პოლიტიკა
Faceამბები
მსოფლიო

23

ივლისი

დღის ზოგადი ასტროლოგიური პროგნოზი

ოთხშაბათი, მთვარის ოცდამერვე დღე დაიწყება 02:27-ზე, მთვარე კირჩხიბშია – საკუთარ თავში ჩაიხედეთ. შეგიძლიათ დაიწყოთ ნებისმიერი საქმე. განსაკუთრებით მიწისა და უძრავი ქონების შესაძენად. აკეთეთ ბიზნესი და იმუშავეთ. დაიწყეთ ახალი საქმეები. მოაგვარეთ ფინანსური საკითხები. გააფორმეთ მნიშვნელოვანი დოკუმენტები, ხელშეკრულებები და კონტრაქტები. შეინარჩუნეთ სიმშვიდე და კეთილგანწყობა ყველა საკითხში. საიდუმლოდ შეინახეთ თქვენი წარმატებები და მიღწევები. უხვად მიირთვით მწვანილი. კარგია თხილი, არ დაგავიწყდეთ წვენების დალევა, ხილისა და ბოსტნეულის ჭამა. უმჯობესია რაციონიდან გამორიცხოთ მარცვლეული და ცხოველური საკვები. თვალები და ტვინი აქტიურია.
სამხედრო
კულტურა/შოუბიზნესი
სამართალი
მეცნიერება
მოზაიკა
კონფლიქტები
სპორტი
კვირის კითხვადი სტატიები
თვის კითხვადი სტატიები
პრემიუმ კლასის კლასიკური გერმანული სოსისები, რომლთა შეძენასაც საქართველოში შეძლებთ
პრემიუმ კლასის კლასიკური გერმანული სოსისები, რომლთა შეძენასაც საქართველოში შეძლებთ

თქვე­ნი აზ­რით, სო­სი­სის სამ­შობ­ლო გერ­მა­ნი­აა თუ ავ­სტრია? მთე­ლი მსოფ­ლიო ხომ აღი­ა­რებს, რომ ყვე­ლა­ზე გან­სა­კუთ­რე­ბუ­ლი მზა­ხორ­ცპ­რო­დუქ­ტი ამ ორ ქვე­ყა­ნა­ში მზად­დე­ბა, თუმ­ცა ის­ტო­რი­ას თუ გა­დავ­ხე­დავთ ამ­ბო­ბენ, ძეხ­ვის სამ­შობ­ლო მე­სო­პო­ტა­მი­აა. ეს არის ის­ტო­რი­უ­ლი ტე­რი­ტო­რია, რომ­ლის ად­გილ­ზეც დღეს ერა­ყი და სა­უ­დის არა­ბე­თია. სწო­რედ აქა­ურ­მა მა­ცხოვ­რებ­ლებ­მა შექ­მნეს სო­სი­სის პირ­ვე­ლი ფორ­მე­ბი ძვ. წ. 3100 წელს.

ისე­თი სო­სი­სი კი, რო­მელ­საც დღეს მი­ვირ­თმევთ, 1805 წლის 13 ნო­ემ­ბრით თა­რიღ­დე­ბა. ამ დღეს,გერ­მა­ნელ­მა ყა­საბ­მა იო­ჰან ლა­ნერ­მა პირ­ვე­ლი თა­ნა­მედ­რო­ვე სო­სი­სი შექ­მნა. მან ღო­რის ფარშს სა­ქონ­ლის ხორ­ცი და­უ­მა­ტა და ასე შექ­მნა დღეს ყვე­ლას­თვის საყ­ვა­რე­ლი პრო­დუქ­ტი. ლა­ნე­რი გერ­მა­ნე­ლი იყო, მაგ­რამ ვე­ნა­ში ცხოვ­რობ­და. სწო­რედ აქ გახ­სნა ხორ­ცპ­რო­დუქ­ტე­ბის დახ­ლიც და მომ­ხმა­რე­ბელს შეს­თა­ვა­ზა სო­სი­სი სა­ხე­ლად „ფრან­კფურ­ტე­რი“. ამ პრო­დუქტს მისი შექ­მნის ად­გი­ლი­დან გა­მომ­დი­ნა­რე დღეს ხში­რად „ვე­ნუ­რის“ სა­ხე­ლით მო­იხ­სე­ნი­ე­ბენ. ეს ფაქ­ტი გახ­და მი­ზე­ზიც იმი­სა, რომ დღეს „სო­სი­სის“ სამ­შობ­ლოს სტა­ტუსს ფრან­კფურ­ტი და ვენა, გერ­მა­ნია და ავ­სტრია ერ­თმა­ნეთს ეცი­ლე­ბი­ან.

