე­თებს სხვა­გან, რო­გორ ცხოვ­რობს და ა.შ. ვგიჟ­დე­ბი, მა­გა­ლი­თად, ბა­ვა­რი­ულ სო­სი­სებ­ზე. ავ­სტრი­ა­სა და გერ­მა­ნი­ა­შიც სწრა­ფი კვე­ბის ობი­ექ­ტებ­შიც კი სი­ა­მოვ­ნე­ბით გე­ახ­ლე­ბით და არ მე­ში­ნია, მგო­ნია, რომ უფრო და­ცუ­ლი ვარ. აქ კი, არც მე და არც ჩემი შვი­ლი არ მი­ვირ­თმევთ, რა­ღაც­ნა­ი­რად თავს ვი­კა­ვებთ...

საკ­ვე­ბი და ოჯა­ხუ­რი იდი­ლია

- მო­გეხ­სე­ნე­ბათ, ოჯა­ხუ­რი იდი­ლი­ის რე­ცეპ­ტი არ არ­სე­ბობს, თუმ­ცა მა­ინც ვფიქ­რობ, რომ ქა­ლის კუ­ლი­ნა­რო­ბა და გემ­რი­ე­ლი კერ­ძე­ბი ამ შემ­თხვე­ვა­ში გა­დამ­წყვე­ტი არ არის. ბევ­რნა­ი­რი ოჯა­ხია, ზო­გან ქალი შე­სა­ნიშ­ნა­ვად ამ­ზა­დებს, მაგ­რამ ქმარ­თან ურ­თი­ერ­თო­ბას­თან, ეს არა­ნა­ირ კავ­შირ­ში არ არის, ზო­გან კი პი­რი­ქი­თაა. სა­ერ­თოდ, ვთვლი, რომ მა­მა­კა­ცე­ბი ძა­ლი­ან გემ­რი­ე­ლად ამ­ზა­დე­ბენ და მა­გა­ლი­თად მე, ძა­ლი­ან მომ­წონს, როცა კაცს რა­ი­მეს მომ­ზა­დე­ბა შე­უძ­ლია და ამის სურ­ვი­ლიც აქვს. თუმ­ცა, ჩემი მე­უღ­ლე ერ­ბოკ­ვერ­ცხსაც ვერ წვავს.

სა­უ­კე­თე­სო ან­ტი­დეპ­რე­სან­ტი - გემ­რი­ე­ლი და საყ­ვა­რე­ლი საჭ­მე­ლი

- ჩემ­თვის კე­თე­ბაც ან­ტი­დეპ­რე­სან­ტია და საყ­ვა­რე­ლი კერ­ძის მირ­თმე­ვაც. სა­დღაც კარგ სი­ტუ­ა­ცი­ა­ში რომ ზი­ხარ, მხო­ლოდ ყა­ვას მი­ირ­თმევ და ის ყავა ძა­ლი­ან გემ­რი­ე­ლია, გან­წყო­ბი­ლე­ბა­ზე ხომ და­დე­ბი­თად მოქ­მე­დებს და მით უმე­ტეს - გემ­რი­ე­ლი საჭ­მე­ლი?! სა­ბედ­ნი­ე­როდ, არც ვსუქ­დე­ბი და იმის ფუ­ფუ­ნე­ბა ნამ­დვი­ლად მაქვს, რომ საყ­ვა­რე­ლი საკ­ვე­ბი ნე­ბის­მი­ერ დროს, დი­ე­ტე­ბის გა­რე­შე მი­ვირ­თვა. ზოგი დეპ­რე­სი­ის დროს ბევ­რს ჭამს და ამ­ბობს, ამას გა­მოვ­ყა­ვა­რო. ეს მე­ო­რე უკი­დუ­რე­სო­ბაა, მაგ­რამ თუ ადა­მი­ანს ეხ­მა­რე­ბა, მისი გა­და­სა­წყვე­ტია. სა­ერ­თოდ, სწო­რი კვე­ბა, სა­კუ­თა­რი თა­ვის პა­ტი­ვის­ცე­მა­ცაა, კულ­ტუ­რაც და დიდი სი­ა­მოვ­ნე­ბა.

