ავტორი:

გაიგეთ რამდენი ტიპის კარაქი არსებობს, მათი გემოვნური თვისებები და კვებითი ღირებულება

გაიგეთ რამდენი ტიპის კარაქი არსებობს, მათი გემოვნური თვისებები და კვებითი ღირებულება

კარაქი სასარგებლო და აუცილებელი პროდუქტია როგორც ბავშვებისთვის, ისე ზრდასრულებისთვის. ის ერთ–ერთი ყველაზე სასარგებლო ცხოველური ცხიმია, რადგან გამოირჩევა მაღალი კალორიულობით, დიდი ბიოლოგიური ღირებულებით და მაღალი შეთვისებადობით. თუმცა კარაქის მიღების დროს გარკვეული ზომიერების და რეკომენდაციების დაცვაა საჭირო. ნებისმიერი კარაქი არაა რეკომენდებული პურზე წასასმელად ან კულინარიაში გამოსაყენებლად. ყველამ იცის, რომ არსებობს კარაქი და სპრედი, თუმცა კარაქის სახეობებს შორის სხვაობის შესახებ ბევრმა არ იცის.

რეალურად, კარაქის დაახლოებით 10 სახეობა არსებობს, რომელთაგან 3 ყველაზე გავრცელებული ტიპია: მჟავე ნაღების კარაქი, ტკბილი ნაღების კარაქი და გლეხური კარაქი.

გლეხური კარაქის ცხიმიანობა უფრო დაბალია, ტენიანობა კი მაღალი. ის შეიცავს 25% წყალს და რძის ცხიმს არა უმეტეს 71%-72,5%-ისა. მზადდება ასევე პასტერიზებული ნაღებისგან. ბაზარზე ამ ტიპის კარაქს დიდი წილი უკავია, რადგან მჟავე ნაღებისა და ტბილი ნაღების კარაქებისგან განსხვავებით, მათი ფასი შედარებით დაბალია. თუმცა ასევე დაბალია კვებითი ღირებულებაც. ამ ტიპის კარაქის გამოყენება შესაძლებელია როგორც წასასმელად, ისე კულინარიაში, თუმცა გემოვნური თვისებები განსხვავებულია.

ტკბილი ნაღების კარაქს ახასიათებს კარგად გამოხატული გემო და სურნელი, რომელიც იქმნება ახალი ნაღების პასტერიზაციის შედეგად. შეიძლება იყოს მარილიანი და უმარილო. მისი ცხიმიანობა მერყეობს 81,5%-82,5%, წყლის შემცველობა არა უმეტეს 16%-ისაა.

რაც შეეხება მჟავე ნაღების კარაქს,მას აქვს განსაკუთრებულად კარგი გემო და სურნელი, რომელიც მიიღება კარაქის დასამზადებლად გამოყენებული, ახალი პასტერიზებული ნაღების რძემჟავა ბაქტერიების წმინდა კულტურებით შედედებისას. შეიძლება იყოს მარილიანი და უმარილო. მისი, წყლის შემცველობა არა უმეტეს 16%-ია. მჟავე ნაღების კარაქი განსაკუთრებულად სასარგებლოა უფროსების და ბავშვთა კვებაში. ტკბილი ნაღების კარაქი უფრო ტრადიციულ სახეობადაა მიჩნეული, მისი წარმოება უფრო მარტივია. მჟავე ნაღების კარაქი კი, მის შემადგენლობაში შემავალი რძემჟავა ფერმენტების გამო, დიდი უპირატესობით გამოირჩევა. რძემჟავა ფერმენტები კუჭ–ნაწლავის სისტემაში ანტიბაქტერიულ ფუნქციას ასრულებენ და იქ ჯანმრთელი გარემოს შექმნას უზრუნველყოფენ. ასევე პასუხისმგებელი არიან იმუნიტეტის გაძლიერებაზე.

მჟავე ნაღების კარაქი ბევრად უფრო გემრიელია, ვიდრე ტკბილი ნაღების კარაქი. მისი ორგანოლეპტიკური თვისებები დახვეწილი და გაუმჯობესებულია. სწორედ ამიტომ ის ყველასთვის საყვარელია კარაქია, როგორც პურზე წასასმელად, ასევე კერძებში.

მეორე მხრივ, მჟავე ნაღების კარაქი იდეალურია ცხობაში, საკონდიტრო ნაწარმში, კერძების დანამატად. ხშირად ამბობენ, რომ კარაქში სხვადასხვა პროდუქტის შეწვა რეკომენდებული არაა. მჟავე ნაღების კარაქში კი შეგიძლიათ თავისუფლად შეწვათ ნებისმიერი პროდუქტი, მათ შორის, ბოსტნეული და დარწმუნებული იყავით, რომ არც კარაქი და არც ბოსტნეული სასარგებლო თვისებებს არ დაკარგავს.

მჟავე ნაღების კარაქი საქართველოშიც ხელმისაწვდომია. ეს არის მსოფლიოში ერთ–ერთი უმაღლესი ხარისხის, დანიური სამეფო კარაქი „ლურპაკი“. 1 კილოგრამი კარაქი, 25 ლიტრი ძროხის რძის მომწიფებით მიიღება. „ლურპაკის“ კარაქი რეკომენდებულია პედიატრების მიერ ევროპის არაერთ ქვეყანაში. გამოიყენება როგორც პურზე წასასმელად, ასევე ცხობაშიც. ამ ბრენდის მთავარი სლოგანია ევროპაში : „საუკეთესო კერძი იმსახურებს ლურპაკს“.

„ლურპაკის“ ნებისმიერი ნაწარმი უმაღლესი ხარისხისაა. ამ ბრენდის კლასიკური მჟავე ნაღების კარაქის პარალელურად კი, ხელმისაწვდომია ორგანული მჟავე ნაღების კარაქიც. „ლურპაკის“ ორგანული კარაქი ორგანული წარმოების ყველა სტანდარტს აკმაყოფილებს, რაც გულისხმობს წარმოების სრულ ციკლს: ფერმერის მიერ ცხოველის გამოკვებით დაწყებული, შეფუთვით დასრულებული. არ გამოიყენება შხამ-ქიმიკატები, ჯანმრთელობისათვის მავნე კონსერვანტები, დანამატები. აღსანიშნავია ისიც, რომ ეკოლოგიურად სუფთა, ორგანული პროდუქტები მთელ მსოფლიოში 20%-ით ძვირია ჩვეულებრივ პროდუქტებზე.

შეარჩიეთ მაღალი ხარისხის კარაქი და არ შეგეშინდეთ მისი ყოველდღიურად სხვადასხვა დანიშნულებით გამოყენება. გახსოვდეთ, პრემიუმ კლასის კარაქს გამოკვეთილი ნაღების გემო, პასტერიზებული რძის არომატი, ღია ფერი და კრემისებრი სტრუქტურა უნდა ჰქონდეს.