თუმ­ცა სო­სი­სის მოყ­ვა­რუ­ლე­ბის­თვის ფაქტს, თუ რო­მე­ლი ქვე­ყა­ნაა მისი სამ­შობ­ლო აღარ აქვს გა­დამ­წყვე­ტი მნიშ­ვნე­ლო­ბა. ერთი რამ ცხა­დია, მსოფ­ლი­ომ შე­იყ­ვა­რა ეს პრო­დუქ­ტი და სო­სი­სე­ბი სხვა­დას­ხვა ქა­ლა­ქის და­სა­ხე­ლე­ბით უამ­რავ ქვე­ყა­ნა­ში იქ­მნე­ბა და იყი­დე­ბა. დღეს 1200-მდე სხვა­დას­ხვა სა­ხე­ო­ბის სო­სი­სი არ­სე­ბობს, თუმ­ცა გერ­მა­ნუ­ლი წარ­მო­შო­ბის ხორ­ცპ­რო­დუქ­ტე­ბი­ლი­დე­რო­ბას არ კარ­გა­ვენ.

გან­სა­კუთ­რე­ბუ­ლი პო­პუ­ლა­რო­ბით სარ­გებ­ლობს ყვე­ლა ქვე­ყა­ნა­ში „ფრან­კფურ­ტე­რი“ იგი­ვე „ვე­ნუ­რი“. ასე­ვე შე­საწ­ვა­ვი სო­სი­სე­ბი, რო­მელ­თაც შე­მოკ­ლე­ბუ­ლი სა­ხით როს­ტერ­საც უწო­დე­ბენ. მე­ტად პო­პუ­ლა­რუ­ლი­ას­ხვა­დას­ხვა ტრა­დი­ცი­უ­ლი თუ არატ­რა­დი­ცი­უ­ლი ინ­გრე­დი­ენ­ტე­ბით, მა­გა­ლი­თად, სო­კო­თი, ყვე­ლით შე­ზა­ვე­ბუ­ლი სო­სი­სე­ბიც.

სო­სი­სი სა­ქარ­თვე­ლო­შიც ერთ-ერთი ყვე­ლა­ზე პო­პუ­ლა­რუ­ლი საკ­ვე­ბია. ქვე­ყა­ნა­ში ათე­უ­ლო­ბით სა­ხე­ო­ბის სო­სი­სი იწარ­მო­ე­ბა და რო­გორც გა­ვარ­კვი­ეთ მათ შო­რი­სა­ა­ი­სე­თე­ბიც, რო­მე­ლიც გერ­მა­ნი­ა­შიც დიდი პო­პუ­ლა­რუ­ლო­ბით სარ­გებ­ლობს. თუმ­ცა სულ რა­ღაც 20-30 წლის წინ ქვე­ყა­ნა­ში მხო­ლოდ ზო­ლი­ა­ნი გარ­საც­მის სო­სი­სი იწარ­მო­ე­ბო­და. ნელ-ნელა ბა­ზარ­ზე გა­მოჩ­ნდნენ ინო­ვა­ტო­რი მწარ­მო­ებ­ლე­ბი და პრო­დუქ­ცია უფრო მრა­ვალ­ფე­რო­ვა­ნი გა­ხა­დეს. პირ­ვე­ლი მნიშ­ვნე­ლო­ვა­ნი ნა­ბი­ჯი ამ მი­მარ­თუ­ლე­ბით რძი­ა­ნი სო­სი­სის შექ­მნა იყო. დღეს კი არა მხო­ლოდ ტრა­დი­ცი­უ­ლი სტან­დარ­ტუ­ლი სო­სი­სი, არა­მედ გერ­მა­ნე­ლე­ბის გა­მორ­ჩე­უ­ლი სა­ხე­ო­ბე­ბი გერ­მა­ნუ­ლი რე­ცეპ­ტუ­რით მზად­დე­ბა.