რჩე­ვა ქალ­ბა­ტო­ნებს

- თუ საჭ­მლის კე­თე­ბა გე­ზა­რე­ბათ, ჯო­ბია, სა­ერ­თოდ არ გა­ა­კე­თოთ (იცი­ნის). იმი­ტომ, რომ უგე­მურ და ძა­ლით მომ­ზა­დე­ბულ საჭ­მელ­ზე სა­ში­ნე­ლი, არა­ფე­რია. ქალ­ბა­ტო­ნებს ვურ­ჩევ­დი, თა­ვი­ანთ სამ­ზა­რე­უ­ლოს შეძ­ლე­ბის­დაგ­ვა­რად, მრა­ვალ­ფე­როვ­ნე­ბა შეს­ძი­ნონ, თვი­თო­ნაც გა­ხა­ლის­დე­ბი­ან და მათი ოჯა­ხის წევ­რე­ბიც ახალ გე­მო­ებს აღ­მო­ა­ჩე­ნენ, იმი­ტომ, რომ ერთი და იგი­ვე კატ­ლე­ტი, "ბორშჩი" თუ სო­უ­ზი, ძა­ლი­ან მო­სა­ბეზ­რე­ბე­ლია, რო­გორც კე­თე­ბა, ისე - ჭამა. ბევ­რნა­ი­რი ძმა­რი, ზეთი, სა­კაზ­მი არ­სე­ბობს და ხში­რად გა­მო­ი­ყე­ნონ. ზოგს არა აქვს იმის ფუ­ფუ­ნე­ბა, რომ სამ­სა­ხუ­რი ჰქონ­დეს, გა­ვი­დეს და მერე საჭ­მე­ლი მო­ნატ­რე­ბუ­ლად გა­ა­კე­თოს, ძი­რი­თად დროს სამ­ზა­რე­უ­ლო­ში ატა­რებს და ამის­თვის სა­ჭი­როა ძალა მო­იკ­რი­ბოს, თა­ვი­სი სამ­ზა­რე­უ­ლო გა­და­ა­ხა­ლი­სოს და ის წუ­თე­ბი გა­ი­ლა­მა­ზოს, რო­მელ­საც იქ ატა­რებს. რაც მთა­ვა­რია, სი­ახ­ლე­ებ­სა და ექ­სპე­რი­მენ­ტებს არ შე­უ­შინ­დეს, პი­რი­ქით, სწო­რედ სი­ახ­ლე­ე­ბია, რაც სი­ბე­რეს, რაც შე­იძ­ლე­ბა დიდი დრო­ით გვა­შო­რებს. მა­გა­ლი­თად, მე, სი­ბე­რეს ვებ­რძვი წიგ­ნე­ბის კი­თხვით, ახალ­გაზ­რდებ­თან ურ­თი­ერ­თო­ბით, ინ­ფორ­მა­ცი­ის და სი­ახ­ლე­ე­ბის მი­ღე­ბა-გაც­ვლით, არ­შებ­რძო­ლე­ბით, რად­გან რაც მო­დის, უნდა მი­ი­ღო, ესე იგი, ასეა სა­ჭი­რო და მას­ში კარ­გი მხა­რე უნდა და­ი­ნა­ხო. ჩემს ცხოვ­რე­ბას ისეთს ვი­ღებ, რო­გო­რიც არის, გახ­სნი­ლად და მგო­ნია, რომ ეს ნა­ად­რე­ვი სი­ბე­რის რა­ღაც­ნა­ი­რი მუხ­რუ­ჭია.

სა­ლა­თა:

- 3-4 დიდი თავი ბო­ლო­კი და 2-3 ცალი სტა­ფი­ლო გავ­ხე­ხოთ, და­ვუ­მა­ტოთ შავი პილ­პი­ლი, მწვა­ნე ხახ­ვი, კამა, მა­რი­ლი, მო­ვას­ხათ ბალ­ზა­მი­კო ან ძმა­რი და კარ­გი ზეთი. ეს სა­ლა­თა ვი­ტა­მი­ნე­ბის "ბუ­კე­ტია".

