პოლიტიკა
მსოფლიო
სამართალი

9

ივლისი

დღის ზოგადი ასტროლოგიური პროგნოზი

ოთხშაბათი, მთვარის მეთხუთმეტე დღე დაიწყება 22:10-ზე, მთვარე თხის რქაში გადავა 12:52-ზე – ენერგიული დღეა. ჯობია ემოციების მოთვინიერება, ვნებების აღკვეთა და თვითდისციპლინის გაძლიერება დაიწყება. მოიქეცით მშვიდად. მნიშვნელოვანი არაფერი გააკეთო. დაიწყეთ მარტივი ამოცანები, რომლებიც არ საჭიროებს ზედმეტ ძალისხმევას. ყურადღება მიაქციეთ საინტერესო იდეებს, ეს შესაძლოა სამომავლოდ გამოგადგებათ. იზრდება ტრავმებისა და ძლიერი ნერვული დაძაბულობის ალბათობა. უმჯობესია უარი თქვათ ძლიერ ჩაის, ყავასა და ალკოჰოლურ სასმელებზე. დღეს მოხმარებული პროდუქტები უნდა იყოს მაღალი ხარისხის და ახალი.
სპორტი
კულტურა/შოუბიზნესი
მოზაიკა
სამხედრო
Faceამბები
კონფლიქტები
კვირის კითხვადი სტატიები
თვის კითხვადი სტატიები
"ოჯახში ქალი მეღვინეების მესამე თაობა ვარ..." - ანა გოდაბრელიძე მეღვინეობის გენეტიკური სიყვარულით და ფრანგული განათლებით
"ოჯახში ქალი მეღვინეების მესამე თაობა ვარ..." - ანა გოდაბრელიძე მეღვინეობის გენეტიკური სიყვარულით და ფრანგული განათლებით

"პა­ლიტ­რა­ნი­უს­ზე“ არის ერთი სა­ინ­ტე­რე­სო გა­და­ცე­მა - "ყვე­ლა­ფე­რი ღვი­ნო­ზე ანა გო­დაბ­რე­ლი­ძეს­თან ერ­თად“ - ვფიქ­რობ, ამ გა­და­ცე­მის ყუ­რე­ბა სა­სარ­გებ­ლოა არა მარ­ტო ამ დარ­გის სპე­ცი­ა­ლის­ტე­ბის­თვის და და­ინ­ტე­რე­სე­ბუ­ლი პი­რე­ბის­თვის, არა­მედ ღვი­ნის რი­გი­თი დამ­ფა­სებ­ლის­თვი­საც.

გა­და­ცე­მას კვა­ლი­ფი­ცი­უ­რი სპე­ცი­ა­ლის­ტი, პრო­ფე­სი­ით მეღ­ვი­ნე, ღვი­ნის ექ­სპერ­ტი და დე­გუს­ტა­ტო­რი ანა გო­დაბ­რე­ლი­ძე უძღვე­ბა. გა­და­ცე­მამ ახა­ლი სა­ტე­ლე­ვი­ზიო სე­ზო­ნი უკვე გა­ნა­ახ­ლა. მისი ყუ­რე­ბა მა­ყუ­რე­ბელს ყო­ველ კვი­რა დღეს შე­უძ­ლია.

ანა გო­დაბ­რე­ლი­ძე AMBBEI.GE რო­გორც ახა­ლი სე­ზო­ნის სი­ახ­ლე­ებ­ზე, ასე­ვე პრო­ფე­სი­ულ სი­ახ­ლე­ებ­ზეც ესა­უბ­რა, დი­ა­ლოგ­ში ზო­გა­დად ქარ­თულ ღვი­ნის უახ­ლო­ეს წარ­სულ­სა და აწ­მყო­ზეც ვი­ლა­პა­რა­კეთ.

- მეს-3 წე­ლია ამ გა­და­ცე­მა­ზე ვმუ­შა­ობთ მე და ჩემი მე­უღ­ლე ილი­კო კი­ლა­ძე, ეს ჩვე­ნი სა­ავ­ტო­რო გა­და­ცე­მაა. მე­ვე­ნა­ხე­ო­ბა-მეღ­ვი­ნე­ო­ბის დარ­გის­თვის სექ­ტემ­ბერ-ოქ­ტომ­ბე­რი ძა­ლი­ან მნიშ­ვნე­ლო­ვა­ნი პე­რი­ო­დია. ამი­ტომ მაქ­სი­მა­ლუ­რად ვცდი­ლობთ, გა­და­ცე­მა­ში რთვლის სა­ჭი­რო­ე­ბებ­ზე ვი­სა­უბ­როთ. გვინ­და, სხვა­დას­ხვა პრო­ფე­სი­ო­ნალ­თან ერ­თად, მარ­ნებს და გან­სა­კუთ­რე­ბით მცი­რე მარ­ნებს მეტი კონ­სულ­ტა­ცია გა­ვუ­წი­ოთ. რო­გორც ვი­ცით, ბოლო დროს ბევ­რი ადა­მი­ა­ნია მონ­დო­მე­ბუ­ლი, სა­კუ­თა­რი მა­რა­ნი, მცი­რე წარ­მო­ე­ბა ჰქონ­დეს.

- კი და ამას ბევ­რი სხვა­დას­ხვა პრო­ფე­სი­ის ადა­მი­ა­ნიც ცდი­ლობს...

