პოლიტიკა
მსოფლიო

20

ივნისი

დღის ზოგადი ასტროლოგიური პროგნოზი

პარასკევი, მთვარის ოცდამეოთხე დღე დაიწყება 01:42-ზე, მთვარე ვერძშია – ფიზიკური ძალის ძლიერი ზრდაა. შესანიშნავია საპირისპირო სქესთან კომუნიკაცია. ხელსაყრელია საძირკვლის ჩაყრა, ბიზნესის დაწყება და სახლის მშენებლობის ან რემონტის დაწყება. გაუმკლავდეთ ფულთან დაკავშირებულ საკითხებს. განიხილეთ მიმდინარე საქმეები. კარგია არქივთან მუშაობა. დაასრულეთ მნიშვნელოვანი პროექტები. დაიწყეთ რემონტი. იყიდეთ უძრავი ქონება. კარგია გამოფენების, სპექტაკლების, კონცერტების, შემოქმედებითი საღამოების გამართვა. ისწავლეთ, აიმაღლე კვალიფიკაცია. საკვები უნდა იყოს მრავალფეროვანი და ნოყიერი. არ არის მიზანშეწონილი შიმშილი. კარგია ვარჯიში და იოგა.
სამართალი
კონფლიქტები
კულტურა/შოუბიზნესი
მოზაიკა
სამხედრო
Faceამბები
მეცნიერება
კვირის კითხვადი სტატიები
თვის კითხვადი სტატიები
ქლორი სასმელ წყალში: რატომ არის ქლორიანი წყლის გაფილტვრა აუცილებელი
ქლორი სასმელ წყალში: რატომ არის ქლორიანი წყლის გაფილტვრა აუცილებელი

ჩვენს ყო­ველ­დღი­ურ ცხოვ­რე­ბა­ში სუფ­თა და უსაფრ­თხო წყალ­ზე ხელ­მი­საწ­ვდო­მო­ბა გა­დამ­წყვე­ტია. თუმ­ცა, ადა­მი­ა­ნე­ბის უმ­რავ­ლე­სო­ბას წყა­ლი საკ­მა­რი­სად გა­ფილტრუ­ლი ჰგო­ნია, ვი­ნა­ი­დან იცი­ან, რომ სხვა­დას­ხვა წყლის კომ­პა­ნია სას­მელ წყალს ქლო­რის მეშ­ვე­ო­ბით ასუფ­თა­ვებს, თუმ­ცა ცო­ტამ თუ იცის, რომ სი­ნამ­დვი­ლე­ში, არა­ნაკ­ლებ მნიშ­ვნე­ლო­ვა­ნია სა­ბო­ლოო მოხ­მა­რე­ბის წყლის ქლო­რი­სა­გან გა­სუფ­თაქ­ვე­ბაც. სწო­რედ ამი­ტომ, ამ ბლო­გის მეშ­ვე­ო­ბით, ჩა­ვუღ­რმავ­დე­ბით წყლის ფილტრა­ცი­ის აუ­ცი­ლებ­ლო­ბას ისე­თი ნივ­თი­რე­ბი­სა­გან, რო­გო­რი­ცაა ქლო­რი.

წყლის ფილტრა­ცი­ის სა­ფუძ­ვლე­ბი

წყლის ფილტრა­ცია გუ­ლის­ხმობს მი­ნა­რე­ვე­ბი­სა და და­მა­ბინ­ძუ­რებ­ლე­ბის წყლი­დან მო­შო­რე­ბის პრო­ცესს, რათა იგი გახ­დეს მოხ­მა­რე­ბი­სათ­ვის უსაფრ­თხო. აღ­ნიშ­ნუ­ლი პრო­ცე­სი შე­საძ­ლოა მო­ი­ცავ­დეს ფი­ზი­კურ ბა­რი­ე­რებს, ქი­მი­ურ პრო­ცე­სებს ან ბი­ო­ლო­გი­ურ მე­ქა­ნიზ­მებს ნა­წი­ლა­კე­ბის, ბაქ­ტე­რი­ე­ბის, ვირუ­სე­ბის და ქი­მი­უ­რი და­მა­ბინ­ძუ­რებ­ლე­ბი­სა­გან გა­სუფ­თა­ვე­ბის მიზ­ნით. რე­ა­ლუ­რად, ამ ყვე­ლაფ­რის მი­ზა­ნია უზ­რუნ­ველ­ყოს სუფ­თა, სას­მე­ლად ვარ­გი­სი წყლის მი­წო­დე­ბა და ასე­ვე, ისე­თი მნიშ­ვნე­ლო­ვა­ნი კომ­პო­ნენ­ტის სრუ­ლად შე­ნარ­ჩუ­ნე­ბა, რო­გო­რი­ცაა წყლის თვი­სე­ბე­ბი.