წვნი­ა­ნი:

- სა­ჭი­რო ინ­გრე­დი­ენ­ტე­ბი: მჟა­უ­ნა, ტარ­ხუ­ნა, სტა­ფი­ლო, ხახ­ვი, სოკო. მომ­ზა­დე­ბის წესი: მო­შუ­შეთ სტა­ფი­ლო, ხახ­ვი, და­უ­მა­ტეთ შავი პილ­პი­ლი და მა­რი­ლი, ჩა­ა­ჭე­რით მჟა­უ­ნა, შე­გიძ­ლი­ათ, მწვა­ნე მხა­ლიც, ტარ­ხუ­ნა, თეთ­რი ქამა სოკო 200 გრა­მი და წყა­ლი. ძა­ლი­ან გემ­რი­ე­ლი კერ­ძი გა­მო­დის. კრემ-წვნი­ა­ნე­ბიც პო­პუ­ლა­რუ­ლია, მაგ­რამ მე ხში­რად არ ვამ­ზა­დებ. ად­ვი­ლი გა­სა­კე­თე­ბე­ლია, ბოსტნე­ულს დაბ­ლენ­დერე­ბა უნდა, ბევ­რი არა­ფე­რი.

თამ­თა და­დე­შე­ლი

ჟურ­ნა­ლი "გზა"

(გა­მო­დის ხუთ­შა­ბა­თო­ბით)

დღის ვიდეო
00:00 / 00:00
"ერთა ლიგის" "პლეი ოფის" საპასუხო მატჩში საქართველოს ნაკრებმა სომხეთი ანგარიშით 6:1 დაამარცხა

ბაია დვალიშვილი - "მძაგს სუფრები, სადაც საჭმლიანი თეფშები ერთმანეთზეა დაჭყლეტილი"

ბაია დვალიშვილი - "მძაგს სუფრები, სადაც საჭმლიანი თეფშები ერთმანეთზეა დაჭყლეტილი"

ხელოვანების ოჯახში აღზრდილი მსახიობი და ტელეწამყვანი - ბარბარე დვალიშვილი შესანიშნავი კულინარია და უხვი ფანტაზიის წყალობით, ოჯახის წევრებსა და სტუმრებს ორიგინალური და მრავალფეროვანი კერძებით ხშირად ანებივრებს. ბევრი ქალბატონისგან განსხვავებით, მისთვის სამზარეულო განტვირთვის ადგილია, საჭმლის კეთება - ფიქრისა და რელაქსაციის კარგი საშუალება...

ბებიისგან ნასწავლი და სასკოლო კულინარიული ექსპერიმენტები

- მამის მხრიდან ბებია იმერელი მყავდა - თამარა კოხრეიძე, სამზარეულოში ძალიან საყვარლად ფუსფუსებდა, მე კი ეს ძალიან მომწონდა და სულ ვეხმარებოდი, მას ვბაძავდი. ბავშვობისას, შრომის გაკვეთილზე, რატომღაც წესი იყო, რომ საჭმელებიც უნდა გვეკეთებინა, ამიტომ, ხან იქ ვტიტყნიდით ცომს და რაღაცას ვწვალობდით, ხან - სახლში. ბევრ რამეს ჩემითაც ვიგონებდი, კულინარიის მიმართ დიდი ინტერესი მქონდა. მახსოვს, ნამცხვრებსაც ვაცხობდი, ოღონდ მას შემდეგ არც გამომიცხვია, რადგან ტკბილეულის დიდი მოყვარული არ ვარ. ჩვენთან სახლში სულ იყო სუფრა გაშლილი და დედას ვეხმარებოდი ხოლმე. მერე უკვე დამოუკიდებლადაც ვამზადებდი. სამზარეულოში ზოგი ხომ იღლება, ჩემთვის კი კეთების პროცესი განტვირთვაა, რადგან ამ დროს უფრო კარგად ვფიქრობ, ჩემი მიკროსამყარო მაქვს და თავს მშვენივრად ვგრძნობ. ყოველდღე არ გამოდის, მაგრამ იმპროვიზაციას ხშირად მივმართავ. სამზარეულოში ყოფნა ჩემთვის ტანჯვა-წამება ნამდვილად არ არის.