- ზუს­ტად ასეა. ბევ­რს აქვს სურ­ვი­ლი სა­კუ­თა­რი ღვი­ნო აწარ­მო­ონ, გა­აგ­რძე­ლონ ჩვე­ნი წი­ნაპ­რე­ბის მიერ და­წყე­ბუ­ლი ღვი­ნის და­ყე­ნე­ბის ტრა­დი­ცია, თუნ­დაც ოჯახ­ში მო­სახ­მა­რად. მათ კი, ვი­საც წლე­ბის შემ­დეგ სურ­ვი­ლი უჩ­ნდე­ბათ, თუნ­დაც შიდა ბა­ზარ­ზე ან ექ­სპორტზე ბოთ­ლში ჩა­მოს­ხმუ­ლი, ეტი­კე­ტი­რე­ბუ­ლი ღვი­ნო გა­ყი­დონ, ხვდე­ბი­ან, რომ ამ სფე­რო­ში უფრო მე­ტის ცოდ­ნაა სა­ჭი­რო. ჩვე­ნი გა­და­ცე­მა მათ ცხა­დია, პრო­ფე­სი­უ­ლად ვერ გაზ­რდის, მაგ­რამ ვცდი­ლობთ, ავუხ­სნათ სა­ჭი­რო­ე­ბე­ბი, რომ შეც­დო­მე­ბი არ და­უშ­ვან, ამა თუ იმ სა­კი­თხზე გა­ა­მახ­ვი­ლონ ყუ­რა­დღე­ბა.

ვსა­უბ­რობთ ასე­ვე ღვი­ნის დე­გუს­ტა­ცი­ის მნიშ­ვნე­ლო­ვან ას­პექ­ტებ­ზე, ფერ­ზე, ტი­პუ­რო­ბა­ზე, რა თქმა უნდა, რთვლის მო­სამ­ზა­დე­ბელ პე­რი­ოდ­ზე, არ­სე­ბულ სირ­თუ­ლე­ებ­ზე, მარ­ნის ჰი­გი­ე­ნა­ზე, დამ­ხმა­რე მა­სა­ლებ­ზე, ვეს­წრე­ბით სხვა­დას­ხვა რე­გი­ონ­ში რთველს, ყუ­რძნის გა­და­მუ­შა­ვე­ბას…

გა­და­ცე­მის მი­ზა­ნია, იყოს ინ­ფორ­მა­ცი­უ­ლი, შე­მეც­ნე­ბი­თი, სა­გან­მა­ნათ­ლებ­ლო, სა­ხა­ლი­სოც. რო­დე­საც ადა­მი­ა­ნი გა­და­ცე­მას უყუ­რებს, ვცდი­ლობთ, არ იყოს რთუ­ლად აღ­საქ­მე­ლი, ბევ­რი ისე­თი ტერ­მი­ნი გვაქვს, რაც შე­იძ­ლე­ბა ვინ­მეს­თვის გა­უ­გე­ბა­რიც იყოს, ამი­ტომ გვინ­და, მათ­თვის გა­სა­გებ ენა­ზე ვი­ლა­პა­რა­კოთ. რა თქმა უნდა, ჩვენს დარ­გში არ­სე­ბულ სი­ახ­ლე­ებ­საც ვაც­ნობთ.

- ვი­ცით, რომ პრო­ფე­სი­უ­ლი სი­ახ­ლეც გაქვთ - მიწ­ვე­უ­ლი იყა­ვით OIV -ს დე­ლე­გა­ტად ღვი­ნის ერთ-ერთ სა­ერ­თა­შო­რი­სო კონ­კურ­სზე.

- OIV-ს მიერ წარ­გზავ­ნი­ლი ვი­ყა­ვი კო­რე­ა­ში კო­მის­რის სტა­ტუ­სით. OIV ვა­ზი­სა და ღვი­ნის სა­ერ­თა­შო­რი­სო ორ­გა­ნი­ზა­ცი­აა, სა­დაც 46 ქვე­ყა­ნა­ზე მეტი და 12 დამ­კვირ­ვე­ბე­ლი ორ­გა­ნი­ზა­ცი­აა გა­ერ­თი­ა­ნე­ბუ­ლი. OIV-ს პატ­რო­ნა­ჟის ქვეშ ბევ­რი კონ­კურ­სია, რო­მელ­საც OIV-ს შე­ფა­სე­ბის სის­ტე­მის მი­ხედ­ვით ატა­რე­ბენ. ეს ორ­გა­ნი­ზა­ცია კონ­კურ­სზე თა­ვის არ­ჩე­ულ კო­მი­სარს, დე­ლე­გატს გზავ­ნის, რო­მე­ლიც მიმ­დი­ნა­რე პრო­ცე­სებს აკ­ვირ­დე­ბა, აღ­წერს და შემ­დეგ მისი ან­გა­რი­შის სა­ფუძ­ველ­ზე ხდე­ბა კონ­კურ­სის აღი­ა­რე­ბა. წლე­ბის წინ სა­ქარ­თვე­ლო­ში მოლ­და­ვე­ლე­ბის მიერ ჩა­ტა­რე­ბულ სა­ერ­თა­შო­რი­სო კონ­კურ­სზე გახ­ლდით OIV-ს მიერ დე­ლე­გა­ტად წარ­დგე­ნი­ლი, თუმ­ცა ამ­ჯე­რად დიდი პა­ტი­ვი მერ­გო და მსოფ­ლი­ო­ში ერთ-ერთი უდი­დე­სი ღო­ნის­ძი­ე­ბის, გერ­მა­ნი­ის სა­ხელ­მწი­ფო მარ­კე­ტინ­გის დე­პარ­ტა­მენ­ტის მიერ კო­რე­ა­ში ჩა­ტა­რე­ბულ სა­ერ­თა­შო­რი­სო კონ­კურ­სზე (Asia Wine Trophy) ვი­ყა­ვი წარ­გზავ­ნი­ლი.

