"შვრია ერთ-ერთი მნიშვნელოვანი მარცვლოვანი კულტურაა, რომელიც დიდი რაოდენობით ბოჭკოს შეიცავს. გამოირჩევა ბევრი დადებითი თვისებით. მდიდარია უჯრედისით და შესაბამისად მოქმედებს კუჭ-ნაწლავის ტრაქტზე, განსაკუთრებით, ნაწლავურ მიკროფლორაზე, ანუ ბაქტერიებზე, რომლებიც ორგანიზმისთვის ბევრ საქმეს აკეთებს. ზემოქმედებენ როგორც იმუნურ სისტემაზე, ასევე ნივთიერებათა ცვლაზე, კუჭის მონელებაზე, შეწოვაზე და ა.შ." - გვეუბნება ენდოკრინოლოგი ლაშა უჩავა.
- დღესდღეობით შვრიის ფანტელი მოთხოვნადი პროდუქტია, ბევრი ადამიანი სხვადასხვა მიზნით მოიხმარს...
- ასეა, რადგან ერთ-ერთი მნიშვნელოვანი კომპონენტი, რაც მასში შედის, როგორც ვთქვით, არის ბოჭკო. შეიცავს ასევე ბევრ მინერალს, - მაგნიუმს, სელენიუმს, რომელიც ორგანიზმში დიდი როლს ასრულებს. მასში შედის ასევე ისეთი ნივთიერება, როგორიც არის ფიტინი, - ის ხელს უშლის ორგანიზმში კალციუმის შეწოვას, გარდა ამისა, ხელს უწყობს კალციუმის გამოდევნას. თუმცა შვრიაში ის იმდენად მცირე რაოდენობითაა, რომ ორგანიზმს დიდ ზიანს ვერ მიაყენებს... .
- ანუ თუნდაც ერთი ულუფის ყოველდღიური გამოყენება ორგანიზმს დიდ ზიანს არ აყენებს?
- არა, ასეა. მით უმეტეს, თუ დილის საუზმეზე, შვრიასთან ერთად, ვიღებთ რძის ნებისმიერ პროდუქტს - ხაჭოს, რძეს, ყველს და ა.შ. ის მოსაზრება, რომ შვრიამ შეიძლება ჩვენი ორგანიზმიდან კალციუმი გამოდევნოს, გამორეცხოს (როგორც ამას საზოგადოებაში უწოდებენ), მსგავსი საფრთხე არ არსებობს. თუმცა გარდა ბოჭკოსი, შვრიას ორგანიზმისთვის ძალიან მნიშვნელოვანი ფუნქცია აქვს, რადგან შეიცავს ე.წ. მრთმილავ ნივთიერებებს. მათ შეუძლია კუჭის ლორწოვანზე ამოფენა, ერთგვარი გარსის შექმნა, რაც დადებითად მოქმედებს სხვადასხვა ტიპის საკვებისგან კუჭის ლორწოვანის დაცვაზე. ესეც მისი ძალიან მნიშვნელოვანი ფუნქციაა. შვრიაში, როგორც სხვა მარცვლოვანი კულტურაში არის ნახშირწყლები, აქვს თვისება მარტივად დაანაყროს ორგანიზმი. როდესაც ვლაპარაკობთ შვრიის დადებით და უარყოფით მხარეებზე, უნდა გავითვალისწინოთ მის რა სახეობაზეა ლაპარაკი და როგორი მომზადების წესზე. ამას გადამწყვეტი მნიშვნელობა აქვს.
- ბოლო დროს სოციალურ ქსელებში აქტუალურია შვრიის გარშემო დისკუსია...
- კი, აქტიურად განიხილავენ და პოლემიკაც მოჰყვა ამ ამბავს - ზოგი დადებითადაა განწყობილი, ზოგი - უარყოფითად. წერენ, რომ აბა, რატომ გვაჭმევენ და გვირჩევენ ექიმები შვრიის ფაფას?! ძირითადად ასახელებენ იმას, რომ ორგანიზმიდან კალციუმს გამოდევნის და რომ ეს უარყოფითად მოქმედებს ჩვენს ორგანიზმზე... მოკლედ, აქ გასათვალისწინებელია შვრიის რამდენიმე სახეობა, რომელიც ჩვენს ბაზარზე მრავლადაა. შვრიის ფანტელები, რომელიც რამდენიმე წუთში მზადდება და ხარშვას არ საჭიროებს, ზოგს მხოლოდ წყლის დასხმა უნდა, ზოგს წყლის დასხმა მხოლოდ 2 წუთი ყოფნის...
