პოლიტიკა
მსოფლიო

20

ივნისი

დღის ზოგადი ასტროლოგიური პროგნოზი

შაბათი, მთვარის ოცდამეხუთე დღე დაიწყება 01:51-ზე, მთვარე კუროში გადაბრძანდება 05:52-ზე – დღე პასიურია, მოუსმინეთ თქვენს შინაგან ხმას. არ იჩქაროთ. დღის პირველ ნახევარში დაისვენეთ. მოაგვარეთ მარტივი საკითხები. გადადეთ რთული მოლაპარაკებები. დაიცავით ნეიტრალიტეტი კოლეგებთან ურთიერთობაში. არ არის რეკომენდებული: აჩქარება, ხელშეკრულებებისა და კონტრაქტების გაფორმება. გადაწყვეტილებების მიღება. გააძლიერეთ თქვენი ფინანსური მდგომარეობა. ხელსაყრელია ავეჯის და უძრავი ქონების შეძენა. შეიძინეთ სურსათი და საყოფაცხოვრებო ნივთები. უმჯობესია თავი შეიკავოთ ქონის, ლორის, ქაშაყის, დამუშავებული ყველის და მსგავსი პროდუქტების ჭამისგან.
კონფლიქტები
კულტურა/შოუბიზნესი
მოზაიკა
სამხედრო
Faceამბები
მეცნიერება
კვირის კითხვადი სტატიები
თვის კითხვადი სტატიები
"მისი თესლი კანადიდან გამოვიწერე, დღეში 15 კილოს იმატებს... საჭმელად ამას არავინ იყენებს, ახლა 500 კილოზე მეტია" - ზუგდიდში მოყვანილი გიგანტური გოგრის ამბავი
"მისი თესლი კანადიდან გამოვიწერე, დღეში 15 კილოს იმატებს... საჭმელად ამას არავინ იყენებს, ახლა 500 კილოზე მეტია" - ზუგდიდში მოყვანილი გიგანტური გოგრის ამბავი

რამ­დე­ნი­მე წლის წინ, მახ­სოვს, სო­ფელ მარ­ტყოფ­ში მო­იყ­ვა­ნეს 3 გი­გან­ტუ­რი გოგ­რა, რო­მელ­ზეც ვწერ­დი კი­დეც, მაგ­რამ მათ­გან ამ­ხე­ლა არც ერთი ყო­ფი­ლა. ეს ნამ­დვი­ლი გი­გან­ტია, - 500 კი­ლოგ­რამ­ზე მე­ტია და რაც მთა­ვა­რია, ზრდას ჯერ კი­დევ აგ­რძე­ლებს. ზღაპ­რუ­ლი და ჯა­დოს­ნუ­რი გა­რეგ­ნო­ბა აქვს. ინ­ტერ­ნეტ­ში გი­გან­ტუ­რი გოგ­რის ვი­დე­ო­ებს დიდი გა­მოხ­მა­უ­რე­ბა მოჰ­ყვა.

"ჩერ­ნო­ბი­ლი­და­ნაა? კვა­ხი 500 კილო კი არა, 50 კი­ლომ­დეც არ იზ­რდე­ბა სა­ქარ­თვე­ლო­ში და თა­ნაც სა­მეგ­რე­ლო­ში" - წე­რენ გა­ო­ცე­ბუ­ლი ინ­ტერ­ნეტ­მომ­ხმა­რებ­ლე­ბი სოცქსელ­ში გავ­რცე­ლე­ბულ ვი­დე­ოს კო­მენ­ტა­რებ­ში.

მისი მომ­ყვა­ნი ირაკ­ლი ჯღარ­კა­ვაა, ზუგ­დი­დის რა­ი­ო­ნის სო­ფელ ახალ­სოფ­ლი­დან, რო­მე­ლიც AMBEBI.GE-ს გი­გან­ტუ­რი გოგ­რის ამ­ბავს უყ­ვე­ბა:

