საზოგადოება
პოლიტიკა
მსოფლიო

16

ივლისი

დღის ზოგადი ასტროლოგიური პროგნოზი

ოთხშაბათი, მთვარის ოცდამეორე დღე დაიწყება 23:52-ზე, მთვარე ვერძში გადავა 08:31-ზე – გაზარდეთ თქვენი ცოდნის დონე. შეისწავლეთ ახალი. იმუშავეთ მნიშვნელოვან დოკუმენტებთან. ხელი მოაწერე კონტრაქტებს. დაალაგეთ არქივი. დაუთმეთ დღე განათლებას და სწავლას. მოაგვარეთ მარტივი საკითხები და არ მიიღოთ სერიოზული გადაწყვეტილებები. არ არის რეკომენდებული: ახალი და სერიოზული საქმეების დაწყება. ბევრი მუშაობა. ვაჭრობა. სიზარმაცე. იყავით ყურადღებიანი ბარძაყების, ქვედა ხერხემლის მიმართ. არ არის რეკომენდებული მარხვა ან შიმშილი. კარგია ტანსაცმლის გაუთოება და შენახვა; ზამთრისთვის ხილის გაყინვა და კონსერვაცია.
სამართალი
Faceამბები
მოზაიკა
მეცნიერება
კონფლიქტები
სამხედრო
სპორტი
წიგნები
კვირის კითხვადი სტატიები
თვის კითხვადი სტატიები
რა საფრთხის წინაშე შეიძლება აღმოვჩნდეთ, თუ რძის პროდუქტებს სრულად ამოვიღებთ რაციონიდან?
რა საფრთხის წინაშე შეიძლება აღმოვჩნდეთ, თუ რძის პროდუქტებს სრულად ამოვიღებთ რაციონიდან?

რძის პრო­დუქ­ტებ­ზე ზო­გი­ერ­თი ადა­მი­ა­ნი უარს ამ­ბობს სხვა­დას­ხვა მი­ზე­ზის გამო: ლაქ­ტო­ზის აუ­ტან­ლო­ბა, ალერ­გია, ეკო­ლო­გი­უ­რი ან ეთი­კუ­რი მო­საზ­რე­ბე­ბი. თუმ­ცა, მნიშ­ვნე­ლო­ვა­ნია გა­ვით­ვა­ლის­წი­ნოთ, რომ რძის პრო­დუქ­ტე­ბის სრულ­მა გა­მო­რი­ცხვამ შე­იძ­ლე­ბა ჯან­მრთე­ლო­ბის გარ­კვე­უ­ლი საფრ­თხე­ე­ბი გა­მო­იწ­ვი­ოს.

მო­დით, გან­ვი­ხი­ლოთ ის ძი­რი­თა­დი რის­კე­ბი, რომ­ლე­ბიც შე­იძ­ლე­ბა წარ­მო­იშ­ვას, თუ რძის პრო­დუქ­ტებს კვე­ბის რა­ცი­ო­ნი­დან გა­მოვ­რი­ცხავთ:

1. კალ­ცი­უ­მის ნაკ­ლე­ბო­ბა

რძის პრო­დუქ­ტე­ბი კალ­ცი­უ­მის ერთ-ერთი მთა­ვა­რი წყა­როა, რო­მე­ლიც აუ­ცი­ლე­ბე­ლია ძვლე­ბი­სა და კბი­ლე­ბის ჯან­მრთე­ლო­ბის­თვის. ეს მი­ნე­რა­ლი ასე­ვე მო­ნა­წი­ლე­ობს კუნ­თე­ბის, ნერ­ვუ­ლი სის­ტე­მი­სა და გუ­ლის ნორ­მა­ლურ მუ­შა­ო­ბა­ში. კალ­ცი­უ­მის ნაკ­ლე­ბო­ბამ შე­იძ­ლე­ბა გა­მო­იწ­ვი­ოს ოს­ტე­ო­პო­რო­ზი, გან­სა­კუთ­რე­ბით ქა­ლებ­ში, და გა­ზარ­დოს ძვლე­ბის მო­ტე­ხი­ლო­ბის რის­კი.