ეს იმასთანაა დაკავშირებული, რომ რაფინირება კარგად შევისწავლეთ. საერთოდ რაფინირება სხვადასხვა ტიპის პროდუქტზე იმისათვის ხდება, რომ ისინი ბაზარზე გამყარებული საკვები პროდუქტი იყოს. ასეა მაგალითად, რაფინირებული შაქრის შემთხვევაშიც, რომელიც თეთრი შეფერილობისაა და რომელსაც აქტიურად ვიყენებთ. ეს შაქარი ბევრად მავნებელია, ვიდრე ყავისფერი... არსებობს რაფინირებული მარილიც. ბუნებრივი მარილი კი მუქი შეფერილობისაა, მაგრამ სუფრის მარილი თეთრი ფერის გვაქვს, რაც ასევე მის რაფინირებას უკავშირდება. არსებობს რაფინირებული ზეთიც...
- რაფინირებაც ავხსნათ, რას ნიშნავს...
- პროდუქტის გასაყიდად მომზადებაა იმისათვის, რომ მისი ვიზუალური მხარე ბევრად მიმზიდველი იყოს. შესაბამისად, ამის გამო მათში სხვადასხვა ქიმიური ნივთიერებების დამატება ხდება. მაგალითად, თეთრი შაქარი რომ მიიღონ, სხვადასხვა ქიმიურ ნივთიერებას იყენებენ, რომ ყავისფერი შაქარი თეთრი გახდეს და შემდგომ ასე გაიყიდოს. ასევე ამუშავებენ შვრიასაც, რომ სწრაფად მოსამზადებელი იყოს. ეს ხშირ შემთხვევაში პაციენტებისთვის ძალიან კომფორტულია, იმიტომ, რომ ხარშვა არ სჭირდება.
- ამის გამო ხდება მისი რაფინირება, დამუშავება სხვადასხვა საშუალებებით?
- დიახ, მათ შორის, ქიმიური... იმისთვის, რომ ძალიან სწრაფად მომზადდეს. ეს შვრიის დადებით ეფექტებზე უარყოფითად მოქმედებს. როდესაც შვრია სწრაფად მზადდება, ის დადებითი ეფექტები, რაც ორგანიზმზე უნდა ჰქონდეს, ფაქტობრივად აღარ აქვს. აქედან გამომდინარე არის ფიტინი, რაზეც ვისაუბრეთ და ქიმიური ნივთიერებები, როლებმაც მისი რაფინირება მოახდინა. ამას ორგანიზმზე უარყოფითი გავლენა აქვს. გარდა ამისა, არსებობს სწრაფად მოსამზადებელი შვრიის ფანტელებიც, რომლებზეც დამატებულია სხვადასხვა საგემოვნო თვისებები - კონსერვანტი, ემულგანტები, რაც გენური ინჟინერიით არის მიღებული. ასევეა შვრია, რომელსაც დამატებული აქვს სხვადასხვა ტიპის დამატკბობელი და საგემოვნო თვისებები, რომ შვრია უფრო გემრიელი მისაღები იყოს. ესეც, დამატებით, უარყოფით თვისებებს ანიჭებს შვრიას. როდესაც პაციენტები მეკითხებიან - შეიძლება, ყავა დავლიო? ყავა შეიძლება დავლიოთ, მაგრამ უნდა დავლიოთ ყავა და არა შაქრიანი ყავა. ყველაფერს თავის სახელი უნდა დავარქვათ. კი, შვრია უნდა მივიღოთ, ოღონდ, არა ქიმიურად დამუშავებული, არა რაფინირებული.
- არარაფინირებული შვრია სად შევიძინოთ?
- იყიდება მარკეტებში. ბევრს ემახსოვრება, 90-იან წლებში საქართველოს ბაზარი რაფინირებული პროდუქტებით ასე განებივრებული არ იყო და ბუნებრივი პროდუქტები იყიდებოდა. მათ შორის იყო შვრია, რომელიც მხოლოდ ცხელი წყლის დასხმით ვერ მომზადდებოდა. მოხარშვა სჭირდებოდა 10-15 წუთის განმავლობაში. დღესდღეობითაც იყიდება ბიო შვრია. როდესაც ამა თუ იმ პროდუქტს ვყიდულობთ, აუცილებლად უნდა წავიკითხოთ მისი ეტიკეტი. სანამ ვიყიდით, უმჯობესი იქნება მისი ეტიკეტი მოვითხოვოთ, რათა გავიგოთ და ვიცოდეთ, რას ვყიდულობთ. ეს არის ბიოლოგიურად სუფთა თუ მასზე სხვადასხვა ნივთიერებაა დამატებული.