- ამ გოგ­რის თეს­ლი არ არის ქარ­თუ­ლი, არც ჰიბ­რი­დია, უბ­რა­ლოდ, ასე­თი ჯი­შია - ატ­ლან­ტი­კუ­რი გი­გან­ტი ჰქვია. თეს­ლი კა­ნა­დი­დან გა­მო­ვი­წე­რე. იქ ხალ­ხს ასე­თი გი­გან­ტუ­რი პრო­დუქ­ტის მოყ­ვა­ნა ჰო­ბად და სა­მოყ­ვა­რუ­ლო სპორ­ტა­დაც კი აქვთ ქცე­უ­ლი. შე­ჯიბ­რე­ბე­ბი იმარ­თე­ბა, ატა­რე­ბენ ფეს­ტი­ვა­ლებს. ყვე­ლა­ზე დიდი მსოფ­ლიო რე­კორ­დი, რაც გი­გან­ტუ­რი გოგ­რის მოყ­ვა­ნის კუ­თხით და­ფიქ­სი­რე­ბუ­ლა - 1247 კი­ლოგ­რა­მია. სა­ერ­თოდ, ბოლო 10 წე­ლია, აგ­რო­ნო­მი­უ­ლი თე­მე­ბი ძა­ლი­ან მი­ზი­დავს, მომ­წონს, ფაქ­ტობ­რი­ვად ჩემი ჰო­ბია. ამ გოგ­რის შე­სა­ხებ ინ­ფორ­მა­ცი­ას 3 წლის წინ ინ­ტერ­ნეტ­ში წა­ვა­წყდი. და­მა­ინ­ტე­რე­სა, იქ­ნებ მეც გა­მო­მი­ვი­დეს-მეთ­ქი. კა­ნა­და­ში იქა­უ­რებს და­ვე­კონ­ტაქ­ტე, რომ­ლებ­მაც თეს­ლი გა­მო­მიგ­ზავ­ნეს. შარ­შან პირ­ვე­ლი მცდე­ლო­ბა თბი­ლის­ში, ჩემს აი­ვან­ზე მქონ­და. დავ­თე­სე, ნერ­გი გავ­ზარ­დე, მაგ­რამ ის პირ­ვე­ლი მცდე­ლო­ბა არ გა­მო­მი­ვი­და, რად­გან აი­ვან­ზე მის­თვის შე­სა­ბა­მი­სი პი­რო­ბე­ბი არ მქონ­და. მცე­ნა­რემ პა­ტა­რა ნა­ყო­ფი გა­მო­ი­ტა­ნა, თუმ­ცა შემ­დეგ ქარ­მა და­მიმ­ტვრია. მერე ზრდა შე­ა­ჩე­რა და მცე­ნა­რე მოკ­ვდა.

- მაგ­რამ წელს ისევ სცა­დეთ და­გე­თე­სათ?

- რა თქმა უნდა. წელს სო­ფელ­ში აპ­რილ­ში ჩა­მო­ვე­დი, ერთი ცალი ჩი­თი­ლი გა­მო­ვიყ­ვა­ნე. და­თეს­ვი­დან ერთი თვე შე­ნო­ბა­ში, ხე­ლოვ­ნუ­რი გა­ნა­თე­ბის ქვეშ მქონ­და, რად­გან გა­რეთ სი­ცი­ვე იყო და ღია გრუნ­ტში ვერ გა­დამ­ქონ­და. არ და­მიკ­ლია მოვ­ლა, პატ­რო­ნო­ბა, ყუ­რა­დღე­ბა, შრო­მა... სა­ნამ ღია გრუნ­ტში გა­და­ვი­ტან­დი, ნი­ა­დაგ­ში ბი­ო­ლო­გი­უ­რი სა­სუ­ქი შე­ვი­ტა­ნე და სა­ერ­თოდ, ყვე­ლა­ფე­რი ის, რაც სა­ჭი­რო იყო. შემ­დეგ 1-ელ ივ­ნისს, ჩი­თი­ლი ღია გრუნ­ტში გა­და­ვი­ტა­ნე და ასე­თი შე­დე­გი მაქვს. ერთი ცალი თეს­ლით ეს გი­გან­ტი გოგ­რა მი­ვი­ღე. მისი ზრდის პრო­ცეს­ში მი­ნე­რა­ლურ სა­სუ­ქებს ვაწ­ვდი­დი. ეს ისე­თი მცე­ნა­რეა, რაც უფრო მეტს "აჭ­მევ", უკე­თესს შე­დეგს გაძ­ლევს. 7 ივ­ლისს უკვე მდედ­რო­ბი­თი ყვა­ვი­ლი გა­მო­ა­ჩი­ნა. ხე­ლოვ­ნუ­რად და­იმ­ტვე­რა. მერე შევ­ფუ­თე, რომ სხვა მტვე­რი, მწე­რი არ მოხ­ვედ­რო­და. ეს იმის­თვის, რომ თეს­ლი 100%-ით და­მეც­ვა და იგი­ვე ყო­ფი­ლი­ყო.