თუ რძის პრო­დუქ­ტებს გა­მო­რი­ცხავთ, კალ­ცი­უ­მის დე­ფი­ცი­ტის ასა­ნა­ზღა­უ­რებ­ლად უნდა მი­ი­ღოთ კალ­ცი­უ­მით გამ­დიდ­რე­ბუ­ლი მცე­ნა­რე­უ­ლი ალ­ტერ­ნა­ტი­ვე­ბი (მა­გა­ლი­თად, ნუ­შის, სო­ი­ოს ან ქო­ქო­სის რძე) და კალ­ცი­უ­მის შემ­ცვე­ლი პრო­დუქ­ტე­ბი: მუქი მწვა­ნე ბოსტნე­უ­ლი, ბრო­კო­ლი, ნუში, ჩიას თეს­ლი და ტოფუ.

2. D ვი­ტა­მი­ნის ნაკ­ლე­ბო­ბა

რძის პრო­დუქ­ტე­ბი, გან­სა­კუთ­რე­ბით რძე და ყვე­ლი, D ვი­ტა­მი­ნის შე­სა­ნიშ­ნა­ვი წყა­როა, რო­მე­ლიც აუ­ცი­ლე­ბე­ლია კალ­ცი­უ­მის ათ­ვი­სე­ბის­თვის და იმუ­ნუ­რი სის­ტე­მის მხარ­და­ჭე­რის­თვის. ვი­ტა­მი­ნი D გა­მო­მუ­შავ­დე­ბა კა­ნის ქვეშ მზის სხი­ვე­ბის ზე­მოქ­მე­დე­ბით, მაგ­რამ ზამ­თარ­ში მისი რა­ო­დე­ნო­ბა შე­საძ­ლოა არა­საკ­მა­რი­სი იყოს. D ვი­ტა­მი­ნის ნაკ­ლე­ბო­ბამ შე­იძ­ლე­ბა გა­მო­იწ­ვი­ოს ძვლე­ბის და­სუს­ტე­ბა, დაღ­ლი­ლო­ბა და იმუ­ნი­ტე­ტის დაქ­ვე­ი­თე­ბა.

3. ცი­ლე­ბის ნაკ­ლე­ბო­ბა

რძის პრო­დუქ­ტე­ბი, რო­გო­რი­ცაა მა­წო­ნი, ხაჭო და ყვე­ლი, მნიშ­ვნე­ლო­ვა­ნი ცი­ლე­ბის წყა­როს წარ­მო­ად­გენს. მათი სრუ­ლად გა­მო­რი­ცხვი­სას შე­საძ­ლე­ბე­ლია, რომ ორ­გა­ნიზ­მმა ვერ მი­ი­ღოს საკ­მა­რი­სი ცი­ლე­ბი, რაც გავ­ლე­ნას მო­ახ­დენს კუნ­თო­ვა­ნი მა­სის ზრდა­სა და აღ­დგე­ნა­ზე, იმუ­ნუ­რი სის­ტე­მის ფუნ­ქცი­ო­ნი­რე­ბა­სა და ზო­გად ჯან­მრთე­ლო­ბა­ზე.

4. ნაწ­ლა­ვის მიკროფ­ლო­რის პრობ­ლე­მე­ბი

მა­წო­ნი, იო­გურ­ტი, აი­რა­ნი, კე­ფი­რი და სხვა ფერ­მენ­ტი­რე­ბუ­ლი რძის პრო­დუქ­ტე­ბი მდი­და­რია პრო­ბი­ო­ტი­კე­ბით – სა­სარ­გებ­ლო ბაქ­ტე­რი­ე­ბით, რომ­ლე­ბიც ნაწ­ლა­ვის ჯან­მრთე­ლო­ბას უწყო­ბენ ხელს. მათ­მა გა­მო­რი­ცხვამ შე­იძ­ლე­ბა მიკროფ­ლო­რის ბა­ლან­სის დარ­ღვე­ვა გა­მო­იწ­ვი­ოს, რაც გავ­ლე­ნას მო­ახ­დენს საჭ­მლის მო­ნე­ლე­ბა­სა და იმუ­ნურ სის­ტე­მა­ზე. პრო­ბი­ო­ტი­კე­ბი ეხ­მა­რე­ბა ან­თე­ბის შემ­ცი­რე­ბას, საჭ­მლის მო­ნე­ლე­ბის გა­უმ­ჯო­ბე­სე­ბას და გან­წყო­ბა­ზე ზე­მოქ­მე­დე­ბა­საც კი.

