პოლიტიკა
საზოგადოება
მსოფლიო
სამართალი
Faceამბები
მოზაიკა
კონფლიქტები
მეცნიერება
კულტურა/შოუბიზნესი
სამხედრო
კვირის კითხვადი სტატიები
თვის კითხვადი სტატიები
მივიწყებული რეცეპტები კლასიკური ქართული სამზარეულოდან: როგორ მოვამზადოთ მჭადის ხაჭაპური
მივიწყებული რეცეპტები კლასიკური ქართული სამზარეულოდან: როგორ მოვამზადოთ  მჭადის ხაჭაპური

სა­ქარ­თვე­ლო ევ­რო­პი­სა და აზი­ის გზა­გა­სა­ყარ­ზე დგას და უძ­ვე­ლე­სი სა­ვაჭ­რო გზე­ბი­თაა და­სე­რი­ლი. ხომ წარ­მო­გიდ­გე­ნი­ათ, რას ნიშ­ნავს გან­სხვა­ვე­ბუ­ლი კულ­ტუ­რე­ბი­სა და ტრა­დი­ცი­ე­ბის გა­დაკ­ვე­თის წერ­ტი­ლი?

მომ­სვლელს მოჰ­ქონ­და თა­ვი­სი სამ­ყა­რო, გემო, სურ­ნე­ლი, წამ­სვლელს მიჰ­ქონ­და აქა­უ­რი ამ­ბე­ბი და შთა­ბეჭ­დი­ლე­ბე­ბი, გე­მო­ებ­სა თუ სურ­ნე­ლებ­ში ინა­ხავ­და ხსოვ­ნას ამ ქვე­ყა­ნა­ზე.

მჭა­დის ხა­ჭა­პუ­რი

ხრა­შუ­ნა გარ­სით და გემ­რი­ე­ლი შიგ­თავ­სით - მჭა­დის ხა­ჭა­პუ­რი შე­სა­ნიშ­ნა­ვია ჩა­ის­თან მი­სარ­თმე­ვად.

ინ­გრე­დი­ენ­ტე­ბი:

  • გაც­რი­ლი სი­მინ­დის ფქვი­ლი 500 გ.
  • იმე­რუ­ლი ყვე­ლი გა­ხე­ხი­ლი 500 გ.
  • წყა­ლი - რამ­დენ­საც შე­ი­ზელს.

მომ­ზა­დე­ბა:

  1. სი­მინ­დის ფქვილს და­ვა­ყა­როთ მწიკ­ვი მა­რი­ლი, ნელ-ნელა და­ვუ­მა­ტოთ წყა­ლი და მოვ­ზი­ლოთ ნაზი ცომი.
  2. იმი­სათ­ვის, რომ მჭა­დი გემ­რი­ე­ლი გა­მო­ვი­დეს, ცომი დიდ­ხანს ვზი­ლოთ ხე­ლით, შემ­დეგ 15 წუთი და­ვას­ვე­ნოთ.
  3. ცო­მის ნა­ხე­ვა­რი ხელ­ში მო­ვა­გუნ­და­ოთ, მივ­ცეთ მრგვა­ლი ფორ­მა და მო­ვა­თავ­სოთ კარ­გად გა­ხუ­რე­ბულ ტა­ფა­ზე, ხე­ლით გა­ვაბრტყე­ლოთ თხელ ფე­ნად, გუნ­დას არ უნდა ჰქონ­დეს ნაპ­რა­ლე­ბი.
  4. მჭა­დის ცომ­ზე გა­და­ვა­ნა­წი­ლოთ ყვე­ლი, ზე­მო­დან და­ვა­დოთ ცო­მის მე­ო­რე ნა­წი­ლი და გა­მო­ვა­ცხოთ 180 გრა­დუს­ზე აირ­ღუ­მელ­ში, და­ახ­ლო­ე­ბით 40-45 წუ­თის გან­მავ­ლო­ბა­ში.