- ნა­ყო­ფის გაზ­რდას რა დრო დას­ჭირ­და - რა ინ­ტენ­სი­ვო­ბით იზ­რდე­ბო­და?

- ზო­გა­დად ამ მცე­ნა­რის და­თეს­ვი­დან მო­სავ­ლის აღე­ბამ­დე 120-130 დღეა სა­ჭი­რო. ჩემს გოგ­რას ეს პე­რი­ო­დი უკვე გა­და­ლა­ხუ­ლი აქვს, მაგ­რამ ჯერ კარგ მდგო­მა­რე­ო­ბა­შია და ზრდას კი­დევ აგ­რძე­ლებს. მისი ზრდა დღე­ში 15 კი­ლოგ­რა­მამ­დე აღ­წევ­და.

- ამას რო­გორ იგებ­დით?

- სპე­ცი­ა­ლუ­რი პროგ­რა­მაა, სა­დაც ზო­მე­ბი სამ­გან­ზო­მი­ლე­ბა­ში შეგ­ყავს და და­ახ­ლო­ე­ბით წო­ნას გი­წერს. აქე­დან გა­მომ­დი­ნა­რე ჩემი გოგ­რა 500 კი­ლო­ზე მე­ტია. ჯერ რად­გან ისევ ყუნ­წზეა და არ მო­მიჭ­რია, მისი რე­ა­ლუ­რი წონა არ ვიცი, მაგ­რამ რო­გორც ინ­ტერ­ნეტ­ში პრო­ფე­სი­ო­ნა­ლე­ბი წე­რენ, მხო­ლოდ პა­ტა­რა ცდო­მი­ლე­ბაა პროგ­რა­მის მიერ და­წე­რილ წო­ნა­სა და რე­ა­ლურს შო­რის. მოკ­ლედ, ჯერ ისევ ყუნ­წზეა და კი­დევ ვაკ­ვირ­დე­ბი.

- დე­კო­რა­ტი­უ­ლი ჯიში ხომ არ არის?

- საჭ­მე­ლად ამას არა­ვინ იყე­ნებს. ამის მოყ­ვა­ნა უფრო ჰო­ბია და შე­ჯიბ­რი რე­კორ­დე­ბის­თვის. დე­და­მი­წა­ზე მცე­ნა­რე­ებ­ში ყვე­ლა­ზე დიდი ნა­ყო­ფი ამ კონ­კრე­ტულ ჯიშს აქვს. რო­გორც გი­თხა­რით, არ არის გა­მოყ­ვა­ნი­ლი, არც გენ­მო­დი­ფი­ცი­რე­ბუ­ლი. საკ­ვე­ბად არც მე და­მი­თე­სავს, თუმ­ცა რომ და­იჭ­რე­ბა, ინ­ტე­რე­სის გამო გე­მოს გა­ვუ­სინ­ჯავთ. მა­ნამ­დე კი აუ­ცი­ლებ­ლად ავ­წო­ნით.

- სა­ქარ­თვე­ლოს რე­კორ­დე­ბის ფე­დე­რა­ცი­ას არ შე­ა­ტყო­ბი­ნეთ?

- რამ­დე­ნი­მე დღის წინ მივ­წე­რე ინ­ტერ­ნე­ტით, ფო­ტო­ე­ბიც გა­ვუგ­ზავ­ნე. რო­გორც სა­იტ­ზე უწე­რი­ათ,10 სა­მუ­შაო დღე უნდა, რომ სა­კი­თხი გა­ნი­ხი­ლონ. ამი­ტომ, ჯერ ფე­დე­რა­ცი­ის პა­სუ­ხი არ ვიცი... ჩემ­თვის მნიშ­ვნე­ლო­ვა­ნია, რომ თვი­თონ ეს იდეა გახ­დეს პო­პუ­ლა­რუ­ლი. სო­ფელ­ში ბევ­რი მსურ­ვე­ლია, რომ მო­მა­ვალ წელს და­თე­სოს. ამას რაც მეტი გა­ა­კე­თებს, უკე­თე­სია. ყვე­ლას მინ­და ვუ­თხრა, რომ თა­ვად გაზ­რდის პრო­ცე­სიც ძა­ლი­ან სა­ინ­ტე­რე­სო, სა­სი­ა­მოვ­ნო და აზარ­ტუ­ლია. თან, მარ­ტო მე რომ მაქვს და ვზრდი, ისე­თი სა­ინ­ტე­რე­სო არ არის, თუ მე­ზო­ბე­ლიც მო­იყ­ვანს, სა­კითხს უკვე სხვა­ნა­ი­რად შევ­ხე­დავ.