ქლო­რი სას­მელ წყალ­ში

ქლო­რი, რო­გორც წესი, წყლის გამ­წმენდ ობი­ექ­ტებ­ში წყლის დე­ზინ­ფექ­ცი­ი­სა და მავ­ნე ბაქ­ტე­რი­ე­ბი­სა და პა­თო­გე­ნე­ბის მო­საკ­ლა­ვად გა­მო­ი­ყე­ნე­ბა. მი­უ­ხე­და­ვად იმი­სა, რომ ის ეფექ­ტუ­რია წყლის უსაფრ­თხო­ე­ბის­თვის, მიკ­რო­ბი­ო­ლო­გი­უ­რი თვალ­საზ­რი­სით, მას აქვს რამ­დე­ნი­მე უარ­ყო­ფი­თი მხა­რე, რაც წყლის მოხ­მა­რე­ბამ­დე მისი გა­ფილ­ტვრის სა­ჭი­რო­ე­ბას წარ­მოქ­მნის.

რა­ტომ გვხვდე­ბა ქლო­რი სას­მელ წყალ­ში?

ქლო­რის სას­მელ წყალ­ში მოხ­ვედ­რის უმ­თავ­რე­სი მი­ზე­ზე­ბია:

- დე­ზინ­ფექ­ცია: ქლო­რი ძალ­ზე ეფექ­ტუ­რია ბაქ­ტე­რი­ე­ბის, ვირუ­სე­ბის და სხვა პა­თო­გე­ნე­ბის მო­საკ­ლა­ვად, რომ­ლებ­საც შე­უძ­ლი­ათ გა­მო­იწ­ვი­ონ ისე­თი და­ა­ვა­დე­ბე­ბი, რო­გო­რი­ცაა ქო­ლე­რა, დი­ზენ­ტე­რია და ტი­ფუ­რი ცხე­ლე­ბა.

- ნარ­ჩე­ნე­ბის ეფექ­ტი: ქლო­რი ტო­ვებს ნარ­ჩენ ეფექტს, რაც იმას ნიშ­ნავს, რომ იგი აგ­რძე­ლებს დე­ზინ­ფექ­ცი­ას მა­ში­ნაც კი, რო­დე­საც წყა­ლი მი­ლებ­ში მი­ე­დი­ნე­ბა, რაც ამ­ცი­რებს ხე­ლა­ხა­ლი და­ბინ­ძუ­რე­ბის რისკს.

ქლო­რის უარ­ყო­ფი­თი ზე­მოქ­მე­დე­ბა სას­მელ წყალ­ში

მი­უ­ხე­და­ვად ზე­მოთ აღ­ნიშ­ნუ­ლი და­დე­ბი­თი თვი­სე­ბე­ბი­სა, აუ­ცი­ლე­ბე­ლია ყუ­რა­დღე­ბა გა­ვა­მახ­ვი­ლოთ იმ უარ­ყო­ფით თვი­სე­ბებ­ზეც, რო­მე­ლიც ქლო­რის სას­მელ წყალ­ში მოხ­ვედ­რას მოყ­ვე­ბა:

  • გემო და სუნი: ქლორს შე­უძ­ლია წყალს მი­ა­ნი­ჭოს ძლი­ე­რი, უსი­ა­მოვ­ნო გემო და სუნი, რო­მე­ლიც ბევრ ადა­მი­ანს აწუ­ხებს.
  • ჯან­მრთე­ლო­ბის პრობ­ლე­მე­ბის წარ­მოქ­მნა: ქლო­რი­სა და მისი ქვეპ­რო­დუქ­ტე­ბის (რო­გო­რი­ცაა ტრი­ჰა­ლო­მე­თა­ნე­ბი ან THM) ხან­გრძლი­ვი ზე­მოქ­მე­დე­ბა და­კავ­ში­რე­ბუ­ლია ჯან­მრთე­ლო­ბის პრობ­ლე­მე­ბის წარ­მოქ­მნის ალ­ბა­თო­ბას­თან, რო­გო­რი­ცაა კი­ბოს გაზ­რდი­ლი რის­კი, გულ-სის­ხლძარ­ღვთა პრობ­ლე­მე­ბი და არა­სა­სურ­ვე­ლი რეპ­რო­დუქ­ცი­უ­ლი ეფექ­ტე­ბი.
  • კა­ნი­სა და თმის პრობ­ლე­მე­ბი: ქლო­რი კან­სა და თმას ბუ­ნებ­რივ ზე­თებს აშო­რებს, რაც იწ­ვევს მათი სიმ­შრა­ლე­სა და გა­ღი­ზი­ა­ნე­ბას.