38 ქვეყ­ნის 4000-მდე ღვი­ნის ნი­მუ­ში იყო წარ­მოდ­გე­ნი­ლი და მსოფ­ლი­ოს სხვა­დას­ხვა კუ­თხი­დან 102 დე­გუს­ტა­ტო­რი. მე ვი­ყა­ვი, რო­გორც დე­გუს­ტა­ტო­რი, ასე­ვე OIV-ის კო­მი­სა­რი. უკვე რამ­დე­ნი­მე წე­ლია, სა­ერ­თა­შო­რი­სო კონ­კურ­სებ­ში ვმო­ნა­წი­ლე­ობ, მაგ­რამ პირ­ვე­ლი შემ­თხვე­ვა იყო, რო­დე­საც ქარ­თვე­ლი იყო OIV-ის მხრი­დან დე­ლე­გა­ტად წარ­გზავ­ნი­ლი.

- 8 წლის გან­მავ­ლო­ბა­ში OIV-ის ერთ-ერთი კო­მი­სი­ის ვიცე-პრე­ზი­დენ­ტიც ყო­ფილ­ხართ...

- კი. ამ თა­ნამ­დე­ბო­ბა­ზე ერთი და იგი­ვე ადა­მი­ა­ნის არ­ჩე­ვა მხო­ლოდ 2-ჯერ ხდე­ბა, რად­გა­ნაც კა­ნო­ნი კრძა­ლავს, რომ ეს გან­გრძო­ბი­თი იყო. ორი­ვე პე­რი­ო­დი, ანუ ჩემი იქ მოღ­ვა­წე­ო­ბის 8 წელი შე­ვას­რუ­ლე. ახლა სა­ქარ­თვე­ლოს წარ­მო­მად­გე­ნე­ლი ვარ OIV-ში და წლე­ბის გან­მავ­ლო­ბა­ში სა­ქარ­თვე­ლოს დე­ლე­გა­ცი­ის ხელ­მძღვა­ნე­ლი ვი­ყა­ვი.

- დღეს სა­ქარ­თვე­ლო­ში მეღ­ვი­ნე-მე­ვე­ნა­ხე­ო­ბა­ში ბევ­რი ქა­ლია ჩარ­თუ­ლი... თქვენ შემ­თხვე­ვა­ში რო­გორ მოხ­და, ამ დარ­გში ოჯა­ხის გავ­ლე­ნით აღ­მოჩ­ნდით?

- შე­მიძ­ლია, ვთქვა, რომ ოჯახ­ში ქალი მეღ­ვი­ნე­ე­ბის მე­სა­მე თა­ო­ბა ვარ. მარ­თა­ლია, ბე­ბი­ა­ჩე­მი პე­და­გო­გო იყო, მაგ­რამ გარ­და პე­და­გო­გო­ბი­სა, ვე­ნა­ხის მოვ­ლა­სა და ღვი­ნის და­ყე­ნე­ბა­ში აქ­ტი­უ­რად იყო ჩაბ­მუ­ლი. დე­და­ჩე­მი კი უკვე პრო­ფე­სი­ით მეღ­ვი­ნეა, რო­მე­ლიც წლე­ბის გან­მავ­ლო­ბა­ში სხვა­დას­ხვა ღვი­ნის კომ­პა­ნი­ა­ში ლა­ბო­რა­ტო­რი­ის გამ­გედ მუ­შა­ობ­და. სი­მარ­თლე რომ ვთქვა, ინ­ტე­რე­სი ოჯა­ხი­დან გა­მიჩ­ნდა. რამ­დე­ნი­მე პრო­ფე­სი­ას შო­რის მქონ­და არ­ჩე­ვა­ნი გა­სა­კე­თე­ბე­ლი. ასე­ვე მინ­დო­და, ექი­მო­ბა ან იუ­რის­ტო­ბა, მაგ­რამ სა­ბო­ლო­ოდ მა­ინც მეღ­ვი­ნე­ო­ბა გა­დავ­წყვი­ტე.

მი­ხა­რია, რომ ეს არ­ჩე­ვა­ნი გა­ვა­კე­თე. დღე­ვან­დე­ლი გა­და­სა­ხე­დი­დან და ამ სამი პრო­ფე­სი­ი­დან სა­მი­ვე ძა­ლი­ან სა­ინ­ტე­რე­სოა, მაგ­რამ პი­რა­დად ჩემ­თვის პი­როვ­ნუ­ლი ინ­ტე­რე­სე­ბი თან­ხვედ­რა­ში მე­ტად ჩემს დღე­ვან­დელ პრო­ფე­სი­ას­თა­ნაა, რაც გა­მარ­თლე­ბა მგო­ნია.

- რა­ტომ?

- იმ ასაკ­ში, რო­დე­საც ახალ­გაზ­რდა გა­და­წყვე­ტი­ლე­ბას იღებს, ამას მა­ინც და მა­ინც გა­აზ­რე­ბუ­ლად არ აკე­თებს. ამი­ტომ, მარ­თლა გა­მი­მარ­თლა. ძა­ლი­ან მნიშ­ვნე­ლო­ვა­ნია ის მო­ცე­მუ­ლო­ბა, რა პე­რი­ოდ­შიც მო­მი­წია არ­ჩე­ვა­ნის გა­კე­თე­ბა და შემ­დეგ რა­მაც ხელი შე­უ­წყო...

