მნიშვნელოვანი ინფორმაცია
საზოგადოება

22

მაისი

დღის ზოგადი ასტროლოგიური პროგნოზი

ხუთშაბათი, მთვარის ოცდამეხუთე დღე დაიწყება 03:21-ზე, მთვარე ვერძს ესტუმრება 20:21-ზე – ახალ საქმეებს ნუ წამოიწყებთ, მაგრამ დაწყებულები დაასრულეთ. კარგი დღეა ვაჭრობისთვის, სასამართლო საქმეებისთვის. არასასიამოვნო დღეა კონტაქტებისთვის, აკონტროლეთ თქვენი ემოციები. არ იკამათოთ და მოერიდეთ უსიამოვნო საუბრებს. კარგი დღეა მოგზაურობის დასაწყებად, მგზავრობისათვის. სხვა დღისთვის გადადეთ ქორწინება და ნიშნობა. მოერიდეთ ალკოჰოლსა და სიგარეტს. დღის რთული ორგანოა თავი. ამიტომ მოერიდეთ ყოველგვარ ოპერაციასა და პროცედურას: თვალებზე, პირის ღრუში, ყურებზე.
მეცნიერება
სამართალი
მოზაიკა
Faceამბები
კონფლიქტები
სამხედრო
სპორტი
მნიშვნელოვანი ინფორმაცია
კვირის კითხვადი სტატიები
თვის კითხვადი სტატიები
კულინარიულ გზამკვლევში 80-მდე აჭარული კერძის რეცეპტი განთავსდება
კულინარიულ გზამკვლევში 80-მდე აჭარული კერძის რეცეპტი განთავსდება

აჭა­რის კუ­ლი­ნა­რი­ულ გზამ­კვლევ­ში 80 - მდე აჭა­რუ­ლი კერ­ძის შე­ტა­ნა იგეგ­მე­ბა. წიგნ­ში, რო­მელ­ზეც აჭა­რის ტუ­რიზ­მის დე­პარ­ტა­მენ­ტის ტუ­რის­ტუ­ლი პრო­დუქ­ტე­ბის გან­ვი­თა­რე­ბის­სა­ა­გენ­ტო მუ­შა­ობს, ნაკ­ლებც­ნო­ბი­ლი და მი­ვი­წყე­ბუ­ლი აჭა­რუ­ლი კერ­ძე­ბის, დე­სერ­ტე­ბი­სა და­წა­სა­ხემ­სებ­ლე­ბის რე­ცეპ­ტე­ბი, ფო­ტო­ე­ბი და კერძთან და­კავ­ში­რე­ბუ­ლი ტრა­დი­ცი­ე­ბი­გან­თავ­სდე­ბა.

კუ­ლი­ნა­რი­უ­ლი ექ­სპე­დი­ცი­ი­სას ჩა­ტა­რე­ბულ­მა კვლე­ვამ ისე­თი კერ­ძე­ბი­სა და დე­სერ­ტე­ბის­გა­ცო­ცხლე­ბას შე­უ­წყო ხელი, რომ­ლებ­საც ად­გი­ლობ­რი­ვე­ბიც აღარ იც­ნო­ბენ და იყე­ნე­ბენკვე­ბი­სას. სი­რვა­ლი, მოთ­რი­ე­ლა, ჭინჭრი­ბუ­ხი, ფეს­ტილ­შორ­ვა, ქათ­მის ფი­ფი­ნა, ყაფ­ლა­მა იმ 76 კერძს შო­რი­საა, რო­მელ­თა რე­ცეპ­ტებ­საც და­ინ­ტე­რე­სე­ბუ­ლი პი­რე­ბი კუ­ლი­ნა­რი­ულ გზამ­კვლევ­ში­ნა­ხა­ვენ.