- პრო­ფე­სი­ით ვინ ბრძან­დე­ბით?

- ეკო­ნო­მის­ტი, ფი­ნან­სე­ბი და სა­ბან­კო საქ­მე მაქვს დამ­თავ­რე­ბუ­ლი, მა­გის­ტრა­ტუ­რა - მე­ნე­ჯმენ­ტის კუ­თხით. პრო­ფე­სი­ით არ­ცერ­თი დღე არ მი­მუ­შა­ვია. ვმუ­შა­ობ­დი ღვი­ნის ქარ­ხა­ნა­ში, აი­ტის სპე­ცი­ა­ლის­ტი ვარ, აგ­რო­ნო­მია კი ჩემი გან­სა­კუთ­რე­ბუ­ლი გა­ტა­ცე­ბაა. ეზო­ში სათ­ბუ­რის კარ­კა­სი მაქვს, სამ­წუ­ხა­როდ, გა­და­ხუ­რუ­ლი არის, სა­დაც წელს 1000 ძირი პა­მი­დო­რი დავრგე. მო­ვი­და, მაგ­რამ დიდი ნა­წი­ლი წვი­მებ­მა გა­მი­ფუ­ჭა - წელს ჭარ­ბი ნა­ლე­ქი იყო. ახლა რომ ავი­ღებ ამ ყვე­ლა­ფერს, ვა­პი­რებ, რომ სათ­ბუ­რი გა­დავ­ხუ­რო. შემ­დეგ კი პა­მიდვ­რის ჩი­თი­ლებს თა­ვი­დან დავრგავ. მაქვს ასე თხი­ლი, მაგ­რამ ცოტა რთუ­ლად მო­სავ­ლე­ლი კულ­ტუ­რაა და ამი­ტომ, მინ­და ამო­ვი­ღო და ად­გი­ლი სხვა კულ­ტუ­რებს და­ვუთ­მო... 20 წელი აქ არ ვცხოვ­რობ­დით და ამის გამო ბევ­რი რამ გა­ფუჭ­და... სო­ფე­ლი თუ არ იქნა ძლი­ე­რი, ქვე­ყა­ნას არა­ფე­რი ეშ­ვე­ლე­ბა. უნდა მო­ვინ­დო­მოთ და შრო­მა არ უნდა და­ვი­ზა­როთ. მეც ვი­ყა­ვი სას­წავ­ლად სხვა ქვე­ყა­ნა­ში წა­სუ­ლი, კარგ სამ­სა­ხურ­საც მთა­ვა­ზობ­დნენ, კარგ ანა­ზღა­უ­რე­ბას, დარ­ჩე­ნის შან­სი იყო, მაგ­რამ ვერ გავ­ჩერ­დი და წა­მო­ვე­დი. ყვე­ლამ უნდა ვცა­დოთ და მოვ­სინ­ჯოთ მი­წას­თან შრო­მა. ვინ იცის, იქ­ნებ გა­მო­ვი­დეს.

დღის ვიდეო
00:00 / 00:00
ისტორიული გამარჯვება - საქართველოს ძიუდოისტთა ნაკრები მსოფლიო ჩემპიონია!
ავტორი:

"მისი თესლი კანადიდან გამოვიწერე, დღეში 15 კილოს იმატებს... საჭმელად ამას არავინ იყენებს, ახლა 500 კილოზე მეტია" - ზუგდიდში მოყვანილი გიგანტური გოგრის ამბავი

"მისი თესლი კანადიდან გამოვიწერე, დღეში 15 კილოს იმატებს... საჭმელად ამას არავინ იყენებს, ახლა 500 კილოზე მეტია" - ზუგდიდში მოყვანილი გიგანტური გოგრის ამბავი

რამდენიმე წლის წინ, მახსოვს, სოფელ მარტყოფში მოიყვანეს 3 გიგანტური გოგრა, რომელზეც ვწერდი კიდეც, მაგრამ მათგან ამხელა არც ერთი ყოფილა. ეს ნამდვილი გიგანტია, - 500 კილოგრამზე მეტია და რაც მთავარია, ზრდას ჯერ კიდევ აგრძელებს. ზღაპრული და ჯადოსნური გარეგნობა აქვს. ინტერნეტში გიგანტური გოგრის ვიდეოებს დიდი გამოხმაურება მოჰყვა.