სკო­ლა 1998 წელს და­ვამ­თავ­რე, ყვე­ლამ ვი­ცით, რა რთუ­ლი პე­რი­ო­დი იყო. შემ­დგო­მაც, როცა ჩა­ვა­ბა­რე, არა­ნაკ­ლე­ბი რთუ­ლი დრო გახ­ლდათ. საბ­ჭო­თა კავ­ში­რის ღვი­ნის კომ­პა­ნი­ე­ბის რა­ღაც გად­მო­ნაშ­თე­ბი არ­სე­ბობ­და, რომ­ლე­ბიც პრი­ვა­ტი­ზა­ცი­ა­ში ნელ-ნელა შე­დი­ო­და.

მე ის და­მეხ­მა­რა, რომ დედა მცხე­თის ღვი­ნის ქარ­ხა­ნა­ში ლა­ბო­რა­ტო­რი­ის გამ­გე იყო. გარ­კვე­უ­ლი პე­რი­ო­დი და­უს­წრე­ბელ­ზე ვსწავ­ლობ­დი და პრაქ­ტი­კუ­ლად, ბევრ რა­მეს იმ ღვი­ნის სა­წარ­მო­ში ავით­ვი­სე...

მოგ­ვი­ა­ნე­ბით უკვე საფ­რან­გეთ­ში წას­ვლა გა­დავ­წყვი­ტე. წა­ვე­დი მა­შინ, რო­დე­საც ჩვენს ქვე­ყა­ნას ასე­თი სირ­თუ­ლე ჰქონ­და. ის სირ­თუ­ლე­ე­ბი ცხა­დია, ჩვენს დარ­გზეც აი­სა­ხე­ბო­და. მოკ­ლედ, ვი­ნა­ი­დან ამ­ხე­ლა ის­ტო­რი­ის ქვე­ყა­ნა­ში საქ­მი­ა­ნო­ბის დიდი შე­საძ­ლებ­ლო­ბა არ იყო, საფ­რან­გეთ­ში წა­ვე­დი.

- რა­ი­მე პროგ­რა­მით ხომ არ გა­ემ­გზავ­რეთ?

- საფ­რან­გე­თის სოფ­ლის მე­ურ­ნე­ო­ბის სა­მი­ნის­ტროს დაქ­ვემ­დე­ბა­რე­ბა­ში მყოფ­მა ორ­გა­ნი­ზა­ცი­ამ სტა­ჟი­რე­ბა­ზე მიგ­ვიწ­ვია და იმ პე­რი­ო­დი­დან ბურ­გუნ­დი­ა­ში, ბორ­დო­ში ვი­ყა­ვი. შემ­დეგ დავ­ბრუნ­დი, თუმ­ცა მერე საფ­რან­გე­თის სა­ელ­ჩომ შე­მომ­თა­ვა­ზა და უკვე მა­გის­ტრა­ტუ­რის კურ­სის გა­სავ­ლე­ლად ბორ­დო­ში წა­ვე­დი. ამ დარ­გის მი­მართ გე­ნე­ტი­კუ­რად სიყ­ვა­რუ­ლი სა­ქარ­თვე­ლო­ში მქონ­და, მაგ­რამ რე­ა­ლურ ხელ­შე­სა­ხებ, მნიშ­ვნე­ლო­ვან საქ­მი­ა­ნო­ბას უკვე საფ­რან­გეთ­ში ვე­ზი­ა­რე. შე­მიყ­ვარ­და ჩემი პრო­ფე­სია!

- დღეს კი სტუ­დენ­ტებს უკვე სა­კუ­თარ გა­მოც­დი­ლე­ბას უზი­ა­რებთ. რო­დე­საც აუ­დი­ტო­რი­ა­ში ლექ­ცი­ა­ზე შე­დი­ხართ, რა არის თქვენ­თვის მთა­ვა­რი?

- მე ვარ მე­ვე­ნა­ხე­ო­ბა-მეღ­ვი­ნე­ო­ბის პროგ­რა­მის ხელ­მძღვა­ნე­ლი სა­ქარ­თვე­ლოს აგ­რა­რულ უნი­ვერ­სი­ტეტ­ში, ადრე ფა­კულ­ტე­ტის დე­კა­ნი ეწო­დე­ბო­და ამას. ეს პროგ­რა­მა 2013 წელს ბა­ტონ კახა ბენ­დუ­ქი­ძის თხოვ­ნით აღ­ვად­გი­ნეთ, რაც მე და ჩემ­მა მე­გობ­რებ­მა შევ­ძე­ლით და არა მარ­ტო სა­ქარ­თვე­ლო­ში, არა­მედ მთელს რე­გი­ონ­ში ჩვე­ნი პროგ­რა­მა სა­უ­კე­თე­სოა. ამას ადას­ტუ­რებს ჩვე­ნი სტუ­დენ­ტე­ბის წარ­მა­ტე­ბა - მათი და­საქ­მე­ბის საკ­მა­ოდ მა­ღა­ლი პრო­ცენ­ტი გვაქვს. ჩემ­თვის მნიშ­ვნე­ლო­ვა­ნია, სტუ­დენ­ტი ად­რე­ვე მიხ­ვდეს, რა უნდა და არის თუ არა ეს ის საქ­მე, რა­საც ცხოვ­რე­ბის გან­მავ­ლო­ბა­ში მო­ემ­სა­ხუ­რე­ბა. ჩემი მი­ზა­ნია, რომ სტუ­დენ­ტე­ბი ჩემ­ზე და ჩემს მე­გობ­რებ­ზე უკე­თე­სე­ბი იყ­ვნენ. მგო­ნი, გა­მოგ­ვდის კი­დეც, რად­გა­ნაც ბევ­რი ჩვე­ნი სტუ­დენ­ტი ევ­რო­პის წამ­ყვან ქვეყ­ნებ­ში სას­წავ­ლებ­ლად არის წა­სუ­ლი და მათი უნი­ვერ­სი­ტე­ტე­ბი­დან არა­ერ­თი ინ­ფორ­მა­ცია მომ­დის, რომ სა­უ­კე­თე­სო­ე­ბი არი­ან, რაც ძა­ლი­ან მი­ხა­რია.

