სამართალი

29

ივნისი

დღის ზოგადი ასტროლოგიური პროგნოზი

ორშაბათი, მთვარის მეექვსე დღე დაიწყება 10:53-ზე, მთვარე ქალწულშია – მარტოობისა და თავმდაბლობის დღეა. ინტუიცია მძაფრდება. კარგია სუნთქვითი ვარჯიში და არომათერაპია. კარგია ზედა სასუნთქი გზებისა და ბრონქების გაწმენდა. ნუ დალევთ ლუდს, ბევრ წყალს, რძეს. მოაგვარეთ მატერიალური და ფულადი საკითხები. გამოავლინეთ თქვენი უნარები და ნიჭი. წარმატების მიღწევა ბევრ სფეროში შეიძლება. არ არის რეკომენდებული ფულის გასესხება ან ვალის აღება. არ გადაიღალოთ, არ დარჩეთ სამსახურში გვიანობამდე. უმჯობესია თავი შეიკავოთ როგორც გრძელი, ასევე მოკლე მოგზაურობისგან. ეს დღე განკუთვნილია დასვენებისთვის.
კონფლიქტები
მსოფლიო
საზოგადოება
მოზაიკა
სამხედრო
Faceამბები
მეცნიერება
კვირის კითხვადი სტატიები
თვის კითხვადი სტატიები
მიზეზი თუ რის გამო შეიძლება საყვარელი ყავის გემოზე გული აგიცრუვდეს?
მიზეზი თუ რის გამო შეიძლება საყვარელი ყავის გემოზე გული აგიცრუვდეს?

არო­მა­ტუ­ლი და გა­მამ­ხნე­ვე­ბე­ლი ყა­ვის გა­რე­შე მი­ლი­ო­ნო­ბით ადა­მი­ანს თა­ვი­სი დღე ვერც კი წარ­მო­უდ­გე­ნია. ყა­ვის და­ლე­ვა ერთ-ერთი ყვე­ლა­ზე სა­სი­ა­მოვ­ნო პრო­ცე­სია ჩვენს ყო­ველ­დღი­უ­რო­ბა­ში. თუმ­ცა, სამ­წუ­ხა­როდ, ხში­რად ისეც ხდე­ბა, რომ კა­ფე­ში მი­სულს საყ­ვა­რე­ლი სას­მე­ლი იმედ­გაც­რუ­ე­ბულს გვტო­ვებს.

ყავა ძა­ლი­ან გრძელ და სა­ინ­ტე­რე­სო გზას გა­დის, სა­ნამ თქვენს ფინ­ჯან­ში მოხ­ვდე­ბა. მისი გემო ბევრ ფაქ­ტორ­ზეა და­მო­კი­დე­ბუ­ლი. რაც უფრო მეტ ყუ­რა­დღე­ბას და­უთ­მობთ ყა­ვის არ­ჩე­ვას, მისი მომ­ზა­დე­ბის ტექ­ნი­კას და ბევრ სხვა ნი­უ­ანსს, მით უფრო გემ­რი­ე­ლი იქ­ნე­ბა ის.

რა უნდა გა­ვით­ვა­ლის­წი­ნოთ, სა­ნამ საყ­ვა­რელ სას­მელს ბა­რის­ტას შე­უკ­ვე­თავთ:

1. ყა­ვის მარ­ცვა­ლი

არა­ბი­კა და რო­ბუს­ტა ორი ყვე­ლა­ზე გავ­რცე­ლე­ბუ­ლი მარ­ცვლის სა­ხე­ო­ბაა. მათ თა­ვის მხრივ, უამ­რა­ვი ჯიში აქვს. მარ­ცვა­ლი ამ არო­მა­ტუ­ლი სას­მე­ლის ხა­რისხში ყვე­ლა­ზე მნიშ­ვნე­ლო­ვა­ნი ინ­დი­კა­ტო­რია. ყა­ვის მარ­ცვლის ხა­რისხზე ბევ­რი მნიშ­ვნე­ლო­ვა­ნი ფაქ­ტო­რი ახ­დენს გავ­ლე­ნას. მათ შო­რის: ნი­ა­და­გი, ჰავა, ამინ­დი და ა.შ. ერთ-ერთი მნიშ­ვნე­ლო­ვა­ნი და გა­სათ­ვა­ლის­წი­ნე­ბე­ლია, თუ რო­გორ პი­რო­ბებ­ში ხდე­ბა მისი ტრან­სპორ­ტი­რე­ბა, სა­ნამ და­ნიშ­ნუ­ლე­ბის ად­გილს მი­აღ­წევს. სამ­წუ­ხა­როდ, სა­ქარ­თვე­ლო­ში, ბევრ ჰო­რე­კა ობი­ექ­ტში ძა­ლი­ან და­ბა­ლი კა­ტე­გო­რი­ის მარ­ცვა­ლი შე­მო­აქვთ. უგე­მუ­რი ყა­ვის ერთ-ერთი გავ­რცე­ლე­ბუ­ლი მი­ზე­ზიც სწო­რედ ეს არის.