ქართული მრავალსართულიანი სუფრის მინუსები

- ადამიანის განწყობილება პირდაპირ აისახება მის მიერ მომზადებულ კერძზე. ერთი და იგივე კერძი, ერბოკვერცხიც კი, კარგ ხასიათზე სხვანაირი გამოდის, ცუდზე - სხვანაირი. საერთოდ, გემრიელი საჭმელი და სწორად გაწყობილი სუფრა ძალიან მიყვარს. მძაგს მრავალსართულიანი სუფრები, როცა საჭმლიანი თეფშები ერთმანეთზეა დაჭყლეტილი. თავი რომ მოგვაქვს, ჩემი აზრით, ეს ყველაზე დიდი უკულტურობა, საჭმლისა და სტუმრის მიმართ უპატივცემულობაა. საბედნიეროდ, ასეთი სუფრები ახლა ხშირი აღარაა, უწინ კი სწორედ ამით იწონებდნენ თავს - სუფრაზე რაც მეტი სართული იქნებოდა, ოჯახის "ღირსება" ჩანდა. მე თუ მკითხავთ, მირჩევნია, ერთი-ორი კარგი სადილი გავაკეთო, მაგალითად, შემწვარი ხორცი იქნება ღვინოში, ინდაური თუ სხვა რამ, თავისი რამდენიმენაირი გარნირით და დესერტი. მომწონს, რომ ქართული კულინარია ვითარდება, ახლებური შეფუთვა, ახლებური მიწოდება ხდება, ძველი კი არ იკარგება. თუმცა, პრინციპში, ეს ახალიც კარგად დავიწყებული ძველია. საჭმლის კეთებისას კანონები არ მაქვს, ჩემით ვიგონებ.

ხილის წვენში მოხარშული ხორცი

- საერთოდ, ხორცეული ძალიან მიყვარს და ვცდილობ, მარტო ღვინით ან ნატურალური წვენებით გავაკეთო, ინდაური იქნება, ქათამი, ღორის ხორცი თუ სხვა რამ და აბსოლუტურად განსხვავებული გემოსი გამოდის. მახსოვს, წლების წინ, ასეთნაირად პირველად ინდაური გავაკეთე, ორი კოლოფი ფორთოხლის წვენი დავასხი, მასში მოვხარშე და ისეთი გემო ჰქონდა, ჩემები დღემდე იმაზე ლაპარაკობენ. იხვის, ბატის, ძროხის თუ ნებისმიერ სხვა სახის ხორცს ალუბლის ან მაყვლის ნატურალურ წვენშიც ვაკეთებ ხოლმე, ძალიან გემრიელია ფორთოხალი და გრეიპფრუტი ერთად. თავიდანვე ამ წვენში ვხარშავ, წყლის მაგივრად. თუმცა, ცოტა წყლის დამატებაც შეიძლება, რომ ხორცი ბოლომდე დაიფაროს, შემდეგ ამ წვენს გადაღვრით, ხორცი კი უგემრიელეს არომატს იღებს.