- რო­გორც დარ­გის ექ­სპერ­ტი, რას იტყვით, რამ­დე­ნად ხა­რის­ხი­ა­ნი, ნა­ტუ­რა­ლუ­რი ღვი­ნო იწარ­მო­ე­ბა სა­ქარ­თვე­ლო­ში. არი­ან კე­თილ­სინ­დი­სი­ე­რი მე­წარ­მე­ე­ბი, ფერ­მე­რე­ბი, რომ­ლე­ბიც თა­ვი­ანთ პრო­დუქტზე პა­სუ­ხის­მგებ­ლე­ბი არი­ან?

- ცალ­სა­ხად შეგ­ვიძ­ლია ვთქვათ, რომ უმე­ტე­სო­ბა ასე­თია. მაგ­რამ ალ­ბათ ერთი-ორი დიდ კომ­პა­ნი­ებ­შიც იქ­ნე­ბა და მცი­რე­შიც, როცა ამ ყვე­ლა­ფერს ნაკ­ლე­ბად ექ­ცე­ვა ყუ­რა­დღე­ბა. "ნა­ტუ­რა­ლუ­რი“ ეს ტერ­მი­ნიც ცოტა სხვა­ნა­ი­რად შე­მო­ვი­და ბოლო დროს, მაგ­რამ თუ ჩვენ ღვი­ნის ხა­რისხზე ვსა­უბ­რობთ, რა თქმა უნდა, კომ­პა­ნი­ე­ბის მი­ზა­ნიც ეს არის, რომ კარ­გი პრო­დუქ­ცია ჰქონ­დეთ. ძი­რი­თა­დად ასე­თი კომ­პა­ნი­ე­ბი გვაქვს, რო­გორც მცი­რე და სა­შუ­ა­ლო, ისე დიდი.

სა­ერ­თოდ ჩვე­ნი ღვი­ნის ხა­რის­ხი ბევ­რად უკე­თე­სია, ვიდ­რე წლე­ბის წინ იყო. გან­ვი­თა­რე­ბის და ხა­რის­ხის მრუ­დი ნამ­დვი­ლად მაღ­ლა იწევს.

- რო­გო­რია თქვე­ნი სა­მო­მავ­ლო სურ­ვი­ლე­ბი?

- ვი­სურ­ვებ­დი, რომ გა­რე­მოკ­ლი­მა­ტურ­მა პი­რო­ბებ­მა ხელი შე­უ­წყოს ჩვენს დარ­გს, იცით, რომ ბოლო პე­რი­ო­დი ამ კუ­თხით მდგო­მა­რე­ო­ბა ძა­ლი­ან გა­უ­ა­რე­სე­ბუ­ლია. საკ­მა­ოდ რთუ­ლი სე­ზო­ნი გვი­წევს მეღ­ვი­ნე­ებს და ამი­ტომ გლო­ბა­ლუ­რი სურ­ვი­ლიც ეს იქ­ნე­ბო­და. ასე­ვე ვი­სურ­ვებ­დი, რომ ქარ­თუ­ლი მეღ­ვი­ნე­ო­ბის­თვის მი­ზა­ნი უკე­თე­სი ხა­რის­ხის ვე­ნა­ხე­ბის ქონა და კი­დევ უფრო ხა­რის­ხი­ა­ნი ღვი­ნის წარ­მო­ე­ბა იყოს.

მკითხველის კომენტარები / 4 /
თარიღის მიხედვით
მოწონების მიხედვით
ალექს
0

ქიზიყელებს ბატონი არა ჰყოლიათ და ახლა ყურძნის ჩაბარებისას რიგის მომწესრიგებლები გაუხადეთ ბატონად, ბეგარას და ღალას ხსნიან ? არა გრცხვენიათ ? რთველისას რომ მევენახე გლეხობას წურბელები ჩაბარებისას ახვევიან , ამას ღმერთი არ გაპატიებთ, არც ხალხი, სულ ცხვირში ძმრად გადენთ ! ხმა იმ პარტიას მივცემთ, ვინც იკისრებს პროგრამას, რომ ყველა მევენახე გლეხს 20 ათას ლიტრიანი სიმძლავრის მინი ღვინის ქარხანა ქონდეს სახლში , ნახევრადავტომატური ჩამოსასხმელი ხაზით, ბოთლითა და ეტიკეტით, ასევე სერტიფიკატით და თან მარკეტინგსაც მოუგვარებენ ! შეუძლებელია ? არა! გერმანიას მოზელში ასი წლის წინ ქონდა მოგვარებული, სწორედ მაგიტომ არ გვაძლევს ვიზას ევროკავშირში შესასვლელად-12 პუნტამდე ეს უნდა მოგეგვარებინათო !??! ვინც მევენახეს და ვაზს ებრძვის , ის საქართველოს ებრძვის, დროა მიხვდეთ, ვინც მას ძირკვავს , ის საქართველოს ავერანებს !

