ავტორი:

გაიგეთ ჩირის სასარგებლო თვისებებზე - რა საფრთხეს შეიცავს მისი არაჰიგიენურ პირობებში დამზადება და რეალიზაცია?

გაიგეთ ჩირის სასარგებლო თვისებებზე - რა საფრთხეს შეიცავს მისი არაჰიგიენურ პირობებში დამზადება და რეალიზაცია?

საქართველოში ჩირის მირთმევისა და დამზადების კულტურა წლებია არსებობს. ჩვენს ქვეყანაში თითქმის არცერთი სადღესასწაულო სუფრა არ იშლება, რომელზეც ჩირი არ არის წარმოდგენილი ან რომელიმე კერძის ინგრედიენტად არ არის გამოყენებული.

ყველაზე პოპულარული მაინც ხურმისა და შავი ქლიავის ჩირია, რომლის სასარგებლო თვისებებზე ყველა თანხმდება. დღეს, მაღაზიებსა და ბაზრობებზე ჩირის ფართო არჩევანია, თუმცა იმისთვის, რომ ნუგბარმა სასარგებლო თვისებები შეინარჩუნოს, სწორად, განსაკუთრებით კი ჰიგიენური წესების დაცვით უნდა იყოს დამზადებული.

რა სასარგებლო თვისებები აქვს ჩირს?

ენდოკრინოლოგი ქეთევან ასათიანი ჩირის სასარგებლო თვისებებს კარგად იცნობს. როგორც მან ჩვენთან საუბარში აღნიშნა, ჩირის დადებითი მხარეა, რომ სასარგებლო თვისებებს მაღალი კონცენტრაციით შეიცავს.

უფრო კონკრეტულად, პროდუქტი გამოირჩევა უჯრედისის, მინერალების (კალიუმი, კალციუმი, მაგნიუმი, ფოსფორი, რკინა) კაროტინის, ორგანული მჟავებისა და B ჯგუფის ვიტამინების მაღალი შემცველობით.

„ჩირი ასტიმულირებს საჭმლის მომნელებელი ტრაქტის მუშაობას, აუმჯობესებს გულის კუნთის მუშაობას, სისხლის მიმოქცევას, ნივთიერებათა ცვლას, დადებით ზეგავლენას ახდენს თავის ტვინის, ნერვული სისტემისა და კუნთების მუშაობაზე. საკვები ბოჭკოს შემცველობის გამო, ჩირს ორგანიზმის „გაწმენდის“ ფუნქცია აქვს. მისი გამოყენება არეგულირებს კუჭის მოქმედებას, აუმჯობესებს ნაწლავების პერისტალტიკას და ყაბზობის თავიდან აცილებას უწყობს ხელს. ასევე, მას აქვს სუსტად გამოხატული შარდმდენი ეფექტი“, - აღნიშნა ქეთევან ასათიანმა.

ხურმის ჩირს დაჭრილი ფორმით, მხოლოდ "ჩიკორი" აწარმოებს

მედიკოსს უჭირს ყველაზე სასარგებლო ჩირის რომელიმე სახეობის გამოყოფა, თუმცა რამდენიმეს უპირატესობის შესახებ მაინც აღნიშნავს.

„ვფიქრობ, რომ გარგარის, შავი ქლიავის ჩირი თავისი შემადგენლობით, საკმაოდ სასარგებლოა. კერძოდ, გარგარი შეიცავს: A და C ვიტამინებს, კალიუმს, რკინას, უჯრედისს. შავი ქლიავის ჩირი კი მდიდარია პექტინით, უჯრედისით, რკინით, კალიუმით, მაგნიუმით, A, C და B ჯგუფის ვიტამინებით, - განმარტავს ენდოკინოლოგი.

როდის არის ჩირის მირთმევა სასარგებლო?

„საუკეთესოა ჩირით წახემსება. მაგალითად, ჩირით წახემსებისთვის საუკეთესო დრო დაახლოებით, 12:00 საათია. დღის განმავლობაში დასაშვებია მაქსიმუმ 200 გრამის ოდენობით ჩირის მიღება. თუმცა, შესაძლებელია მისი ჩამატება სხვადასხვა კერძში. საუკეთესო ნაზავია ხაჭო და ჩირი, ასევე ფაფა და ჩირი, რისი მიღებაც შესაძლებელია საუზმეზე“, - განმარტავს ენდოკრინოლოგი.

“კომპლექსური მკურნალობის ფარგლებში ჩირის მიღება დასაშვებია სისხლში დაბალი ჰემოგლობინის (ანემია) დროს, იმუნური სისტემის გაძლიერების მიზნით, გასტროენტეროლოგიური ანუ კუჭნაწლავის ტრაქტის გაუმართავი მუშაობის დროს“, - აღნიშნა მედიკოსმა.