ვი­ნა­ი­დან აჭა­რუ­ლი სამ­ზა­რე­უ­ლო კერ­ძე­ბის ნა­ირ­გვა­რო­ბით და ლო­კა­ლუ­რი თა­ვი­სე­ბუ­რე­ბე­ბი­თხა­სი­ათ­დე­ბა, კუ­ლი­ნა­რი­უ­ლი კვლე­ვა მუ­ნი­ცი­პა­ლი­ტე­ტე­ბის, ხე­ო­ბე­ბი­სა და ია­ი­ლე­ბის მი­ხედ­ვით­გან­ხორ­ცი­ელ­და. ის მო­ი­ცავს რო­გორც ზე­მო­ა­ჭა­რულ, ისე ქო­ბუ­ლე­თურ და ლა­ზურ კუ­ლი­ნა­რი­ას. გზამ­კვლევ­ში წარ­მოდ­გე­ნი­ლი იქ­ნე­ბა მთა­ვა­რი კერ­ძი, დე­სერ­ტი, სა­წებ­ლე­ბი, მუ­რა­ბე­ბი, მა­რი­ნა­დე­ბი, რძის ნა­წარ­მი, წა­სა­ხემ­სებ­ლე­ბი, ღვი­ნის სა­ხე­ო­ბე­ბი და ყუ­რძნის წვე­ნის­გან­დამ­ზა­დე­ბუ­ლი სხვა პრო­დუქ­ტე­ბი. ავ­თენ­ტუ­რი სამ­ზა­რე­უ­ლოს აღ­დგე­ნის მიზ­ნით აჭა­რუ­ლი­სამ­ზა­რე­უ­ლოს ინ­ვენ­ტა­რი და ჭურ­ჭე­ლიც შე­ის­წავ­ლეს.

კუ­ლი­ნა­რი­უ­ლი გზამ­კვლე­ვი ერ­თის მხრივ აჭა­რის მრა­ვალ­ფე­რო­ვა­ნი კერ­ძე­ბის­პო­პუ­ლა­რი­ზა­ცი­ას, მე­ო­რეს მხრივ კი მათ მე­ნი­უ­ებ­ში შე­ტა­ნას შე­უ­წყობს ხელს. წიგ­ნი წლის­ბო­ლომ­დე გა­მო­ი­ცე­მა და ყვე­ლას­თვის ხელ­მი­საწ­ვდო­მი იქ­ნე­ბა.

დღის ვიდეო
00:00 / 00:00
რას ჰყვება მამა, რომელმაც შვილს უიშვიათესი დიაგნოზი ChatGPT-ის დახმარებით დაუსვა
მნიშვნელოვანი ინფორმაცია
ავტორი:

კულინარიულ გზამკვლევში 80-მდე აჭარული კერძის რეცეპტი განთავსდება

კულინარიულ გზამკვლევში 80-მდე აჭარული კერძის რეცეპტი განთავსდება

აჭარის კულინარიულ გზამკვლევში 80 - მდე აჭარული კერძის შეტანა იგეგმება. წიგნში, რომელზეც აჭარის ტურიზმის დეპარტამენტის ტურისტული პროდუქტების განვითარებისსააგენტო მუშაობს, ნაკლებცნობილი და მივიწყებული აჭარული კერძების, დესერტებისა დაწასახემსებლების რეცეპტები, ფოტოები და კერძთან დაკავშირებული ტრადიციებიგანთავსდება.

კულინარიული ექსპედიციისას ჩატარებულმა კვლევამ ისეთი კერძებისა და დესერტებისგაცოცხლებას შეუწყო ხელი, რომლებსაც ადგილობრივებიც აღარ იცნობენ და იყენებენკვებისას. სირვალი, მოთრიელა, ჭინჭრიბუხი, ფესტილშორვა, ქათმის ფიფინა, ყაფლამა იმ 76 კერძს შორისაა, რომელთა რეცეპტებსაც დაინტერესებული პირები კულინარიულ გზამკვლევშინახავენ.

ვინაიდან აჭარული სამზარეულო კერძების ნაირგვარობით და ლოკალური თავისებურებებითხასიათდება, კულინარიული კვლევა მუნიციპალიტეტების, ხეობებისა და იაილების მიხედვითგანხორციელდა. ის მოიცავს როგორც ზემოაჭარულ, ისე ქობულეთურ და ლაზურ კულინარიას. გზამკვლევში წარმოდგენილი იქნება მთავარი კერძი, დესერტი, საწებლები, მურაბები, მარინადები, რძის ნაწარმი, წასახემსებლები, ღვინის სახეობები და ყურძნის წვენისგანდამზადებული სხვა პროდუქტები. ავთენტური სამზარეულოს აღდგენის მიზნით აჭარულისამზარეულოს ინვენტარი და ჭურჭელიც შეისწავლეს.

კულინარიული გზამკვლევი ერთის მხრივ აჭარის მრავალფეროვანი კერძებისპოპულარიზაციას, მეორეს მხრივ კი მათ მენიუებში შეტანას შეუწყობს ხელს. წიგნი წლისბოლომდე გამოიცემა და ყველასთვის ხელმისაწვდომი იქნება.