მნიშვნელოვანი ინფორმაცია
კონფლიქტები
პოლიტიკა
მსოფლიო

21

მაისი

დღის ზოგადი ასტროლოგიური პროგნოზი

ოთხშაბათი, მთვარის ოცდამეოთხე დღე დაიწყება 03:14, მთვარე თევზებშია - კარგია ახალი, მნიშვნელოვანი საქმეების დაწყება. ფინანსური საკითხების მოგვარება. ვაჭრობა. მოერიდეთ კამათს, საქმეების გარჩევას. არ გირჩევთ მგზავრობას, საცხოვრებელი მისამართის შეცვლას. სარგებელს მოგიტანთ კოლექტიური სამუშაო, მაგრამ კოლეგების მიმართ ირონიის, ცინიზმის გამოვლენას არ გირჩევთ. მოერიდეთ ალკოჰოლსა და სიგარეტს. არ გირჩევთ ოპერაციის ჩატარებას ღვიძლზე, ფეხებზე. კარგია ტერფების მასაჟი. რაციონიდან გამორიცხეთ ხორცეული, პურ-ფუნთუშეული და ტკბილეული.
სამართალი
მეცნიერება
საზოგადოება
მოზაიკა
Faceამბები
წიგნები
სპორტი
მნიშვნელოვანი ინფორმაცია
კვირის კითხვადი სტატიები
თვის კითხვადი სტატიები
რა გავლენას ახდენს თევზის საკვებ რაციონში შეტანა სახის კანზე და რამდენად ხშირად უნდა მიირთვათ ის სასურველი შედეგის მისაღებად
რა გავლენას ახდენს თევზის საკვებ რაციონში შეტანა სახის კანზე და რამდენად ხშირად უნდა მიირთვათ ის სასურველი შედეგის მისაღებად

სა­ხის კანი ორ­გა­ნიზ­მის სა­ერ­თო ჯან­მრთე­ლო­ბის ერთ-ერთი მთა­ვა­რი მაჩ­ვე­ნე­ბე­ლია და რა­საც ვჭამთ, პირ­და­პირ აი­სა­ხე­ბა მის მდგო­მა­რე­ო­ბა­ზე.

თევ­ზი, გან­სა­კუთ­რე­ბით ცხი­მი­ა­ნი სა­ხე­ო­ბა, შე­ი­ცავს ბევრ სა­სარ­გებ­ლო ნივ­თი­ე­რე­ბას, რო­მელ­თაც შე­უძ­ლი­ათ გა­ა­უმ­ჯო­ბე­სონ კა­ნის მდგო­მა­რე­ო­ბა, გა­ხა­დონ ის უფრო გლუ­ვი, და­ტე­ნი­ა­ნე­ბუ­ლი და ბზინ­ვა­რე.

ამ ბლოგ­ში გან­ვი­ხი­ლავთ, თუ რა გავ­ლე­ნას ახ­დენს თევ­ზის ჩარ­თვა ყო­ველ­დღი­უ­რი კვე­ბის რა­ცი­ონ­ში სა­ხის კან­ზე და რამ­დე­ნად ხში­რად უნდა მი­ირ­თვათ იგი შე­სამ­ჩნე­ვი ეფექ­ტის მი­საღ­წე­ვად.

რო­გო­რი თევ­ზია სა­სარ­გებ­ლო კა­ნის­თვის

ცხი­მი­ა­ნი თევ­ზი, რო­გო­რი­ცაა ორა­გუ­ლი, სკუმბრია, სარ­დი­ნი, სი­ომ­გა და თი­ნუ­სი, რო­მე­ლიც მდი­და­რია კა­ნის­თვის სა­ჭი­რო სა­სარ­გებ­ლო ნივ­თი­ე­რე­ბე­ბით, მათ შო­რის:

  • ომე­გა -3 ცხი­მო­ვა­ნი მჟა­ვე­ბი;
  • ვი­ტა­მი­ნი D;
  • თუ­თია;
  • ცი­ლე­ბი და ამი­ნომ­ჟა­ვე­ბი.

რო­გორ მოქ­მე­დებს თევ­ზი კა­ნის მდგო­მა­რე­ო­ბა­ზე?