"ჩერნობილიდანაა? კვახი 500 კილო კი არა, 50 კილომდეც არ იზრდება საქართველოში და თანაც სამეგრელოში" - წერენ გაოცებული ინტერნეტმომხმარებლები სოცქსელში გავრცელებულ ვიდეოს კომენტარებში.

მისი მომყვანი ირაკლი ჯღარკავაა, ზუგდიდის რაიონის სოფელ ახალსოფლიდან, რომელიც AMBEBI.GE-ს გიგანტური გოგრის ამბავს უყვება:

- ამ გოგრის თესლი არ არის ქართული, არც ჰიბრიდია, უბრალოდ, ასეთი ჯიშია - ატლანტიკური გიგანტი ჰქვია. თესლი კანადიდან გამოვიწერე. იქ ხალხს ასეთი გიგანტური პროდუქტის მოყვანა ჰობად და სამოყვარულო სპორტადაც კი აქვთ ქცეული. შეჯიბრებები იმართება, ატარებენ ფესტივალებს. ყველაზე დიდი მსოფლიო რეკორდი, რაც გიგანტური გოგრის მოყვანის კუთხით დაფიქსირებულა - 1247 კილოგრამია. საერთოდ, ბოლო 10 წელია, აგრონომიული თემები ძალიან მიზიდავს, მომწონს, ფაქტობრივად ჩემი ჰობია. ამ გოგრის შესახებ ინფორმაციას 3 წლის წინ ინტერნეტში წავაწყდი. დამაინტერესა, იქნებ მეც გამომივიდეს-მეთქი. კანადაში იქაურებს დავეკონტაქტე, რომლებმაც თესლი გამომიგზავნეს. შარშან პირველი მცდელობა თბილისში, ჩემს აივანზე მქონდა. დავთესე, ნერგი გავზარდე, მაგრამ ის პირველი მცდელობა არ გამომივიდა, რადგან აივანზე მისთვის შესაბამისი პირობები არ მქონდა. მცენარემ პატარა ნაყოფი გამოიტანა, თუმცა შემდეგ ქარმა დამიმტვრია. მერე ზრდა შეაჩერა და მცენარე მოკვდა.

- მაგრამ წელს ისევ სცადეთ დაგეთესათ?

- რა თქმა უნდა. წელს სოფელში აპრილში ჩამოვედი, ერთი ცალი ჩითილი გამოვიყვანე. დათესვიდან ერთი თვე შენობაში, ხელოვნური განათების ქვეშ მქონდა, რადგან გარეთ სიცივე იყო და ღია გრუნტში ვერ გადამქონდა. არ დამიკლია მოვლა, პატრონობა, ყურადღება, შრომა... სანამ ღია გრუნტში გადავიტანდი, ნიადაგში ბიოლოგიური სასუქი შევიტანე და საერთოდ, ყველაფერი ის, რაც საჭირო იყო. შემდეგ 1-ელ ივნისს, ჩითილი ღია გრუნტში გადავიტანე და ასეთი შედეგი მაქვს. ერთი ცალი თესლით ეს გიგანტი გოგრა მივიღე. მისი ზრდის პროცესში მინერალურ სასუქებს ვაწვდიდი. ეს ისეთი მცენარეა, რაც უფრო მეტს "აჭმევ", უკეთესს შედეგს გაძლევს. 7 ივლისს უკვე მდედრობითი ყვავილი გამოაჩინა. ხელოვნურად დაიმტვერა. მერე შევფუთე, რომ სხვა მტვერი, მწერი არ მოხვედროდა. ეს იმისთვის, რომ თესლი 100%-ით დამეცვა და იგივე ყოფილიყო.

- ნაყოფის გაზრდას რა დრო დასჭირდა - რა ინტენსივობით იზრდებოდა?

- ზოგადად ამ მცენარის დათესვიდან მოსავლის აღებამდე 120-130 დღეა საჭირო. ჩემს გოგრას ეს პერიოდი უკვე გადალახული აქვს, მაგრამ ჯერ კარგ მდგომარეობაშია და ზრდას კიდევ აგრძელებს. მისი ზრდა დღეში 15 კილოგრამამდე აღწევდა.