წყლის ავზი და მისი როლი წყლის ფილტრა­ცი­ის პრო­ცეს­ში

წყლის ავზი გა­დამ­წყვეტ როლს ას­რუ­ლებს წყლის შე­ნახ­ვა­სა და მისი მარ­თვის პრო­ცეს­ში, გან­სა­კუთ­რე­ბით, რე­გი­ო­ნებ­ში, სა­დაც მუ­ნი­ცი­პა­ლუ­რი წყალ­მო­მა­რა­გე­ბა არც ისე სან­დოა ან სოფ­ლად, სა­დაც მო­სახ­ლე­ო­ბის უმ­რავ­ლე­სო­ბას გაწ­მენ­დი­ლი წყალ­ზე პირ­და­პი­რი წვდო­მა არ აქვს. ამ ფაქ­ტო­რე­ბის გათ­ვა­ლის­წი­ნე­ბით, წყლის ავ­ზე­ბი შექ­მნი­ლია ისე, რომ წყლის ხა­რისხსა და ფილტრა­ცი­ა­ზე იზ­რუ­ნოს. მა­გა­ლი­თის­თვის:

  • წყლის შე­ნახ­ვა და და­ბინ­ძუ­რე­ბის პრე­ვენ­ცია

ნა­ლე­ქის და­ლექ­ვა: წყლის ავ­ზში ნა­ლე­ქე­ბი და უფრო დიდი ნა­წი­ლა­კე­ბი ძირ­შია მოქ­ცე­უ­ლი, რაც ხელს უწყობს წყლის ბუ­ნებ­რი­ვად გა­სუფ­თა­ვე­ბას ფილტრა­ცი­ამ­დე.

და­მა­ბინ­ძუ­რებ­ლე­ბის­გან დაც­ვა: სა­თა­ნა­დოდ და­ლუ­ქუ­ლი წყლის ავზი ხელს უშ­ლის გარე და­მა­ბინ­ძუ­რებ­ლე­ბის წყალ­მო­მა­რა­გე­ბა­ში შეღ­წე­ვას, ისე­თის, რო­გო­რი­ცაა მტვე­რი, ჭუ­ჭყი, მწე­რე­ბი და ბაქ­ტე­რი­ე­ბი.

წყლის ავზი და მისი ინ­ტეგ­რა­ცია ფილტრა­ცი­ის სის­ტე­მებ­თან

წი­ნას­წა­რი ფილტრა­ცია: ბევ­რი წყლის ავზი აღ­ჭურ­ვი­ლია წი­ნას­წა­რი ფილტრე­ბით, რომ­ლე­ბიც აშო­რე­ბენ უფრო დიდ ნა­წი­ლა­კებს, სა­ნამ წყა­ლი ფილტრა­ცი­ის პრო­ცესს გა­ივ­ლის.

წნე­ვის რე­გუ­ლი­რე­ბა: ავ­ზებს შე­უძ­ლი­ათ წყლის წნე­ვის რე­გუ­ლი­რე­ბა, რაც უზ­რუნ­ველ­ყოფს ფილტრა­ცი­ის სის­ტე­მე­ბის ეფექ­ტი­ან მუ­შა­ო­ბას.

წყლის თვი­სე­ბე­ბი და მა­ხა­სი­ა­თებ­ლე­ბი

წყლის თვი­სე­ბე­ბი­სა და მა­ხა­სი­ა­თებ­ლე­ბის ცოდ­ნა აუ­ცი­ლე­ბე­ლია იმის გა­სა­გე­ბად, თუ რა­ტომ არის სა­ჭი­რო წყლის გა­ფილ­ტვრა და რო­გორ მუ­შა­ობს ეს პრო­ცე­სი.

  • ფი­ზი­კუ­რი თვი­სე­ბე­ბი

გამჭვირ­ვა­ლო­ბა: გამჭვირ­ვა­ლე, უფე­რო წყა­ლი სუ­ლაც არ ნიშ­ნავს, რომ წყა­ლი სუფ­თაა, ამი­ტო­მაც მნიშ­ვნე­ლო­ვა­ნია მისი გა­ფილ­ტვრა.