2. ყა­ვის აპა­რა­ტის მდგო­მა­რე­ო­ბა

ნე­ბის­მი­ერ ყა­ვის აპა­რატს, მათ შო­რის ყვე­ლა­ზე ძვი­რა­დღი­რე­ბულ­საც, სჭირ­დე­ბა პე­რი­ო­დუ­ლად წმენ­და ნა­დე­ბის­გან, რო­მე­ლიც აპა­რა­ტის რამ­დე­ნი­მე დე­ტალ­ზე რჩე­ბა. დაგ­რო­ვი­ლი ყა­ვის ცხი­მი ილე­ქე­ბა ფილტრებ­სა და მი­ლებ­ზე და იწ­ვევს მათ გა­ჭედ­ვას. გა­უ­წ­მენ­დავ აპა­რატ­ში მომ­ზა­დე­ბულ ყა­ვას გემო ეც­ვლე­ბა. ასე­ვე, გავ­რცე­ლე­ბუ­ლი მი­ზე­ზი მოძ­ვე­ლე­ბუ­ლი მარ­ცვლის აპა­რა­ტე­ბია, რო­მელ­თაც ექ­სპლუ­ა­ტა­ცი­ის ვადა ამო­წუ­რუ­ლი აქვს. ეს ძა­ლი­ან გავ­რცე­ლე­ბუ­ლი პრობ­ლე­მაა ჰო­რე­კა ობი­ექ­ტებ­ში და სხვა­დას­ხვა დროს და­ლე­უ­ლი ყა­ვის არას­ტა­ბი­ლუ­რი გე­მოს მი­ზე­ზიც ხშირ შემ­თხვე­ვა­ში გა­უ­წ­მენ­და­ვი, ან ძა­ლი­ან მოძ­ვე­ლე­ბუ­ლი ყა­ვის აპა­რა­ტია.

3. სწო­რად მო­ხა­ლუ­ლი ყავა

ყა­ვის მო­ხალ­ვა გემ­რი­ე­ლი სას­მე­ლის მი­სა­ღე­ბად, ერთ-ერთი მნიშ­ვნე­ლო­ვა­ნი ფაქ­ტო­რია. სა­ხა­ლა­ვი აუ­ცი­ლებ­ლად უნდა იყოს მა­ღა­ლი ხა­რის­ხის, რომ ყა­ვის მარ­ცვლე­ბი შე­სა­ბა­მი­სად მო­ი­ხა­ლოს. ზო­გა­დად რაც უფრო მოკ­ლეა დრო მო­ხალ­ვა­სა და მომ­ზა­დე­ბას შო­რის, მით უფრო გემ­რი­ე­ლი და არო­მა­ტუ­ლი იქ­ნე­ბა ყავა. პრო­ფე­სი­ო­ნა­ლებ­მა იცი­ან, რო­გო­რი უნდა იყოს მო­ხალ­ვის ტემ­პე­რა­ტუ­რა და პრო­ცე­სის ხან­გრძლი­ვო­ბა. თუ მო­ხალ­ვი­დან დიდი დროა გა­სუ­ლი, ან მო­ხა­ლუ­ლი მარ­ცვა­ლი არა­სა­თა­ნა­დო პი­რო­ბებ­ში იყო შე­ნა­ხუ­ლი, ასე­თი ყა­ვის გემო ნამ­დვი­ლად გა­გიც­რუ­ებთ იმე­დებს.

4. ბა­რის­ტას პრო­ფე­სი­ო­ნა­ლიზ­მი

ბა­რის­ტას ბევ­რი მო­ვა­ლე­ო­ბა აქვს, რო­მელ­თა­გან მთა­ვა­რია: ყა­ვის ჯი­შე­ბის, მათი წარ­მო­შო­ბი­სა და მომ­ზა­დე­ბის თა­ვი­სე­ბუ­რე­ბე­ბის ცოდ­ნა, ყა­ვის მომ­ზა­დე­ბის ტექ­ნი­კის ფლო­ბა, მარ­ცვლე­ბის სწო­რად მო­ხალ­ვა და დაფ­ქვა, სხვა­დას­ხვა სა­ხის ყა­ვის სას­მე­ლე­ბის მომ­ზა­დე­ბა, ყა­ვის აპა­რა­ტის სრულ­ფა­სოვ­ნად ცოდ­ნა და ერთ-ერთი ყვე­ლა­ზე მნიშ­ვნე­ლო­ვა­ნი - ყა­ვის აპა­რა­ტის სრულ­ყო­ფი­ლად გაწ­მენ­და. სწო­რედ ამ ყვე­ლაფ­რის და პრო­ფე­სი­უ­ლი ეთი­კის უც­ვლე­ლად დაც­ვა გან­სა­ზღვრავს სასმლის მუდ­მი­ვად მა­ღალ და სტა­ბი­ლურ ხა­რისხს.