5. B12 ვი­ტა­მი­ნის დე­ფი­ცი­ტი

რძის პრო­დუქ­ტე­ბი ვი­ტა­მი­ნი B12-ის ერთ-ერთი წყა­როა, რო­მე­ლიც აუ­ცი­ლე­ბე­ლია ნერ­ვუ­ლი სის­ტე­მის ფუნ­ქცი­ო­ნი­რე­ბის­თვის და სის­ხლის­წარ­მოქ­მნის პრო­ცე­სის­თვის. მას შე­ი­ცავს ყვე­ლი, გან­სა­კუთ­რე­ბით შემ­დე­გი სა­ხე­ო­ბა: სულ­გუ­ნი, მო­ცა­რე­ლა, ფეტა და პარ­მე­ზა­ნი. რძის პრო­დუქ­ტე­ბის გა­მო­რი­ცხვის შემ­თხვე­ვა­ში, B12-ის ნაკ­ლე­ბო­ბის რის­კი იზ­რდე­ბა, გან­სა­კუთ­რე­ბით ვე­გა­ნე­ბის­თვის, რად­გან ეს ვი­ტა­მი­ნი უმე­ტე­სად ცხო­ვე­ლურ პრო­დუქ­ტებ­ში გვხვდე­ბა. B12-ის დე­ფი­ციტ­მა შე­იძ­ლე­ბა გა­მო­იწ­ვი­ოს ანე­მია, დაღ­ლი­ლო­ბა, ნევ­რო­ლო­გი­უ­რი დარ­ღვე­ვე­ბი და კოგ­ნი­ტი­უ­რი ფუნ­ქცი­ე­ბის დაქ­ვე­ი­თე­ბა.

ამ ვი­ტა­მი­ნის ნაკ­ლე­ბო­ბის თა­ვი­დან ასა­ცი­ლებ­ლად, მნიშ­ვნე­ლო­ვა­ნია მი­ი­ღოთ გამ­დიდ­რე­ბუ­ლი მცე­ნა­რე­უ­ლი პრო­დუქ­ტე­ბი ან B12-ის საკ­ვე­ბი და­ნა­მა­ტე­ბი.

თუ რძის პრო­დუქ­ტებს რა­ცი­ო­ნი­დან სრუ­ლად ამო­ი­ღებთ, აუ­ცი­ლე­ბე­ლია, რომ ამ ნივ­თი­ე­რე­ბე­ბის მი­ღე­ბა სხვა პრო­დუქ­ტე­ბით და­ა­ბა­ლან­სოთ, რათა თა­ვი­დან აი­ცი­ლოთ დე­ფი­ცი­ტის პრობ­ლე­მე­ბი.

NS

sponsored by ContentRoom
ავტორი:

რა საფრთხის წინაშე შეიძლება აღმოვჩნდეთ, თუ რძის პროდუქტებს სრულად ამოვიღებთ რაციონიდან?

რა საფრთხის წინაშე შეიძლება აღმოვჩნდეთ, თუ რძის პროდუქტებს სრულად ამოვიღებთ რაციონიდან?

რძის პროდუქტებზე ზოგიერთი ადამიანი უარს ამბობს სხვადასხვა მიზეზის გამო: ლაქტოზის აუტანლობა, ალერგია, ეკოლოგიური ან ეთიკური მოსაზრებები. თუმცა, მნიშვნელოვანია გავითვალისწინოთ, რომ რძის პროდუქტების სრულმა გამორიცხვამ შეიძლება ჯანმრთელობის გარკვეული საფრთხეები გამოიწვიოს.

მოდით, განვიხილოთ ის ძირითადი რისკები, რომლებიც შეიძლება წარმოიშვას, თუ რძის პროდუქტებს კვების რაციონიდან გამოვრიცხავთ:

1. კალციუმის ნაკლებობა

რძის პროდუქტები კალციუმის ერთ-ერთი მთავარი წყაროა, რომელიც აუცილებელია ძვლებისა და კბილების ჯანმრთელობისთვის. ეს მინერალი ასევე მონაწილეობს კუნთების, ნერვული სისტემისა და გულის ნორმალურ მუშაობაში. კალციუმის ნაკლებობამ შეიძლება გამოიწვიოს ოსტეოპოროზი, განსაკუთრებით ქალებში, და გაზარდოს ძვლების მოტეხილობის რისკი.