ხორ­ცპ­რო­დუქ­ტე­ბის ყვე­ლა­ზე დიდი სა­წარ­მოს „ნი­კო­რას“ მთა­ვა­რი ტექ­ნო­ლო­გის ნანა პერ­ტე­ნა­ვას გან­მარ­ტე­ბით, სა­წყის ეტაპ­ზე სო­სი­სე­ბის რე­ცეპ­ტებს თა­ვად ქმნიდ­ნენ და მას მეტ-ნაკ­ლე­ბად ქარ­თვე­ლე­ბის გე­მოვ­ნე­ბა­ზე არ­გებ­დნენ. ცოტა ხნის წინ კი მათ გერ­მა­ნი­ა­ში­პო­პუ­ლა­რუ­ლი სო­სი­სე­ბის კლა­სი­კუ­რი რე­ცეპ­ტით შექ­მნა და­ი­წყეს.

„ქარ­თუ­ლი ხორ­ცპ­რო­დუქ­ტე­ბის ბა­ზარ­ზე ჩვენ ყო­ველ­თვის ახა­ლი პრო­დუქ­ტე­ბით გა­მო­ვირ­ჩე­ო­დით. სა­ქარ­თვე­ლო­ში, პირ­ვე­ლად ჩვენ და­ვუ­მა­ტეთ სო­სისს რძის ფხვნი­ლი, ჩვენ­ვე და­ვი­წყეთ პირ­ვე­ლად ივე­რია სპე­ცის, შაშ­ხი მან­დო­ლი­ნას, ნედ­ლა­შე­ბო­ლი­ლი ძეხ­ვე­უ­ლის და სხვა არა­ერ­თი ხორ­ცპ­რო­დუქ­ტის წარ­მო­ე­ბა. ამ­ჯე­რად კი გა­დავ­წყვი­ტეთ კი­დევ ერთი გან­სა­კუთ­რე­ბუ­ლი სი­ახ­ლე შეგ­ვე­თა­ვა­ე­ბი­ნა მომ­ხმა­რებ­ლის­თვის. „ფრან­კფურ­ტე­რი“, „როს­ტე­რი“ და „ბერ­ნე­რი“ -პრე­მი­უმ კლა­სის,გა­მორ­ჩე­უ­ლი გე­მოს, არო­მა­ტი­სა და სტრუქ­ტუ­რის სო­სი­სე­ბი, მზად­დე­ბა ევ­რო­პუ­ლი სა­ნე­ლებ­ლე­ბი­თა და ნა­ტუ­რა­ლუ­რი გარ­საც­მით. მათი გე­მოვ­ნუ­რი თვი­სე­ბე­ბი ბა­ზარ­ზე არ­სე­ბუ­ლი სხვა პრო­დუქ­ტე­ბის­გან მნიშ­ვნე­ლოვ­ნად გან­სხვავ­დე­ბა. წლე­ბის გან­მავ­ლო­ბა­ში ვი­თარ­დე­ბო­და წარ­მო­ე­ბის პრო­ცე­სი და ამავდრო­უ­ლად, იხ­ვე­წე­ბო­და მომ­ხმა­რებ­ლის გე­მოვ­ნე­ბა. შე­დე­გად მი­ვე­დით გან­ვი­თა­რე­ბის იმ ეტა­პამ­დე, რომ და­ვი­წყეთ ახა­ლი გე­მო­ე­ბის შე­თა­ვა­ზე­ბა და მომ­ხმა­რე­ბელ­მაც დიდი მო­წო­ნე­ბით მი­ი­ღო,“ - გან­მარ­ტავს ნანა პერ­ტე­ნა­ვა.