ალბერტი
0

დილა მშვიდობისა ! ახლა ამ სტროქონს როცა ვწერ შუაღამე იწვის დნება, სიო სარკმლით მონაქროლი ველთა ზღაპარს მეუბნება :,ღვინოს ვამზადებ ოჯალეშისაგან+მცირე ოდენობით სხვა წითელი ჯიშები (საიდუმლოა) ჰოდა ისეთი გამოდის, ვინც გასინჯა _ აწი სხვა ღვინოს აღარ დავლევთო ! ჰოო, სულ ლექსადა დალიეს ჩემი ღვინოები ! ანუ ღვინო დასაყოლებლის გარეშე,, ასეთი ღვინოები მცირე რაოდენობით მზადდება და უნიკალურობის საიდუმლო ყურძნის ჯიშებში კი არ არის !!! აქ მთავარი არის ვინც ამზადებს მას ! მისი განწყობა ყურძნის დაწურვისას (სხვა არავინაა საჭირო) დღისა და საათის და მთვარის შერჩევა, სპეციფიკური სუნებისაგან დაზღვევა, რა ჭურჭელში მზადდება, იდეალური ბუნებრივი სისუფთავე ! ( აქ იგულისხმება ტექნიკური და სულიერი) ამ ყველაფრის 100% დაცვის მიხედვით რა ფასი უნდა მიანიჭო პროდუქციას ?? აბა 1 ლიტრი რა უნდა ღირდეს ?

დღის ვიდეო
00:00 / 00:00
რა გზავნილები აქვთ ევროპარლამენტარებს და როგორია გამოხმაურებები საქართველოში
ავტორი:

"ოჯახში ქალი მეღვინეების მესამე თაობა ვარ..." - ანა გოდაბრელიძე მეღვინეობის გენეტიკური სიყვარულით და ფრანგული განათლებით

"ოჯახში ქალი მეღვინეების მესამე თაობა ვარ..." - ანა გოდაბრელიძე მეღვინეობის გენეტიკური სიყვარულით და ფრანგული განათლებით

"პალიტრანიუსზე“ არის ერთი საინტერესო გადაცემა - "ყველაფერი ღვინოზე ანა გოდაბრელიძესთან ერთად“ - ვფიქრობ, ამ გადაცემის ყურება სასარგებლოა არა მარტო ამ დარგის სპეციალისტებისთვის და დაინტერესებული პირებისთვის, არამედ ღვინის რიგითი დამფასებლისთვისაც.

გადაცემას კვალიფიციური სპეციალისტი, პროფესიით მეღვინე, ღვინის ექსპერტი და დეგუსტატორი ანა გოდაბრელიძე უძღვება. გადაცემამ ახალი სატელევიზიო სეზონი უკვე განაახლა. მისი ყურება მაყურებელს ყოველ კვირა დღეს შეუძლია.

ანა გოდაბრელიძე AMBBEI.GE როგორც ახალი სეზონის სიახლეებზე, ასევე პროფესიულ სიახლეებზეც ესაუბრა, დიალოგში ზოგადად ქართულ ღვინის უახლოეს წარსულსა და აწმყოზეც ვილაპარაკეთ.

- მეს-3 წელია ამ გადაცემაზე ვმუშაობთ მე და ჩემი მეუღლე ილიკო კილაძე, ეს ჩვენი საავტორო გადაცემაა. მევენახეობა-მეღვინეობის დარგისთვის სექტემბერ-ოქტომბერი ძალიან მნიშვნელოვანი პერიოდია. ამიტომ მაქსიმალურად ვცდილობთ, გადაცემაში რთვლის საჭიროებებზე ვისაუბროთ. გვინდა, სხვადასხვა პროფესიონალთან ერთად, მარნებს და განსაკუთრებით მცირე მარნებს მეტი კონსულტაცია გავუწიოთ. როგორც ვიცით, ბოლო დროს ბევრი ადამიანია მონდომებული, საკუთარი მარანი, მცირე წარმოება ჰქონდეს.

- კი და ამას ბევრი სხვადასხვა პროფესიის ადამიანიც ცდილობს...

- ზუსტად ასეა. ბევრს აქვს სურვილი საკუთარი ღვინო აწარმოონ, გააგრძელონ ჩვენი წინაპრების მიერ დაწყებული ღვინის დაყენების ტრადიცია, თუნდაც ოჯახში მოსახმარად. მათ კი, ვისაც წლების შემდეგ სურვილი უჩნდებათ, თუნდაც შიდა ბაზარზე ან ექსპორტზე ბოთლში ჩამოსხმული, ეტიკეტირებული ღვინო გაყიდონ, ხვდებიან, რომ ამ სფეროში უფრო მეტის ცოდნაა საჭირო. ჩვენი გადაცემა მათ ცხადია, პროფესიულად ვერ გაზრდის, მაგრამ ვცდილობთ, ავუხსნათ საჭიროებები, რომ შეცდომები არ დაუშვან, ამა თუ იმ საკითხზე გაამახვილონ ყურადღება.

