პოლიტიკა

28

ივნისი

დღის ზოგადი ასტროლოგიური პროგნოზი

შაბათი, მთვარის მეოთხე დღე დაიწყება 07:58-ზე, მთვარე ლომშია – ნუ აჰყვებით პროვოკაციებს, მოერიდეთ კამათსა და კონფლიქტს. კარგია ახალი ინფორმაციის შეგროვება და დამუშავება. წარმოების ზრდა. დღის ენერგიამ შეიძლება გამოიწვიოს გაურკვევლობა, ადამიანებში იმატებს კომპრომისზე წასვლის უუნარობა. არ არის რეკომენდებული ახალი საქმეების დაწყება. ასევე, არ არის მიზანშეწონილი რომანტიკული პაემანი. საკვები არ უნდა იყოს ცხიმიანი. კარგია ბოსტნეული, სალათები; დამამშვიდებელი ბალახებისგან დამზადებული მცენარეული ჩაი.
მსოფლიო
მოზაიკა
სამხედრო
Faceამბები
მეცნიერება
კონფლიქტები
კვირის კითხვადი სტატიები
თვის კითხვადი სტატიები
ვინ არის სომელიე და რა დატვირთვა აქვს მას თანამედროვე გასტრონომიაში?
ვინ არის სომელიე და რა დატვირთვა აქვს მას თანამედროვე გასტრონომიაში?

სი­ტყვა სო­მე­ლიე არის ფრან­გუ­ლი წარ­მო­შო­ბის და პრო­ფე­სი­აც საფ­რან­გე­თი­დან მო­დის. “სო­მე­რი” იყო ხა­რე­ბის უღე­ლი, რომ­ლი­თაც შუა სა­უ­კუ­ნე­ებ­ში გა­დაჰ­ქონ­დათ ღვი­ნის კას­რე­ბი. სო­მე­ლიე კი იყო პირი, რო­მე­ლიც მე­ფის­თვის გან­კუთ­ვნილ ღვი­ნოს უწევ­და ტრან­სპორ­ტი­რე­ბას. გარ­და ამი­სა, ის ყო­ვე­ლი ტრა­პე­ზის წინ სინ­ჯავ­და ღვი­ნო­სა და საჭ­მელს, რათა მო­წამ­ლუ­ლი პრო­დუქ­ტი აე­რი­დე­ბი­ნა მე­ფის­თვის. ღვი­ნის გა­ს­ა­სინ­ჯად იყე­ნებ­და სპე­ცი­ა­ლურ ვერ­ცხლის თასს, რო­მელ­საც ძი­რი­თა­დად ყელ­ზე ჩა­მო­კი­დე­ბულს ატა­რებ­და.

საფ­რან­გე­თის რე­ვო­ლუ­ცი­ის შემ­დეგ კი პა­რიზ­ში ჩნდე­ბა რეს­ტორ­ნე­ბი, რომ­ლებ­შიც მო­თხოვ­ნა­დი ხდე­ბა მა­ღა­ლი კლა­სის მომ­სა­ხუ­რე­ბა და ამ მო­მენ­ტი­დან თან­და­თან ინაც­ვლებს სო­მე­ლიე რეს­ტორ­ნებ­ში.

თა­ნა­მედ­რო­ვე სამ­ყა­რო­ში რა თქმა უნდა სო­მე­ლი­ეს მო­ვა­ლე­ო­ბე­ბი წარ­სულ­თან შე­და­რე­ბით შე­იც­ვა­ლა, და­იხ­ვე­წა და გა­ცი­ლე­ბით სა­ინ­ტე­რე­სო გახ­და. სო­მე­ლიე აკავ­ში­რებს მწარ­მო­ებ­ლებს და ღვი­ნით და­ინ­ტე­რე­სე­ბულ კომ­პა­ნი­ებ­სა თუ ცალ­კე­ულ პი­რებს ერ­თმა­ნეთ­თან, შე­სა­ბა­მი­სად, მის­თვის აუ­ცი­ლე­ბე­ლია რაც შე­იძ­ლე­ბა ახ­ლოს იც­ნობ­დეს თი­თო­ელ ნა­წარმს. ამი­სათ­ვის სო­მე­ლიე ხში­რად სტუმ­რობს სხვა­დას­ხვა რე­გი­ონს, აგე­მოვ­ნებს სხვა­დას­ხვა ღვი­ნოს, ესა­უბ­რე­ბა მწარ­მო­ებ­ლებს, შე­ის­წავ­ლის ვე­ნახს და ინ­ტე­რეს­დე­ბა თი­თო­ე­უ­ლი დე­ტა­ლით, რაც გავ­ლე­ნას ახ­დენს ღვი­ნის ხა­რისხსზე: ნი­ა­და­გი, ად­გილ­წარ­მო­შო­ბა, ჯი­შე­ბი და მათი გა­მო­ხა­ტუ­ლე­ბა კონ­კრე­ტულ ად­გილ­ზე, წლი­უ­რი კლი­მა­ტის გაც­ნო­ბა, რო­გორ ტარ­დე­ბა რთვე­ლი, ფერ­მენ­ტა­ცია და ტექ­ნო­ლო­გია, სად და რო­გორ ვარ­გდე­ბა ღვი­ნო, შე­ნახ­ვის პო­ტენ­ცი­ა­ლი და გასრტო­ნო­მი­უ­ლი წყვი­ლი.