ამ­ღვრე­ვა: წყლის ამ­ღვრე­ულ მდგო­მა­რე­ო­ბა­ში ყოფ­ნა, შე­საძ­ლოა გა­მოწ­ვე­უ­ლი იყოს მას­ში სხვა­დას­ხვა ნივ­თი­ე­რე­ბის მოხ­ვედ­რით. მა­ღა­ლი სიმღვრი­ვე შე­იძ­ლე­ბა ნიშ­ნავ­დეს, რომ წყა­ლი შე­ი­ცავს პა­თო­გე­ნებს და სა­ჭი­რო­ებს დე­ზინ­ფექ­ცი­ას.

  • ქი­მი­უ­რი თვი­სე­ბე­ბი

pH დო­ნე­ე­ბი: წყლის pH დონე გავ­ლე­ნას ახ­დენს მის გე­მო­ზე, კო­რო­ზი­უ­ლო­ბა­სა და სან­ტექ­ნი­კის მა­სა­ლებ­თან ურ­თი­ერთქმე­დე­ბა­ზე. სას­მე­ლი წყლის ოპ­ტი­მა­ლუ­რი pH არის 6,5-დან 8,5-მდე.

სი­ხის­ტე: მყა­რი წყა­ლი შე­ი­ცავს კალ­ცი­უ­მი­სა და მაგ­ნი­უ­მის მა­ღალ დო­ნეს, რა­მაც შე­იძ­ლე­ბა გა­მო­იწ­ვი­ოს მი­ლებ­სა და სხვა­დას­ხვა მო­წყო­ბი­ლო­ბებ­ში ნა­დე­ბის წარ­მოქ­მნა. დარ­ბი­ლე­ბულ წყალს შე­უძ­ლია გა­ა­უმ­ჯო­ბე­სოს ხა­რის­ხი და გა­ზარ­დოს სან­ტექ­ნი­კის გა­მო­ყე­ნე­ბის ხან­გრძლი­ვო­ბა.

  • ბი­ო­ლო­გი­უ­რი თვი­სე­ბე­ბი

მიკ­რო­ბე­ბის არ­სე­ბო­ბა: ბაქ­ტე­რი­ებს, ვირუ­სებს და პრო­ტო­ზო­ებს წყლის და­ბინ­ძუ­რე­ბა შე­უძ­ლი­ათ, რაც ჯან­მრთე­ლო­ბი­სათ­ვის მნიშ­ვნე­ლო­ვან რის­კებს წარ­მოქ­მნის. ასეთ დროს, წლის დე­ზინ­ფექ­ცია და ფილტრა­ცია გა­დამ­წყვე­ტია ამ პა­თო­გე­ნე­ბი­სა­გან გა­სა­თა­ვი­სუფ­ლებ­ლად.

რა­ტომ უნდა გა­ფილტროთ ქლო­რი წყლი­დან?

ქლო­რის პო­ტენ­ცი­უ­რი უარ­ყო­ფი­თი ეფექ­ტე­ბის გათ­ვა­ლის­წი­ნე­ბით, მისი სას­მე­ლი წყლი­დან გა­ფილ­ტვრა ჭკვი­ა­ნუ­რი ნა­ბი­ჯია, ვი­ნა­ი­დან ამას, ჩვენს ყო­ველ­დღი­უ­რო­ბა­ში, სხვა­დას­ხვა ტი­პის სარ­გე­ბე­ლი მოჰ­ყვე­ბა.

ჯან­მრთე­ლო­ბის სარ­გე­ბე­ლი

შემ­ცი­რე­ბუ­ლი ჯან­მრთე­ლო­ბის რის­კე­ბი: ქლო­რის და მისი ქვეპ­რო­დუქ­ტე­ბის მო­ცი­ლე­ბით, თქვენ ამ­ცი­რებთ ჯან­მრთე­ლო­ბის გრძელ­ვა­დი­ა­ნი პრობ­ლე­მე­ბის რისკს, მათ შო­რის, გულ-სის­ხლძარ­ღვთა და­ა­ვა­დე­ბე­ბის დად­გო­მის ალ­ბა­თო­ბას.

