საზოგადოება
პოლიტიკა
სამართალი
Faceამბები
მოზაიკა
კონფლიქტები
მეცნიერება
კულტურა/შოუბიზნესი
სამხედრო
კვირის კითხვადი სტატიები
თვის კითხვადი სტატიები
რა უნდა იცოდეთ, თუ კარაქიან პურს ყოველდღე მიირთმევთ
რა უნდა იცოდეთ, თუ კარაქიან პურს ყოველდღე მიირთმევთ

კა­რა­ქი­ა­ნი პური ხში­რად ბავ­შვო­ბას­თან ასო­ცირ­დე­ბა. თუმ­ცა ის რე­ა­ლუ­რად უამ­რა­ვი ადა­მი­ა­ნის რჩე­უ­ლი სა­უზ­მეა.

ნამ­დვი­ლი კა­რა­ქი ერთ-ერთი ყვე­ლა­ზე სა­სარ­გებ­ლო რძის პრო­დუქ­ტია. ის ენერ­გი­ის უდი­დე­სი წყა­როა. ცხი­მე­ბი, რო­მელ­საც კა­რა­ქი შე­ი­ცავს, გარ­და­იქ­მნე­ბა ენერ­გი­ად და არ იწ­ვევს ჭარბცხი­მი­ა­ნო­ბას.

კა­რა­ქის მა­ღა­ლი სარ­გებ­ლი­ა­ნო­ბის მი­უ­ხე­და­ვად, თუ თქვენც მათ შო­რის ხართ, ვინც კა­რაქს ყო­ველ­დღი­უ­რად მო­იხ­მარს, აუ­ცი­ლებ­ლად უნდა გა­ით­ვა­ლის­წი­ნოთ რამ­დე­ნი­მე სა­კი­თხი, რომ და­ბა­ლან­სე­ბუ­ლი და ჯან­სა­ღი კვე­ბის რა­ცი­ო­ნის შე­ნარ­ჩუ­ნე­ბა შეძ­ლოთ.

პირ­ველ რიგ­ში აკონ­ტრო­ლეთ პორ­ცი­ე­ბი. მი­უ­ხე­და­ვად იმი­სა, რომ პური და კა­რა­ქი და­ბა­ლან­სე­ბუ­ლი კვე­ბის ნა­წი­ლია, მის­მა ჭარბმა მოხ­მა­რე­ბამ შე­იძ­ლე­ბა ჯან­მრთე­ლო­ბის პრობ­ლე­მე­ბი შე­გიქ­მნათ. პირ­ველ რიგ­ში ეს და­კავ­ში­რე­ბუ­ლია კა­რა­ქის მა­ღალ კა­ლო­რი­უ­ლო­ბას­თან, რაც ჭარ­ბი წო­ნის გა­მომ­წვე­ვი შე­იძ­ლე­ბა გახ­დეს.

პური და კა­რა­ქი ნახ­შირ­წყლე­ბი­სა და ცხი­მე­ბის კარ­გი წყა­როა. ამ ნივ­თი­ე­რე­ბე­ბის მი­ღე­ბა ყო­ველ­დღი­უ­რად აუ­ცი­ლე­ბე­ლია. თუმ­ცა პა­რა­ლე­ლუ­რად არ და­გა­ვი­წყდეთ, რომ კვე­ბის რა­ცი­ონ­ში ჩარ­თოთ ხილი, ბოსტნე­უ­ლი, ხორ­ცი, რძის პრო­დუქ­ტე­ბი. ასე თქვენ უზ­რუნ­ველ­ყოფთ, რომ ყო­ველ­დღი­უ­რად საკ­ვე­ბი ნივ­თი­ე­რე­ბე­ბის სრუ­ლი სპექტრი მი­ი­ღოთ, რაც ჯან­მრთე­ლო­ბის სა­წინ­და­რია.

რად­გან კა­რა­ქი სა­სარ­გებ­ლო პრო­დუქ­ტია, ეს არ ნიშ­ნავს, რომ ყო­ველ­დღი­უ­რად ნე­ბის­მი­ე­რი კა­რა­ქი შე­გიძ­ლი­ათ მი­ირ­თვათ.

კა­რა­ქის­გან მაქ­სი­მა­ლუ­რი სარ­გებ­ლის მი­სა­ღე­ბად, გა­დამ­წყვე­ტია, რომ სწო­რად შე­არ­ჩი­ოთ პრო­დუქ­ტი, რო­მელ­საც თქვენ და თქვე­ნი ოჯა­ხის წევ­რე­ბი, შვი­ლე­ბი მი­ირ­თმევთ.