ვსაუბრობთ ასევე ღვინის დეგუსტაციის მნიშვნელოვან ასპექტებზე, ფერზე, ტიპურობაზე, რა თქმა უნდა, რთვლის მოსამზადებელ პერიოდზე, არსებულ სირთულეებზე, მარნის ჰიგიენაზე, დამხმარე მასალებზე, ვესწრებით სხვადასხვა რეგიონში რთველს, ყურძნის გადამუშავებას…

გადაცემის მიზანია, იყოს ინფორმაციული, შემეცნებითი, საგანმანათლებლო, სახალისოც. როდესაც ადამიანი გადაცემას უყურებს, ვცდილობთ, არ იყოს რთულად აღსაქმელი, ბევრი ისეთი ტერმინი გვაქვს, რაც შეიძლება ვინმესთვის გაუგებარიც იყოს, ამიტომ გვინდა, მათთვის გასაგებ ენაზე ვილაპარაკოთ. რა თქმა უნდა, ჩვენს დარგში არსებულ სიახლეებსაც ვაცნობთ.

- ვიცით, რომ პროფესიული სიახლეც გაქვთ - მიწვეული იყავით OIV -ს დელეგატად ღვინის ერთ-ერთ საერთაშორისო კონკურსზე.

- OIV-ს მიერ წარგზავნილი ვიყავი კორეაში კომისრის სტატუსით. OIV ვაზისა და ღვინის საერთაშორისო ორგანიზაციაა, სადაც 46 ქვეყანაზე მეტი და 12 დამკვირვებელი ორგანიზაციაა გაერთიანებული. OIV-ს პატრონაჟის ქვეშ ბევრი კონკურსია, რომელსაც OIV-ს შეფასების სისტემის მიხედვით ატარებენ. ეს ორგანიზაცია კონკურსზე თავის არჩეულ კომისარს, დელეგატს გზავნის, რომელიც მიმდინარე პროცესებს აკვირდება, აღწერს და შემდეგ მისი ანგარიშის საფუძველზე ხდება კონკურსის აღიარება. წლების წინ საქართველოში მოლდაველების მიერ ჩატარებულ საერთაშორისო კონკურსზე გახლდით OIV-ს მიერ დელეგატად წარდგენილი, თუმცა ამჯერად დიდი პატივი მერგო და მსოფლიოში ერთ-ერთი უდიდესი ღონისძიების, გერმანიის სახელმწიფო მარკეტინგის დეპარტამენტის მიერ კორეაში ჩატარებულ საერთაშორისო კონკურსზე (Asia Wine Trophy) ვიყავი წარგზავნილი.

38 ქვეყნის 4000-მდე ღვინის ნიმუში იყო წარმოდგენილი და მსოფლიოს სხვადასხვა კუთხიდან 102 დეგუსტატორი. მე ვიყავი, როგორც დეგუსტატორი, ასევე OIV-ის კომისარი. უკვე რამდენიმე წელია, საერთაშორისო კონკურსებში ვმონაწილეობ, მაგრამ პირველი შემთხვევა იყო, როდესაც ქართველი იყო OIV-ის მხრიდან დელეგატად წარგზავნილი.

- 8 წლის განმავლობაში OIV-ის ერთ-ერთი კომისიის ვიცე-პრეზიდენტიც ყოფილხართ...

- კი. ამ თანამდებობაზე ერთი და იგივე ადამიანის არჩევა მხოლოდ 2-ჯერ ხდება, რადგანაც კანონი კრძალავს, რომ ეს განგრძობითი იყო. ორივე პერიოდი, ანუ ჩემი იქ მოღვაწეობის 8 წელი შევასრულე. ახლა საქართველოს წარმომადგენელი ვარ OIV-ში და წლების განმავლობაში საქართველოს დელეგაციის ხელმძღვანელი ვიყავი.

- დღეს საქართველოში მეღვინე-მევენახეობაში ბევრი ქალია ჩართული... თქვენ შემთხვევაში როგორ მოხდა, ამ დარგში ოჯახის გავლენით აღმოჩნდით?

- შემიძლია, ვთქვა, რომ ოჯახში ქალი მეღვინეების მესამე თაობა ვარ. მართალია, ბებიაჩემი პედაგოგო იყო, მაგრამ გარდა პედაგოგობისა, ვენახის მოვლასა და ღვინის დაყენებაში აქტიურად იყო ჩაბმული. დედაჩემი კი უკვე პროფესიით მეღვინეა, რომელიც წლების განმავლობაში სხვადასხვა ღვინის კომპანიაში ლაბორატორიის გამგედ მუშაობდა. სიმართლე რომ ვთქვა, ინტერესი ოჯახიდან გამიჩნდა. რამდენიმე პროფესიას შორის მქონდა არჩევანი გასაკეთებელი. ასევე მინდოდა, ექიმობა ან იურისტობა, მაგრამ საბოლოოდ მაინც მეღვინეობა გადავწყვიტე.

მიხარია, რომ ეს არჩევანი გავაკეთე. დღევანდელი გადასახედიდან და ამ სამი პროფესიიდან სამივე ძალიან საინტერესოა, მაგრამ პირადად ჩემთვის პიროვნული ინტერესები თანხვედრაში მეტად ჩემს დღევანდელ პროფესიასთანაა, რაც გამართლება მგონია.

- რატომ?

- იმ ასაკში, როდესაც ახალგაზრდა გადაწყვეტილებას იღებს, ამას მაინც და მაინც გააზრებულად არ აკეთებს. ამიტომ, მართლა გამიმართლა. ძალიან მნიშვნელოვანია ის მოცემულობა, რა პერიოდშიც მომიწია არჩევანის გაკეთება და შემდეგ რამაც ხელი შეუწყო...