საჭ­მლის მო­ნე­ლე­ბის გა­უმ­ჯო­ბე­სე­ბა: ქლორს შე­უძ­ლია ნაწ­ლა­ვის ფლო­რის დარ­ღვე­ვა, რაც იწ­ვევს საჭ­მლის მომ­ნე­ლე­ბელ პრობ­ლე­მებს. გა­ფილტრუ­ლი წყა­ლი ხელს უწყობს საჭ­მლის მომ­ნე­ლე­ბე­ლი სის­ტე­მის გა­მარ­თუ­ლად ფუნ­ქცი­ო­ნი­რე­ბას.

უკე­თე­სი გემო და სუნი: ქლო­რის მო­ცი­ლე­ბა მნიშ­ვნე­ლოვ­ნად აუმ­ჯო­ბე­სებს წყლის გე­მოს და სუნს, რაც უფრო სა­სი­ა­მოვ­ნოს ხდის მის და­ლე­ვას.

წყლის ფილტრე­ბის სა­ხე­ე­ბი წყლი­დან ქლო­რის მო­სა­შო­რებ­ლად

არ­სე­ბობს რამ­დე­ნი­მე ტი­პის წყლის ფილტრი, რო­მელ­საც შე­უძ­ლია ეფექ­ტუ­რად ამო­ი­ღოს ქლო­რი თქვე­ნი სას­მე­ლი წყლი­დან:

  • გა­აქ­ტი­უ­რე­ბუ­ლი ნახ­შირ­ბა­დის ფილტრე­ბი

მე­ქა­ნიზ­მი: ეს ფილტრე­ბი იყე­ნე­ბენ გა­აქ­ტი­უ­რე­ბულ ნახ­შირ­ბადს ქლო­რის და სხვა და­მა­ბინ­ძუ­რებ­ლე­ბის შე­სა­წო­ვად. მსგავ­სი ფილტრე­ბი ძა­ლი­ან ეფექ­ტუ­რია წყლის გე­მო­სა და სუ­ნის გა­სა­უმ­ჯო­ბე­სებ­ლად.

  • უკუ ოს­მო­სის (RO) სის­ტე­მე­ბი

მე­ქა­ნიზ­მი: RO სის­ტე­მე­ბი იყე­ნე­ბენ ნა­ხევ­რად გამ­ტარ მემ­ბრა­ნას, რათა წყლი­დან ამო­ი­ღონ და­მა­ბინ­ძუ­რებ­ლე­ბის ფარ­თო სპექტრი, მათ შო­რის ქლო­რი, მძი­მე ლი­თო­ნე­ბი.

  • დის­ტი­ლა­ცი­ის სის­ტე­მე­ბი

მე­ქა­ნიზ­მი: დის­ტი­ლა­ცი­ის სის­ტე­მე­ბი წყალს ორ­თქლის წარ­მოქ­მნით ადუ­ღე­ბენ, რაც შემ­დეგ, ისევ წყალ­ში შე­დედ­დე­ბა და მის გა­რეთ ტო­ვებს და­მა­ბინ­ძუ­რებ­ლებს. ეს პრო­ცე­სი ეფექ­ტუ­რად შლის ქლორს.

  • სახ­ლის მთლი­ა­ნი ტი­პის ფილტრე­ბი

მე­ქა­ნიზ­მი: ეს სის­ტე­მა წყალს სახ­ლში შეს­ვლის ად­გი­ლი­დან­ვე ფილტრავს, რაც უზ­რუნ­ველ­ყოფს, რომ სას­მე­ლის, სამ­ზა­რე­უ­ლო­სა და­ჰი­გი­ე­ნუ­რი მიზ­ნე­ბი­სათ­ვის მოხ­მა­რე­ბა­დი წყა­ლი ქლო­რი­სა­გან თა­ვი­სუ­ფა­ლია.

გა­სათ­ვა­ლის­წი­ნე­ბე­ლი ფაქ­ტო­რე­ბი

წყლის ხა­რის­ხი: შე­ა­ფა­სეთ თქვენს სახ­ლის წყალ­ში არ­სე­ბუ­ლი სპე­ცი­ფი­კუ­რი და­მა­ბინ­ძუ­რებ­ლე­ბი, რათა აირ­ჩი­ოთ სწო­რი ფილტრი.

გა­მო­ყე­ნე­ბა: გან­სა­ზღვრეთ თქვე­ნი სა­ო­ჯა­ხო მე­ურ­ნე­ო­ბის მიერ წყლის მოხ­მა­რე­ბის რა­ო­დე­ნო­ბა და აირ­ჩი­ეთ სის­ტე­მა, რო­მე­ლიც გა­უმკლავ­დე­ბა შე­სა­ბა­მის მო­ცუ­ლო­ბას.

