ავტორი:

10 საკვები, რომლებიც იმუნიტეტს აძლიერებს - რა უნდა იცოდეთ COVID-19-ის წინააღმდეგ ბრძოლის შესახებ

10 საკვები, რომლებიც იმუნიტეტს აძლიერებს - რა უნდა იცოდეთ COVID-19-ის წინააღმდეგ ბრძოლის შესახებ

აი, რა უნდა იცოდეთ COVID-19 წინააღმდეგ ბრძოლის შესახებ: თქვენი იმუნური სისტემის გარდა ამ დაავადებას ვერაფერი დაეხმარება. ექიმები რეკომენდაციას უწევენ მცენარეულ საკვებს, რომელიც აამაღლებს თქვენს იმუნურ სისტემას. თავი შეიკავეთ ხორცისგან და რძისგან დამუშავებული საკვებისაგან. განსაკუთრებით მაღალი რისკის ჯგუფებში შედის: ჭარბი წონა, დიაბეტი, 60 წელს გადაცილებული ადამიანი.

ექიმები და დიეტოლოგები ერთხმად თანხმდებიან, რომ იმუნიტეტის რეაგირება ერთადერთია, რაც დაავადებას ებრძვის.

თქვენი იმუნიტეტის საშენ მასალას ეხმარება საკვებში არსებული მიკროელემენტები, მაგალითად, ანტიოქსიდანტები, ვიტამინები და მინერალები. ეს ყველაზე მეტად არის ხილსა და ბოსტნეულში, პარკოსნებში და თხილში.

gemrielia.ge-ზე ჩამოთვლილია საკვები, რომელიც დაგეხმარებათ იმუნიტეტის ასამაღლებლად. შეჭამეთ ახლა, უფრო ძლიერი იმუნური სისტემისთვის.

  • ციტრუსი თქვენი უჯრედებისთვის

თქვენი სხეული არ აწარმოებს C ვიტამინს, რაც ნიშნავს, რომ თქვენ უნდა მიიღოთ ის ყოველდღიურად. გვხვდება ფოთლოვან მწვანე მცენარეებში და ციტრუსებში, განსაკუთრებით გრეიფრუტის, ფორთოხლის, მანდარინის, ლიმონის, ცაცხვისა და კლიმენტინის შემადგენლობაში. იგი მოქმედებს როგორც ანტიოქსიდანტი, იცავს უჯრედებს თავისუფალი რადიკალებით გამოწვეული დაზიანებისგან.

რამდენია დღიური ნორმა? რეკომენდებულია ყოველდღიურად 65-დან 90 მილიგრამის მიღება, რაც უდრის ერთი პატარა ჭიქა ფორთოხლის წვენს ან მთლიანი გრეიფრუტის ჭამას. თითქმის ყველა ციტრუსის ხილი მდიდარია C ვიტამინით.

  • წითელი წიწაკა აძლიერებს იმუნიტეტს C ვიტამინის ოდენობით, ვიდრე ფორთოხალი.

თუ გსურთ კიდევ უფრო მეტი C ვიტამინი, დაამატეთ წითელი ბულგარული წიწაკა თქვენს სალათას ან მაკარონის სოუსს. ერთი საშუალო ზომის წითელი ბულგარული წიწაკა შეიცავს 152 მილიგრამ C ვიტამინს.

ბეტა კაროტინი ხელს უწყობს თქვენი თვალებისა და კანის ჯანმრთელობას. ერთი მოხარშული წიწაკა შეიცავს თქვენს ყოველდღიურად ბეტა კაროტინის რეკომენდებული რაოდენობის 19 პროცენტს.

რამდენი ბეტა კაროტინი გჭირდებათ დღეში? უნდა შეეცადოთ მიიღოთ დღეში 75-დან 180 მიკროგრამი, რაც ერთი საშუალო ბულგარული წიწაკის ექვივალენტია. ამიტომ, რეკომენდაციას ვუწევთ მის მიღებას მთელი ზამთრის განმავლობაში.

  • ბროკოლი, მაგრამ მიირთვით თითქმის უმი, რომ ყველაზე მეტი სარგებელი მიიღოთ მისგან.

ბროკოლი შეიძლება საუკეთესო საკვები იყოს პლანეტაზე. ის მდიდარია A და C და E ვიტამინებით. მასში შემავალი ფიტოქიმიკატები შესანიშნავია თქვენი იმუნური სისტემის შეიარაღებისა და გასაძლიერებლად.

იგი შეიცავს დამატებით საკვებ ნივთიერებებს: მაგნიუმის, ფოსფორის, თუთიის და რკინას. მისი ძლიერი საკვებ ნივთიერებების უცვლელი შენარჩუნების გასაღები არის მისი მაქსიმალურად ნაკლებად შეწვა ან მოხარშვა. მიირთვით თუნდაც უმად.

რატომ არის მნიშვნელოვანი, რომ არ მოხარშოთ იგი? ბროკოლი შეიცავს სულფორაფანს, გაზს. სულფორაფანი არის გოგირდით მდიდარი ნაერთი, რომელიც გვხვდება რამდენიმე ბოსტნეულში, როგორიცაა კომბოსტო, მაგრამ ყველაზე მეტად ბროკოლში გვხვდება ის. ეს ერთგვარი დამცავია მცენარისთვის. გირჩევთ არ მოხარშოთ, რათა ეს ყველაფერი თქვენს სხეულში მოხვდეს, ვიდრე სამზარეულოს ჰაერში...წაიკითხეთ სრულად

საქართველოში მიწისძვრა მოხდა - სად იყო ეპიცენტრი?

"ვუყურებდი ჩემს თეთრ კაბას და ცრემლებს ვერ ვიკავებდი" - პანდემიური ქორწილები საქართველოში

"ისევ მოიმატა ინფიცირების შემთხვევებმა სამედიცინო პერსონალში, დილის მონაცემით 209 შემთხვევა გვაქვს" - რა რეკომენდაციებს გასცემს ამირან გამყრელიძე?