ქარ­თულ ბა­ზარ­ზე გა­მორ­ჩე­უ­ლია „ლურ­პა­კის“ ორ­გა­ნუ­ლი კა­რა­ქი. კა­რა­ქი გა­მო­ირ­ჩე­ვა სპე­ცი­ფი­კუ­რი, მდი­და­რი გე­მო­თი, რაც მისი ხა­რის­ხის დას­ტუ­რია. ეს კი მას იდე­ა­ლურს ხდის რო­გორც უბ­რა­ლოდ პურ­ზე გა­და­სას­მე­ლად, ისე კუ­ლი­ნა­რი­ა­ში გა­მო­სა­ყე­ნებ­ლად.

„ლურ­პა­კის“ ორ­გა­ნუ­ლი კა­რა­ქის შე­მად­გენ­ლო­ბა­ში შე­დის ვი­ტა­მი­ნე­ბი A, E და K2, ისე­ვე რო­გორც სა­სარ­გებ­ლო ცხი­მო­ვა­ნი მჟა­ვე­ბი, ომე­გა 3. ეს საკ­ვე­ბი ნივ­თი­ე­რე­ბე­ბი დიდ როლს ას­რუ­ლე­ბენ ზო­გა­დი ჯან­მრთე­ლო­ბის შე­ნარ­ჩუ­ნე­ბა­ში, მათ შო­რის, აუმ­ჯო­ბე­სე­ბენ მხედ­ვე­ლო­ბას, აძ­ლი­ე­რე­ბენ იმუ­ნურ სის­ტე­მას, ხელს უწყო­ბენ ცხიმ­ში ხსნა­დი ვი­ტა­მი­ნე­ბის ათ­ვი­სე­ბას. ომე­გა 3 კი ცნო­ბი­ლია, რო­გორც ან­თე­ბის სა­წი­ნა­აღ­მდე­გო სა­შუ­ა­ლე­ბა.

თუ თქვენ ცდი­ლობთ ჯან­სა­ღად იკ­ვე­ბოთ, მა­შინ ორ­გა­ნუ­ლი კა­რა­ქი თქვენ­თვი­საა. მი­უ­ხე­და­ვად იმი­სა, რომ ის ცხი­მია, შე­გიძ­ლი­ათ ყო­ველ­დღი­უ­რად მი­ირ­თვათ და მშვი­დად იყოთ, რომ თქვენს ორ­გა­ნიზმს ზი­ანს არ აყე­ნებთ.

„ლურ­პა­კის“ ორ­გა­ნუ­ლი თუ სხვა ტი­პის კა­რა­ქის ყიდ­ვა შე­საძ­ლე­ბე­ლია რო­გორც „ევ­როპ­რო­დუქ­ტის“, ისე სხვა ქსე­ლურ მარ­კე­ტებ­ში.

კა­რა­ქის პა­რა­ლე­ლუ­რად, სწო­რად უნდა შე­არ­ჩი­ოთ პუ­რიც. უპი­რა­ტე­სო­ბა მი­ა­ნი­ჭეთ მარ­ცვლო­ვან ან ჭვა­ვის პურს. ისი­ნი მეტ ბოჭ­კოს, ვი­ტა­მი­ნებ­სა და მი­ნე­რა­ლებს შე­ი­ცავს და შე­სა­ბა­მი­სად, უფრო სა­სარ­გებ­ლოა.

ამ ფაქ­ტო­რე­ბის გათ­ვა­ლის­წი­ნე­ბით, შე­გიძ­ლი­ათ მი­ირ­თვათ პური და კა­რა­ქი, რო­გორც და­ბა­ლან­სე­ბუ­ლი დი­ე­ტი­სა და ცხოვ­რე­ბის წე­სის ნა­წი­ლი.

R

მკითხველის კომენტარები / 24 /
თარიღის მიხედვით
მოწონების მიხედვით
Marafet
1

ომეგა-3 რომ კარაქში მოხვდეს ალბათ სპეციალურ, წყალქვეშა ძროხებს წველიან 

ე.გ.
4

არავინ ყიდულობს მაგ სპრედს და აპიარებენ

დღის ვიდეო
00:00 / 00:00
კადრები: რა ხდებოდა 2 ძლიერი მიწისძვრის დროს მიანმარში? - დაღუპულთა რაოდენობა 1 000-ს გასცდა
ავტორი:

რა უნდა იცოდეთ, თუ კარაქიან პურს ყოველდღე მიირთმევთ

რა უნდა იცოდეთ, თუ კარაქიან პურს ყოველდღე მიირთმევთ

კარაქიანი პური ხშირად ბავშვობასთან ასოცირდება. თუმცა ის რეალურად უამრავი ადამიანის რჩეული საუზმეა.