ბი­უ­ჯე­ტი: გა­ნი­ხი­ლეთ რო­გორც სა­წყი­სი ღი­რე­ბუ­ლე­ბა, ასე­ვე და­მონ­ტა­ჟე­ბი­სათ­ვის სა­ჭი­რო ტექ­ნი­კუ­რი, თუ ადა­მი­ა­ნუ­რი რე­სურ­სი­სათ­ვის გა­სა­წე­ვი ხარ­ჯე­ბი.

R

მკითხველის კომენტარები / 2 /
თარიღის მიხედვით
მოწონების მიხედვით
Achi
0

რომელიღაც ტექნიკური ლიტერატურიდან უსისტემოდ ამოღებული ნაწყვეტებია.

დღის ვიდეო
00:00 / 00:00
ვრცელდება იმ მამაკაცის დაკავების კადრები, რომელმაც სიმამრი მოკლა, სიდედრი კი სცემა
ავტორი:

ქლორი სასმელ წყალში: რატომ არის ქლორიანი წყლის გაფილტვრა აუცილებელი

ქლორი სასმელ წყალში: რატომ არის ქლორიანი წყლის გაფილტვრა აუცილებელი

ჩვენს ყოველდღიურ ცხოვრებაში სუფთა და უსაფრთხო წყალზე ხელმისაწვდომობა გადამწყვეტია. თუმცა, ადამიანების უმრავლესობას წყალი საკმარისად გაფილტრული ჰგონია, ვინაიდან იციან, რომ სხვადასხვა წყლის კომპანია სასმელ წყალს ქლორის მეშვეობით ასუფთავებს, თუმცა ცოტამ თუ იცის, რომ სინამდვილეში, არანაკლებ მნიშვნელოვანია საბოლოო მოხმარების წყლის ქლორისაგან გასუფთაქვებაც. სწორედ ამიტომ, ამ ბლოგის მეშვეობით, ჩავუღრმავდებით წყლის ფილტრაციის აუცილებლობას ისეთი ნივთირებისაგან, როგორიცაა ქლორი.

წყლის ფილტრაციის საფუძვლები

წყლის ფილტრაცია გულისხმობს მინარევებისა და დამაბინძურებლების წყლიდან მოშორების პროცესს, რათა იგი გახდეს მოხმარებისათვის უსაფრთხო. აღნიშნული პროცესი შესაძლოა მოიცავდეს ფიზიკურ ბარიერებს, ქიმიურ პროცესებს ან ბიოლოგიურ მექანიზმებს ნაწილაკების, ბაქტერიების, ვირუსების და ქიმიური დამაბინძურებლებისაგან გასუფთავების მიზნით. რეალურად, ამ ყველაფრის მიზანია უზრუნველყოს სუფთა, სასმელად ვარგისი წყლის მიწოდება და ასევე, ისეთი მნიშვნელოვანი კომპონენტის სრულად შენარჩუნება, როგორიცაა წყლის თვისებები.

ქლორი სასმელ წყალში

ქლორი, როგორც წესი, წყლის გამწმენდ ობიექტებში წყლის დეზინფექციისა და მავნე ბაქტერიებისა და პათოგენების მოსაკლავად გამოიყენება. მიუხედავად იმისა, რომ ის ეფექტურია წყლის უსაფრთხოებისთვის, მიკრობიოლოგიური თვალსაზრისით, მას აქვს რამდენიმე უარყოფითი მხარე, რაც წყლის მოხმარებამდე მისი გაფილტვრის საჭიროებას წარმოქმნის.

რატომ გვხვდება ქლორი სასმელ წყალში?

ქლორის სასმელ წყალში მოხვედრის უმთავრესი მიზეზებია:

- დეზინფექცია: ქლორი ძალზე ეფექტურია ბაქტერიების, ვირუსების და სხვა პათოგენების მოსაკლავად, რომლებსაც შეუძლიათ გამოიწვიონ ისეთი დაავადებები, როგორიცაა ქოლერა, დიზენტერია და ტიფური ცხელება.

- ნარჩენების ეფექტი: ქლორი ტოვებს ნარჩენ ეფექტს, რაც იმას ნიშნავს, რომ იგი აგრძელებს დეზინფექციას მაშინაც კი, როდესაც წყალი მილებში მიედინება, რაც ამცირებს ხელახალი დაბინძურების რისკს.

