მსოფლიო
კულტურა/შოუბიზნესი
სამართალი
მოზაიკა
პოლიტიკა
კონფლიქტები
Faceამბები
მეცნიერება
წიგნები
სამხედრო
სპორტი
კვირის კითხვადი სტატიები
თვის კითხვადი სტატიები
რა უნდა ვიცოდეთ რთველის წინ - როგორ "აბევრებენ" ყურძნის მოსავალს საქართველოში
რა უნდა ვიცოდეთ რთველის წინ - როგორ "აბევრებენ" ყურძნის მოსავალს საქართველოში

შარ­შან ოფი­ცი­ა­ლუ­რად შე­წყდა სა­ხელ­მწი­ფოს მიერ მე­ვე­ნა­ხე­ე­ბის­თვის სუფ­სი­დი­ე­ბის გა­ცე­მის მრა­ვალ­წლი­ა­ნი პრო­ცე­სი. ეს ფაქ­ტი მეღ­ვი­ნე­ო­ბის სპე­ცი­ა­ლის­ტე­ბის უმე­ტე­სო­ბამ და­დე­ბი­თად შე­ა­ფა­სა, რად­გან ასე­თი ტი­პის სუფ­სი­დი­რე­ბა აფერ­ხებ­და მეღ­ვი­ნე­ო­ბის გან­ვი­თა­რე­ბას, მე­ვე­ნა­ხე გლე­ხებს აქ­ცევ­და უხა­რის­ხო, მხო­ლოდ რა­ო­დე­ნო­ბა­ზე ორი­ენ­ტი­რე­ბუ­ლი ყუ­რძნის მწარ­მო­ებ­ლე­ბად . ამას­თან, რთვე­ლის დროს მხო­ლოდ კა­ხე­თის სუფ­სი­დი­რე­ბა წარ­მო­შობ­და სხვა კუ­თხე­ე­ბის მე­ვე­ნა­ხე­ებ­თან აშ­კა­რა და უსა­მარ­თლო უთა­ნას­წო­რო­ბას.

სუფ­სი­დი­რე­ბის უხა­რის­ხო პრო­ექ­ტი შე­წყდა, თუმ­ცა ბევ­რი პრობ­ლე­მა პრობ­ლე­მად­ვე დარ­ჩა და ეს პირ­ველ ყოვ­ლი­სა გლე­ხე­ბის მიერ მო­წე­უ­ლი, ე.წ. ჩა­სა­ბა­რე­ბე­ლი ყუ­რძნის ხა­რისხს უკავ­შირ­დე­ბა. გლე­ხე­ბის აბ­სო­ლუ­ტუ­რი უმ­რავ­ლე­სო­ბა ვე­ნა­ხებს არას­წო­რად უვ­ლის - მძი­მე შხამ-ქი­მი­კა­ტე­ბი­თა და ისე­თი პრე­პა­რე­ტე­ბით (პეს­ტი­ცი­დე­ბი­თა და ჰერ­ბი­ცი­დე­ბით), რომ­ლე­ბიც მარ­თა­ლია, მო­სავ­ლის დიდი რა­ო­დე­ნო­ბით მი­ღე­ბას გა­რან­ტი­რე­ბუ­ლად უზ­რუნ­ველ­ყოფს, მაგ­რამ ძალ­ზედ დაბ­ლა წევს ყუ­რძნის ხა­რისხს. შე­სა­ბა­მი­სად, საგ­რძნობ­ლად ზი­ან­დე­ბა ასე­თი ყუ­რძნის­გან მი­ღე­ბუ­ლი ღვი­ნო. გლე­ხე­ბის ნა­წი­ლი (სა­დაც ამის სა­შუ­ა­ლე­ბაა) ვე­ნა­ხებს ჩვე­უ­ლებ­რი­ვი ბოს­ტა­ნი­ვით რწყავს და ასე აბევ­რებს მო­სა­ვალს, რაც ასე­ვე ცხა­დია, დიდ ზი­ანს აყე­ნებს ნარ­წყა­ვი ვე­ნა­ხის ყუ­რძნის­გან და­ყე­ნე­ბუ­ლი ღვი­ნის ხა­რისხს. გა­ნაგ­რძეთ კი­თხვა

დღის ვიდეო
00:00 / 00:00
ნიკა მელია სასამართლო სხდომაზე გამოცხადებას და გირაოს გადახდას არ აპირებს
ავტორი:

რა უნდა ვიცოდეთ რთველის წინ - როგორ "აბევრებენ" ყურძნის მოსავალს საქართველოში

რა უნდა ვიცოდეთ რთველის წინ - როგორ "აბევრებენ" ყურძნის მოსავალს საქართველოში

შარშან ოფიციალურად შეწყდა სახელმწიფოს მიერ მევენახეებისთვის სუფსიდიების გაცემის მრავალწლიანი პროცესი. ეს ფაქტი მეღვინეობის სპეციალისტების უმეტესობამ დადებითად შეაფასა, რადგან ასეთი ტიპის სუფსიდირება აფერხებდა მეღვინეობის განვითარებას, მევენახე გლეხებს აქცევდა უხარისხო, მხოლოდ რაოდენობაზე ორიენტირებული ყურძნის მწარმოებლებად . ამასთან, რთველის დროს მხოლოდ კახეთის სუფსიდირება წარმოშობდა სხვა კუთხეების მევენახეებთან აშკარა და უსამართლო უთანასწორობას.

სუფსიდირების უხარისხო პროექტი შეწყდა, თუმცა ბევრი პრობლემა პრობლემადვე დარჩა და ეს პირველ ყოვლისა გლეხების მიერ მოწეული, ე.წ. ჩასაბარებელი ყურძნის ხარისხს უკავშირდება. გლეხების აბსოლუტური უმრავლესობა ვენახებს არასწორად უვლის - მძიმე შხამ-ქიმიკატებითა და ისეთი პრეპარეტებით (პესტიციდებითა და ჰერბიციდებით), რომლებიც მართალია, მოსავლის დიდი რაოდენობით მიღებას გარანტირებულად უზრუნველყოფს, მაგრამ ძალზედ დაბლა წევს ყურძნის ხარისხს. შესაბამისად, საგრძნობლად ზიანდება ასეთი ყურძნისგან მიღებული ღვინო. გლეხების ნაწილი (სადაც ამის საშუალებაა) ვენახებს ჩვეულებრივი ბოსტანივით რწყავს და ასე აბევრებს მოსავალს, რაც ასევე ცხადია, დიდ ზიანს აყენებს ნარწყავი ვენახის ყურძნისგან დაყენებული ღვინის ხარისხს. განაგრძეთ კითხვა

2019/2020 ექსკლუზიური არტ-კოლექცია ყველაზე მოდურ tuc tuc-ში

"2020-მა რომ სიმდიდრე მოგიტანოთ, დეკემბერში 8 კაკალი შეღებეთ“ - რომელ წლებში დაბადებულები გამდიდრდებიან ვირთხის წელში

"არალოგიკური მეჩვენება ჟიურის შეფასებები" -  რას ამბობს  ნათია სუხაშვილი "მასტერშეფის" დატოვების შემდეგ