ოჯახური და თანამედროვე ტრადიციები

- დედაჩემი ღუმელში ძალიან გემრიელ ხორციან "პეროგს" აკეთებდა, რომელსაც მე რატომღაც არ ვაკეთებ, ბევრი წვალება უნდა... ისე, დედას ყველაფერი გემრიელი გამოსდიოდა, თან ბარაქიანად ამზადებდა, რომ ყველას ჰყოფნოდა, რადგან რეპეტიციის ან სპექტაკლის შემდეგ, ჩვენთან სულ სუფრა იყო გაშლილი, მამას გაუთავებლად ჰყავდა სტუმრები. ყოველთვის მიკვირს, დედა როგორ ასწრებდა ამდენს, თან მზადების ხალისიც ჰქონდა. ახლა ბევრი ადგილია, სადაც შეიძლება მეგობრებთან ერთად დაჯდე, სიტუაცია შეიცვალო, გემრიელი საკვები სხვამ მოგართვას და თავი უფრო კომფორტულად იგრძნო, ვიდრე სახლში გაიქაფო და მხოლოდ სხვებმა ისიამოვნონ. ეს ძალიან მომწონს. ადრე, შეკრებები ძირითადად, ოჯახში ხდებოდა, სულ რამდენიმე რესტორანი იყო და მამას თუ საპატიო სტუმრები ჩამოსდიოდა, რომელიმე კარგ რესტორანში იკრიბებოდნენ დიდ სუფრაზე, შედარებით პატარა სუფრებით კი სახლში ვმასპინძლობდით. ჩვენთან უცხოელებიც მოდიოდნენ ხოლმე და დედაჩემის კერძებით აღფრთოვანებულები იყვნენ, ფოტოებს იღებდნენ და მთელი ამბავი იყო. ზოგჯერ მეზობლებიც გვეხმარებოდნენ, ზოგს მაგიდა მოჰქონდა, ზოგს სკამები, თუ არ გვყოფნიდა და ა.შ. სხვანაირი ცხოვრება იყო. უფრო ჩაკეტილი გახლდათ იმ მხრივ, რომ თეატრსა და შემოქმედებას რაც შეეხებოდა, სახლებში იხილებოდა. საკმაოდ მხიარული ბავშვობა მქონდა, სუფრის გარშემო დავრბოდი ხოლმე, ხან სადმე ჩამეძინებოდა, ხან მაგიდის ქვეშ შევძვრებოდი სათამაშოდ და ასე (იცინის).

ბოლონიური თევზის ბაზარი და ქართული ზღვის პროდუქტების სიმწირე

- საზღვარგარეთ, თუ ძვირიან რესტორანში არ შეხვედი, გარეთ, ძირითადად, ყველგან "ფასტ ფუდია". როცა დასი გასტროლზე მივდივართ, ძვირიანი რესტორნის ფული არასდროს გვაქვს. თუმცა რაც გაგვისინჯავს, მეტ-ნაკლებად ყველა ქვეყნის სამზარეულო გემრიელია. მაგალითად, ზღვის პროდუქტები ინდოეთში იყო ძალიან გემრიელი. სამწუხაროა, რომ ჩვენი, შავ ზღვასთან მცხოვრები ხალხის ზღვის პროდუქტი ძალიან მწირია. ქართულ სუფრაზე ყველაზე ნაკლებად საინტერესო სწორედ თევზეულია. ეს ძალიან საკვირველია, კულინარიულ წიგნებშიც კი თევზს ყველაზე ნაკლები ადგილი უჭირავს და ეს რატომ ხდება, ვერ ამოვხსენი. ალბათ რაღაც ფაქტორი არსებობს, რის გამოც ქართველ კაცს ხორცი უფრო უყვარს. მაგალითად, როცა გასტროლზე ბოლონიაში ვიყავით, "თეატრალური სარდაფიდან" "ფიგარო" გვქონდა წაღებული და ქალაქის ცენტრში ვცხოვრობდით. იქ ერთ-ერთ ქუჩაზე XII საუკუნიდან მოყოლებული, თევზის ბაზარი არსებობდა, ოღონდ არც სუნი შეგაწუხებდა და საოცარი სილამაზე იყო, იქ სეირნობას არაფერი ჯობდა. წარმოიდგინეთ, თავისუფლების მოედანზე, საუკუნეების მანძილზე, მთელი ქუჩა რომ იყოს თევზის ბაზრისთვის განკუთვნილი. დახლებზე ისეთი ზღვის პროდუქტები იდო, წიგნშიც რომ არ მქონდა ნანახი. შავ ზღვაში იმის ნახევარი ხომ მაინცაა? ამას წინათ ბათუმში ვიყავი, სადაც თევზის ბაზარი ალბათ 20 კვადრატული მეტრი თუ იქნება და მხოლოდ 2-3 სახეობის თევზი იყო...