სო­მე­ლი­ეს პირ­და­პი­რი მო­ვა­ლე­ო­ბაა: ღვი­ნის ასორ­ტი­მენ­ტის მო­ძი­ე­ბა, შერ­ჩე­ვა-შეს­ყიდ­ვა, და­სა­წყო­ბე­ბა და მა­რა­გე­ბის მარ­თვა, ღვი­ნის ბა­რა­თის შექ­მნა და პე­რი­ო­დუ­ლად გა­ნახ­ლე­ბა, შე­თა­ვა­ზე­ბა და კერ­ძებ­თან შე­ხა­მე­ბა, სწო­რი სერ­ვი­რე­ბა. მას უნდა შე­ეძ­ლოს დე­გუს­ტა­ცი­ე­ბის ჩა­ტა­რე­ბა და სა­კუ­თა­რი ცოდ­ნის სხვე­ბის­თვის გა­და­ცე­მა. უნდა აღ­მო­ა­ჩი­ნოს ახა­ლი მწარ­მო­ებ­ლე­ბი, ჩა­ერ­თოს სხვა­დას­ხვა ღვი­ნის ფეს­ტი­ვა­ლებ­სა თუ ღო­ნის­ძი­ე­ბებ­ში. მაქ­სი­მა­ლუ­რად ჰქონ­დეს ინ­ფორ­მა­ცია მსოფ­ლი­ოს ახალ ტენ­დენ­ცი­ებ­ზე.

„სო­მე­ლი­ე­ო­ბა“ სა­ქარ­თვე­ლო­ში ახა­ლი მი­მარ­თუ­ლე­ბაა გა­ნაგ­რძეთ კი­თხვა

რუბრიკის სხვა სიახლეები
დღის ვიდეო
00:00 / 00:00
ირანის შეტევის შედეგად ისრაელის 6 კვლევითი ლაბორატორია განადგურდა და 9 დაზიანდა
ავტორი:

ვინ არის სომელიე და რა დატვირთვა აქვს მას თანამედროვე გასტრონომიაში?

ვინ არის სომელიე და რა დატვირთვა აქვს მას თანამედროვე გასტრონომიაში?

სიტყვა სომელიე არის ფრანგული წარმოშობის და პროფესიაც საფრანგეთიდან მოდის. “სომერი” იყო ხარების უღელი, რომლითაც შუა საუკუნეებში გადაჰქონდათ ღვინის კასრები. სომელიე კი იყო პირი, რომელიც მეფისთვის განკუთვნილ ღვინოს უწევდა ტრანსპორტირებას. გარდა ამისა, ის ყოველი ტრაპეზის წინ სინჯავდა ღვინოსა და საჭმელს, რათა მოწამლული პროდუქტი აერიდებინა მეფისთვის. ღვინის გასასინჯად იყენებდა სპეციალურ ვერცხლის თასს, რომელსაც ძირითადად ყელზე ჩამოკიდებულს ატარებდა.

საფრანგეთის რევოლუციის შემდეგ კი პარიზში ჩნდება რესტორნები, რომლებშიც მოთხოვნადი ხდება მაღალი კლასის მომსახურება და ამ მომენტიდან თანდათან ინაცვლებს სომელიე რესტორნებში.

თანამედროვე სამყაროში რა თქმა უნდა სომელიეს მოვალეობები წარსულთან შედარებით შეიცვალა, დაიხვეწა და გაცილებით საინტერესო გახდა. სომელიე აკავშირებს მწარმოებლებს და ღვინით დაინტერესებულ კომპანიებსა თუ ცალკეულ პირებს ერთმანეთთან, შესაბამისად, მისთვის აუცილებელია რაც შეიძლება ახლოს იცნობდეს თითოელ ნაწარმს. ამისათვის სომელიე ხშირად სტუმრობს სხვადასხვა რეგიონს, აგემოვნებს სხვადასხვა ღვინოს, ესაუბრება მწარმოებლებს, შეისწავლის ვენახს და ინტერესდება თითოეული დეტალით, რაც გავლენას ახდენს ღვინის ხარისხსზე: ნიადაგი, ადგილწარმოშობა, ჯიშები და მათი გამოხატულება კონკრეტულ ადგილზე, წლიური კლიმატის გაცნობა, როგორ ტარდება რთველი, ფერმენტაცია და ტექნოლოგია, სად და როგორ ვარგდება ღვინო, შენახვის პოტენციალი და გასრტონომიული წყვილი.

სომელიეს პირდაპირი მოვალეობაა: ღვინის ასორტიმენტის მოძიება, შერჩევა-შესყიდვა, დასაწყობება და მარაგების მართვა, ღვინის ბარათის შექმნა და პერიოდულად განახლება, შეთავაზება და კერძებთან შეხამება, სწორი სერვირება. მას უნდა შეეძლოს დეგუსტაციების ჩატარება და საკუთარი ცოდნის სხვებისთვის გადაცემა. უნდა აღმოაჩინოს ახალი მწარმოებლები, ჩაერთოს სხვადასხვა ღვინის ფესტივალებსა თუ ღონისძიებებში. მაქსიმალურად ჰქონდეს ინფორმაცია მსოფლიოს ახალ ტენდენციებზე.

„სომელიეობა“ საქართველოში ახალი მიმართულებაა განაგრძეთ კითხვა

2019/2020 ექსკლუზიური არტ-კოლექცია ყველაზე მოდურ tuc tuc-ში

"2020-მა რომ სიმდიდრე მოგიტანოთ, დეკემბერში 8 კაკალი შეღებეთ“ - რომელ წლებში დაბადებულები გამდიდრდებიან ვირთხის წელში

"არალოგიკური მეჩვენება ჟიურის შეფასებები" -  რას ამბობს  ნათია სუხაშვილი "მასტერშეფის" დატოვების შემდეგ