ქლორის უარყოფითი ზემოქმედება სასმელ წყალში

მიუხედავად ზემოთ აღნიშნული დადებითი თვისებებისა, აუცილებელია ყურადღება გავამახვილოთ იმ უარყოფით თვისებებზეც, რომელიც ქლორის სასმელ წყალში მოხვედრას მოყვება:

  • გემო და სუნი: ქლორს შეუძლია წყალს მიანიჭოს ძლიერი, უსიამოვნო გემო და სუნი, რომელიც ბევრ ადამიანს აწუხებს.
  • ჯანმრთელობის პრობლემების წარმოქმნა: ქლორისა და მისი ქვეპროდუქტების (როგორიცაა ტრიჰალომეთანები ან THM) ხანგრძლივი ზემოქმედება დაკავშირებულია ჯანმრთელობის პრობლემების წარმოქმნის ალბათობასთან, როგორიცაა კიბოს გაზრდილი რისკი, გულ-სისხლძარღვთა პრობლემები და არასასურველი რეპროდუქციული ეფექტები.
  • კანისა და თმის პრობლემები: ქლორი კანსა და თმას ბუნებრივ ზეთებს აშორებს, რაც იწვევს მათი სიმშრალესა და გაღიზიანებას.

წყლის ავზი და მისი როლი წყლის ფილტრაციის პროცესში

წყლის ავზი გადამწყვეტ როლს ასრულებს წყლის შენახვასა და მისი მართვის პროცესში, განსაკუთრებით, რეგიონებში, სადაც მუნიციპალური წყალმომარაგება არც ისე სანდოა ან სოფლად, სადაც მოსახლეობის უმრავლესობას გაწმენდილი წყალზე პირდაპირი წვდომა არ აქვს. ამ ფაქტორების გათვალისწინებით, წყლის ავზები შექმნილია ისე, რომ წყლის ხარისხსა და ფილტრაციაზე იზრუნოს. მაგალითისთვის:

  • წყლის შენახვა და დაბინძურების პრევენცია

ნალექის დალექვა: წყლის ავზში ნალექები და უფრო დიდი ნაწილაკები ძირშია მოქცეული, რაც ხელს უწყობს წყლის ბუნებრივად გასუფთავებას ფილტრაციამდე.

დამაბინძურებლებისგან დაცვა: სათანადოდ დალუქული წყლის ავზი ხელს უშლის გარე დამაბინძურებლების წყალმომარაგებაში შეღწევას, ისეთის, როგორიცაა მტვერი, ჭუჭყი, მწერები და ბაქტერიები.

წყლის ავზი და მისი ინტეგრაცია ფილტრაციის სისტემებთან

წინასწარი ფილტრაცია: ბევრი წყლის ავზი აღჭურვილია წინასწარი ფილტრებით, რომლებიც აშორებენ უფრო დიდ ნაწილაკებს, სანამ წყალი ფილტრაციის პროცესს გაივლის.

წნევის რეგულირება: ავზებს შეუძლიათ წყლის წნევის რეგულირება, რაც უზრუნველყოფს ფილტრაციის სისტემების ეფექტიან მუშაობას.

წყლის თვისებები და მახასიათებლები

წყლის თვისებებისა და მახასიათებლების ცოდნა აუცილებელია იმის გასაგებად, თუ რატომ არის საჭირო წყლის გაფილტვრა და როგორ მუშაობს ეს პროცესი.

  • ფიზიკური თვისებები

გამჭვირვალობა: გამჭვირვალე, უფერო წყალი სულაც არ ნიშნავს, რომ წყალი სუფთაა, ამიტომაც მნიშვნელოვანია მისი გაფილტვრა.

ამღვრევა: წყლის ამღვრეულ მდგომარეობაში ყოფნა, შესაძლოა გამოწვეული იყოს მასში სხვადასხვა ნივთიერების მოხვედრით. მაღალი სიმღვრივე შეიძლება ნიშნავდეს, რომ წყალი შეიცავს პათოგენებს და საჭიროებს დეზინფექციას.

  • ქიმიური თვისებები

pH დონეები: წყლის pH დონე გავლენას ახდენს მის გემოზე, კოროზიულობასა და სანტექნიკის მასალებთან ურთიერთქმედებაზე. სასმელი წყლის ოპტიმალური pH არის 6,5-დან 8,5-მდე.