თუ რძის პროდუქტებს გამორიცხავთ, კალციუმის დეფიციტის ასანაზღაურებლად უნდა მიიღოთ კალციუმით გამდიდრებული მცენარეული ალტერნატივები (მაგალითად, ნუშის, სოიოს ან ქოქოსის რძე) და კალციუმის შემცველი პროდუქტები: მუქი მწვანე ბოსტნეული, ბროკოლი, ნუში, ჩიას თესლი და ტოფუ.

2. D ვიტამინის ნაკლებობა

რძის პროდუქტები, განსაკუთრებით რძე და ყველი, D ვიტამინის შესანიშნავი წყაროა, რომელიც აუცილებელია კალციუმის ათვისებისთვის და იმუნური სისტემის მხარდაჭერისთვის. ვიტამინი D გამომუშავდება კანის ქვეშ მზის სხივების ზემოქმედებით, მაგრამ ზამთარში მისი რაოდენობა შესაძლოა არასაკმარისი იყოს. D ვიტამინის ნაკლებობამ შეიძლება გამოიწვიოს ძვლების დასუსტება, დაღლილობა და იმუნიტეტის დაქვეითება.

3. ცილების ნაკლებობა

რძის პროდუქტები, როგორიცაა მაწონი, ხაჭო და ყველი, მნიშვნელოვანი ცილების წყაროს წარმოადგენს. მათი სრულად გამორიცხვისას შესაძლებელია, რომ ორგანიზმმა ვერ მიიღოს საკმარისი ცილები, რაც გავლენას მოახდენს კუნთოვანი მასის ზრდასა და აღდგენაზე, იმუნური სისტემის ფუნქციონირებასა და ზოგად ჯანმრთელობაზე.

4. ნაწლავის მიკროფლორის პრობლემები

მაწონი, იოგურტი, აირანი, კეფირი და სხვა ფერმენტირებული რძის პროდუქტები მდიდარია პრობიოტიკებით – სასარგებლო ბაქტერიებით, რომლებიც ნაწლავის ჯანმრთელობას უწყობენ ხელს. მათმა გამორიცხვამ შეიძლება მიკროფლორის ბალანსის დარღვევა გამოიწვიოს, რაც გავლენას მოახდენს საჭმლის მონელებასა და იმუნურ სისტემაზე. პრობიოტიკები ეხმარება ანთების შემცირებას, საჭმლის მონელების გაუმჯობესებას და განწყობაზე ზემოქმედებასაც კი.

5. B12 ვიტამინის დეფიციტი

რძის პროდუქტები ვიტამინი B12-ის ერთ-ერთი წყაროა, რომელიც აუცილებელია ნერვული სისტემის ფუნქციონირებისთვის და სისხლისწარმოქმნის პროცესისთვის. მას შეიცავს ყველი, განსაკუთრებით შემდეგი სახეობა: სულგუნი, მოცარელა, ფეტა და პარმეზანი. რძის პროდუქტების გამორიცხვის შემთხვევაში, B12-ის ნაკლებობის რისკი იზრდება, განსაკუთრებით ვეგანებისთვის, რადგან ეს ვიტამინი უმეტესად ცხოველურ პროდუქტებში გვხვდება. B12-ის დეფიციტმა შეიძლება გამოიწვიოს ანემია, დაღლილობა, ნევროლოგიური დარღვევები და კოგნიტიური ფუნქციების დაქვეითება.

ამ ვიტამინის ნაკლებობის თავიდან ასაცილებლად, მნიშვნელოვანია მიიღოთ გამდიდრებული მცენარეული პროდუქტები ან B12-ის საკვები დანამატები.

თუ რძის პროდუქტებს რაციონიდან სრულად ამოიღებთ, აუცილებელია, რომ ამ ნივთიერებების მიღება სხვა პროდუქტებით დააბალანსოთ, რათა თავიდან აიცილოთ დეფიციტის პრობლემები.

NS