სა­ინ­ტე­რე­სო, ბევ­რი მი­ვი­წყე­ბუ­ლი კერ­ძის რე­ცეპტს იპო­ვით წიგნ­ში "კლა­სი­კუ­რი ქარ­თუ­ლი სამ­ზა­რე­უ­ლო", რო­მე­ლიც ასე­ვე ძა­ლი­ან კარ­გი სა­ჩუ­ქა­რია, კუ­ლი­ნა­რი­ის მოყ­ვა­რუ­ლი ადა­მი­ა­ნე­ბის­თვის.

წიგ­ნი 3 ნა­წი­ლის­გან შედ­გე­ბა. შე­სა­ვა­ლი, რე­ცეპ­ტე­ბი და სა­ქარ­თვე­ლოს სხვა­დას­ხვა კუ­თხის კუ­ლი­ნა­რი­ის ის­ტო­რი­ე­ბი. მკი­თხვე­ლის­თვის ქარ­თუ­ლი ღვი­ნის უნი­კა­ლუ­რი გე­მო­ე­ბი გა­იხ­სნე­ბა, მას­თან ერ­თად ყვე­ლის და ხორ­ბლის ენ­დე­მუ­რი ჯი­შე­ბის შე­სა­ხე­ბაც გა­ი­გებთ.

დღის ვიდეო
00:00 / 00:00
კადრები: რა ხდებოდა 2 ძლიერი მიწისძვრის დროს მიანმარში? - დაღუპულთა რაოდენობა 1 000-ს გასცდა

მივიწყებული რეცეპტები კლასიკური ქართული სამზარეულოდან: როგორ მოვამზადოთ მჭადის ხაჭაპური

მივიწყებული რეცეპტები კლასიკური ქართული სამზარეულოდან: როგორ მოვამზადოთ  მჭადის ხაჭაპური

საქართველო ევროპისა და აზიის გზაგასაყარზე დგას და უძველესი სავაჭრო გზებითაა დასერილი. ხომ წარმოგიდგენიათ, რას ნიშნავს განსხვავებული კულტურებისა და ტრადიციების გადაკვეთის წერტილი?

მომსვლელს მოჰქონდა თავისი სამყარო, გემო, სურნელი, წამსვლელს მიჰქონდა აქაური ამბები და შთაბეჭდილებები, გემოებსა თუ სურნელებში ინახავდა ხსოვნას ამ ქვეყანაზე.

მჭადის ხაჭაპური

ხრაშუნა გარსით და გემრიელი შიგთავსით - მჭადის ხაჭაპური შესანიშნავია ჩაისთან მისართმევად.

ინგრედიენტები:

  • გაცრილი სიმინდის ფქვილი 500 გ.
  • იმერული ყველი გახეხილი 500 გ.
  • წყალი - რამდენსაც შეიზელს.

მომზადება:

  1. სიმინდის ფქვილს დავაყაროთ მწიკვი მარილი, ნელ-ნელა დავუმატოთ წყალი და მოვზილოთ ნაზი ცომი.
  2. იმისათვის, რომ მჭადი გემრიელი გამოვიდეს, ცომი დიდხანს ვზილოთ ხელით, შემდეგ 15 წუთი დავასვენოთ.
  3. ცომის ნახევარი ხელში მოვაგუნდაოთ, მივცეთ მრგვალი ფორმა და მოვათავსოთ კარგად გახურებულ ტაფაზე, ხელით გავაბრტყელოთ თხელ ფენად, გუნდას არ უნდა ჰქონდეს ნაპრალები.
  4. მჭადის ცომზე გადავანაწილოთ ყველი, ზემოდან დავადოთ ცომის მეორე ნაწილი და გამოვაცხოთ 180 გრადუსზე აირღუმელში, დაახლოებით 40-45 წუთის განმავლობაში.

საინტერესო, ბევრი მივიწყებული კერძის რეცეპტს იპოვით წიგნში "კლასიკური ქართული სამზარეულო", რომელიც ასევე ძალიან კარგი საჩუქარია, კულინარიის მოყვარული ადამიანებისთვის.

წიგნი 3 ნაწილისგან შედგება. შესავალი, რეცეპტები და საქართველოს სხვადასხვა კუთხის კულინარიის ისტორიები. მკითხველისთვის ქართული ღვინის უნიკალური გემოები გაიხსნება, მასთან ერთად ყველის და ხორბლის ენდემური ჯიშების შესახებაც გაიგებთ.