დღის ვიდეო
00:00 / 00:00
გამარჯვება პირველივე წუთებზე - ილია თოფურიამ ოლივიერა ნოკაუტში ჩააგდო და ჩემპიონი გახდა
ავტორი:

მიზეზი თუ რის გამო შეიძლება საყვარელი ყავის გემოზე გული აგიცრუვდეს?

მიზეზი თუ რის გამო შეიძლება საყვარელი ყავის გემოზე გული აგიცრუვდეს?

არომატული და გამამხნევებელი ყავის გარეშე მილიონობით ადამიანს თავისი დღე ვერც კი წარმოუდგენია. ყავის დალევა ერთ-ერთი ყველაზე სასიამოვნო პროცესია ჩვენს ყოველდღიურობაში. თუმცა, სამწუხაროდ, ხშირად ისეც ხდება, რომ კაფეში მისულს საყვარელი სასმელი იმედგაცრუებულს გვტოვებს.

ყავა ძალიან გრძელ და საინტერესო გზას გადის, სანამ თქვენს ფინჯანში მოხვდება. მისი გემო ბევრ ფაქტორზეა დამოკიდებული. რაც უფრო მეტ ყურადღებას დაუთმობთ ყავის არჩევას, მისი მომზადების ტექნიკას და ბევრ სხვა ნიუანსს, მით უფრო გემრიელი იქნება ის.

რა უნდა გავითვალისწინოთ, სანამ საყვარელ სასმელს ბარისტას შეუკვეთავთ:

1. ყავის მარცვალი

არაბიკა და რობუსტა ორი ყველაზე გავრცელებული მარცვლის სახეობაა. მათ თავის მხრივ, უამრავი ჯიში აქვს. მარცვალი ამ არომატული სასმელის ხარისხში ყველაზე მნიშვნელოვანი ინდიკატორია. ყავის მარცვლის ხარისხზე ბევრი მნიშვნელოვანი ფაქტორი ახდენს გავლენას. მათ შორის: ნიადაგი, ჰავა, ამინდი და ა.შ. ერთ-ერთი მნიშვნელოვანი და გასათვალისწინებელია, თუ როგორ პირობებში ხდება მისი ტრანსპორტირება, სანამ დანიშნულების ადგილს მიაღწევს. სამწუხაროდ, საქართველოში, ბევრ ჰორეკა ობიექტში ძალიან დაბალი კატეგორიის მარცვალი შემოაქვთ. უგემური ყავის ერთ-ერთი გავრცელებული მიზეზიც სწორედ ეს არის.

2. ყავის აპარატის მდგომარეობა

ნებისმიერ ყავის აპარატს, მათ შორის ყველაზე ძვირადღირებულსაც, სჭირდება პერიოდულად წმენდა ნადებისგან, რომელიც აპარატის რამდენიმე დეტალზე რჩება. დაგროვილი ყავის ცხიმი ილექება ფილტრებსა და მილებზე და იწვევს მათ გაჭედვას. გაუწმენდავ აპარატში მომზადებულ ყავას გემო ეცვლება. ასევე, გავრცელებული მიზეზი მოძველებული მარცვლის აპარატებია, რომელთაც ექსპლუატაციის ვადა ამოწურული აქვს. ეს ძალიან გავრცელებული პრობლემაა ჰორეკა ობიექტებში და სხვადასხვა დროს დალეული ყავის არასტაბილური გემოს მიზეზიც ხშირ შემთხვევაში გაუწმენდავი, ან ძალიან მოძველებული ყავის აპარატია.

3. სწორად მოხალული ყავა

ყავის მოხალვა გემრიელი სასმელის მისაღებად, ერთ-ერთი მნიშვნელოვანი ფაქტორია. სახალავი აუცილებლად უნდა იყოს მაღალი ხარისხის, რომ ყავის მარცვლები შესაბამისად მოიხალოს. ზოგადად რაც უფრო მოკლეა დრო მოხალვასა და მომზადებას შორის, მით უფრო გემრიელი და არომატული იქნება ყავა. პროფესიონალებმა იციან, როგორი უნდა იყოს მოხალვის ტემპერატურა და პროცესის ხანგრძლივობა. თუ მოხალვიდან დიდი დროა გასული, ან მოხალული მარცვალი არასათანადო პირობებში იყო შენახული, ასეთი ყავის გემო ნამდვილად გაგიცრუებთ იმედებს.

4. ბარისტას პროფესიონალიზმი

ბარისტას ბევრი მოვალეობა აქვს, რომელთაგან მთავარია: ყავის ჯიშების, მათი წარმოშობისა და მომზადების თავისებურებების ცოდნა, ყავის მომზადების ტექნიკის ფლობა, მარცვლების სწორად მოხალვა და დაფქვა, სხვადასხვა სახის ყავის სასმელების მომზადება, ყავის აპარატის სრულფასოვნად ცოდნა და ერთ-ერთი ყველაზე მნიშვნელოვანი - ყავის აპარატის სრულყოფილად გაწმენდა. სწორედ ამ ყველაფრის და პროფესიული ეთიკის უცვლელად დაცვა განსაზღვრავს სასმლის მუდმივად მაღალ და სტაბილურ ხარისხს.