ინდოეთი, ვიეტნამური კობრა და ბავარიული სოსისი

- მიყვარს სიახლეების გასინჯვა, არც ზიზღი მაქვს რაიმეს მიმართ, პირიქით, საოცრად მაინტერესებს. ერთხელ, ვიეტნამში კობრაც კი მივირთვი, რომელიც იქვე დაკლეს, მისი სისხლიც დავლიეთ, საკეში ჩაგვისხეს და გვითხრეს, - ძალა მოგეცემათო (იცინის). ყველანაირი საჭმლის მიმართ ძალიან გახსნილი ვარ. ინდური სამზარეულოც ძალიან საინტერესოა, იქაური სპეციფიკური სუნები, სანელებლები და ა.შ. დიდი ეგზოტიკაა. იქ ყოფნისას, ღამით მდინარეზე გაგვიყვანეს და კიბორჩხალებს ჩვენით ვიჭერდით, ფარნებს ვანათებდით და სინათლეზე მორბოდნენ. მერე იქვე ვხარშავდით და ვჭამდით. მოგზაურობა დიდი ბედნიერებაა, იმაზე დიდი ემოცია არაფერია, გაიგო, ვინ რას აკეთებს სხვაგან, როგორ ცხოვრობს და ა.შ. ვგიჟდები, მაგალითად, ბავარიულ სოსისებზე. ავსტრიასა და გერმანიაშიც სწრაფი კვების ობიექტებშიც კი სიამოვნებით გეახლებით და არ მეშინია, მგონია, რომ უფრო დაცული ვარ. აქ კი, არც მე და არც ჩემი შვილი არ მივირთმევთ, რაღაცნაირად თავს ვიკავებთ...

საკვები და ოჯახური იდილია

- მოგეხსენებათ, ოჯახური იდილიის რეცეპტი არ არსებობს, თუმცა მაინც ვფიქრობ, რომ ქალის კულინარობა და გემრიელი კერძები ამ შემთხვევაში გადამწყვეტი არ არის. ბევრნაირი ოჯახია, ზოგან ქალი შესანიშნავად ამზადებს, მაგრამ ქმართან ურთიერთობასთან, ეს არანაირ კავშირში არ არის, ზოგან კი პირიქითაა. საერთოდ, ვთვლი, რომ მამაკაცები ძალიან გემრიელად ამზადებენ და მაგალითად მე, ძალიან მომწონს, როცა კაცს რაიმეს მომზადება შეუძლია და ამის სურვილიც აქვს. თუმცა, ჩემი მეუღლე ერბოკვერცხსაც ვერ წვავს.

საუკეთესო ანტიდეპრესანტი - გემრიელი და საყვარელი საჭმელი

- ჩემთვის კეთებაც ანტიდეპრესანტია და საყვარელი კერძის მირთმევაც. სადღაც კარგ სიტუაციაში რომ ზიხარ, მხოლოდ ყავას მიირთმევ და ის ყავა ძალიან გემრიელია, განწყობილებაზე ხომ დადებითად მოქმედებს და მით უმეტეს - გემრიელი საჭმელი?! საბედნიეროდ, არც ვსუქდები და იმის ფუფუნება ნამდვილად მაქვს, რომ საყვარელი საკვები ნებისმიერ დროს, დიეტების გარეშე მივირთვა. ზოგი დეპრესიის დროს ბევრს ჭამს და ამბობს, ამას გამოვყავარო. ეს მეორე უკიდურესობაა, მაგრამ თუ ადამიანს ეხმარება, მისი გადასაწყვეტია. საერთოდ, სწორი კვება, საკუთარი თავის პატივისცემაცაა, კულტურაც და დიდი სიამოვნება.