- ამას როგორ იგებდით?

- სპეციალური პროგრამაა, სადაც ზომები სამგანზომილებაში შეგყავს და დაახლოებით წონას გიწერს. აქედან გამომდინარე ჩემი გოგრა 500 კილოზე მეტია. ჯერ რადგან ისევ ყუნწზეა და არ მომიჭრია, მისი რეალური წონა არ ვიცი, მაგრამ როგორც ინტერნეტში პროფესიონალები წერენ, მხოლოდ პატარა ცდომილებაა პროგრამის მიერ დაწერილ წონასა და რეალურს შორის. მოკლედ, ჯერ ისევ ყუნწზეა და კიდევ ვაკვირდები.

- დეკორატიული ჯიში ხომ არ არის?

- საჭმელად ამას არავინ იყენებს. ამის მოყვანა უფრო ჰობია და შეჯიბრი რეკორდებისთვის. დედამიწაზე მცენარეებში ყველაზე დიდი ნაყოფი ამ კონკრეტულ ჯიშს აქვს. როგორც გითხარით, არ არის გამოყვანილი, არც გენმოდიფიცირებული. საკვებად არც მე დამითესავს, თუმცა რომ დაიჭრება, ინტერესის გამო გემოს გავუსინჯავთ. მანამდე კი აუცილებლად ავწონით.

- საქართველოს რეკორდების ფედერაციას არ შეატყობინეთ?

- რამდენიმე დღის წინ მივწერე ინტერნეტით, ფოტოებიც გავუგზავნე. როგორც საიტზე უწერიათ,10 სამუშაო დღე უნდა, რომ საკითხი განიხილონ. ამიტომ, ჯერ ფედერაციის პასუხი არ ვიცი... ჩემთვის მნიშვნელოვანია, რომ თვითონ ეს იდეა გახდეს პოპულარული. სოფელში ბევრი მსურველია, რომ მომავალ წელს დათესოს. ამას რაც მეტი გააკეთებს, უკეთესია. ყველას მინდა ვუთხრა, რომ თავად გაზრდის პროცესიც ძალიან საინტერესო, სასიამოვნო და აზარტულია. თან, მარტო მე რომ მაქვს და ვზრდი, ისეთი საინტერესო არ არის, თუ მეზობელიც მოიყვანს, საკითხს უკვე სხვანაირად შევხედავ.

- პროფესიით ვინ ბრძანდებით?

- ეკონომისტი, ფინანსები და საბანკო საქმე მაქვს დამთავრებული, მაგისტრატურა - მენეჯმენტის კუთხით. პროფესიით არცერთი დღე არ მიმუშავია. ვმუშაობდი ღვინის ქარხანაში, აიტის სპეციალისტი ვარ, აგრონომია კი ჩემი განსაკუთრებული გატაცებაა. ეზოში სათბურის კარკასი მაქვს, სამწუხაროდ, გადახურული არის, სადაც წელს 1000 ძირი პამიდორი დავრგე. მოვიდა, მაგრამ დიდი ნაწილი წვიმებმა გამიფუჭა - წელს ჭარბი ნალექი იყო. ახლა რომ ავიღებ ამ ყველაფერს, ვაპირებ, რომ სათბური გადავხურო. შემდეგ კი პამიდვრის ჩითილებს თავიდან დავრგავ. მაქვს ასე თხილი, მაგრამ ცოტა რთულად მოსავლელი კულტურაა და ამიტომ, მინდა ამოვიღო და ადგილი სხვა კულტურებს დავუთმო... 20 წელი აქ არ ვცხოვრობდით და ამის გამო ბევრი რამ გაფუჭდა... სოფელი თუ არ იქნა ძლიერი, ქვეყანას არაფერი ეშველება. უნდა მოვინდომოთ და შრომა არ უნდა დავიზაროთ. მეც ვიყავი სასწავლად სხვა ქვეყანაში წასული, კარგ სამსახურსაც მთავაზობდნენ, კარგ ანაზღაურებას, დარჩენის შანსი იყო, მაგრამ ვერ გავჩერდი და წამოვედი. ყველამ უნდა ვცადოთ და მოვსინჯოთ მიწასთან შრომა. ვინ იცის, იქნებ გამოვიდეს.