გადავწყვიტეთ, გამოგვეთვალა, თუ რამდენი ღვინო ისმება და რამდენი გოზინაყი იჭმება საახალწლო სუფრაზე, რისთვისაც დახმარება ეკონომიკის ექსპერტს სოსო არჩვაძეს ვთხოვეთ. სწორედ მის გამოთვლებზე დაყრდნობით მომზადდა დღევანდელი საახალწლო პუბლიკაცია.
- საახალწლო სუფრა არ უნდა ჩავთვალოთ 31 დეკემბრის 22 საათიდან დილის 5 საათამდე. ქეიფი გრძელდება დღის მეორე ნახევარშიც, პირველშიც და ორშიც... ამიტომ, პირობითად, 31-ში საღამოდან 2-ში საღამომდე უნდა დავთვალოთ 2 დღე-ღამე.
- გამოდის, დაახლოებით 48 საათს ვითვლით...
- ძირითადად, ასეა. დალევა და გოზინაყის ჭამა შეიძლება 3-შიც გრძელდება და 4-შიც, თუმცა აქცენტი ამ 48 საათზე გავაკეთოთ. მხედველობაში უნდა მივიღოთ ისიც, რომ გოზინაყის მომხმარებელთა შესაძლებლობა არის 2 წელზე ზემოთ, 3 წლიდან, ამიტომ, ალბათ, მოსახლეობის 95% მაინც უნდა ავიღოთ გამოსათვლელად, ანუ ახლანდელი მოსახლეობის რაოდენობას დაახლოებით 340 ათასი უნდა გამოვაკლოთ, დარჩება 3 მილიონ ოთხასი ათასზე ოდნავ მეტი. გოზინაყი არ არის ისეთი საკვები, რომ მხოლოდ ერთი სტანდარტული ნაჭერი ვიმყოფინოთ, რომელსაც ტრადიციულად რომბის ფორმა აქვს, სიგრძე-სიგანეში კი 5X{ 5-ზეა, შეიძლება უფრო დიდიც. ამ პერიოდში თითო კაცი, პირობითად, 3 ნაჭერს შეჭამს ანუ ახალი წლის მომდევნო დღეს ზოგს ნაბახუსევზე ტკბილი უყვარს. ამიტომ ოჯახის თითო წევრზე 3 სტანდარტული ნაჭერი უნდა ვიანგარიშოთ. საქართველოში დაახლოებით მილიონ ასი ათასი ოჯახია, რომლის წევრთა რაოდენობა შეადგენს 1 ოჯახზე 3,36-ს. მკითხველი რომ არ გადავღალოთ, მარტივად ვთქვათ: მთელ საქართველოში ოჯახების რაოდენობისა და მოხმარებული გოზინაყის მიხედვით, ეს არის დაახლოებით 2,5 ჰექტარზე ოდნავ მეტი ფართობი. უხეშად რომ ვთქვათ, 160 მეტრი 160 მეტრზე. გააგრძელეთ კითხვა