  • თევ­ზის, მა­გა­ლი­თად ორა­გუ­ლის რე­გუ­ლა­რუ­ლი მოხ­მა­რე­ბა ამ­ცი­რებს ან­თე­ბას და გა­ღი­ზი­ა­ნე­ბას კან­ზე. ომე­გა -3 ცხი­მო­ვან მჟა­ვებს აქვთ ძლი­ე­რი ან­თე­ბის სა­წი­ნა­აღ­მდე­გო ეფექ­ტი. მცირ­დე­ბა სი­წით­ლე და გა­ღი­ზი­ა­ნე­ბა, ასე­ვე ხელს უწყობს აკ­ნეს და ეგ­ზე­მის გან­ვი­თა­რე­ბის რის­კის თა­ვი­დან აცი­ლე­ბას.
  • ომე­გა -3-ით გან­სა­კუთ­რე­ბით მდი­და­რი ნორ­ვე­გი­უ­ლი ორა­გუ­ლია, რო­მე­ლიც მთელს მსოფ­ლი­ო­შია აღი­ა­რე­ბუ­ლი. ეს თევ­ზი შე­გიძ­ლი­ათ ნა­ხოთ ქარ­თუ­ლი ბრენ­დის - „ოკე­ა­ნე“-ს ასორ­ტი­მენ­ტში, რო­მე­ლიც სწო­რედ ნორ­ვე­გი­უ­ლი თევ­ზე­უ­ლის ნედ­ლე­უ­ლით მა­რაგ­დე­ბა.
  • ორა­გუ­ლი ხელს უწყობს კა­ნის ღრმა და­ტე­ნი­ა­ნე­ბას. კა­ნის უჯრე­დებს სჭირ­დე­ბათ კარ­გი და­ტე­ნი­ა­ნე­ბა სიმ­კვრი­ვი­სა და ელას­ტი­კუ­რო­ბის შე­სა­ნარ­ჩუ­ნებ­ლად. ომე­გა -3 მჟა­ვე­ბი ხელს უწყობს უჯრე­დებ­ში ტე­ნი­ა­ნო­ბის შე­ნარ­ჩუ­ნე­ბას, ხელს უშ­ლის სიმ­შრა­ლეს, აქერ­ცვლას და ნა­ო­ჭე­ბის ად­რე­ულ გა­ჩე­ნას.
  • ჯან­სა­ღი ბზინ­ვა­რე­ბა და კა­ნის თა­ნა­ბა­რი ელ­ფე­რი. თქვენს დი­ე­ტა­ში ცხი­მი­ა­ნი თევ­ზის რე­გუ­ლა­რუ­ლი ჩარ­თვა ხელს უწყობს სის­ხლის მი­მოქ­ცე­ვის გა­უმ­ჯო­ბე­სე­ბას, რაც ხელს უწყობს ჟანგბა­დი­სა და საკ­ვე­ბი ნივ­თი­ე­რე­ბე­ბის მი­წო­დე­ბას კა­ნის უჯრე­დებ­ში. შე­დე­გად კანი ხდე­ბა უფრო სუფ­თა, ბზინ­ვა­რე და გლუ­ვი.
  • დაც­ვა და­ზი­ა­ნე­ბის­გან. თევ­ზი, მა­ღა­ლი ან­ტი­ოქ­სი­დან­ტე­ბის შემ­ცვე­ლო­ბის გამო, ეხ­მა­რე­ბა ებ­რძვის კა­ნის და­ზი­ა­ნე­ბას, რო­მე­ლიც გა­მოწ­ვე­უ­ლია მზის ზე­მოქ­მე­დე­ბით და გა­რე­მოს და­ბინ­ძუ­რე­ბით. ვი­ტა­მი­ნი D ასე­ვე იცავს ულტრა­ი­ის­ფე­რი გა­მოს­ხი­ვე­ბის­გან, ამ­ცი­რებს კა­ნის ნა­ად­რე­ვი და­ბე­რე­ბის რისკს.

რამ­დე­ნად ხში­რად უნდა მი­ირ­თვათ თევ­ზი კა­ნის გა­სა­უმ­ჯო­ბე­სებ­ლად?

კა­ნის მდგო­მა­რე­ო­ბის შე­სამ­ჩნე­ვი გა­უმ­ჯო­ბე­სე­ბის მი­საღ­წე­ვად რე­კო­მენ­დე­ბუ­ლია რა­ცი­ონ­ში თევ­ზის ჩარ­თვა კვი­რა­ში 2-3-ჯერ. ეს არის ოპ­ტი­მა­ლუ­რი რა­ო­დე­ნო­ბა ორ­გა­ნიზ­მის გა­დატ­ვირ­თვის გა­რე­შე სა­ჭი­რო საკ­ვე­ბი ნივ­თი­ე­რე­ბე­ბის მი­სა­ღე­ბად. ამ შემ­თხვე­ვა­ში უპი­რა­ტე­სო­ბა უნდა მი­ე­ნი­ჭოს ომე­გა-3 მჟა­ვე­ბით მდი­დარ ცხი­მო­ვან თევზს, რო­გო­რი­ცაა ორა­გუ­ლი, კალ­მა­ხი, სკუმბრია, ნორ­ვე­გი­უ­ლი ორა­გუ­ლი ან სარ­დი­ნი.

