ავტორი:

ძეხვი, რომლის შექმნასაც სიყვარულის ლეგენდა უკავშირდება - გერმანელების საყვარელი ძეხვის, „ბრაუნშვაიგურის“ ისტორია

ძეხვი, რომლის შექმნასაც სიყვარულის ლეგენდა უკავშირდება - გერმანელების საყვარელი ძეხვის, „ბრაუნშვაიგურის“ ისტორია

ერთ-ერთი ყველაზე პოპულარული ნედლად შებოლილი ძეხვი „ბრაუნშვაიგური“ - მზა ხორცპროდუქტების დელიკატესებში ელიტურ პროდუქტად ითვლება. მას თავდაპირველად გერმანიის ქალაქ ბრაუნშვაიგში (დიდი ქალაქი ქვემო საქსონიის მხარის სამხრეთ–აღმოსავლეთ ნაწილში) აწარმოებდნენ და სახელი Braunschweiger - სწორედ ამ ქალაქის პატივსაცემად უწოდეს.

ბრაუნშვაიგური ძეხვის სამრეწველო წარმოება მე-18 საუკუნეში დაიწყო, ხოლო მე-19 საუკუნის შუა პერიოდიდან ამ დელიკატესის ექსპორტი გერმანიის ფარგლებს გარეთაც განხორციელდა.

სხვადასხვა ქვეყნების მოსახლეობის გემოვნების შესაბამისად, პოპულარული ძეხვის რეცეპტურა მუდმივად იცვლებოდა, ამიტომ ბრაუნშვაიგური ძეხვის ორიგინალური რეცეპტი არ ყოფილა დაპატენტებული. შესაბამისად, სახელი „ბრაუნშვაიგური“ საბოლოოდ რამდენიმე სახეობის ძეხვის საერთო დასახელებად ჩამოყალიბდა.

ხორცისა და ხორცპროდუქტების თანამედროვე გერმანული პროდუქტების სახელმძღვანელოში, პუნქტი 2.212.2-ის თანახმად, ბრაუნშვაიგური ძეხვი მოხსენიებულია როგორც «Braunschweett Mettwurst» ან «Braunschweiger».

ბრაუნშვაიგის რეგიონში, პროდუქტი წარმოადგენს შებოლილ ღორის ძეხვს, ნივრის გარეშე. მეზობელ ავსტრიაში ის მონადირულ ძეხვს უფრო ჰგავს, აშშ-ში კი უმეტეს შემთხვევაში არის ღორის ხორცისგან დამზადებული, შებოლილი, რბილი კონსისტენციის მქონე ძეხვი, რომელსაც იყენებენ სენდვიჩებში, მდოგვთან, პომიდორთან და ყველთან ერთად. ბრაუნშვაიგური ძეხვის ყველაზე გავრცელებული რეცეპტი მის ნედლად შებოლვას გულისხმობს.

„ბრაუნშვაიგური“ ძეხვის წარმოშობის ისტორია

ბრაუნშვაიგური შავი წიწაკით

ამ ძეხვის რეცეპტის გაჩენას ერთი ძალიან საინტერესო ლეგენდა უკავშირდება. ერთ ახალგაზრდას, რომელიც ძეხვის მწარმოებლის შეგირდი გახლდათ, თავისი დამსაქმებლის ქალიშვილი შეუყვარდა. არც გოგონა იყო ვაჟის მიმართ გულგრილი, მაგრამ, როდესაც შეგირდმა ქალიშვილის მამას მისი ხელი სთხოვა, ძეხვის მწარმოებელმა განუცხადა, რომ მისგან თანხმობას მხოლოდ იმ შემთხვევაში მიიღებდა, თუ იმ ძეხვზე გემრიელ ძეხვს დაამზადებდა, რომელიც მას იტალიელმა ვაჭარმა ჩამოუტანა. წინააღმდეგ შემთხვევაში მის ქალიშვილს იტალიელს მიათხოვებდა.

შეგირდი მთელი ღამე შეუსვენებლად მუშაობდა, მაგრამ დილით ძეხვის მწარმოებელმა მის მიერ დამზადებული ძეხვის ყველა ვარიანტი დაიწუნა. სასოწარკვეთილმა ქალიშვილმა შეაგროვა შეგირდის მიერ დამზადებული ძეხვის ყველა ნაჭერი, გააკეთა მათგან ფარში, დაუმატა სანელებლები და ხელახლა შეავსო გარსი შიგთავსით. მამას გაასინჯა და უთხრა, რომ ის შეგირდმა დაამზადა. შედეგმა ყოველგვარ მოლოდინს გადააჭარბა და კმაყოფილმა ძეხვის მწარმოებელმა ქორწინებაზე თანხმობა განაცხადა. საიდუმლო რეცეპტი გოგონამ საქმროს ქორწილის დღეს გაუმხილა.

„ბრაუნშვაიგური“ ძეხვი საქართველოში

ბრაუნშვაიგური პაპრიკით

მსოფლიოს მრავალი ქვეყნის მსგავსად, ძეხვი „ბრაუნშვაიგური“ საქართველოშიც იწარმოება.

პრემიუმ კლასის პროდუქტს „კაიზერის ბრენდის ქვეშ ნიკორა ამზადებს, რომელიც ცნობილია ნედლად შებოლილი ხორცპროდუქტების წარმოებით. ნედლად შებოლილი ძეხვეულის წარმოება კომპანიამ 2008 წელს დაიწყო

პრემიალური ხაზის ძეხვეულის დამზადება სპეციფიკურ ტექნოლოგიას საჭიროებს, რადგან ნედლად შებოლვის ტექნოლოგია მკვეთრად განსხვავებულია სხვა კატეგორიის ძეხვეულის დამზადების ტექნოლოგიისგან.

ნედლად შებოლილ პროდუქციას თვეზე მეტი დრო სჭირდება სპეციალურ საშრობ კამერებში, რათა ბუნებრივად გამოშრეს. ჰაერის ტემპერატურისა და ტენიანობის კონტროლი თანამედროვე კამერებში მიმდინარეობს. ხარისხიანი პროდუქტის მისაღებად აუცილებელი პირობაა, რომ ნედლეული უმაღლესი ხარისხის იყოს.

ნედლად შებოლილ ძეხვს დახვეწილი და გამორჩეული გემო აქვს. ის ძალიან თხელ ნაჭრებად უნდა დაიჭრას, რომ მაქსიმალურად შეიგრძნოთ არომატები. დასაჭრელად გამოიყენეთ ხის საჭრელი დაფა და ბასრი, გრძელპირიანი დანა. სასურველია ძეხვის ნაჭერი არ აღემატებოდეს 2.5 მილიმეტრს.

ბრაუნშვაიგური

„კაიზერის“ ბრენდის ქვეშ, გერმანული ტექნოლოგიის მიხედვით „ბრაუნშვაიგური“ ძეხვის სამნაირი ვარიანტი მზადდება:

  • კლასიკური;
  • პაპრიკით;
  • შავი წიწაკით.

ბრაუნშვაიგურს სხვა ნედლად შებოლილი ძეხვეულისგან განასხვავებს მისი გარსაცმი, რომელიც სხვადასხვა სუნელით მზადდება. შრობისას აღნიშნული სუნელი ხორცზე გადადის და პროდუქტს განსაკუთრებულ არომატს ანიჭებს.

ბრაუნშვაიგური ძეხვის შეძენა „ნიკორას“ სუპერმარკეტებში, სასურველი წონით და სასუფრედ დაჭრილი ნაჭრების მიხედვით შეგიძლიათ.

თეა ინასარიძე