თუ წლე­ბის გან­მავ­ლო­ბა­ში ქარ­თვე­ლე­ბი დიდი ემო­ცი­ე­ბით იხ­სე­ნებ­დნენ გერ­მა­ნი­ა­ში და­გე­მოვ­ნე­ბულ ლუდ­სა და ლუ­დის და­ფას გერ­მა­ნუ­ლი სო­სი­სით, დღეს წარ­მო­ე­ბის პრო­ცე­სი სა­ქარ­თვე­ლო­ში იმ­დე­ნად და­იხ­ვე­წა, რომ გერ­მა­ნუ­ლი ხორ­ცპ­რო­დუქ­ტე­ბის ანა­ლო­გი უკვე აქაც მზად­დე­ბა. ხორ­ცპ­რო­დუქ­ტე­ბის მოყ­ვა­რუ­ლებს შე­უძ­ლი­ათ გერ­მა­ნე­ლე­ბის რჩე­უ­ლი სო­სი­სი სა­ქარ­თვე­ლო­შიც შე­ი­ძი­ნონ და სა­კუ­თა­რი გე­მოვ­ნე­ბის შე­სა­ბა­მი­სად მო­ამ­ზა­დონ ლუ­დის დაფა.

ავტორი:

პრემიუმ კლასის კლასიკური გერმანული სოსისები, რომლთა შეძენასაც საქართველოში შეძლებთ

პრემიუმ კლასის კლასიკური გერმანული სოსისები, რომლთა შეძენასაც საქართველოში შეძლებთ

თქვენი აზრით, სოსისის სამშობლო გერმანიაა თუ ავსტრია? მთელი მსოფლიო ხომ აღიარებს, რომ ყველაზე განსაკუთრებული მზახორცპროდუქტი ამ ორ ქვეყანაში მზადდება, თუმცა ისტორიას თუ გადავხედავთ ამბობენ, ძეხვის სამშობლო მესოპოტამიაა. ეს არის ისტორიული ტერიტორია, რომლის ადგილზეც დღეს ერაყი და საუდის არაბეთია. სწორედ აქაურმა მაცხოვრებლებმა შექმნეს სოსისის პირველი ფორმები ძვ. წ. 3100 წელს.

ისეთი სოსისი კი, რომელსაც დღეს მივირთმევთ, 1805 წლის 13 ნოემბრით თარიღდება. ამ დღეს,გერმანელმა ყასაბმა იოჰან ლანერმა პირველი თანამედროვე სოსისი შექმნა. მან ღორის ფარშს საქონლის ხორცი დაუმატა და ასე შექმნა დღეს ყველასთვის საყვარელი პროდუქტი. ლანერი გერმანელი იყო, მაგრამ ვენაში ცხოვრობდა. სწორედ აქ გახსნა ხორცპროდუქტების დახლიც და მომხმარებელს შესთავაზა სოსისი სახელად „ფრანკფურტერი“. ამ პროდუქტს მისი შექმნის ადგილიდან გამომდინარე დღეს ხშირად „ვენურის“ სახელით მოიხსენიებენ. ეს ფაქტი გახდა მიზეზიც იმისა, რომ დღეს „სოსისის“ სამშობლოს სტატუსს ფრანკფურტი და ვენა, გერმანია და ავსტრია ერთმანეთს ეცილებიან.

თუმცა სოსისის მოყვარულებისთვის ფაქტს, თუ რომელი ქვეყანაა მისი სამშობლო აღარ აქვს გადამწყვეტი მნიშვნელობა. ერთი რამ ცხადია, მსოფლიომ შეიყვარა ეს პროდუქტი და სოსისები სხვადასხვა ქალაქის დასახელებით უამრავ ქვეყანაში იქმნება და იყიდება. დღეს 1200-მდე სხვადასხვა სახეობის სოსისი არსებობს, თუმცა გერმანული წარმოშობის ხორცპროდუქტებილიდერობას არ კარგავენ.

განსაკუთრებული პოპულარობით სარგებლობს ყველა ქვეყანაში „ფრანკფურტერი“ იგივე „ვენური“. ასევე შესაწვავი სოსისები, რომელთაც შემოკლებული სახით როსტერსაც უწოდებენ. მეტად პოპულარულიასხვადასხვა ტრადიციული თუ არატრადიციული ინგრედიენტებით, მაგალითად, სოკოთი, ყველით შეზავებული სოსისებიც.