ნორ­ვე­გი­უ­ლი ორა­გუ­ლის მუ­ცე­ლი (სი­ომ­გა) ერთ-ერთი ყვე­ლა­ზე სა­სარ­გებ­ლო და გემ­რი­ე­ლი ნა­წი­ლია, რო­მე­ლიც მდი­და­რია ომე­გა-3 ცხი­მო­ვა­ნი მჟა­ვე­ბით. ამ ნა­წი­ლის ცხი­მი­ა­ნო­ბა გან­სა­კუთ­რე­ბით სა­სარ­გებ­ლოა ორ­გა­ნიზ­მის­თვის, რად­გან ხელს უწყობს გუ­ლის ჯან­მრთე­ლო­ბას, კა­ნის მდგო­მა­რე­ო­ბის გა­უმ­ჯო­ბე­სე­ბას და ტვი­ნის ფუნ­ქცი­ო­ნი­რე­ბას.

ომე­გა-3 ცხი­მო­ვა­ნი მჟა­ვე­ბი – ამ მნიშ­ვნე­ლო­ვან ცხი­მებს ორ­გა­ნიზ­მი ვერ გა­მო­ი­მუ­შა­ვებს და მათი მი­ღე­ბა აუ­ცი­ლე­ბე­ლია საკ­ვე­ბი­დან. ნორ­ვე­გი­უ­ლი ორა­გუ­ლი ერთ-ერთი სა­უ­კე­თე­სო წყა­როა ომე­გა-3-ის­თვის, რაც ამ­ცი­რებს ან­თე­ბას, ეხ­მა­რე­ბა კა­ნის ტე­ნი­ა­ნო­ბის შე­ნარ­ჩუ­ნე­ბას და იცავს ულტრა­ი­ის­ფე­რი სხი­ვე­ბის­გან.

  • ნორ­ვე­გი­უ­ლი ორა­გუ­ლი დიდი რა­ო­დე­ნო­ბი­თა შე­ი­ცავს ცი­ლებს, რომ­ლე­ბიც აუ­ცი­ლე­ბე­ლია კუნ­თე­ბი­სა და ქსო­ვი­ლე­ბის აღ­დგე­ნის­თვის. ასე­ვე, მას­ში არის კო­ლა­გე­ნი, რო­მე­ლიც ეხ­მა­რე­ბა კანს ელას­ტი­კუ­რო­ბის შე­ნარ­ჩუ­ნე­ბა­ში.
  • ნორ­ვე­გი­უ­ლი ორა­გუ­ლის მუ­ცელ­ში უხ­ვა­დაა ვი­ტა­მი­ნი D, რო­მე­ლიც აძ­ლი­ე­რებს ძვლებს და აუმ­ჯო­ბე­სებს იმუ­ნურ სის­ტე­მას, ასე­ვე კა­ლი­უმ­სა და სე­ლენს, რომ­ლე­ბიც ორ­გა­ნიზ­მის­თვის მნიშ­ვნე­ლო­ვან ფუნ­ქცი­ებს ას­რუ­ლე­ბენ.
  • ვე­გე­ტა­რი­ა­ნე­ლე­ბის­თვის ან მათ­თვის, ვინც არ მი­ირ­თმევს თევზს, ალ­ტერ­ნა­ტი­ვა არის ომე­გა -3 და­ნა­მა­ტე­ბი, რომ­ლე­ბიც და­ფუძ­ნე­ბუ­ლია მცე­ნა­რე­ულ წყა­რო­ებ­ზე, რო­გო­რი­ცაა სე­ლის ზეთი ან წყალმცე­ნა­რე­ე­ბის ზეთი.