სკოლა 1998 წელს დავამთავრე, ყველამ ვიცით, რა რთული პერიოდი იყო. შემდგომაც, როცა ჩავაბარე, არანაკლები რთული დრო გახლდათ. საბჭოთა კავშირის ღვინის კომპანიების რაღაც გადმონაშთები არსებობდა, რომლებიც პრივატიზაციაში ნელ-ნელა შედიოდა.

მე ის დამეხმარა, რომ დედა მცხეთის ღვინის ქარხანაში ლაბორატორიის გამგე იყო. გარკვეული პერიოდი დაუსწრებელზე ვსწავლობდი და პრაქტიკულად, ბევრ რამეს იმ ღვინის საწარმოში ავითვისე...

მოგვიანებით უკვე საფრანგეთში წასვლა გადავწყვიტე. წავედი მაშინ, როდესაც ჩვენს ქვეყანას ასეთი სირთულე ჰქონდა. ის სირთულეები ცხადია, ჩვენს დარგზეც აისახებოდა. მოკლედ, ვინაიდან ამხელა ისტორიის ქვეყანაში საქმიანობის დიდი შესაძლებლობა არ იყო, საფრანგეთში წავედი.

- რაიმე პროგრამით ხომ არ გაემგზავრეთ?

- საფრანგეთის სოფლის მეურნეობის სამინისტროს დაქვემდებარებაში მყოფმა ორგანიზაციამ სტაჟირებაზე მიგვიწვია და იმ პერიოდიდან ბურგუნდიაში, ბორდოში ვიყავი. შემდეგ დავბრუნდი, თუმცა მერე საფრანგეთის საელჩომ შემომთავაზა და უკვე მაგისტრატურის კურსის გასავლელად ბორდოში წავედი. ამ დარგის მიმართ გენეტიკურად სიყვარული საქართველოში მქონდა, მაგრამ რეალურ ხელშესახებ, მნიშვნელოვან საქმიანობას უკვე საფრანგეთში ვეზიარე. შემიყვარდა ჩემი პროფესია!

- დღეს კი სტუდენტებს უკვე საკუთარ გამოცდილებას უზიარებთ. როდესაც აუდიტორიაში ლექციაზე შედიხართ, რა არის თქვენთვის მთავარი?

- მე ვარ მევენახეობა-მეღვინეობის პროგრამის ხელმძღვანელი საქართველოს აგრარულ უნივერსიტეტში, ადრე ფაკულტეტის დეკანი ეწოდებოდა ამას. ეს პროგრამა 2013 წელს ბატონ კახა ბენდუქიძის თხოვნით აღვადგინეთ, რაც მე და ჩემმა მეგობრებმა შევძელით და არა მარტო საქართველოში, არამედ მთელს რეგიონში ჩვენი პროგრამა საუკეთესოა. ამას ადასტურებს ჩვენი სტუდენტების წარმატება - მათი დასაქმების საკმაოდ მაღალი პროცენტი გვაქვს. ჩემთვის მნიშვნელოვანია, სტუდენტი ადრევე მიხვდეს, რა უნდა და არის თუ არა ეს ის საქმე, რასაც ცხოვრების განმავლობაში მოემსახურება. ჩემი მიზანია, რომ სტუდენტები ჩემზე და ჩემს მეგობრებზე უკეთესები იყვნენ. მგონი, გამოგვდის კიდეც, რადგანაც ბევრი ჩვენი სტუდენტი ევროპის წამყვან ქვეყნებში სასწავლებლად არის წასული და მათი უნივერსიტეტებიდან არაერთი ინფორმაცია მომდის, რომ საუკეთესოები არიან, რაც ძალიან მიხარია.

- როგორც დარგის ექსპერტი, რას იტყვით, რამდენად ხარისხიანი, ნატურალური ღვინო იწარმოება საქართველოში. არიან კეთილსინდისიერი მეწარმეები, ფერმერები, რომლებიც თავიანთ პროდუქტზე პასუხისმგებლები არიან?

- ცალსახად შეგვიძლია ვთქვათ, რომ უმეტესობა ასეთია. მაგრამ ალბათ ერთი-ორი დიდ კომპანიებშიც იქნება და მცირეშიც, როცა ამ ყველაფერს ნაკლებად ექცევა ყურადღება. "ნატურალური“ ეს ტერმინიც ცოტა სხვანაირად შემოვიდა ბოლო დროს, მაგრამ თუ ჩვენ ღვინის ხარისხზე ვსაუბრობთ, რა თქმა უნდა, კომპანიების მიზანიც ეს არის, რომ კარგი პროდუქცია ჰქონდეთ. ძირითადად ასეთი კომპანიები გვაქვს, როგორც მცირე და საშუალო, ისე დიდი.

საერთოდ ჩვენი ღვინის ხარისხი ბევრად უკეთესია, ვიდრე წლების წინ იყო. განვითარების და ხარისხის მრუდი ნამდვილად მაღლა იწევს.

- როგორია თქვენი სამომავლო სურვილები?

- ვისურვებდი, რომ გარემოკლიმატურმა პირობებმა ხელი შეუწყოს ჩვენს დარგს, იცით, რომ ბოლო პერიოდი ამ კუთხით მდგომარეობა ძალიან გაუარესებულია. საკმაოდ რთული სეზონი გვიწევს მეღვინეებს და ამიტომ გლობალური სურვილიც ეს იქნებოდა. ასევე ვისურვებდი, რომ ქართული მეღვინეობისთვის მიზანი უკეთესი ხარისხის ვენახების ქონა და კიდევ უფრო ხარისხიანი ღვინის წარმოება იყოს.