სიხისტე: მყარი წყალი შეიცავს კალციუმისა და მაგნიუმის მაღალ დონეს, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს მილებსა და სხვადასხვა მოწყობილობებში ნადების წარმოქმნა. დარბილებულ წყალს შეუძლია გააუმჯობესოს ხარისხი და გაზარდოს სანტექნიკის გამოყენების ხანგრძლივობა.

  • ბიოლოგიური თვისებები

მიკრობების არსებობა: ბაქტერიებს, ვირუსებს და პროტოზოებს წყლის დაბინძურება შეუძლიათ, რაც ჯანმრთელობისათვის მნიშვნელოვან რისკებს წარმოქმნის. ასეთ დროს, წლის დეზინფექცია და ფილტრაცია გადამწყვეტია ამ პათოგენებისაგან გასათავისუფლებლად.

რატომ უნდა გაფილტროთ ქლორი წყლიდან?

ქლორის პოტენციური უარყოფითი ეფექტების გათვალისწინებით, მისი სასმელი წყლიდან გაფილტვრა ჭკვიანური ნაბიჯია, ვინაიდან ამას, ჩვენს ყოველდღიურობაში, სხვადასხვა ტიპის სარგებელი მოჰყვება.

ჯანმრთელობის სარგებელი

შემცირებული ჯანმრთელობის რისკები: ქლორის და მისი ქვეპროდუქტების მოცილებით, თქვენ ამცირებთ ჯანმრთელობის გრძელვადიანი პრობლემების რისკს, მათ შორის, გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების დადგომის ალბათობას.

საჭმლის მონელების გაუმჯობესება: ქლორს შეუძლია ნაწლავის ფლორის დარღვევა, რაც იწვევს საჭმლის მომნელებელ პრობლემებს. გაფილტრული წყალი ხელს უწყობს საჭმლის მომნელებელი სისტემის გამართულად ფუნქციონირებას.

უკეთესი გემო და სუნი: ქლორის მოცილება მნიშვნელოვნად აუმჯობესებს წყლის გემოს და სუნს, რაც უფრო სასიამოვნოს ხდის მის დალევას.

წყლის ფილტრების სახეები წყლიდან ქლორის მოსაშორებლად

არსებობს რამდენიმე ტიპის წყლის ფილტრი, რომელსაც შეუძლია ეფექტურად ამოიღოს ქლორი თქვენი სასმელი წყლიდან:

  • გააქტიურებული ნახშირბადის ფილტრები

მექანიზმი: ეს ფილტრები იყენებენ გააქტიურებულ ნახშირბადს ქლორის და სხვა დამაბინძურებლების შესაწოვად. მსგავსი ფილტრები ძალიან ეფექტურია წყლის გემოსა და სუნის გასაუმჯობესებლად.

  • უკუ ოსმოსის (RO) სისტემები

მექანიზმი: RO სისტემები იყენებენ ნახევრად გამტარ მემბრანას, რათა წყლიდან ამოიღონ დამაბინძურებლების ფართო სპექტრი, მათ შორის ქლორი, მძიმე ლითონები.

  • დისტილაციის სისტემები

მექანიზმი: დისტილაციის სისტემები წყალს ორთქლის წარმოქმნით ადუღებენ, რაც შემდეგ, ისევ წყალში შედედდება და მის გარეთ ტოვებს დამაბინძურებლებს. ეს პროცესი ეფექტურად შლის ქლორს.

  • სახლის მთლიანი ტიპის ფილტრები

მექანიზმი: ეს სისტემა წყალს სახლში შესვლის ადგილიდანვე ფილტრავს, რაც უზრუნველყოფს, რომ სასმელის, სამზარეულოსა დაჰიგიენური მიზნებისათვის მოხმარებადი წყალი ქლორისაგან თავისუფალია.

გასათვალისწინებელი ფაქტორები

წყლის ხარისხი: შეაფასეთ თქვენს სახლის წყალში არსებული სპეციფიკური დამაბინძურებლები, რათა აირჩიოთ სწორი ფილტრი.

გამოყენება: განსაზღვრეთ თქვენი საოჯახო მეურნეობის მიერ წყლის მოხმარების რაოდენობა და აირჩიეთ სისტემა, რომელიც გაუმკლავდება შესაბამის მოცულობას.

ბიუჯეტი: განიხილეთ როგორც საწყისი ღირებულება, ასევე დამონტაჟებისათვის საჭირო ტექნიკური, თუ ადამიანური რესურსისათვის გასაწევი ხარჯები.

R