და­მა­ტე­ბი­თი რჩე­ვე­ბი

  • მნიშ­ვნე­ლო­ვა­ნია გვახ­სოვ­დეს, რომ თევ­ზის გარ­და კა­ნის მდგო­მა­რე­ო­ბა­ზე გავ­ლე­ნას ახ­დენს ზო­გა­დი კვე­ბა და ცხოვ­რე­ბის წესი. მაქ­სი­მა­ლუ­რი ეფექ­ტის­თვის რე­კო­მენ­დე­ბუ­ლია თევზთან ერ­თად მი­ი­ღოთ ახა­ლი ბოსტნე­უ­ლი, ხილი და საკ­მა­რი­სი რა­ო­დე­ნო­ბით წყა­ლი.
  • მო­ე­რი­დეთ შემ­წვა­რი თევ­ზის ჭა­მას, რად­გან შემ­წვა­რი ზეთი და ცხი­მე­ბი შე­იძ­ლე­ბა სა­ზი­ა­ნო იყოს კა­ნის­თვის. უპი­რა­ტე­სო­ბა მი­ა­ნი­ჭეთ გა­მომ­ცხვარ, ორ­თქლზე ან გრილ­ზე მო­ხარ­შულ თევზს.

გახ­სოვ­დეთ, რომ თქვე­ნი კა­ნის შე­სამ­ჩნე­ვი გა­უმ­ჯო­ბე­სე­ბა არ მოხ­დე­ბა ერთ ღა­მე­ში. რო­გორც წესი, ხი­ლუ­ლი ეფექ­ტის­თვის თევ­ზის რე­გუ­ლა­რულ მოხ­მა­რე­ბას რამ­დე­ნი­მე კვი­რი­დან ერთ თვემ­დე დას­ჭირ­დე­ბა.

NS

დღის ვიდეო
00:00 / 00:00
პირველებმა ბექა ონიანზე სასტიკი ანგარიშსწორების პირველი კადრები მოიპოვა
მნიშვნელოვანი ინფორმაცია
ავტორი:

რა გავლენას ახდენს თევზის საკვებ რაციონში შეტანა სახის კანზე და რამდენად ხშირად უნდა მიირთვათ ის სასურველი შედეგის მისაღებად

რა გავლენას ახდენს თევზის საკვებ რაციონში შეტანა სახის კანზე და რამდენად ხშირად უნდა მიირთვათ ის სასურველი შედეგის მისაღებად

სახის კანი ორგანიზმის საერთო ჯანმრთელობის ერთ-ერთი მთავარი მაჩვენებელია და რასაც ვჭამთ, პირდაპირ აისახება მის მდგომარეობაზე.

თევზი, განსაკუთრებით ცხიმიანი სახეობა, შეიცავს ბევრ სასარგებლო ნივთიერებას, რომელთაც შეუძლიათ გააუმჯობესონ კანის მდგომარეობა, გახადონ ის უფრო გლუვი, დატენიანებული და ბზინვარე.

ამ ბლოგში განვიხილავთ, თუ რა გავლენას ახდენს თევზის ჩართვა ყოველდღიური კვების რაციონში სახის კანზე და რამდენად ხშირად უნდა მიირთვათ იგი შესამჩნევი ეფექტის მისაღწევად.

როგორი თევზია სასარგებლო კანისთვის

ცხიმიანი თევზი, როგორიცაა ორაგული, სკუმბრია, სარდინი, სიომგა და თინუსი, რომელიც მდიდარია კანისთვის საჭირო სასარგებლო ნივთიერებებით, მათ შორის:

  • ომეგა -3 ცხიმოვანი მჟავები;
  • ვიტამინი D;
  • თუთია;
  • ცილები და ამინომჟავები.

როგორ მოქმედებს თევზი კანის მდგომარეობაზე?

  • თევზის, მაგალითად ორაგულის რეგულარული მოხმარება ამცირებს ანთებას და გაღიზიანებას კანზე. ომეგა -3 ცხიმოვან მჟავებს აქვთ ძლიერი ანთების საწინააღმდეგო ეფექტი. მცირდება სიწითლე და გაღიზიანება, ასევე ხელს უწყობს აკნეს და ეგზემის განვითარების რისკის თავიდან აცილებას.
  • ომეგა -3-ით განსაკუთრებით მდიდარი ნორვეგიული ორაგულია, რომელიც მთელს მსოფლიოშია აღიარებული. ეს თევზი შეგიძლიათ ნახოთ ქართული ბრენდის - „ოკეანე“-ს ასორტიმენტში, რომელიც სწორედ ნორვეგიული თევზეულის ნედლეულით მარაგდება.
  • ორაგული ხელს უწყობს კანის ღრმა დატენიანებას. კანის უჯრედებს სჭირდებათ კარგი დატენიანება სიმკვრივისა და ელასტიკურობის შესანარჩუნებლად. ომეგა -3 მჟავები ხელს უწყობს უჯრედებში ტენიანობის შენარჩუნებას, ხელს უშლის სიმშრალეს, აქერცვლას და ნაოჭების ადრეულ გაჩენას.
  • ჯანსაღი ბზინვარება და კანის თანაბარი ელფერი. თქვენს დიეტაში ცხიმიანი თევზის რეგულარული ჩართვა ხელს უწყობს სისხლის მიმოქცევის გაუმჯობესებას, რაც ხელს უწყობს ჟანგბადისა და საკვები ნივთიერებების მიწოდებას კანის უჯრედებში. შედეგად კანი ხდება უფრო სუფთა, ბზინვარე და გლუვი.
  • დაცვა დაზიანებისგან. თევზი, მაღალი ანტიოქსიდანტების შემცველობის გამო, ეხმარება ებრძვის კანის დაზიანებას, რომელიც გამოწვეულია მზის ზემოქმედებით და გარემოს დაბინძურებით. ვიტამინი D ასევე იცავს ულტრაიისფერი გამოსხივებისგან, ამცირებს კანის ნაადრევი დაბერების რისკს.