რჩევა ქალბატონებს

- თუ საჭმლის კეთება გეზარებათ, ჯობია, საერთოდ არ გააკეთოთ (იცინის). იმიტომ, რომ უგემურ და ძალით მომზადებულ საჭმელზე საშინელი, არაფერია. ქალბატონებს ვურჩევდი, თავიანთ სამზარეულოს შეძლებისდაგვარად, მრავალფეროვნება შესძინონ, თვითონაც გახალისდებიან და მათი ოჯახის წევრებიც ახალ გემოებს აღმოაჩენენ, იმიტომ, რომ ერთი და იგივე კატლეტი, "ბორშჩი" თუ სოუზი, ძალიან მოსაბეზრებელია, როგორც კეთება, ისე - ჭამა. ბევრნაირი ძმარი, ზეთი, საკაზმი არსებობს და ხშირად გამოიყენონ. ზოგს არა აქვს იმის ფუფუნება, რომ სამსახური ჰქონდეს, გავიდეს და მერე საჭმელი მონატრებულად გააკეთოს, ძირითად დროს სამზარეულოში ატარებს და ამისთვის საჭიროა ძალა მოიკრიბოს, თავისი სამზარეულო გადაახალისოს და ის წუთები გაილამაზოს, რომელსაც იქ ატარებს. რაც მთავარია, სიახლეებსა და ექსპერიმენტებს არ შეუშინდეს, პირიქით, სწორედ სიახლეებია, რაც სიბერეს, რაც შეიძლება დიდი დროით გვაშორებს. მაგალითად, მე, სიბერეს ვებრძვი წიგნების კითხვით, ახალგაზრდებთან ურთიერთობით, ინფორმაციის და სიახლეების მიღება-გაცვლით, არშებრძოლებით, რადგან რაც მოდის, უნდა მიიღო, ესე იგი, ასეა საჭირო და მასში კარგი მხარე უნდა დაინახო. ჩემს ცხოვრებას ისეთს ვიღებ, როგორიც არის, გახსნილად და მგონია, რომ ეს ნაადრევი სიბერის რაღაცნაირი მუხრუჭია.

სალათა:

- 3-4 დიდი თავი ბოლოკი და 2-3 ცალი სტაფილო გავხეხოთ, დავუმატოთ შავი პილპილი, მწვანე ხახვი, კამა, მარილი, მოვასხათ ბალზამიკო ან ძმარი და კარგი ზეთი. ეს სალათა ვიტამინების "ბუკეტია".

წვნიანი:

- საჭირო ინგრედიენტები: მჟაუნა, ტარხუნა, სტაფილო, ხახვი, სოკო. მომზადების წესი: მოშუშეთ სტაფილო, ხახვი, დაუმატეთ შავი პილპილი და მარილი, ჩააჭერით მჟაუნა, შეგიძლიათ, მწვანე მხალიც, ტარხუნა, თეთრი ქამა სოკო 200 გრამი და წყალი. ძალიან გემრიელი კერძი გამოდის. კრემ-წვნიანებიც პოპულარულია, მაგრამ მე ხშირად არ ვამზადებ. ადვილი გასაკეთებელია, ბოსტნეულს დაბლენდერება უნდა, ბევრი არაფერი.

თამთა დადეშელი

ჟურნალი ”გზა”

(გამოდის ხუთშაბათობით)

სალომე ჭაჭუა უცხოეთში მიემგზავრება - რომელი ქვეყნის "ცეკვავენ ვარსკვლავებში" გამოჩნდება მოცეკვავე

"სადაც არ უნდა ყოფილიყო, ყოველთვის სახლში ბრუნდებოდა... თბილისში..." - რას წერს გენიალურ კომპოზიტორზე ხელოვნებათმცოდნე

„თბილისური ჩუქურთმა“ - იმპრესიონისტი მხატვრის გამოფენა, რომელიც თბილისობას ეძღვნება