იმისათვის, რომ ჩირმა ჩვენს ორგანიზმზე უარყოფით ზეგავლენა არ მოახდინოს, სწორად და სანიტარული პირობების დაცვით უნდა იყოს დამზადებული. არსებობს მოსაზრება, რომ მირთმევამდე ან კერძში გამოყენებამდე ჩირი უნდა გაირეცხოს. რეალურად ასე არ არის, რადგან სწორად მომზადებულ და შეფუთვის მქონე ჩირს გარეცხვა არ ესაჭიროება.

როგორც დედაქალაქის, ისე რეგიონების ბაზრებში ხშირად შეხვდებით დახლებზე არაჰიგიენურ პირობებში განთავსებულ სხვადასხვა სახეობის ჩირს, რომელიც გაურკვეველი წარმომავლობისაა და ხშირად, რეალიზატორები იმ ქვეყანასაც არ გვისახელებენ, საიდანაც არის იმპორტირებული. გარდა ამისა, შეფუთვისა და შენახვის წესების დარღვევით დახლებზე განთავსებული ჩირი ადვილად ივსება მტვრის ნაწილაკებით, კარგავს როგორც ვიზუალურ მიმზიდველობას, ისე გემოვნურ და სასარგებლო თვისებებს.

აღნიშნული პრობლემა მომხმარებელმა დიდი ხანია შენიშნა. სწორედ ამიტომ, მარკეტების დახლებზე ყველა წესის დაცვით დამზადებული, შეფუთვის მქონე ჩირი „ჩიკორი“ გამოჩნდა, რომელიც კომპანია „ქარელის ხილის“ მიერ არის წარმოებული. 2015 წლიდან, „ჩიკორის“ ჩირზე მოთხოვნა თვიდან თვემდე იზრდება. ამის მიზეზი არის ისიც, რომ კომპანია შოკოლადიან გარგრის, ლეღვის და ქლიავის ჩირსაც აწარმოებს, რომელიც ნაკლებადკალორიული და გემრიელი ნუგბარია, შესაბამისად, ჯანსაღად კვების მოყვარულებში პოპულარული გახდა.

გარდა ამისა, გაურკვეველი წარმომავლობის მქონე ჩირის ბაზრებში შეძენას ქართული და ნატურალური პროდუქტის ყიდვას ვამჯობინებთ, რათა მავნე ნივთიერებების, მათ შორის, ნიტრატების მიღებისგან დაზღვეულები ვიყოთ.

როგორც Ambebi.ge-მ გაარკვია, რომ საქართველოში პოპულარული და ყველაზე მოთხოვნადი ქლიავის ჩირი ხშირად ისეთ დიდი რაოდენობით გლიცერინს შეიცავს. აღნიშნული ნივთიერება განსაკუთრებთ, იმპორტირებულ პროდუქციაშია შემჩნეული.

აღმოჩნდა, რომ ქლიავის ჩირში გლიცერინის შემცველობა ვიზუალურ ეფექტს უკავშირდება. როგორც „ჩიკორის“ ადმინისტრაცია განმარტავს, ისინი ქართულ ჩირში მსგავს დანამატებს არ იყენებენ და პროდუქცია ყოველგვარი მავნე ნივთიერებისგან თავისუფალია.

რატომ არის უმჯობესი ადგილობრივი და შეფუთვის მქონე ჩირის შეძენა?

მაგალითად, „ჩიკორის“ საწარმო ქარელის რაიონში, სოფელ სამწევრისში, მდინარე ძამას ხეობის ეკოლოგიურად სუფთა მიდამოებში მდებარეობს. კომპანიის მიერ გამოყენებული ნედლეული კი ძირითადად, ადგილობრივი ფერმერების მიერ ქარელში, გორსა და ბაღდათში მოყვანილი ხილია.

ასევე საკუთარი ხეხილის ბაღი აქვთ გაშენებული. აქედან გამომდინარე, „ჩიკორის“ შეძენისას ვიცით, რომ ჩირი, რომელსაც მივირთმევთ, მართლა სასარგებლოა, ყოველგვარი მავნე ნივთიერებებისა და ნიტრატებისგან თავისუფალია.

აღსანიშნავია, რომ „ჩიკორი“ არა მხოლოდ ქლიავის, ხურმისა და გარგრის ჩირს, არამედ ისეთ ჩირსაც აწარმოებს, როგორიც საზამთრო თუ სხვა სეზონური და გემრიელი ხილია.

R

„ფარმადეპოს სოციალური პასუხისმგებლობის პროექტს „მედიკამენტები სიმბოლურ ფასად- 1 ლარად“ ყველაზე ხშირად გამოყენებადი ანტიბიოტიკი - ცეფტრიაქსონი დაემატა!

ვოლტი უკვე 24/7-ზე

პრაქტიკული რჩევები, რომლებიც რემონტის პროცესს ნამდვილ სიამოვნებად აქცევს