რამდენად ხშირად უნდა მიირთვათ თევზი კანის გასაუმჯობესებლად?

კანის მდგომარეობის შესამჩნევი გაუმჯობესების მისაღწევად რეკომენდებულია რაციონში თევზის ჩართვა კვირაში 2-3-ჯერ. ეს არის ოპტიმალური რაოდენობა ორგანიზმის გადატვირთვის გარეშე საჭირო საკვები ნივთიერებების მისაღებად. ამ შემთხვევაში უპირატესობა უნდა მიენიჭოს ომეგა-3 მჟავებით მდიდარ ცხიმოვან თევზს, როგორიცაა ორაგული, კალმახი, სკუმბრია, ნორვეგიული ორაგული ან სარდინი.

ნორვეგიული ორაგულის მუცელი (სიომგა) ერთ-ერთი ყველაზე სასარგებლო და გემრიელი ნაწილია, რომელიც მდიდარია ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავებით. ამ ნაწილის ცხიმიანობა განსაკუთრებით სასარგებლოა ორგანიზმისთვის, რადგან ხელს უწყობს გულის ჯანმრთელობას, კანის მდგომარეობის გაუმჯობესებას და ტვინის ფუნქციონირებას.

ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავები – ამ მნიშვნელოვან ცხიმებს ორგანიზმი ვერ გამოიმუშავებს და მათი მიღება აუცილებელია საკვებიდან. ნორვეგიული ორაგული ერთ-ერთი საუკეთესო წყაროა ომეგა-3-ისთვის, რაც ამცირებს ანთებას, ეხმარება კანის ტენიანობის შენარჩუნებას და იცავს ულტრაიისფერი სხივებისგან.

  • ნორვეგიული ორაგული დიდი რაოდენობითა შეიცავს ცილებს, რომლებიც აუცილებელია კუნთებისა და ქსოვილების აღდგენისთვის. ასევე, მასში არის კოლაგენი, რომელიც ეხმარება კანს ელასტიკურობის შენარჩუნებაში.
  • ნორვეგიული ორაგულის მუცელში უხვადაა ვიტამინი D, რომელიც აძლიერებს ძვლებს და აუმჯობესებს იმუნურ სისტემას, ასევე კალიუმსა და სელენს, რომლებიც ორგანიზმისთვის მნიშვნელოვან ფუნქციებს ასრულებენ.
  • ვეგეტარიანელებისთვის ან მათთვის, ვინც არ მიირთმევს თევზს, ალტერნატივა არის ომეგა -3 დანამატები, რომლებიც დაფუძნებულია მცენარეულ წყაროებზე, როგორიცაა სელის ზეთი ან წყალმცენარეების ზეთი.

დამატებითი რჩევები

  • მნიშვნელოვანია გვახსოვდეს, რომ თევზის გარდა კანის მდგომარეობაზე გავლენას ახდენს ზოგადი კვება და ცხოვრების წესი. მაქსიმალური ეფექტისთვის რეკომენდებულია თევზთან ერთად მიიღოთ ახალი ბოსტნეული, ხილი და საკმარისი რაოდენობით წყალი.
  • მოერიდეთ შემწვარი თევზის ჭამას, რადგან შემწვარი ზეთი და ცხიმები შეიძლება საზიანო იყოს კანისთვის. უპირატესობა მიანიჭეთ გამომცხვარ, ორთქლზე ან გრილზე მოხარშულ თევზს.

გახსოვდეთ, რომ თქვენი კანის შესამჩნევი გაუმჯობესება არ მოხდება ერთ ღამეში. როგორც წესი, ხილული ეფექტისთვის თევზის რეგულარულ მოხმარებას რამდენიმე კვირიდან ერთ თვემდე დასჭირდება.

NS