სოსისი საქართველოშიც ერთ-ერთი ყველაზე პოპულარული საკვებია. ქვეყანაში ათეულობით სახეობის სოსისი იწარმოება და როგორც გავარკვიეთ მათ შორისააისეთებიც, რომელიც გერმანიაშიც დიდი პოპულარულობით სარგებლობს. თუმცა სულ რაღაც 20-30 წლის წინ ქვეყანაში მხოლოდ ზოლიანი გარსაცმის სოსისი იწარმოებოდა. ნელ-ნელა ბაზარზე გამოჩნდნენ ინოვატორი მწარმოებლები და პროდუქცია უფრო მრავალფეროვანი გახადეს. პირველი მნიშვნელოვანი ნაბიჯი ამ მიმართულებით რძიანი სოსისის შექმნა იყო. დღეს კი არა მხოლოდ ტრადიციული სტანდარტული სოსისი, არამედ გერმანელების გამორჩეული სახეობები გერმანული რეცეპტურით მზადდება.

ხორცპროდუქტების ყველაზე დიდი საწარმოს „ნიკორას“ მთავარი ტექნოლოგის ნანა პერტენავას განმარტებით, საწყის ეტაპზე სოსისების რეცეპტებს თავად ქმნიდნენ და მას მეტ-ნაკლებად ქართველების გემოვნებაზე არგებდნენ. ცოტა ხნის წინ კი მათ გერმანიაშიპოპულარული სოსისების კლასიკური რეცეპტით შექმნა დაიწყეს.

„ქართული ხორცპროდუქტების ბაზარზე ჩვენ ყოველთვის ახალი პროდუქტებით გამოვირჩეოდით. საქართველოში, პირველად ჩვენ დავუმატეთ სოსისს რძის ფხვნილი, ჩვენვე დავიწყეთ პირველად ივერია სპეცის, შაშხი მანდოლინას, ნედლაშებოლილი ძეხვეულის და სხვა არაერთი ხორცპროდუქტის წარმოება. ამჯერად კი გადავწყვიტეთ კიდევ ერთი განსაკუთრებული სიახლე შეგვეთავაებინა მომხმარებლისთვის. „ფრანკფურტერი“, „როსტერი“ და „ბერნერი“ -პრემიუმ კლასის,გამორჩეული გემოს, არომატისა და სტრუქტურის სოსისები, მზადდება ევროპული სანელებლებითა და ნატურალური გარსაცმით. მათი გემოვნური თვისებები ბაზარზე არსებული სხვა პროდუქტებისგან მნიშვნელოვნად განსხვავდება. წლების განმავლობაში ვითარდებოდა წარმოების პროცესი და ამავდროულად, იხვეწებოდა მომხმარებლის გემოვნება. შედეგად მივედით განვითარების იმ ეტაპამდე, რომ დავიწყეთ ახალი გემოების შეთავაზება და მომხმარებელმაც დიდი მოწონებით მიიღო,“ - განმარტავს ნანა პერტენავა.

თუ წლების განმავლობაში ქართველები დიდი ემოციებით იხსენებდნენ გერმანიაში დაგემოვნებულ ლუდსა და ლუდის დაფას გერმანული სოსისით, დღეს წარმოების პროცესი საქართველოში იმდენად დაიხვეწა, რომ გერმანული ხორცპროდუქტების ანალოგი უკვე აქაც მზადდება. ხორცპროდუქტების მოყვარულებს შეუძლიათ გერმანელების რჩეული სოსისი საქართველოშიც შეიძინონ და საკუთარი გემოვნების შესაბამისად მოამზადონ ლუდის დაფა.

5 რჩევა, რომელიც ტექნიკის ყიდვისას უნდა გაითვალისწინოთ

უძველესი იბერიული სიყვარულის ისტორიის ნაკვალევზე

Samsung The Sero - ტელევიზორი, რომელიც ბრუნავს იმისთვის, რომ შენს სმარტფონს მოერგოს