ნამდვილი კარაქი ერთ-ერთი ყველაზე სასარგებლო რძის პროდუქტია. ის ენერგიის უდიდესი წყაროა. ცხიმები, რომელსაც კარაქი შეიცავს, გარდაიქმნება ენერგიად და არ იწვევს ჭარბცხიმიანობას.

კარაქის მაღალი სარგებლიანობის მიუხედავად, თუ თქვენც მათ შორის ხართ, ვინც კარაქს ყოველდღიურად მოიხმარს, აუცილებლად უნდა გაითვალისწინოთ რამდენიმე საკითხი, რომ დაბალანსებული და ჯანსაღი კვების რაციონის შენარჩუნება შეძლოთ.

პირველ რიგში აკონტროლეთ პორციები. მიუხედავად იმისა, რომ პური და კარაქი დაბალანსებული კვების ნაწილია, მისმა ჭარბმა მოხმარებამ შეიძლება ჯანმრთელობის პრობლემები შეგიქმნათ. პირველ რიგში ეს დაკავშირებულია კარაქის მაღალ კალორიულობასთან, რაც ჭარბი წონის გამომწვევი შეიძლება გახდეს.

პური და კარაქი ნახშირწყლებისა და ცხიმების კარგი წყაროა. ამ ნივთიერებების მიღება ყოველდღიურად აუცილებელია. თუმცა პარალელურად არ დაგავიწყდეთ, რომ კვების რაციონში ჩართოთ ხილი, ბოსტნეული, ხორცი, რძის პროდუქტები. ასე თქვენ უზრუნველყოფთ, რომ ყოველდღიურად საკვები ნივთიერებების სრული სპექტრი მიიღოთ, რაც ჯანმრთელობის საწინდარია.

რადგან კარაქი სასარგებლო პროდუქტია, ეს არ ნიშნავს, რომ ყოველდღიურად ნებისმიერი კარაქი შეგიძლიათ მიირთვათ.

კარაქისგან მაქსიმალური სარგებლის მისაღებად, გადამწყვეტია, რომ სწორად შეარჩიოთ პროდუქტი, რომელსაც თქვენ და თქვენი ოჯახის წევრები, შვილები მიირთმევთ.

ქართულ ბაზარზე გამორჩეულია „ლურპაკის“ ორგანული კარაქი. კარაქი გამოირჩევა სპეციფიკური, მდიდარი გემოთი, რაც მისი ხარისხის დასტურია. ეს კი მას იდეალურს ხდის როგორც უბრალოდ პურზე გადასასმელად, ისე კულინარიაში გამოსაყენებლად.

„ლურპაკის“ ორგანული კარაქის შემადგენლობაში შედის ვიტამინები A, E და K2, ისევე როგორც სასარგებლო ცხიმოვანი მჟავები, ომეგა 3. ეს საკვები ნივთიერებები დიდ როლს ასრულებენ ზოგადი ჯანმრთელობის შენარჩუნებაში, მათ შორის, აუმჯობესებენ მხედველობას, აძლიერებენ იმუნურ სისტემას, ხელს უწყობენ ცხიმში ხსნადი ვიტამინების ათვისებას. ომეგა 3 კი ცნობილია, როგორც ანთების საწინააღმდეგო საშუალება.

თუ თქვენ ცდილობთ ჯანსაღად იკვებოთ, მაშინ ორგანული კარაქი თქვენთვისაა. მიუხედავად იმისა, რომ ის ცხიმია, შეგიძლიათ ყოველდღიურად მიირთვათ და მშვიდად იყოთ, რომ თქვენს ორგანიზმს ზიანს არ აყენებთ.

„ლურპაკის“ ორგანული თუ სხვა ტიპის კარაქის ყიდვა შესაძლებელია როგორც „ევროპროდუქტის“, ისე სხვა ქსელურ მარკეტებში.

კარაქის პარალელურად, სწორად უნდა შეარჩიოთ პურიც. უპირატესობა მიანიჭეთ მარცვლოვან ან ჭვავის პურს. ისინი მეტ ბოჭკოს, ვიტამინებსა და მინერალებს შეიცავს და შესაბამისად, უფრო სასარგებლოა.

ამ ფაქტორების გათვალისწინებით, შეგიძლიათ მიირთვათ პური და კარაქი, როგორც დაბალანსებული დიეტისა და ცხოვრების წესის ნაწილი.

R