თუ ვყიდულობთ ბიო შვრიას, მასაც ისეთივე სჭირდება ხარშვა, როგორც ნებისმიერ მარცვლეულს. ხარშვისას ერთიანი მასა უნდა მიიღოს, რომ კუჭ-ნაწლავის ტრაქტისთვის მისი გადამუშავება დიდი სტრესი არ იყოს და გადამუშავება მარტივად მოხდეს. ის ამოფენის ფუნქციაც, რაც მას აქვს, მარტივი იყოს. ასე რომ, არჩევანი ყოველთვის გვაქვს, უბრალოდ, ხშირ შემთხვევაში, სხვადასხვა ფაქტორის გამო, ცუდ არჩევანს ვაკეთებთ ხოლმე... არადა, ამ პროდუქტს თუ სწორად მოვამზადებთ, მისი დადებითი ეფექტები ორგანიზმისთვის ბევრად უკეთესი იქნება. შვრიის მიკრო-მაკრო ელემენტები, რაც მასშია, შენარჩუნდება და იმ დადებით ეფექტებს მივიღებთ, რაც ამ პროდუქტს აქვს. ასე რომ, ამ პროდუქტის რაციონიდან ამოღება არ შეიძლება, იმ მოტივით, რომ უარყოფით ზეგავლენას ახდენს ორგანიზმზე.
- გლუტეინი (წებოვანა) რას აკეთებს მასში?
- მასში როგორც ყველა მარცვლეულში არის გლუტენი. თუ ვინმეს გლუტენის მიმართ აუტანლობა აქვს, ამ შემთხვევაში შვრიის მიღება, ისევე როგორც სხვა მარცვლეულის (ფეტვი გამონაკლისია), რეკომენდებული არ არის. საერთოდ შვრიის მიღება სასურველია დღის პირველ ნახევარში..
- შვრიას სხვადასხვა კულინარიული რეცეპტში ერთ-ერთ ინგრედიენტად იყენებენ... ამზადებენ ნამცხვრებს, კატლეტებს და ა.შ. ეს რამდენად რეკომენდებულია?
- მაშინ, როდესაც ვსაუბრობთ შვრიის ნამცხვარზე, რომელშიც შეიძლება იყოს შაქარი, ეს ჯანსაღი პროდუქტი ვერაფრით იქნება. თუ ვსაუბრობთ შვრიაზე, სადაც დამატებული იქნება თაფლი, ან ბუნებრივი სხვა დამატკბობელი, ამ შემთხვევაში მას დადებითი თვისებები შენარჩუნებული ექნება.
- ერთ-ერთ გვერდზე კომენტარებში ამოვიკითხე, რომ შვრია ნაღველ-კენჭოვანი დაავადებების წარმოქმნას ხელს უწყობსო...
- როდესაც ვსაუბრობთ მასში ფიტინის არსებობაზე და ძვლებიდან კალციუმის გამოდევნაზე, ამ შემთხვევაში ფიტინის დიდი რაოდენობა შესაძლებელია ერთ-ერთი მაპროვოცირებელი ფაქტორი იყოს კენჭოვანი დაავადებებისთვის. თუმცა უკვე ვისაუბრეთ იმაზე, რომ შვრია არ შეიცავს იმდენ ფიტინს, რომ ამის უარყოფით მხარეებზე ვისაუბროთ.
- გამოდის, უნდა ვეცადოთ, მივიღოთ ისეთი შვრია, რომელიც რაფინირებული არ არის...
- დიახ. სწორი კვების პრინციპების დროს ენდოკრინოლოგები შვრიას იმის გამო ვრთავთ, რომ აქვს დადებით თვისებები. მოქმედებს როგორც ნივთიერებათა ცვლის მოწესრიგებაზე, ისე კუჭ-ნაწლავის ტრაქტზე. რაც შესაბამისად გვეხმარება პაციენტის სწორ მკურნალობაში. მთავარი სწორი მიდგომაა.